Onlangs zorgde een kantonrechter voor nogal wat opschudding (uitspraak). Deze rechter oordeelde dat het bedienen van een telefoon die in een carkit zit gelijk moet worden gesteld met het in de hand houden van een telefoon tijdens het autorijden. Het gevolg: een vette boete voor de verdachte en waarschijnlijk was de Hollandsche carkitbusiness er ook niet heel blij mee.
Nu is een uitspraak van een kantonrechter niet per se invloedrijk. Het is nog maar de vraag of andere rechters op vergelijkbare wijze zullen oordelen in vergelijkbare gevallen, maar er zit nog een kant aan het verhaal; de handhaving. Moeten politie en justitie zich iets aantrekken van de rechterlijke uitspraak of juist niet?
Juist om dat probleem te ondervangen is het Openbaar Ministerie (OM) voornemens om naar het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden te stappen om zodoende in kaart te brengen wat er van politie en justitie wordt verwacht en wanneer dus boetes moeten worden uitgedeeld.
Is een uitspraak van het Gerechtshof dan wel gezaghebbend en een duidelijke richtlijn voor burger en overheid? Dat valt te bezien. Wel lijkt het OM erop aan te sturen dat de zaak bij de Hoge Raad belandt; de hoogste rechterlijke instantie van ons land in het gros van de procedures. Zodra de Hoge Raad uitspraak doet hebben we wel te maken met gezaghebbende jurisprudentie en zullen andere rechters de lijn van de hoogste rechter moeten volgen in vergelijkbare gevallen. Precedentwerking, heet dat met een dure term.
We zijn erg benieuwd hoe dit verhaal afloopt, maar het lijkt ons niet meer dan logisch dat de uitspraak van de kantonrechter van tafel zal worden geveegd door hogere rechters. Wat jullie?
De lijst met de hoogste boetes van dit jaar vind je trouwens HIER.
48 reacties
Idd .. “keihard aanpakken” (lees .. geld afpakken) ..
Geld is altijd de oplossing .. toch ??
Domme pauper kapitalisten praat ..
Welke straf ??
Welk systeem ??
Doe dat koffieshop gelul lekker in je koffieshop ..
Dat je een ongelooflijk k*tland krijgt waarin in je niet meer vrij bent is niet van belang, als de pakkans maar waarin superhoog is. Keihard aanpakken voor gevorderden.
Maar we kunnen het ook gewoon simpeler oplossen. Dat die smartphones, die ohh zo slim zouden moeten, facebooken, whatsappen etc. bij het autorijden gewoon onmogelijk maken.
En wat zijn die regels dan ??
Want bij het OM hebben ze nml geen idee ..
Je kan niet een telefoon automatisch blokkeren omdat je in de auto zit. Want dan doet ie het ook niet als je naast iemand in de auto zit, in de taxi, bus, tram en misschien wel trein (spoor langs een weg).
Op het moment je het optioneel doet, krijg je dat de gevaarlijkste groep: de genen die met hun telefoon willen kloten tijdens het rijden, hun gedrag niet aan zullen passen.
Er is wel een oplossing: als de automakers + google + apple nou met een goede carplay/whatever komen waar integratie erg ver gaat, dan zal men niet op die phone willen kijken. Maar ja, zolang die carplay + schermpje in je auto, plus brekende draadje elke 2 maanden, nog steeds ene optie is van 1000 – 5000 euro, zullen weinig mensen het kopen. Zelfde met een nette after market optie. En zolang Apple Google-maps blokkeert (is Waze er wel?); zullen mensen het weer niet gebruiken.
Kortom: deze veiligheid is nog steeds premium in prijs en niet premium in gebruik.
Zo’n telefoon weet zelf je favoriete merk hagelslag. De kan echt wel onderscheiden of je in de auto zit of niet. Desnoods aan de vendor id van de bluetooth in de auto. Als we gebruik van een mobiele telefoon in het verkeer serieus een probleem vinden dan zijn een paar false positives niet zo’n probleem.
Carplay en Android auto zijn al geflopt. De integratie met de wagens is knullig en het aantal apps is te beperkt. Het aantal apps is beperkt omdat Apple en Google het voor zichzelf willen houden en geen aansprakelijkheid willen nemen voor apps van derden (spelletjes!).
Politie .. rechter .. OM ..
3 uitermate onbetrouwbare partijen die zichzelf amper aan de wet kunnen houden ..
Pardon !!
Je begrijpt toch wel dat het aan mij ligt ??
Ik ben tenslotte de grote financier van het Melkert banen volk ..
Ik kan mij dus zo voorstellen dat als je al niet goed oplet als je stilstaat je dat ook niet doet als je rijdt.
https://i.pinimg.com/736x/2b/8e/d7/2b8ed71f37dbf75da4f962092a278e84–dame-lingerie.jpg
“Woow, bijna de berm ingereden, zonde van dat konijntje”
De wet is duidelijk: je moet je beide handen aan het stuur houden, tenzij om noodzakelijke autotechnische zaken (bv. schakelen, pinken…) uit te kunnen voeren.
Zoals sommige mensen hier beweren mag je je navigatie bedienen TIJDENS het rijden? Neen, is bij wet verboden.
Niet dat ik het allemaal niet doe, ik app, bel en spotify erop los niet-handsfree, maar de wet is de wet en de rechter heeft deze gewoon toegepast.
Tegenwoordig heeft bijna iedereen een automaat, DSG, PDK, of electro auto.
Dan heb je toch één hand over?
Past makkelijk een telefoon in.
Ik rijd bij Antwerpen over de ring, bij het sportpaleis komt me de eerste Renault Magnum truck tegemoet, dat flatgebouw op wielen.
Ik weet echt niet wat ik zie, die Franse koekebakker met dat ding.
Ik reed bijna mijn Volvo station total loss, was compleet afgeleid.
Ik had ter plekke voor het vuurpeloton geleid moeten worden.
Zelfde met harder rijden
Mobiel is nu eenmsal uitgevonden en te koop