Nieuwe Audi RS3 laat zijn vijfcilinder brullen [video]

Auteur: , 41 Reacties

In een tijdperk waarin downsizing omwille van emissie-eisen aan de orde van de dag is, doorbreken we de trend met een turbogeblazen vijfpitter van Audi.

Volgende Audi RS3 laat zijn vijfcilinder alvast brullen [video]

Over de motorisering van de RS3 is enige verwarring ontstaan. Uit Audi-kanalen kwam onlangs de bevestiging dat ze in Ingolstadt vasthielden aan de 2.5-liter vijfcilinder uit het huidige model, gevolgd door meldingen van spionagefotografen die een RS3-prototype hadden gespot waar een onmiskenbaar viercilindergeluid uit kwam. Eén van de sterkste argumenten om een RS3 op je oprit te zetten zou voorgoed verdwijnen als Audi de trend van autofabrikanten die massaal afscheid nemen van zes- en vijfcilinders slaafs zou volgen. Emissie-eisen, u kent de drill. Niet dat ‘ie zich met een vierpitter direct hoeft te schamen, zijn directe concurrent in de vorm van de Mercedes A 45 AMG weet zich immers ook prima te redden met een vierpitter.

We hebben echter goed nieuws. Er is deze week wederom een RS3 in Sportback-tenue op de Nürburgring gesignaleerd. Dik ingepakt in de camouflagetape, wat duidt op een vergevorderd ontwikkelingsstadium. Een verschil ten opzichte van de vorige spyshots is dat het dak niet meer afgedekt is. Maar belangrijker dan zijn uiterlijke vertoning is natuurlijk het motorgeluid: er wordt namelijk een hardnekkige vijfcilinderbrom geproduceerd door het met twee uitlaatpijpjes uitgeruste prototype. Geen viercilinder voor de volgende RS3, we durven het nu wel te stellen.

Om genoeg afstand tot de 300 pk sterke S3 te bewaren, en niet onder te doen voor de A45 AMG, verwachten we minimaal 360 pk in de volgende RS3. Krachten die via een zeventraps S-Tronic-bak en een Haldex-differentieel over de wielen worden uitgesmeerd. Verwacht hem in 2015 bij de dealer.41 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik gok op 380 pk en 440 Nm. Audi kenners weten waarom.
@Jochempie:

Because Audi RS4 2.7T dat ook had?

Heb zo’n idee dat deze RS3 echt 100x beter wordt dan de vorige RS3 die toch wel (erg) tegenviel qua rijervaring en wegligging etc.

Dit is een auto zijn die erg hoog op m’n wishlist zou staan!
O wat heerlijk, ik was al bang dat dat kenmerkende gehuil van die vijfcilinder zou verdwijnen. Mijn zaterdag is goed.
Maar dat was al bekend, blijft een erg vette auto.

Wel als hatchback graag, die sportback blijft een gedrocht.
@reistje: ik heb het juist andersom. De Sportsback versies vind ik mooier dan de hatchback.
@awesome:
Als ze de benaming “sportback” op de juiste uitvoering hadden geplakt wel….
Een 3 deur wordt nu eenmaal als sportiever gezien dan de standaard 5 deurs hatchback.
@reistje: Idd de sportback is behoorlijk saai. De vorige RS3 was er echter alleen maar als SB dus het is nog maar de vraag of de nieuwe er wel komt als hatch of als Jetta sedan. Ook wel interessant om te weten of de voorbandjes wederom breder zijn als de achterbanden *proest*

Zelf zou ik natuurlijk hoe dan ook uitwijken naar de koning van dit segment en mogelijk de laatste der mohikanen met aandrijving op de juiste wielen en I6.
@jaapiyo: *dan
The million dollar question is….

Does it brake??
Een 380 pk sterke golf…. Doe mij maar een a45,ziet er goed uit een A3 maar vind hem het geld niet waard
@henkhupelschoten: De Audi zou ik ook laten staan.

De Mercedes A45 AMG is in alle opzichten mooier, heeft met name ook een zeer fraai interieur met een heerlijk klein sportstuurtje. De a45 kost 59k niet de minste dus, voor minder heb je een goed aangeklede C-Klasse.
@jmcclane: Dan heb je nog steeds een viercilinder onder de kap zoals 90% van de overige weggebruikers. En mooi is een kwestie van smaak, persoonlijk vind ik de achterkant van de A-Klasse niet erg mooi met die grote lichtblokken.
@jmcclane: gelukkig weten jullie precies hoe die nieuwe Rs3 eruit gaan zien
@daans: Dat is het hem juist, als het gaat om Audi weten we voor 99% toch al hoe die wagen eruit komt te zien. Verder zijn camouflage modellen van Audi spannender dan de uiteindelijke modellen die bij de dealer komt te staan.
@jmcclane: tjaa denk dat je er echt van moet houden haha, ik vind persoonlijk audi echt hele mooie modellen hebben, al vind ik de a4 het minst, maar ja meningen verschillen haha.
@henkhupelschoten: zeker A45, geen twijfel
En dan maar afwachten hoe ford ze ook deze keer weer aftroeft met een voorwielaangedreven focus. Vorige generatie heeft ford ook iedereen tekijk gezet met de rs en rs500. Dat verwacht ik weer van ford
Vettig
Heerlijk, 5 cilinders!
We hebben een tijd een Lancia Kappa SW 2.4 5 cilinder gehad. ‘Slechts’ 175pk, maar die roffel als je hem richting de 6000tpm trok, geweldig! Geweldige auto ook trouwens, maar dat terzijde.
Hulde voor Audi in ieder geval.
Dat geluid van Audi hebben ze wel echt goed voor elkaar. Die S3 sedan klinkt ook goed, ondanks dat hij een cilinder minder heeft:

https://www.youtube.com/watch?v=3cM8vOzjuLI
@Frits3000: mèh, vind ‘m niet veel anders klinken dan de meeste viercilinders. Niet echt bijzonder. Deze vijfcilinder van de RS3 klinkt gelukkig wel erg goed.
via Android app
Geweldig dat de vijfcilinder behouden blijft! Ik vind dat het ‘sportieve’ geluid bij de viercilinders in de S3 en A45 eerder bij een grasmaaier hoort dan bij een sportieve auto, hol geplof. Ik zou de auto al kopen puur om de vijfcilinder, het oor wil ook wat.
@knipperlichtje: er is ook een zescilinder leverbaar in dit segment, een zes-in-lijn zelfs :D
@jaapiyo: idd een R6 is de beste rwd Audi die je kan kopen. Zei ik Audi? Ik bedoel auto..
@jaapiyo: Als BMW-fan zou ik toch gaan twijfelen.
Veel ervaring met de vorige sportback.
Ruimte zat, prima weggedrag, Audi-quality interieur en top-notch afwerking, vrij compact en sober vanbuiten. Zwaar kritiek met het zero feedback stuur.
Door een pak sneeuw rij je zonder weerstand, dus wat ik als levensgevaarlijk beschouw.
Verder nu de absoluut PORNO 5 cilinder 80’s sound van Audi terug is in je sobere-daily-all-arounder die simpelweg ALLES aankan, kan BMW lang niet aan tippen, zeker niet in barre toestanden.

Nu qua fun? Daar zal Chris Harris en XCAR wel snel reportages van posten op YouTube, en zal zoals altijd wel BMW net dat ietsje meer fun hebben door de RWD ZF-gearbox en de dynamic damping, tegen de ondersturende haldex, maar neem je geen volwassenen mee naar het zuiden en een trailer aan koffers in de koffer met een 235.
Kijk zo hoort het, gewoon houden die 5 cilinders
RS3 Limousine

Omnomnom
mab via Android app
@mikkeloentje: dat lijkt me ook geweldig inderdaad
zo hoort een benzine auto te klinken, of als een btw met 6 in lijn.

als dat geluid er niet in zit kan je net zo goed elektrisch gaan
Heer-lijk!
Geezus wat een onderstuur!!! Mijn muesli diesel uit Frankrijk is minder op onderstuur in gesteld. Oké wel langzamer maar ik vraag me af of dit serieus een rijdersauto wordt… dan liever de m135
@w0o0dy:
Ach, voor angsthazen en lieden die niet beter weten is het de ultieme rijdersauto, ik zou blind gaan voor een M235i als ik een dergelijk zwaar hok zou moeten huren..
@w0o0dy: net zoveel onderstuur als een a45
Het ziet er inderdaad wel erg onderstuurd uit allemaal. Toch maar weer de banden verkeerd om monteren Audi?
Dit is zeker wel een 5 cilinder geluid
Gewoon 400pk is een mooi rond getal en makkelijk uit de 5 pitter te halen. Abt doet het nu al met de 4 cilinder 2 liter.
Liever limousine rs3333 mercedes en bmw kunnen aan deze noet tippen
5 cilinder.. jum jum mooiste geluid wat er bestaat. Heb zelf een coupe gt 1983 2.1 5 cilinder. Group A uitlaat systeem er onder 63.5 mm. En een sound echt heerlijk
Fijne dat er een nieuws komt vind het wel mooie wagentjes
Hmm weet nog niet of ik voor een benz of Audi zou gaan.. Eerste keuze blijft altijd BMW! Dus de 235i mag bij mij voor de deur komen staan. Ben niet zo gecharmeerd van het 4wiel aangedreven systeem van Mercedes dus dan toch de Audi voor mij!
Staat ook op mijn verlanglijst! Hij zal vele malen beter zijn dan de mercedes en de bmw! Zelf de S3 heb ik met gemak de amg 45 zien uitrijden!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).