Officieel: dit is de Range Rover Velar

Auteur: , 69 Reacties

Je spreekt het uit als vel-ar.

Het was toch wel een verrassing te noemen vorige week toen we erachter kwamen dat er een nieuwe Range Rover in het gamma komt tussen de Evoque en de Range Rover Sport. Wat ons betreft is er namelijk al de nodige overlap tussen de modellen van het merk, zeker als je bedenkt dat naast de Range Rovers ook nog de Land Rover Discovery en Discovery Sport bestaan. Maar ach, meer keus hebben is ook een vorm van luxe zullen we maar zeggen.

Vanochtend lekte de Velar in al zijn glorie al uit als de olie uit een oude Range Rover. Hoewel de komst van het model dus een verrassing mag heten, is het design niet verrassend. Niemand zal deze auto aanzien voor iets anders dan een Land/Range Rover. Niet dat dat overigens een slechte zaak is, want de Engelse SUVs zien er nog altijd chique uit.

Het wachten was echter nog op de officiële onthulling. Om 21:15 onze tijd was het moment dan daar. Eerst was er een epische lichtshow met speeches over emoties en dergelijke. Maar daar was je niet in geïnteresseerd, jij wilde alleen de keiharde specs weten. Gelukkig viel niet veel later het persbericht met de droge feiten over de Velar op onze deurmat.

Velar-front-side

Platform
Te beginnen met datgene wat we al vermoedden. De Velar is de eerste Range Rover die op het lichtgewicht aluminium platform staat waar ook de Jaguar XE en F-Pace (rijtest) op baseren. De wielbasis meet 2.874 millimeter. Volgens Land Rover bestaat de complete body van de Velar voor 81 procent uit aluminium. Een specifiek gewicht wordt echter niet genoemd.

Motoren
Bij de marktintroductie kan je kiezen voor vijf verschillende motoren. De minst krachtige is de 2.0-liter grote Ingenium diesel met 180 pk en de krachtigste de 3.0-liter grote en 380 pk sterke benzinemotor met compressor. De laatste kennen we bijvoorbeeld uit de Jaguar F-type S. Tussen deze twee uitersten in zit ook nog een diesel met 240 pk (ook 2.0 liter groot) en een V6 diesel. Benzinehoofden kunnen naast de rangetopper opteren voor een nieuwe vierpitter met 250 pk. Later komt er van deze motor ook nog een variant met 300 pk.

Weinig schakelaars dankzij nieuw infotainmentsysteem
Puntje van kritiek op sommige van de huidige Land/Range Rovers is dat het infotainmentsysteem niet zo lekker werkt als bij sommige van de concurrenten. Eigenlijk geldt dat overigens voor alle merken die niet onder de premium Duitsers horen. Range Rover belooft beterschap met het nieuwe Touch Pro Duo systeem. Dit biedt niet één, maar twéé 10″ touchscreens. Hiermee wordt niet alleen het gebruiksgemak verbeterd, maar ook het aantal knoppen in het interieur drastisch verlaagd. Volgens Range Rover past dat goed bij de sfeer van moderne luxe die ze nastreven.

Prijzen
Jawel de vanafprijzen zijn ook al bekend. De instapper op diesel mag weg voor 73.800 Euro. Daarvoor krijg je de Velar met 180 pk sterke dieselmotor, automaat en vierwielaandrijving. Velar rijders die liever voor benzine gaan moeten minimaal 75.000 euro’s meenemen. Daarvoor krijgen ze dan het nieuwe vierpits blok met 250 pk, eveneens gekoppeld aan een automaat en vierwielaandrijving. Qua vanafprijzen zit de Velar dus duidelijk dichter in de buurt van de Range Rover Sport dan de Range Rover Evoque. Filmpje!

Range Rover Velar video69 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Best fraai.
Erg strak, mooier dan een Sport.
@kraakensmaak: idd, bij de sport waren ze vergeten om ook de uitlaatpijpjes te tekenen. Soort figuurzaag oplossing
@kraakensmaak: maar ja, geen lekkere V8…. Dus gewoon de RRS.
Gewoon de Range Rover variant van de F-Pace dus. Smoelt wel goed trouwens, maar dat doet de Jag ook. Bovendien heb je voor de vanafprijs van deze kar een afgeladen Stelvio.
@trustmeiamanengineer: ja maar dan heb je een Alfa. Kun je net zo goed een Kia of Hyundai nemen.
In mijn ogen de mooiste range rover op de markt …
Wow! Erg mooi
Mooie auto, zeker weten. Maar hij heeft een flink prijskaartje…
@viezefreddyw: de F-pace en Macan ook dus blijft aardig in de pas met die prijs
@lekkerlinksrijden: Fout. De F-pace diesel gaat weg vanaf 55.000 euro. De Macan is een klap duurder dan de F-pace en net iets duurder dan deze Velar. De Macan diesel gaat weg vanaf 82.000 euro. Significant verschil.
@viezefreddyw: we weten nog niet wat de opties zijn en de prijzen daarvan en wat standaard is
@lekkerlinksrijden: opties en prijzen staan op de landrover website. Configurator ook, pittig aan de prijs ondanks een hoge standaarduitrusting
@viezefreddyw: de jaguar is echter 180pk 4 cilinder voor dat geld. Wil je een 6 pitter, kost ie ook 80 mille
Check. Deze boven de F-pace.
De Velar is na de Range Rover de mooiste Land Rover naar mijn mening.
@michaelcorleone: Velar is een Range Rover. Bedoel je na de Range Rover Sport?
@bassx: De echte Range Rover zal ik maar zeggen de grootste :) Idd is een beetje verwarrend.
Even wachten tot er een dikke V6 benzine variant komt en dan heb je een lekker dikke SUV voor de deur staan.
Een V8 is – verwacht ik – alleen voor de Sport weggelegd.
@BmwMPower: die 3.0 V6 met 380pk lijkt mij al dik genoeg, meer heb je niet nodig in zo’n auto.
@BmwMPower: even wachten om het verschil van 30K te kunnen sparen bedoel je.
Dit is gewoon een hele mooie auto, precies goed. Ik heb normaliter op iedere auto wel iets op of aan te merken…maar kan hier serieus niets vinden wat mij niet aanstaat.
@cpp1: ik wel: de prijs :-(
@millemiglia:
Mooie spullen kosten eenmaal geld…
@millemiglia: stel je voor dat deze auto 40K zou zijn. Dan nog zou niemand ‘m kunnen rijden haha…
@cpp1: De uitlaten zijn mij wat fors, alles is mooi en in proportie gestyled, behalve dan dus de achterbumper.
Wat een heerlijk apparaat. Heeft een imo een concept-achtige look. Ik vind dit met stipt de mooiste in zijn klasse. Hopenlijk is het infotainment ook aanzienlijk verbeterd in functies, graphics en gebruiksvriendelijkheid!
Heel mooi ding!
Ik blijf bij wat ik vanochtend al zei, wat een prachtig ding! Zeker zo in dat grijs met dat twotone interieur is ‘ie niet te versmaden. Wellicht iets aan de prijs, in vergelijking met de Stelvio en F-Pace, maar de grootste concurrent komt toch wel uit de stal van Porsche en kost hier in Nederland precies 1.000 euro minder.
Oja, en even voor de volledigheid: De grijze Velar van de persfoto’s is er eentje meer dan het dubbele kost. Even spelen met de configurator leert namelijk dat ‘ie ruim 156k kost in die uitvoering. Zelf kom ik voor mijn droom-Velar uit op net geen 150k met alles erop en eraan.
@Edge: FULL OPTION KOPEN NU!
@Edge: valt best mee toch, je huis kost niet veel meer.
Allejezus Maria op een hobbelpaard. Wat is dit ding schitterend. Met een V6 diesel alstublieft en in de kleurstelling van de foto’s. Ik zal dan nooit meer zeuren om een andere auto!
Dit is toch zo ontzettend veel mooier dan wat de Duitsers presteren vandaag de dag qua SUV (suf) design. Slaap lekker BMW, Audi en Mercedes.
Is deze Indonesië ook beschikbaar? #durftevragen
@baklava: van de welbekende man in sarung weet ik t volgnde:
– hij komt anderhalf jaar nadat ie in de EU is gekomen.
Er komt hoogstwaarschijnlijk geen diesel: de dieselkwaliteit daar is niet primijum genoeg.
En omdat ie geimporteerd moet worden, gaat ie minimaal 1.5x duurder dan in de EU kosten
@toyotafortuner: Thanks. Mijn schoonvader heeft interesse, maar dat duurt te lang. Waarschijnlijk een Range Rover Sport ipv deze dan.
@baklava: ik was eigenlijk niet serieus.
Teveel op Autobild.co.id.

Maar in zekere zin kan wat ik vertelde ook (deels) waar zijn. Zo meldde Autobild Indonesia dat de vanafprijs van de Bentayga die eindelijk daar naar toe komt nabij de 10 miljard gaat kosten. (7 ton) Dure, westerse diesels komen sws daar haast niet op de markt.

Daarnaast is het echt zo dat westerse auto’s daar veel later op de markt komen dan hier.
Prachtig!
Touchscreens op het stuur lijkt me verreweg van ideaal
@flatsix010: op telefoons zijn ze ook verreweg van ideaal maar geen ontsnappen meer aan.
Pfoeeeeh, strakke bak zeg…
Dat lijkt me een instant-hit.
De Evoque is fraai en populair – maar heeft toch wel wat handtasje-achtigs.
De nieuwe Sport is zonder meer indrukwekkend, en lijkt zijn doelgroep wel te gaan vinden – maar is wel erg groot.
Dit kan zo maar eens de nieuwe standaard worden.
Die prijs voor zo’n Range Rover is gewoon heel erg schappelijk. Evoque vind ik een mooie auto maar niet voor mij en de Sport vind ik net te duur geprijsd. Dit kan weleens mijn eerste Range Rover worden.
Echt een prachtige auto! Heel fraai van binnen ook. Erg mooi!
Een donkere dag voor Zuid Duitsland, alle 4 premium autofabrikanten in 1x in de schaduw gezet door de Britten. Qua interieur lopen de Britten nu dus officieel voor: drie beeldschermen. Prachtig uiterlijk (op de achterbumper na dan). En de kwaliteit was toch al geen probleem meer voor Land Rover.
Mooi maar meer van hetzelfde. Ik zal wel een ouwe l#l worden maar met al die niches en diversivicaties gaat de kracht er wel af voor mij.
Een Range was 1 model in een paar versies en dat was het en dat was goed en streek. Nu is alles als een soort smartphone….. teveel van bijna hetzelde, ik ben daar wel klaar mee
@gokartmozart: als ze enkel de Range Rover zouden blijven verkopen dan zou het bedrijf simpelweg niet meer bestaan.
Mooie auto! Ben het eens met wat hierboven gezegd wordt over de Evoque en de Sport. Ik ga over een maand of 2 in Solihull, hier 15km vandaan, een Land Rover experience doen en hopelijk hebben ze deze dan ook daar staan. Ben benieuwd.

Heb vanaf volgende week een Jaguar XE, die op hetzelfde platform staat en met dezelfde motoren is uitgerust. Zal eens kijken of ik anders bij de dealer de Velar een keer mee kan krijgen.
Schitterende auto.
Ik heb slechts één vraag :

Waarom zou je nog een Range Rover willen kopen, deze ziet er voor 98% van depassanten (als die überhaupt al een Range herkennen, hetzelfde uit.
@desjonnies: omdat je daarmee wil laten zien dat je veel knaken hebt
Maar liefst 10 schermen in het interieur…

Normaal gesproken vind ik al die displays in het interieur van moderne auto’s verschrikkelijk, zeker in vergelijking met fully loaded youngtimers met een dashboard bomvol ouderwetse knopjes die in het donker zo mooi verlicht zijn…

Maar dit is wel zo mooi gedaan: de fraaie zwarte achtergrond van de displays, de mooie vormgeving van de menu’s en van de displays zelf… Vooruitstrevend, maar ook tijdloos. Well done!
@moveyourmind: Het zijn 2 10″ schermen, niet tien individuele schermen gelukkig. Maar met het display achter het stuur erbij heb je er in ieder geval al 3.
Complimenten voor Land Rover!
godverdegodver zag de video van autoexperess endaar werd de britse prijs genoemd en die is uiterst verleidelijk. Zie ik hier weer de nldse prijs… schurfterige prijs weer…. zucht echt zin om te emigreren.
@dakarbemo: heb je wel eens gekeken naar de totale belastingdruk en wat daar tegenover staat?
Mooi hoe der handgrepen weggewerkt zijn!
Prachtig! Kan niet anders zeggen! Interieur supermodern maar toch warm, exterieur stijlvol, toch sportief en toch RR, mooie details, vernieuwend. Knap!
Mooie wagen! Denk wel dat ze behoorlijk wat zullen kannibaliseren van hun eigen modellen, benieuwd of het de totale verkoop van Land Rover veel zal stuwen.
@tonyb: het zal de F-pace zeker raken.

De andere Range Rover modellen hebben een behoorlijk andere prijs. Die zullen er wellicht juist van profiteren omdat het gehele merk meer zichtbaarheid krijgtm
@poes:
Het zal de F-Pace wel iets raken, maar dit is meer het comfortabele en luxe broertje van de sportievere F-Pace met een bijbehorende weinig overlappende doelgroep.
@boerenkool: dat argument hoor ik wel vaker.

Ik denk echter dat dit segment bij uitstek drijft op looks en voorkomen. Of dat ding nou sportief rijdt of niet, dat is ondergeschikt.

Iedereen wil bijvoorbeeld een Macan, terwijl die zéér sportief rijdt. Op het oncomfortabele af. Ik denk dat zat Macan eigenaren meer comfort op prijs zouden stellen, maar wel dolgraag in een Porsche willen rijden.
Niet alleen de prijzen zijn al bekend, de configurator staat ook al online, hoewel die bij de instapmodellen nog niet lijkt te functioneren. De full-options First Edition P380 mag mee vanaf € 147.700,- en heeft nog een leuke optielijst om mee te spelen. Tenzij je van leuke kleuren houdt, daarvoor moet je waarschijnlijk naar de individual of exclusive afdeling. Als het echt SUV moet voor mij maar een Macan dan, ik vind dit te weinig onderscheidend.
Mooie wagen. Hopelijk schroeven ze het interieur beter in elkaar dan bij de F-Pace want dat is gewoon lachwekkend.
Ziet er wel dik uit maar zien net echt verschillen
Als ik ging shoppen in dit segment dan was ik nu al verkocht! De looks zijn gewoon goed, en omdat het een landrover is weetje dat het met de rijeigenschappen on-en ofroad ook goed zit
Land Rover Range Rover is één van de weinige merken waarvan je ‘dit is nou echt een wagen’ gevoel krijgt. Waar je ook komt hij stelt je niet teleur..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).