Het gaat niet zo lekker met de kennis van verkeersregeltjes bij onze zuiderburen.
In de maand juni van dit jaar werd in België een (veel) strenger theorie-examen ingevoerd voor toekomstige weggebruikers. Kandidaten mogen nog maar één “zware fout” maken en de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB voorspelde al dat het slagingspercentage daardoor fors zou afnemen.
Om te checken hoe ingewikkeld het examen precies is, werd een proefexamen opgesteld. Ruim 12.000 mensen met een rijbewijs en uit alle leeftijdscategorieën mochten het proefexamen proberen en wat bleek: slechts 14% zou zijn geslaagd als het een écht examen was geweest.
De VAB denkt dat het daarom nuttig is om de verkeersregels te vereenvoudigen, zodat ze voor meer weggebruikers begrijpelijk worden. Daarnaast lijkt het de organisatie een goed idee om de kennis van weggebruikers op te frissen.
Nu is het makkelijk om onze Belgische vrienden neer te sabelen omdat ze hun verkeersregelkennis niet op orde hebben, maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van. Kijk hier maar eens. Ook valt onderweg geregeld op dat bij veel mensen niet blijft hangen dat achter het stuur niet gebeld mag worden en die richtingaanwijzer blijft voor velen maar een eng ding waar je beter vanaf blijft.
Fotocredit: Wappie Examens
61 reacties
Ook fietsers bezondigen zich aan de regels.
Binnenkort kunnen we om de 10 jaar ons examen afleggen om ons rijbewijs te verlengen. Brengt weer geld op!
Zou het niet eens tijd worden om in heel Europa de regels voor het behalen van een rijbewijs gelijk te trekken (naar de strenge norm van Nederland)?! Het is toch van de gekke dat je een beetje met je opa mag rondrijden en dan je roze pasje krijgt waar je vervolgens heel Europa mee onveilig mag maken. Of ergens in ’t oosten een ambtenaar wat wisselgeld toestoppen met hetzelfde resultaat…
In belgie maakt iedere overheid zijn eigen (onzin) regels, leggen we allen de (onzin) regels naast ons neer is er bovendien een achterlijk systeem van ‘de goedkoopste mag het werk uitvoeren’ (dat men niet naast zich neergelegd wordt) en vriendjespolitiek.
Desnoods Wallonië fijn bij Frankrijk, Vlaanderen bij Nederland.
geen slappe bullshit politiek, kwaliteitloze compromis producten, low budget oplossingen, visieloze dienstverlening…
Het land splitsen en bij de buurlanden voegen is gewoon onze identiteit opgeven voor een gemakkelijke oplossing.
Maar inderdaad, regelmatig halen verkeersgebruikers de voorrangsregels op deze punten door elkaar.
Er is wel een éénduidige definitie van het begrip uitrit, dat jij die niet kent is jouw probleem.
Grofweg gezegd is het aldus; een aansluiting van iemands privéterrein op de openbare weg is altijd een uitrit. Zit er een drempelconstructie bij een zijweg dan is het in principe een uitrit. Loopt het trottoir van de doorgaande weg door ter plekke van een aansluiting met een zijweg dan is de zijweg in principe ook een uitrit.
Juridisch is hier veel meer over gezegd en geschreven, maar grofweg heb je genoeg aan deze vuistregels.
Resumé:
Erf, drempel en doorlopend trottoir.
Cruciaal aspect; kom je uit de uitrit, dan moet je voorrang verlenen aan alle verkeer op de doorgaande weg. Oók voetgangers.
Hoe spannend kan het zijn…
Dan zoek je toch gewoon de juridische onderbouwing op?
Voor 99,9% van de weggebruikers is deze kennis voldoende, zelfs voor mij als wegontwerper is dit voldoende. Uiteraard zijn er altijd specifieke situaties die afwijken, door een fout van de wegbeheerder, of door andere omstandigheden, maar dat los je met een betere definitie niet op.
Misschien moet je jezelf niet als referentiekader nemen voor overige weggebruikers.
Als je niet weet wat een uitrit is ligt dat aan jou, niet aan het gebrek aan borden of regels.
Bovendien bestaat er allang een bordje wat wegbeheerders kunnen plaatsen met de tekst ‘uitrit’, maar waarschijnlijk heb je die nooit gezien (Verkeersbord OB622), wat aangeeft dat ook het plaatsen van een bordje geen zin heeft.
Je bent kennelijk erg gefrustreerd, waardoor je niet helder leest.
Lees mijn bijdragen nog eens rustig door; allereerst heb ik je uitgelegd dat er wel een éénduidige definitie van het begrip uitrit is. Omdat het een beetje ingewikkeld is om een definitie uit je hoofd te leren heb ik je beknopt uitgelegd waar je een uitrit aan kan herkennen. Maar als jij problemen hebt met een specifieke locatie dan ga je gewoon een brief/mail schrijven aan de beheerder waarin je de situatie aankaart. Mogelijk krijg je een mail terug met een uitleg waarom het prima is zo, en mocht je een goed punt hebben dan gaat de beheerder (waarschijnlijk de gemeente) de situatie verhelderen door een bordje te plaatsen. Ik begrijp niet waarom er een betere definitie zou moeten komen of een nieuw verkeersbord omdat jij problemen hebt met een specifieke locatie, want eigenlijk suggereer je dat, alles bij elkaar opgeteld.
Ik ben dus geen ambtenaar, weetjewel, maar ondernemer.
Whatever.
Wat denk je van “Zebrapad-striping” bij een door verkeerslichten geregeld kruispunt. Let er voor de grap maar eens op hoe vaak dat er een zebrapad ligt i.p.v. belijning van een oversteekpunt.
Bij alle door verkeersregelinstallaties is de markering aanwezig voor als de installaties uitvallen…
Nee dat begrijp ik, maar dan horen er toch 2 lijnen te staan, dwars over de weg die daarmee het oversteekgebied afbakenen. Mij is geleerd dat een zebrapad het voorrangsgebied is voor de voetganger, en dat je daarvoor altijd moet stoppen als iemand aanstalten maakt om over te steken.
Hun trajectcontroles werken feilloos kan ik uit ervaring opmerken dus rijdt er vooral blufferig hard.
En een 200 km/u zigzaggende BMW, dat kan nooit iets met het gebruik van bepaalde geestverruimende middelen te maken hebben, toch ?
Daarna even mijn demente halfblinde tante bezocht (met geldig rijbewijs).
Op de rechterrijstrook krijg je tyfus of kanker ( nee grapje kanker krijg je op alle rijstroken)
Ofwel rijdt je 99 als je een colonne van 40 vrachtwagens inhaalt (lekker zuuuneg), ofwel kleef je tegen de bumper van je voorganger en rij je daarna minstens 180 ( de boetes krijg je toch niet)
De weg hoef je helemaal niet te kennen, dat doet de gps wel, en da capriolen die je door je gps gerommel doet zij niet jouw fout.
Telefoneren kan altijd en overal, tegenwoordig zelfs tijdens het copuleren, dus waarom niet tijdens het rijden…
Pechstroken en invoegstroken zijn ook om in te halen als het te druk is.
De hendel van de pinkers geeft je aids (in een luxewagen) of een andere nare ziekte (andere wagens) dus best niet aanraken.
Tijdens de files gelden er GEEN verkeersregels.
Hoffelijk zijn is gevaarlijk, en handsfree je ongenoegen uiten mag niet…
Ik vind autorijden in ieder geval nog zelden leuk. En erger me meestal aan traag-links-rijders, agressieve chauffeurs.
Ik zit er dan ook aan te denken om een flinke batterij raketten aan de voorkant van mijn auto te bevestigen om al die kruispunt blokkerende, afsnijdende, vluchtstrookrijdende, links plakkende, niet nadenkende, bellende/appende en algeheel domme medeweggebruikers uit mijn pad te blazen. Ben alleen bang dat ik elke 3km een refill nodig heb :P