Novitec geeft Rolls-Royce Dawn een overdosis tuning

Auteur: , 35 Reacties

Met dank aan een hele grote spuit zien acht Rolls-Royce Dawns een nieuwe dageraad als SPOFEC OVERDOSE.

Novitec is inmiddels een gevestigde naam in de tuningswereld. De Duitse veredelaar legt zich van oudsher vooral toe op Italiaans spul. Onder het label Novitec Rosso verbouwen ze Ferrari’s, Novitec Torado is er voor Lambo’s en Novitec Tridente voor Masers. Maar ze zijn niet eenkennig in Stetten. Sinds enkele jaren pakken ze ook Rollers aan, onder de pakkende naam SPOFEC.

Die naam moeten we wellicht even uitleggen. SPOFEC is namelijk een afkorting voor SPirit OF ECstasy. Mjah, dat had beter gekund volgens ons, maar goed, het gaat uiteindelijk om de producten dus laten we daar maar op focussen. De Dawn is door SPOFEC voorzien van een widebody ontworpen door niemand minder dan oude bekende Vittorio Strosek. Jawel! De man die vroeger werkte voor Koenig Specials en ook zijn eigen toko had, werkt tegenwoordig als hired gun voor tuners als Arden, Ruf en nu dus ook Novitec. Oudere autoliefhebbers en jongere autoliefhebbers met historisch besef kennen zijn werk vast nog uit de Zubehör Katalog van 1994.

Toen ze bij Novitec toch bezig waren met oude experts ronselen, hebben ze waarschijnlijk ook nog ergens een Oost-Duitse anabolenarts opgetrommeld. Bij de vooras meet de auto nu namelijk 208 centimeter breed, wat 13 centimenter breder is dan de standaard Dawn. Tel één plus één op en de naam OVERDOSE in ALL CAPS is verklaard. De ontiegelijk brede koets kreeg ook behoorlijk breed rubber mee, in de maat 265/35 ZR 22 vóór en 295/35 ZR 22 achter.

Maar niet alleen in optische zin heeft de Dawn spierballen gekweekt, want de motor is ook een beetje gekieteld. De dubbel geblazen V12 levert 686 pk en 980 Nm, respectievelijk 115 en 160 stuks meer dan standaard. Een échte strepentrekker wordt de luxe cabrio daar echter niet van. Nul-naar-honderd duurt 4,6 seconden en de topsnelheid blijft elektronisch gelimiteerd tot 250 kilometer per uur.

Tenslotte kan je bij Novitec ook nog terecht voor verfraaiing van het interieur, voor het geval je niet tevreden bent met de kwaliteit van het leder dat Rolls-Royce te bieden heeft. Je Rolls-Royce leder uit een Dawn laten slopen en vervangen door Novitec-leder of alcantara, ach waarom ook niet. Novitec windt er zelf geen doekjes om: de modificaties zijn bedoeld om de Dawn om te toveren van een ingetogen cabrio tot een eyecatcher eerste klas. Heb jij trek in een van de acht exemplaren, of slaan ze in Duitsland de plank totaal mis met deze verswekkering van een nobele Brit?35 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Wat een gedrocht, dit zouden ze moeten verbieden.
@automokum: Juist niet. Ik vind het wel dik!
@dutchoutlaw: Ieder zijn eigen mening, dus ik ook de mijne! Ik denk, dat iedere bezitter van ’n “gewone” Dawn hier met afschuw naar zal kijken. Deze uitvoering is alleen maar verworden tot ’n prul voor petjes met veel te veel geld en opzichtige, dikke gouden halskettingen, die alleen maar willen pochen vanwege ’n forse bundel bankbiljetten in de zakken hun jeans en die willen laten zien, dat ze zich met andere rijken kunnen meten. Maar dik? Ik kan die mening niet delen. Koop daarvoor iets anders maar geen RR! Noblesse oblige!
@9000cse: En ik vind dat dan weer niet, het is meer een andere ‘stijl’ met een ander soort (in mijn optiek mooiere) klasse….
Ik ken Novitec van de Fiat Uno Turbo 😳
@thomasthomas: ik ook haha.. we worden oud.
@thomasthomas: en niet te vergeten de Cinquecento Turbo en de Seicento Turbo…heerlijke overdekte karts!!
De bedenker hiervan moeten ze opsluiten.
Ik heb geen moeite met deze uitvoering van RR .
De kleurencombinatie vind ik wel echt geweldig!
Zijn de draagarmen verlengd of zit er gewoon een spacer ter grootte van een bik Nutrilon achter de velgen?
Ziet er wreed uit, helemaal niet slecht. De tijd dat Rolls Royce auto’s waren voor uitsluitend sjieke lieden ligt (helaas) al lang en breed achter ons. Haast iedere willekeurige voetballer/rapper heeft zo’n ding.
Dit hoort eigenlijk niet op een Rolls…
I love it! Ziet er echt geweldig uit. Een leek zal het niet snel zien.
Zeer geslaagd
Ik heb eens gegoogled omdat ik hem langs achteren eens wou zien.
Begin juli reden hier al exemplaren van rond in Duitsland… Toch een beetje oud nieuws dit.
Ah kijk! Een Bentley.
Vet
K vind hem eigenlijk wel dik geworden ao
Wtf nooit gedacht dat ik dit ging zeggen, maar het ziet er eigenlijk wel lekker uit. De kleurencombinatie is inderdaad erg fraai. Mooi donkergroen.
Ik vind dit gewoon gaaf.
ik vind rolls royce normaliter echt een saaie ouwe lullen bak, voor het eerst ooit dat ik durf te zeggen dat ik deze gaaf vind!
Als ik een RR had dan liet ik hem zeker door novitec onder handen nemen. Wat is dit een schitterende auto om te zien.
Lekker dikke verschijning maar heeft niks meer te maken met RR zo.
Die Strosek moeten ze een beroepsverbod opleggen. Bestond er een “metoo” voor auto’s, dan zat hij allang achter slot en grendel.
@otograaf: Hou op Strosek was de bom in zijn tijd nu zijn ze gedateerd en misschien daarom een collector item .

The 80s https://www.youtube.com/watch?v=1iwPZtutMlM&list=RD69Z6MAK58gs&index=10
@599gto: Die tijd heb ik ook meegemaakt, vond Strosek toen al een slechte tuner.
Niet te veel hoekjes en vouwtjes, ik vind ‘m wel lekker. Fout maar lekker.
Dat is een partijtje lekker!
Dat groen met oranje is gaaf, de zwarte wielen zijn bagger.
Asociaal gaaf ding!
Ik zie ‘m al donuts draaien bij een Turkse bruiloft.
Prachtig, mag zo voor de deur gezet worden.
Dat is op zo’n auto toch niet nodig. Maar dat zijn Amg logo’s op een C180 ook niet, en dat vind toch aftrek.
Kijk dit is nou een mooi pakket!
Waar is de tijd dat men er niet zou aan denken om 1 haar te krenken aan iets wat RR had gemaakt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).