Nieuwe techniek laat je door vrachtwagens heen kijken

Auteur: , 19 Reacties

Auto's die met elkaar kunnen communiceren zijn de toekomst. Er zijn tal van toepassingen mogelijk, bijna allemaal om de veiligheid te bevorderen en het autonoom rijden mogelijk te maken. Onderzoekers van de universiteit van Porto in Portugal, bedachten een simpel maar doeltreffend systeem om door je voorligger heen te kijken.

Zie wat je voorganger ziet

Wat nou als alle auto’s, vrachtwagen en bussen, in de toekomst een dashcam hebben? En wat als we die allemaal aan één groot netwerk hangen? Dan kan je daar heel veel nuttigs mee doen. De Portugezen deden een suggestie en hingen een dashcam in een bus. Vervolgens werden de beelden naar de auto achter de bus gestreamd, waar ze live zichtbaar waren op een head-up display.

Een geniale manier om het inhalen van lange voertuigen in de toekomst veiliger te maken. Wanneer je achter een irritant langzame bus of vrachtwagen komt te rijden, krijg je automatisch de stream op je head-up display. Zo weet je precies wanneer de kust veilig is om in te halen. Het enige probleem is volgens de onderzoekers nog het feit dat er vertraging zit in de beelden. De 200 milliseconden vertraging geven bij 90 km/u een afwijking van 10 meter. Dat maakt het momenteel nog niet bruikbaar. De knappe koppen gaven het beestje alvast wel een naam; ‘See Through System’ oftewel STS. (via newscientist.com)

Check een video over STS op autojunk.nl.19 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ideaal systeem voor in mijn auto, Ik kan niet eens door een C1 kijken laat staan door een SUV of een truck. Hoewel ik wel onder de laatste door kan kijken.
Dus dan bots je tegen de vrachtwagen op:
“Sorry die had ik niet gezien, ik keek er dwars doorheen!”
“De 200 milliseconden vertraging geven bij 90 km/u een afwijking van 10 meter”

Als ze dit basisschool sommetje al fout doen, dan wordt dat nog wat met dat systeem…
@EFB: Waarom klopt het niet?
90 kilometer / uur =
25 meter / seconde =
5 meter / 200 milliseconden

“[…]if both it and the driver’s car are moving at 90 kilometres per hour.”

2 auto’s rijden 5 meter, maakt bij elkaar een verschil van 10 meter.
@EFB: http://www.newscientist.com/article/mg22029394.600-augmented-reality-system-makes-cars-seethrough.html#.UmF-7vkWW32
Het gaat over een tegemoetkomende auto, dus 2×90:3.6:5=10, het klopt dus wel, alleen had het ff juist moeten worden weergegeven in het artikel
@EFB: Zo te zien reikt je kennis ook niet verder dan sommetjes van basisschoolniveau…
Je kan ook minder dicht op voorganger rijden voordat je gaat inhalen. Dan kun je het ook makkelijk overzien.
@dragspert: voor jou als automobilist wel ja. Maar als vrachtwagenchauffeur ligt dat anders, die rijden er vlak voor het inhalen zo dicht achter dat ze bij het naar links gaan moeten opletten de in-te-halen-vrachtwagen niet te raken. Voor vrachtwagens onderling heeft dit systeem ook zeker zin, als je hiermee aks trucker achter een rijtje vrachtwagens aansluit weet je hiermee veel gemakkelijker dat het wel of geen zin heeft om een inhaalmanoeuvre te gaan proberen. Kan de truckers en automobilisten veel frustratie besparen.
@mashell: Vrachtwagens moeten ook niet inhalen. Opbokken uit de linkerbaan met die hokken.
Handig voor in de file. Kan je zien of ze voor de bus/vrachtauto gaan remmen. Kan ik alvast het gas los laten.

En als je een vrachtwagen of bus wil inhalen maar je kan niks zien. Dan moet je meer afstand houden!
Hypermillen als een malle!
Ik denk dat er genoeg hilarische dingen verzonnen kunnen worden met die dashcam.. :) Als je ‘m naar jezelf richt bijvoorbeeld.
Ik weet niet of ik op zo een systeem zou kunnen vertrouwen…
Waarom niet gewoon een ledscherm achter op iedere bus/vrachtwagen met een livefeed van de dashcam. Hoef je niet draadloos te gaan liggen streamen naar hud’s
@Kvgorp:
Omdat het dan in mensen hun actieve zichtsveld zit. Dan gaan ze de vrachtwagen in kwestie over het hoofd zien en knallen ze er achter op. En je zou elke trailer moeten voorzien van scherm en draad terwijl een klein schermpje (of op de navigatie) in de auto goedkoper is.
Wat heb je er aan je kan er toch ook niet doorheen rijden?!
Vraag me af wat ik zie als er 5 vrachtauto’s of bussen voor me rijden. Zie ik dan alleen wat er voor het 1e voertuig voor me gebeurd of zie ik met enige vertraging wat er 5 voertuigen voor me gebeurd is… Volgens mij heb ik dan de tegenliggers ondertussen al zien passeren:-)
Lekkere aantasting van je privacy.
@sparks: van wie precies??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).