Nieuwe Ford Focus ST met 280 pk komt hard binnen

Auteur: , 92 Reacties

En wil het auto's als de Renault Mégane R.S. moeilijk gaan maken.

Op basis van de nieuwe Focus was het nog even stil betreft de hetere modellen, maar daar is ‘ie eindelijk dan. Maak kennis met de gloednieuwe Focus ST. Het uiterlijk was door een eerder lek eind vorig jaar al geen geheim meer. Het recept onder de motorkap kon je ongetwijfeld ook al raden.

Want Ford heeft -natuurlijk- weer gebruik gemaakt van de fijne 2.3 EcoBoost benzinemotor. In de nieuwe Focus ST gaat het blok 280 pk en 420 Nm koppel leveren. Ford belooft een acceleratie naar de 100 in zes seconden. Daarmee stijgt het vermogen met 12 procent in vergelijking met zijn voorganger. Het koppel is met 17 procent toegenomen. Vreemd genoeg heeft de autobouwer niet bekend gemaakt wat de topsnelheid is van de Focus ST. Mik op zo’n 250 km/u. De dempers op de vooras van de nieuwe Focus ST zijn 20 procent stijver in vergelijking met zijn voorganger en achter is dat 13 procent. Verder staat de hot hatch 10 mm lager in vergelijking met een reguliere Focus.

Nieuwe Focus ST met 280 pk hard binnen

Tegenwoordig kun je als hot hatch-maker geen half product leveren en ook Ford heeft die boodschap begrepen. Voor het eerst komt de Focus ST standaard met een sperdifferentieel. Helaas geen mechanische, maar een elektronisch gestuurde (eLSD). Update: er is toch een fatsoenlijk sperdifferentieel aan boord! Het eLSD is geïntegreerd in de versnellingsbak en gebruikt hydraulisch bediende koppelingen om de aandrijfkrachten naar het wiel met de minste grip te verminderen. Daardoor kan als het nodig is, 100% van het beschikbare vermogen naar het wiel met de meeste tractie worden gestuurd. De door Borg Warner ontwikkelde technologie werkt sneller en preciezer dan een traditioneel, mechanisch sperdifferentieel. Het systeem maakt gebruik van sensoren en is in staat om vroegtijdig in te grijpen om wielspin te voorkomen, in plaats van te reageren als het wiel al spint. Ook de Golf 7 GTI Performance, Seat Leon Cupra en de Focus RS van de vorige generatie (op de achteras) gebruiken een soortgelijke technologie. We zijn er fan van.

De doe-het-zelver kan de Focus ST bestellen met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Luieren is tevens mogelijk met een zeventraps automaat.

Over lui gesproken. Voor het eerst komt de Focus ST met een automatische tussengasfunctie. Je zal daarvoor wel het optionele Performance Pack moeten aanvinken. Ford respecteert de geoefende bestuurder. De feature is handmatige uit te schakelen, waardoor je alsnog zelf met de pedalen kunt spelen voor rev matching. Naast deze functie brengt het Performance Pack onder meer Launch Control naar de Focus ST.

Nieuwe Focus ST met 280 pk hard binnen

In het interieur kan op een scherm zaken als turbodruk, oliedruk en olietemperatuur worden afgelezen. Ook onderdeel van het interieur zijn de stevige Recaro-sportstoelen die je in bedwang moeten houden tijdens het betere bochtenwerk.

Naast zijn afwijkende uiterlijk, kun je Focus ST nog meer laten onderscheiden door voor de Ford Performance Blue of Orange Fury kleur te kiezen. Twee tinten die je niet kunt krijgen op een reguliere Focus. De verkoop van de nieuwe Focus ST start deze zomer. Normaal gesproken zouden we over twee weken kennis kunnen maken met de hot hatch op de Autosalon van Genève, maar Ford is helaas niet aanwezig op de Zwitserse beursvloer.92 reacties

Bij de introductie van de nieuwe Focus moest ik in eerste instantie braakneigingen onderdrukken, maar nu ik hem steeds vaker zie rijden vind ik hem eigenlijk best geslaagd (mits het ST-pakketje erop zit). Deze echte ST vind ik ook heel goed gelukt. Vooral mooi dat ze die Halfords-uitlaat van de vorige eraf hebben getrapt en 2 mooie pijpjes aan elke kant hebben geplaatst.

De keuze in dit segment lijkt me ook erg moeilijk. Deze of toch een Megane RS? Beide vind ik ze erg gaaf. De overige concurrenten doen me niet zoveel.
@berlinetta: Ik heb het eigenlijk precies andersom. In het begin vond ik de nieuwe Focus mooi, ik ben er nu behoorlijk op uitgekeken. Het uitgaande model vind ik vele malen mooier!
@dutchdriftking: Het uitgaande model is schitterend. Die rij ik zelf namelijk ;)
@berlinetta: Ook als ST? Dan ben je een gezegend persoon!
@dutchdriftking: Oh nee ik heb gewoon een slome 1.6 met 125 briesende pony’s. Prima auto, maar niet spannend verder. Een ST zou ik wel graag willen, maar lag niet binnen mijn budget. Ook knap ik heel erg af op die rare uitlaat in het midden. Zou voor mij de reden zijn om hem te laten staan.
@berlinetta: Eens, maar voor die uitlaat zijn inmiddels genoeg leuke links-rechts opties te krijgen. Het is dat ik teveel aan mijn 5 cilinder verslaafd ben, anders had ie al voor de deur gestaan eerlijk gezegd.
@gandini: helaas is dat nog steeds geen oplossing voor mijn fietsendrager 😥
@kareljansen: Oh natuurlijk, dat is waar ook. Een trekhaak blijft inderdaad hoe dan ook een probleempje…
@dutchdriftking: ik vind dit juist wel weer een Ford Focus om van te kunnen houden! Hij oogt echt lekker en vooral de achterkant doet mij vreugd! Ik denk dat Ford hiermee veel mensen gaat aanspreken, ook met de ST.
@berlinetta: Ik zou voor de i30 N gaan! Vind ik mooier dan deze overdreven gestylede Focus.
@reactief: Die was ik even helemaal vergeten. Zou ook nog een kanshebber zijn voor mij.
@reactief: Leuke outsider welke het merk een enorme imago boost geeft! Nog even en jongetjes van 12 lopen trots met een Hyundai pet!
@reactief: hahahaha
@reactief: Dat is nou een auto waar ik graag eens een weekendje zou sturen, gewoon om zelf te ervaren hoe hij nou is Van de rest van het segment weet ik dat wel zo’n beetje ondertussen, maar de i30N is nog echt een onbekende grootheid voor me.
@berlinetta: ik zou wachten op de Focus RS, danbis de keuze wat makkelijker
Waarom een eLSD op de Focus terwijl je op de Fiesta een echte sper kan krijgen? Vind dit nogal een rare keuze van Ford.
@dave130r: ik snap er ook geen snars meer van. Op een of andere sportwagen was de elektrische juist weer een upgrade en hier is het jammer dat het geen mechanische betreft.

Mooi voor voor een artikel over wat er te koop is en wat de voor- en nadelen van de verschillende versies zijn?
@karhengst en @dave130r
Verwarring alom, het gaat hier (als ik het niet compleet misversta) om een gelijkaardig systeem als de VAG VAQ (GTI Perf, Cupra), de i30N Performance en de BMW M-differentielen. De eigenlijke sperwerking is wel degelijk mechanisch (platenkoppeling), de aansturing is electronisch. Hoe goed het systeem is staat en valt met de snelheid en afstelling van de electronisch aansturing. Aangezien deze hier ‘slim’ lijkt te zijn, kan dit een zeer goed systeem worden.
Een mechanische sper heeft een beperkt werkingsgebied, een eLSD kan alles van 0% tot 100% sperren en is in theorie superieur. En ik heb vertrouwen dat de testingenieurs in Lommel (B), waar de foto’s ook genomen zijn, dit prima afgesteld zullen hebben hier!
@Onehp: Dank voor de informatie. Laat de rijtests dus maar komen!
@karhengst: https://www.autoblog.nl/nieuws/zo-werken-elektronische-differentielen-71871
@srthellcat: hartelijk dank! Met de hoeveelheid links in de artikelen zou je amper nog zelf op zoek gaan wanneer het trefwoord niet rood gemarkeerd is ;)
@dave130r: volgens mij werd het sper van de Fiesta later als optie toegevoegd. Komt voor de Focus dan wellicht ook nog binnenkort.
Mooi spul wat mag dat kosten ?
@porscheboy: ik vermoed toch snel een rooie of 35 minimaal.
@ghost: Ik verwacht 43 mille.
@Jochempie: denk dat ie pricewise onder de 40 blijft, althans mag ik hopen voor Ford, anders is de GTI alweer te goed.
@ghost: Stel maar eens een GTI samen. Die vanafprijzen zeggen helemaal niks. Een doodnormale GTI kost je dik 55k met wat opties.
@Visje66: snap ik. Niemand verplicht je al die opties aan te vinken toch?

Minder opties = minder gewicht. Ga je harder!
@Visje66: dat valt bij een gti echt wel mee hoor. Grote navi erop, adaptive cruise en dan ben je er wel.
@ghost: Ik denk dat je daar nog wel eens 10k bij op kan tellen voordat je je handtekening mag zetten.
@berlinetta: voor een Ford? Tis geen Audi..
@ghost: Dat zal ook niet aan de optielijst liggen, maar aan de vanafprijs. Ik denk dat deze zo rond de 42k zal zitten kaal (vergelijkbaar met de Megane). Paar opties erbij en je zit op 45k.
@berlinetta: mmm ik denk iets lager minimaal maar we zullen het zien toch👌🏼
@ghost: De vorige ST had al een vanaf prijs van 42k.
@langejohn: Ford gaat stunten met deze..ik voel het!
@ghost: Een Megane RS begint tegenwoordig bij 50k…
@C6_R: Ik vind het niet vergelijkbaar, een Megane RS ligt mijn inzien meer op level (qua performance en rondetijden) bij een Focus RS.
@ghost: Ik heb zelf een ST van 2012 en laatst een rondje gereden in de Megane, denk dat de ST met evenveel vermogen zeker op hetzelfde level als een Megane RS gaat zitten.
@ghost: Qua performance valt de Megane RS vies tegen t.o.v. de competitie. Een Focus RS heeft tevens 350 pk t.o.v. 280 of 300 van de Megane RS. Lijkt mij alleen al op basis van pk’s in deze klasse dat de ST meer gericht is op de Megane RS dan de RS.
@damiand23: ik wist dat iemand erover zou beginnen..maar pk’s zeggen allang niet meer alles. Tegenwoordig gaat het veel meer om allround performance dmv differiëntelen, overbrenging en demping. Tuurlijk komt een megane obv papier meer in de buurt maar was altijd de benchmark als het ging om snelste in 1 rondje..daar doelde ik meer op.
één of andere manier kan de nieuwe Focus mij nog niet de aandacht betrekken. Ik vind de voorkant van de neus net iets te ver doorgetrokken, stoelen lijken te breed (makkelijk voor de fitness-boys onder ons). Achterkant ziet er wel leuk uit, maar ook niet speciaal. Jammer, ik vond de vorige generaties altijd wel iets hebben.
@roberto: vind de achterkant juist gaaf!
Is het nou een hyundai of een ford? Interieur lijkt hyundai
@bimmerfan: in ieder geval 4000% beter dan de vorige focus, dat interieur was de grootste afknapper!
Hopelijk brengen ze hem ook uit als station/break uitvoering.
@Gizzi: nee, liever niet! Wat een lelijk ding is dat geworden!
Kan er eindelijk een trekhaak onder.
Dat eLSD zal wel een E(something like LSD) zijn. Puur remmen gebruiken per wiel tegen wheelspin IPV meer vermogen naar het buitenste wiel. Een elektronisch gestuurd sperdifferentieel is nog wat flexibeler…en zorgt echt voor meer tractie de bochten uit.
@w0o0dy: had vw hier geen gezeik mee dat dit remmen opvrat
@gove: ja, maar als je wegligging, demping en balans minder goed is moet het systeem natuurlijk veel ingrijpen. Daar zal de Focus minder last van hebben.
@w0o0dy: denk dat het een echte is, dwz mechanisch sperwerking maar elektronisch aangestuurd. De gewone Focus heeft reeds de remgebaseerde torque vectoring… (Zie ook mijn reactie hogerop.)
@w0o0dy: Verkeerde aanname. Het is een mechanisch diff die elektronisch aangestuurd wordt, geen torque vectoring systeem met remingrepen…
nu de rs nog met 400 pk
@gove: Verkoopstrategie 101, je brengt eerst een 350 – 370 PK sterke RS uit en zo’n 5 maanden later vertel je dat er een RS 500 komt met 420 – 440 PK. Meerprijs in NL; ongeveer €18.000 t.o.v. de “gewone” RS. Het dilemma zal zijn, moet ik mijn (deels)betaalde maar nog niet afgeleverde RS annuleren c.q. omzetten in de RS 500 of njet!?
@iphonistvongates: dat hebben ze enkel met de 2e generatie gedaan dus waarom zouden ze dat nu met de 4e gen weer doen?
@focusrs1: omdat de verkopen vrij inzakte het laatste halfjaar en een speciaaltje zoals de “Heritage edition” ook niet werkte
@sr20det: blijkbaar ben je niet op de hoogte aangezien de RS al meer als een half jaar niet meer verkocht wordt.
En de heritage editie is nooit te koop geweest in Nederland.
@gove: denk dat hij daar wel overheen gaat aangezien hij hybride wordt gok ik zo 420-450pk.
Volgens het persbericht gaat het toch om een mechanische variant van het sperdifferentieel die elektronisch is aangestuurd, en moet alleen de dieselversie het doen met remingrepen:

“The driving experience is further enhanced using eLSD technology for Focus ST
2.3 litre EcoBoost models. Incorporated into the transmission, the system uses hydraulically
activated clutches to limit the engine torque delivered to a wheel that has reduced traction on
the road surface, and redistributes up to 100 per cent of available torque to the wheel with more
traction to counteract wheelspin that can hamper acceleration through, and out of, corners.
The Borg Warner-developed technology is faster to deploy and offers greater precision than a
traditional mechanical LSD. The system can pre-emptively adjust torque distribution using
inputs from powertrain and vehicle dynamics sensors, rather than responding to wheelspin as it
occurs, and can apply differential locking gradually for fine-tuning performance.
Focus ST 2.0-litre EcoBlue models feature Torque Vectoring Control technology, which
improves road holding and reduces understeer by applying brake force to the inside front wheel
when cornering.”
@MartijnGizmo: Correct, elektronisch aangestuurde mechanische sper. Elektronische aansturing vanwege de snelheid. Vraag me af of hedendaagse mechanische sper’s sowieso al niet (deels) door elektronica worden aangestuurd. Goeie update!
@martijngizmo: oh wow, Ford going the extra mile. Dat is wel goed nieuws, ook al zal het de prijs wat opdrijven
@martijngizmo: dank voor de bevestiging, had eerst wat lager moeten lezen. Dan is het de Borg Warner FXD, zit ook op de Cupra en GTI Performance, Clubsport en TCR. Ook de i30N Performance heeft een gelijkaardig systeem, weet niet of het Borg Warner is (vermoed van wel). Is eindelijk een soort M-differentieel, maar dan op de vooras.
Op mijn Cupra werkt het prima, er zit soms klein beetje vertraging op, maar als je niet te hakkerig rijdt is dit geen probleem en met de beschrijving zal de electroniche aansturing nu nog een stuk geavanceerder zijn. Wordt vast een heel leuke kar! Hopelijk weer als station ook…
@onehp: de fwd Leon Cupras, voor alle duidelijkheid, nu dat Cupra zelfs een eigen merk is…
@onehp: Ik moest ook even graven op de mediasite van Ford hoor, maar was nieuwsgierig naar hun oplossing. Moet zeggen dat ik de oplossing van VW/Seat altijd mooi vind werken, hapt lekker in de ‘sportieve’ stand, ook tov de uitsluitend mechanische oplossing van GKN in mijn Mégane RS.
@onehp: en idd, volgens Google heeft de i30 N met Performance Pack ook de Borg Warner FXD! :)
Hele fraaie auto. Zeer strak design. Alleen het interieur vind ik dan echt drie keer niks… zou zo uit 2005 kunnen komen.
De Hyundai i30N. Dat zou mijn keuze zijn. Niet dat deze ST lelijk is, maar echt bijzonder spannend vind ik hem niet. De i30N vind ik leuker en spannender ontworpen.
@viezefreddyw: Wat vind je van de Megane eigenlijk?
@berlinetta: Best mooi, maar heeft voor mij niet de ‘die wil ik hebben’ factor zoals de vorige wel had.
@viezefreddyw: Die vorige was wel echt heel gaaf, maar had ook een hoop nadelen vond ik. Dat interieur is met Franse logica ontworpen en het zicht naar achteren is echt belachelijk slecht.
@berlinetta: Klopt inderdaad. Interieur was om te janken maar het rijgedrag maakte veel goed. Zo’n 265/275 Pk versie met cupchassis is werelds. Vandaag de dag nog steeds een van de beste hot hatches en zou zich uitstekend kunnen meten met wat er tegenwoordig van de band rolt.
@viezefreddyw: Dat is zeker waar en bij die auto draait het uiteindelijk ook om het rijden. Ik heb vorig jaar een proefritje gemaakt met een normale Megane Coupe. Heel fraai ding met GT-line pakket erop. Was meteen verliefd toen ik de advertentie zag, maar na de proefrit er vanaf gezien vanwege de nadelen.
Eigenlijk op alle fronten een verbetering t.o.v. het uitgaande model. Die rare uitlaat is ook weg. Verder vind ik dit echt op alle fronten de grote broer van de Fiets ST. Zelfde exterieur en interieur elementen maakt het een mooie combinatie. Alleen de keuze voor het sper snap ik niet. Waarom wel de Fiesta en niet de Focus? Al moest de focus bij mij echt wennen, vind ik ‘m in ST-line en dan nu deze ST echt geslaagd.
@damiand23: andere comments hierboven lezen, er zit een meer geavanceerde sper op dan op de Fiesta.
Lekker hoor! Ben momenteel zelf aan het kijken naar een Focus (model 2015-2017) maar een ST-line is niet eenvoudig te vinden. Wordt waarschijnlijk dus een titanium en dan misschien achteraf nog st-line bumpers erop.
Heerlijk, gewoon een flinke 2.3 blok.

Samen met de Megane denk ik wel de benchmark voor goed sturende hothatches, de VAG variantjes vind ik helemaal niks
Mooie bak zoals op de foto.
Nu nog de station variant waar ook een trekhaak op kan en de opvolger van mijn V60 is bekend😇
Wat is nu de kick van dit soort auto’s op de openbare weg. Ze zijn niet erg mooi om te zien, het blijven burgerlijk uitziende hatchbakjes. Koop voor dat geld gewoon een echte gebruikte sportwagen met ervaring. Ach dat is ook zo, er moet ruimte genoeg zijn helaas voor de koters en bagage. Neem dan een goede comfortabele station en een gebruikte sportwagen voor erbij.
@barry355gtb: Een goede, moderne sportwagen is erg duur. Dan zou je al uit komen op een oudere sportwagen en dan denk ik dat deze hot hatches zich daar prima mee kunnen meten.
@barry355gtb: wat een onzin
@barry355gtb: gezien je naam begrijp je het inderdaad niet.
Illustratie, je bent op uitstap/vakantie met de kroost. Je komt een nieuw leuk bochtig weggetje tegen en jij denkt, had ik maar mijn Ferrari mee, nu zit ik met die stomme slome boot van een oude familiebak op een krap budget om die hete Ferrari thuis in mijn dure garage te bekostigen… Want een garage zal je nodig hebben.
De man in de Hot Estate (deze komt er ook als estate hopelijk) die heeft ofwel enorme mazzel en kan met zijn petrolhead familie gewoon heel erg leuk dat weggetje afwerken, tot groot jolijt van de familie. Of de kinderen slapen en mama/papa is moe, dan zet je ze af in het hotel/camping/laat ze in de sleurhut achter, en ga je alsnog dat leuk weggetje opzoeken en hebt echt plezier in het autorijden.

Moet niet per se met de familie. Alleen op bezoek bij een leverancier/klant wat verderop, kom je en je doet je business en je maakt geen onvermijdelijke statement met je keuze van auto, positief of negatief dat niet gezegd maar dat kan je dan zelf niet altijd kiezen als je aankomt met iets dat er duur uitziet. Kom je met je onopvallende hot estate en is je meetingpartner een autoenthusiast zal ie alsnog zien dat je auto geen modaal ding is en heb je een leuk positief gesprek over auto’s. En op weg naar huis vier je je goede meeting met een omweggetje die er leuk uit zag op de kaart en ondekt een nieuw wegje dat mischien minder was dan verwacht, ofwel wordt dit je nieuwe favoriete leverancier/klant om die reden…

Maar ja, dan heb je geen Ferrari thuis…. Of misschien wel, maar je beseft dat ook het dagelijks vervoermiddel bovengemiddeld leuk kan zijn en voor de rijdersfantast net zo belangrijk is… Het ene sluit niet het andere uit.
Mijn inzicht is, je kunt maar één auto per keer rijden, en een auto die bruikbaar is én erg goed rijdt is voor mij doorgaans veel beter dan nog iets veel beter waar je niet in zit… Wil je alsnog wat opvallen of een bruut uiterlijk is er ook nog de Civic Type R of veeeeel duurder, de Panamera ST (Techart widebody optioneel)…

Maar mij zal je nooit terugvinden in een echt modale budgetbak enkel om iets moois in de garage thuis te kunnen financieren. Ik kan dat begrijpen, maar dat is een andere soort van autoliefhebberij.

PS: ter illustratie, maar onze enige (station)agen is grofweg even snel als een F355 en stuurt ongeveer even leuk in de bochten, is ietsje lichter en veel veel praktischer en zuiniger. Maar het valt niet op en is net zoals deze Ford ook voorwielaangedreven dus geen powerdriftjes, en de motor is helemaal niet zo ophetsend/storend afhankelijk van je perspectief. Je kunt niet alles hebben maar wat je hebt, heb je wel altijd bij…
Dit alles ter illustratie, ik heb geen idee wat je thuis rijdt en is niet mijn bedoeling te vergelijken, enkel de keuze die je niet begrijpt te illustreren met inspiratie van je username…
@Onehp: ge
“Want Ford heeft -natuurlijk- weer gebruik gemaakt van de fijne 2.3 EcoBoost benzinemotor.”

Nee. In het vorige model ligt de 2 liter ecoboost. De 2.3 ligt in de RS.
@tattoo666: Inderdaad…
@tattoo666: met ‘weer’ doelde ik op het feit dat het blok vandaag de dag terugkomt bij alle gepeperde Ford (Performance) modellen. het begon idd met de oude RS, maar nu de huidige Mustang, huidige Raptor, en hier de ST.
@rubenpriest: duidelijk. Bedankt voor deze aanvulling.
qua ligging en hoge toerental is het echt niet met elkaar te vergelijken. Accelleratie zegt niet zo veel, remmerij en bochtsnelheden wel en daar excelleert een Porsche en Ferrari extreem. Dat geeft juist wel een kick, 0-100 veel minder.
Velgen kunnen ze bij Ford ook niet maken lijkt wel een aftermarket setje.
Kan niet wachten tot mijn ST-line binnenrolt en ik de rustige inrijdperiode achter mij heb om m daarna te chippen naar ca 200pk :)
Performance Blue? Vind het eerder ouwelullen blauw.
Goede update van het eLSD. Echter “en de Focus RS van de vorige generatie (op de achteras) gebruiken een soortgelijke technologie”. Niet helemaal. Daar is het innovatieve dat men twee electronisch aangestuurde koppelingen heeft die niet enkel sperren, maar gewoon elk achterwiel mechanisch met de motor koppelen. Hierdoor kan men een sper simuleren door beide gelijktijdig te sluiten, maar belangrijker is dat men elk achterwiel apart kan aandrijven. En doordat die aandrijving zodanig verzet is dat ie dan sneller draait dan de aangedreven vooras als de koppeling volledig toe is, betekent dat het buitenwiel de auto de bocht om kan duwen, ook als een duwende powerslide. Dit systeem van GKN (Twinster) in combinatie met de sper van hier vanvoor zou voor mij de quasi ideale electronisch aangestuurde 4wd systeem zijn. Mits goed aangestuurd een zeer hoge graad van controle van het gedrag van de auto, een hele uitdaging om goed af te stellen…

Ter informatie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).