Overheid mag straks naar hartelust kentekens verzamelen?

Auteur: , 40 Reacties

Tweede kamer zegt: is goed!

Kenteken

Data verzamelen van de autorijdende burger. De overheid mag het mogelijk straks op grote schaal gaan doen. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de wet die dit mogelijk moet gaan maken. Camera’s langs de weg in Nederland registreren de kentekens van passerende auto’s. Nu worden die gegevens maximaal 24 uur in bewaring genomen, en vervolgens wordt de data gewist.

Daar komt wellicht verandering in. Met de nieuwe wet mag de overheid kentekengegevens tot vier weken bewaren. Op deze manier wordt er veel meer data verzameld. Een schande, vindt Burgerrechtenorganisatie Privacy First. Volgens de organisatie wordt de privacy van de burger onnodig geschaad.

De wet is nog niet actief. Deze moet eerst door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Als dit gebeurt dan stapt Privacy First naar de Europese rechter. Ze willen voorkomen dat de wet straks daadwerkelijk wordt ingevoerd.

Foto via Autojunk40 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Laten we ons geen illusie maken dat de overheid hier is om ons te helpen. Ze drukken hem er alleen maar harder in.
@gunthervogler: Populistische praat ;)
@granlusso: Heet ook meestal, de waarheid.
@gunthervogler: ik denk dat de meeste die gaan protesteren de vreemdgaande leaserijder zal zijn….
Waarom is 4 weken een probleem en 24 uur niet?
@pomoek: 4 weken is 28 dagen en dat zijn 672 uren. Dat wilt dus zeggen dat deze gegevens 648 uur langer bewaard mag worden dan nu (wel 28 keer zo lang!) Ik hoop dat je het verschil nu wel ziet.
@nvn1993: Ah dank je. Heb je een calculator gebruikt of kan je dit uit je hoofd? Meh, in het 1e geval, toch knap in het 2e.
@pomoek: als jij 1x op een industrieterrein komt waar drugs worden gefabriceerd kan dat toeval zijn. Als jij 4x in de week, vier weken lang op dat industrieterrein komt is dat voor het OM misschien reden om je eens binnen te halen voor een gesprekje. Of je nou je garagebox komt bijvullen of in de illegale handel zit maakt dan niet uit.
@gulli: als dit betekend dat de pakkans voor criminelen groter wordt, ben ik voor.
Mij mogen ze rustig vragen stellen. Ik vlucht niet. Ik heb namelijk ook niet zo veel te verbergen.
@pa045: Iedereen heeft wel iets te verbergen. Het is alleen de vraag hoever ze de privacy moeten inperken tot ook jij je kwetsbaar voelt.
@pa045: een collega van me is de meest voorzichtige persoon die ik ken wat persoonlijke gegevens betreft. Nauwelijks sporen van hem op internet en hij zal zich nergens voor inschrijven met zijn personalien. Uitgerekend hij kreeg last van identiteitsdiefstal toen zijn paspoort werd gekopieerd. Je wil niet weten hoeveel ellende er over hem heen is gekomen voordat hij er onderuit kwam. Pas dan kom je erachter hoeveel je privacy je echt waard is en hoe makkelijk we het tegenwoordig te grabbel gooien
@gulli: de overheid gaat niet voor de uitzonderingen die harkt enkel binnen op grof geld. Maw: de leasert zal meer verantwoording af moeten leggen, rijgedrag kan beter genalyzeerd worden, denk aan plaatsing van geldmachines, oh nee, flitsers voor de verkeersveiligheid. Of voor de toekomstige analyze van rekeningrijden, wat het ook maar kan zijn waar de scheitoverheid de burger meer geld mee uit de zak kan kloppen. En jij maar denken dat ze boeven aan het vangen zijn…angst regeert…. en straks ben jij aan de beurt.
@pomoek: met 24 uur kan geen profiel opmaken, met 4 weken wel.
@pomoek: omdat de overheid het wel mag maar als je een bedrijf bent mag je niks. Dus de logica is ver te zoeken.
Ach we worden al jaren gevolgd. Denken jullie nou echt dat het na 24u gewist wordt?? Dat is hetzelfde als geloven in sprookjes. We worden al jaren geterrorisseerd door de overheid. Dat zijn de grootste boeven die gevolgd moeten worden.
@dillinger2016: Hallelujah! Maar gelukkig zullen de mensen nog netjes stemmen (wat ook niets waard is, natuurlijk).
Dadelijk moet je aantal stappen gaan doorgeven en daar voetbelasting over gaan betalen!
En wat denken ze te willen met deze data? Want dat is natuurlijk de vraag die je moet stellen. Los daarvan ben ik sowieso tegen. Wat bij betreft is het tijd voor een ommekeer. Tijd voor wat meer privacy ipv minder.
Waarom niet gewoon dit invoeren en deze data alleen gebruiken als er spraken is van criminaliteit van een zekere hoogte ?
@cantuccini: omdat we allemaal weten hoe slecht de overheid met “hun” gegevens ingaat (en evt “beloftes” die ze van te voren doen)
@m-tfsi: ingaat = om gaat
@cantuccini: dat is de tactiek, laten geloven dat het om uitzonderingen gaat en dan iedereen bij het zakje nemen. Retoriek als: “ik heb niets te verstoppen” is de grootste onzin. Opsodeflikkeren met je bagger camera’s en big brother shit, privacy is het grootste goed zonder dat is je stem namelijk niets waard en ben je gereduceerd tot een melkkoe.
Big Brother is watching you!
Als criminelen daardoor sneller worden gepakt prima.
Ach, het gaat uiteindelijk toch allemaal om de openstaande boetes, belastingschulden en andere achterstallige zaken van de ‘normale’ burger beter te kunnen innen.

De ‘echte’ criminelen huren auto’s via een officiële BV en vallen zo toch niet op.
Degene wie dit erg vind en begint over te zeuren is hier fout bezig. Als je online bent weten ze toch al alles van je. Gezeur van mensen. Als je niks te verbergen hebt is er toch niks aan de hand
@gerjan:
Bijzonder dom gelul.
@gerjan:

Als je een keer wat tijd over hebt zou je je eens moeten verdiepen in de “ik heb toch niks te verbergen” opmerking. Er zijn talloze documentaires, boeken en andere dingen over die instelling en waarom het gevaarlijk/naïef is
Eigenlijk is het een beetje een naieve gedachte dat je de op de openbare weg privacy hebt. Heel die kentekenplaat is er juist voor om te zorgen dat je geen privacy hebt. Zodat je niet met strafbare feiten weg komt.
Oke leuk en aardig. Het doel van deze registratie betreft de opsporing en vervolging. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je dus als verdachte worden aangemerkt. Dat betekent dat er al dus sprake moet zijn van een redelijk vermoeden. Je gedragingen zijn dusdanig dat het OM je al op het oog heeft. Ik heb het wetsvoorstel nog niet zo snel doorgenomen, tot nu toe meer populistisch gelul dan dat er daadwerkelijk iets aan de hand is. Ze mogen de gegevens dus alleen gebruiken voor opsporing en vervolging, niks anders. Anders is het dus nietig.
Ze gaan hun gaan maar kom er toch niet..
Ach en nu bewaren ze alleen je gegevens als ze wat tegen je hebben, kortom, geen verschil dus als je wat te verbergen hebt.
Als je niks te verbergen hebt zou het geen verschil moeten maken. Zolang ze maar geen camera in de slaapkamer hangen. Daar is mevrouw Soes niet zo blij mee ?
We zullen nooit meer privacy krijgen. Dit zal alleen maar minder worden. Op het moment dat ik dit tik kijkt er al een advertentieboer over mijn schouder mee om me daarna doelgerichtte reclame te kunnen spammen.. GRATIS BIER AANBIEDING!! Hier werkt de overheid gewoon lekker aan mee. Je kunt twee dingen doen. 1, niets en 2, ook niets. Succes ermee en namens de overheid: bukt u nog maar wat verder voorover zodat we alles zonder glijmiddel keihard naar binnen kunnen raggen… GRATIS BIER AANBIEDING!
“Zeggen dat je het recht op privacy niet belangrijk vindt omdat jij niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je vrijheid van meningsuiting niet belangrijk vindt, omdat je niets te zeggen hebt.”
99% hier op ab heeft een mobiel met internet en is dus traceerbaar, talloze “nieuwe” auto’s beschikken over de functie van het online zijn. Denk je nou echt dat de overheid niet weet waar je bent en wat je doet?

Ik heb niets te verbergen,… Maar ik heb veel te beschermen… DAT is privacy…
Natuurlijk is het eerst 24 uur.. dan 4 wekem en als het straks klaar is 6 maanden.. en feitelijk 5 en een half jaar omdat de database binnen 6 maanden gecopieerd wordt naar de beladtingdienst..

Het probleem wat ik hiermee heb is dat gegevens van (op dat moment) onschuldige burgers wordt bewaard door een politie macht welke de meeste informatie heeft over al zijn burgers op wellicht engeland na met daar tegenover een criminaliteits oplossingsgraad van een bananenrepubliek.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).