Parijs verbiedt vandaag 50% van zijn auto’s te rijden

Auteur: , 35 Reacties

Omdat smog, luchtvervuiling, en algehele uche-uche.

Zij mogen vandaag allebei

Uit milieuoverwegingen zijn auto’s met een kenteken eindigend op 0, 2, 4, 6, of 8 vandaag niet welkom in de Franse hoofdstad, en morgen zijn kentekens die op 1, 3, 5, 7 en 9 eindigen aan de beurt. Het is wellicht een draconische maatregel, maar de lokale overheid zou hem niet inzetten als het niet strikt nodig zou zijn. Als alternatief wordt het openbaar vervoer wel gratis gemaakt.

Uitgezonderd van de regel zijn auto’s met 3+ personen, (zeer) zuinige auto’s, buitenlanders en natuurlijk de hulpdiensten. Wie zich niet aan het verbod houdt riskeert een boete van 22 euro, ofwel een rondje koffie voor 2 op de Champs-Élysées. Het zou mij niet verbazen als velen deze miniboete voor lief nemen, als ze door één van de 1.000 ingezette handhavers worden gesnapt.

Diesel

Parijs worstelt al jaren met een vervuilingsprobleem. Grofweg een vijfde van de gehele Franse bevolking woont in de hoofdstad, waar onlangs al voortvarende plannen ontstonden om alle dieselvoertuigen te verbieden. Yep, niet alleen Rotterdam of Utrecht is de rijder van satanssap liever kwijt dan rijk.

Ook over een SUV-verbod wel al eens geprakkiseerd, maar we weten allemaal dat ook SUV’s tegenwoordig *kuch* superzuinig zijn.

Komt bovenstaand verbod u bekend voor? Kan kloppen, vorig jaar maart was het ook al bal in Parijs. Dit is natuurlijk een lapmiddel, maar de politiek werkt uiteraard hard aan een structurele oplossing. Denken we. Maar eerst moet even de tweede ronde van de departementale verkiezingen (volgende week zondag) achter de rug zijn, tot die tijd houden beleidsmakers zich enigszins gedeisd.

Foto: Maserati en Bentley in Parijs, Maxim380, autojunk.nl35 reacties

L’ol , dit gaan we volgens mij ook steeds vaker mee maken ben ik bang
Nou dan rij je toch gewoon, wat zullen ze doen?
@mercedesbenz63: 22,- euro boete uitschrijven.
@mercedesbenz63: nou… Dat kan best heftig uitpakken. Ik woon in Parijs, dus ik heb t even goed uitgezocht: als je de boete krijgt mag je gelijk je auto laten staan en verder lopen of met OV. Ga je toch rijden en wordt je weer gesnapt, kunnen ze je auto in beslag nemen. En de plisie is hier echt niet kinderachtig….
@jordyvane: 2 daklozen oppikken om achterin te zitten kost je 5 euro each. Beloof je ze 2 euro meer als ze je niet neersteken.
@mercedesbenz63: een boete geven ter waarde van een rondje koffie voor twee op de Champs-Élysées…
Ze kunnen beter die héle oude diesels van vóór 2008 verbieden
Ach in Parijs is rijden toch verschrikkelijk. En het OV is er top geregeld. Dus gewoon buiten de stad parkeren en op de metro stappen.
Daarom moet je 2 auto’s hebben :) De ene met een even getal en de andere met een oneven getal
@kwatsjkop: tadaa! Probleem opgelost
@kwatsjkop: heb money G.
@kwatsjkop: met die paar dagen dat ze deze maatregel hanteren kan je volgens mij beter het risico op €22,- boete lopen en de kosten van een tweede auto besparen….
@kwatsjkop:
Jaaaaaaren geleden hadden ze dergelijke maatregelen ook al in Athene.
Resultaat: mensen kochten er voor een paar honder €uro een 6e hands CO, NOx en roet uitbrakend autootje bij voor de (on-) even dagen…
@ramshoek: dat waren zeker alleen de mensen die niet even een extra nep nummerbord lieten drukken?
Een vijfde van de bevolking woont in parijs? Echt? Kan toch niet.
@rolov: “Met 2,25 miljoen inwoners in de gemeente Parijs zelf en ruim 11 miljoen in het hele stedelijke gebied, met inbegrip van de banlieues (voorsteden) en de forensensteden daaromheen”

Met de voorsteden erbij dus
@metalmike: ok bedankt.
@rolov: Parijs plus omgeving is ongeveer een zesde van heel Frankrijk. Qua inwoners dan.
@rolov: volgens mij wonen er in Parijs iets van 2,5 miljoen inwoners en volgens mij heeft Frankrijk 60 miljoen inwoners. Een raar 1/5e deel dus ;-)
In Tokyo zelf wonen ook geen 35 miljoen mensen, maar in de agglomeratie wel. Dat laatste wordt vaak als uitgangspunt genomen in lijstjes van grootste steden.
@sir_smokalot: ok vandaar. Maar dan nog Is het vreemd. Nederland heeft ongeveer een vierde aan inwoners van Frankrijk dus. Ik dat dat de Fransen aan de Duitse aantallen zaten. Rond de 100 miljoen dus. Zo leer ik toch nog dagelijks wat bij op autoblog ;)
Juist :) Duitsland is met 80 miljoen (niet 100 dus) de grootste, het VK en Frankrijk zitten allebei net onder de 60 miljoen uit mijn blote hoofd.
Landen als Pakistan, Nigeria en Bangladesh zijn nog veel groter qua inwonersaantallen. Tot zover deze volstrekt irrelevante toevoeging.
In Parijs eindigen bijna alle nummerplaten toch op 5? 75 = Île de France = District Parijs
@osmo: t gaat om de 3 cijfers op de plaat zelf… Het departement mag je tegenwoordig zelf kiezen en zegt dus niet zoveel meer
@osmo:
75 – 77- 78 – 91 – 92 – 93 – 94 – 95 oftewel Ile de France
Een gebied met meer dan 11 miljoen inwoners, voor de rest heb je Nord met Lille, de regio Lyon en Marseille, dan heb je het wel gehad met de grote Franse agglomeraties.
De rest van het land is leeg.
Heb drie auto’s….Mooie maatregel dus…
@norge: het is ook een maatregel van niks. 22 euro boete? Lachertje. Als je hem echt nodig hebt laat je hem niet staan voor dat geld.
En die arme Fransozen Mar wegenbelasting voor pietsnot betalen
Gratis openbaar vervoer en gratis bewaakt parkeren aan de randen van steden zou al een hoop schelen. Maar dat kost natuurlijk te veel.
Je gaat in Parijs toch ook niet met de auto naar je werk. Pak gewoon even de metro, veel sneller dan in de file staan.
Oplossing: 2 auto’s aanschaffen, één met evengetallen en de ander met oneven!
Uitstekend geschreven post Autoblog. Meer info bij jullie dan in reguliere kranten!
Dit hebben ze toch in Mexico Stad altijd?
Ze zijn helemaal gek!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).