Parkeren in Antwerpen is voor jou voortaan verboden

Auteur: , 67 Reacties

Tenzij je uit Antwerpen komt.

Bugatti Veyron

Veel grote steden zitten met een parkeerprobleem. De ouderwetse infrastructuur van de stad maakt het nu eenmaal lastig om niet alleen het verkeer mogelijk te maken, maar ook het parkeren. Simpelweg gezegd: er zijn te veel auto’s en te weinig parkeerplaatsen. In Amsterdam lost GroenLinks dat simpel op door parkeren peperduur te maken. Wie in Amsterdam wil parkeren zal zijn hypotheek moeten ophogen of een lening afsluiten. Er komt een moment dat een boete goedkoper wordt dan betaald parkeren.

Toyota GT86

Imagecredit: @nick_daems via Autojunk.nl

In Antwerpen hebben ze daar een andere oplossing voor gevonden. Daar moet parkeren in Antwerpen weer voor de Antwerpers worden. De parkeerplaatsen in het stadscentrum voor Antwerpen zullen binnenkort alleen beschikbaar zijn voor inwoners van Antwerpen, niet voor mensen van buitenaf. De districtsburgemeester van Antwerpen, Paul Cordy van het N-VA, laat weten dat bezoekers welkom zijn, maar buiten de stad moeten parkeren of een plek moeten zoeken in een parkeergarage.

Bentley Mulsanne

Imagecredit: @capibaro via Autojunk.nl

Het is een oplossing voor een probleem dat de lokale overheid zelf geschapen heeft. Zo zijn er gemiddeld 140 vergunningen per 100 parkeerplaatsen vergeven. Deze zijn in tegenstelling tot veel steden gewoon gratis, maar het levert veel overlast op. Want naast te veel bewoners kent Antwerpen als grootste Belgische stad ook veel bezoekers. De parkeerplaatsen zijn op, laat Groen Antwerpen weten. Ook stelt de progressieve partij dat er geen vergelijkbare stad in Europa is waar je twee vergunningen per adres kunt krijgen. De motie is al aangenomen, er wordt nu gekeken naar de invulling ervan. Er zullen namelijk uitzonderingen gemaakt moeten worden voor invaliden, hulpverleners en aannemers, bijvoorbeeld. Het is niet de eerste keer dat besluiten van de Antwerpse gemeenteraad het nieuws halen, ook de invoering van de milieuzones deed de wenkbrauwen fronsen.

Imagecredit hoofdfoto: @eniltra via Autojunk.nl67 reacties

Antwerpen en infrastructuur gaat niet samen, nu niet, nooit niet
@chriscross: Dat wordt iedere keer pijnlijk duidelijk. Al lijkt het meer een Belgisch probleem te zijn dan echt een Antwerps probleem. De twee grootste steden in België hebben beide een ring die niet rond is waardoor er meer verkeer dezelfde kant op moet dan feitelijk noodzakelijk is. Maar ja de Antwerpers zelf hebben goede initiatieven zoals bijvoorbeeld de lange wapper weggestemd en zijn weer opnieuw begonnen met de Oosterweelverbinding. Zo kom je natuurlijk nooit van de problematiek af.
@airc: als het zo blijfd duren hebben ze een oplossing voor het probleem voor gisteren, en dan gaan ze morgen beslissen over het probleem van vandaag. Uiteindelijk is er morgen het volgende probleem er al en is de oplossing van gisteren een ramp!
@chriscross: gewoon op tijd zijn en dan kan je de ring zonder problemen nemen. Al zegt dat natuurlijk niet dat ze geen probleem hebben…
@r525: dan moet je voor 6u vertrekken
, helaas. Echt idiote beslissers. Er worden geen knopen doorgehakt in dit dossier… Ik sta er dagelijks aan te schuiven.
@unknown32: Jup. Ik vertrek nu 5.15 uit regio Utrecht. Dan ben ik rond 6.20 op de ring Antwerpen en is het eigenlijk altijd zonder problemen, max 1 minuutje verlies. Bizarre is dat je echt geen kwartiertje later mag zijn, want dan begint het al. Meestal arriveer ik dan tussen 6.45 en 7.00 in Brussel.
Ben toch echt benieuwd hoe ze dit op gaan lossen, zie ook geen manier dit te verbouwen zonder half Antwerpen te slopen haha…
@r525: als je er dagelijks kantooruren werkt is dit heel lastig, tenzij je elke dag eerder komt en gaat eten in de stad.
@chriscross: Maak er van: Belgie en infrastructuur gaat niet samen.
Op zich geen slecht idee toch? Goeie transfer plaatsen buiten de stad met metrolijnen, moet allemaal best mogelijk zijn.
@dutchdriftking: precies! Ik parkeer waar mogelijk altijd op een transferium. Het is goedkoop, scheelt een hoop ergernis en je stapt midden in de stad uit.
@dutchdriftking: Precies zoals bv in Maastricht. Parkeer de auto in ik dacht Maastricht Noord en dan voor 1 euro naar het centrum.

Maar dit is Antwerpen en ik had toch al nul interesse om daar ooit te komen.
@dees: lol Maastricht verkiezen boven Antwerpen. Wereldvreemder kan haast niet.
@dees: Antwerpen is minstens zo interessant, zo niet mooier dan Maastricht. En je kunt de mensen er ook beter verstaan (groot pluspunt).
@henk_he: belgen die beter te verstaan zijn als limburgers… waar is de mensheid tot gekomen?
via iPhone app
@gwnbmw: Doen we bewust, die “Hollanders” zijn in beide steden eigenlijk niet welkom. Maar ja, waar in Europa wel?
@dees: hahahahaha, Limburg boven Antwerpen verkiezen…
@dutchdriftking:
Ik kan me nieuwsberichten herinneren over het Transferium in Utrecht dat nauwelijks gebruikt zou worden.
Geen idee hoe het er nu voor staat, maar het probleem is: zolang men in de binnenstad kan komen en kan parkeren (zij het met moeite) dan blijft men dat doen.
Je ziet het overal, ook in midden / kleine steden, iedereen blijft stoïcijns met de auto de binnenstad binnen gaan.
@Rob: Ja maar dit komt omdat rode stoplichten waar je voor niets staat te wachten net zoals de domtoren echt bij Utrecht hoort.
De Antwerpers, grappig.
@lpj: Tis Antwerpenaars ….
Ik vrees dat dit ‘ideetje’ direct de prullenbak in kan in het kader van regels rond gelijkheid voor alle EU burgers laat staan gelijkheid voor Belgen.
@rutgerk: Je kan er toch gewoon een vergunnings zone van maken zoals je nu al hebt op veel plekken in steden?

Je maakt gewoon de gehele stad alleen voor vergunningshouders

Ik ga best vaak naar Antwerpen en parkeer daar altijd al in een parkeergarage. Parkeren op straat doe ik eigenlijk nooit, niet in Antwerpen, maar ook niet in Nederlandse steden.
@widodh: Helemaal gelijk. Dan moet je dus iedere burger uit Antwerpen die een aanvraag doet een parkeervergunning toewijzen en dat wil het gemeentebestuur natuurlijk ook weer niet.
Wat lekker als er bij de eerste foto wat sneeuw lag.
@willeme: Bewonerskaarten zijn gewoonweg gratis, die 140 kaarten per 100 parkeerplaatsen heeft niks te maken met winstbejag. Wellicht het artikel hierop aanpassen?

Woon zelf in hartje Antwerpen en kan beamen dat parkeren als bewoner soms uitdagend is, echter kies je er toch deels zelf voor als je hier komt wonen. Gelukkig ervaar ik het nog steeds niet als zo erg, dat ik er maandelijks € 100 – € 150 aan uit wil geven voor een vaste parkeerplek.

Het is echter nog maar de vraag of dit er door komt, hetzelfde geldt voor het autovrij maken van de binnenstad…
@albion: Check! Het is inmiddels aangepast. Thanks!
@albion: Het artikel is onvolledig en geeft een fout beeld aangaande de invulling van het stadscentrum.Het betreft hier enkel het gedeelte achter de Leien, richting centrum en oude stad. Daar zit er nog een stuk Centrum voor..Bijkomend, de parkings in het centrum kosten je voor een dag 18 € wat naar NL normen met vergelijkbare hoofdsteden redelijk democratische prijzen zijn.
Antwerpen voor de Antwerpers! Eigen auto’s eerst! Het is nogal een grote stap uit de richting van stad die haar bezoekers welkom heet Maar goed, volgens het artikel is Antwerpen inmiddels de grootste stad van België (mijn België kennis blijkt dus achterhaald) en in mijn ervaring is de doorstroming van verkeer in België een nog groter probleem dan in Nederland dus misschien zijn zulke bezoeker afschrikkende draconische maatregelen wel noodzakelijk.
@mashell: officieel is de gemeente antwerpen met 550000 inwoners groter dan de gemeente brussel met 180000 inwoners, maar het gewest brussel met 1.100.000 inwoners is uiteraard aanzienlijk groter dan antwerpen.
@erce: de Provincie Antwerpen is de grootste van BE met 1.500.000 inwoners.
Brussel is een forenzenstad waar dagelijks +/- 1.000.000 mensen instromen om te werken.
En in Amsterdam worden parkeerplekken in het centrum alleen beschikbaar gemaakt voor de toerist, de parkeervergunning voor bewoners is overdag niet geldig… Opzich prima maar vertel als overheid de burger dan niet dat je het verkeer in de stad wil verminderen maar dat het gewoon business is.
Hier een beknopte samenvatting van de mooie milieuzone in Antwerpen…
https://www.youtube.com/watch?v=XLTULNMetnw
(Geluid is wel stil opgenomen…)
@cossiekiller: Je weet toch nog wel wie de uitvinder is van deze zones …..
@cossiekiller: tja, als je het geluid met veel kabaal zou opnemen dan wordt het geluid mogelijk overstemd, dus geluid komt het best tot z’n recht als het stil wordt opgenomen.
het is Antwerpenaren maar wel grappig om lezen.
Tijdje terug een gereserveerd bij een Restaurant in Antwerpen. Na serieus 3 kwatier rond gereden te hebben voor een parkeer plek toch maar door naar huis gereden om daar wat te eten
@kennone: bij de Jane kon ik gewoon in de privéparking van ’t restaurant staan. Stond trouwens een mooie Continental GT en ook een GT3 op gele platen binnen.
@kennone: Zoo.. goed voorbereid dan!
Ik kom er zeer regelmatig en heb echt nog nooit geen plek gehad, zelfs bijna altijd keus tussen meerdere plekken. Gewoon een garage of ergens aan de Schelde.
@reactief: nope in verre van voorbereid. Was een goede les voor de volgende keer
@kennone: Zonde! Leuke stad
@kennone: das dan toch een teken dat je de weg niet kent in Antwerpen.Beetje voorbereiden of een goede GPS helpt je al een stuk op weg ..of zoals men suggereerde, naar den Jane ! Maar ja, dan ben je wel 200 ballen de man kwijt, das een dure parking !

Centrum stad, neem voortaan parking Meir op de Eiermarkt ..zit je pal in de oude stad en bij de Groenplaats …
waar er ook nog een parking onder het plein is….
Waarom geen 1betaalde vergunning per huis? Invalide enz. uitgezonderd. Heb je 30 plekken over die ook kunnen betalen.
Goede actie. Heb altijd gevonden dat de lokale overheid moet beginnen met een aanmoedigingsbeleid om in parkeergarages te gaan staan, om indien dat niet meer voldoende is over te gaan tot een vergunningszone. In Katwijk hebben ze dat bijvoorbeeld (garage goedkoper). In Leiden bouwen ze geweldige nieuwe garages, maar het is gewoon onnozel dat deze dezelfde prijs of 20 cent duurder zijn per uur dan op straat. Ze zouden ook een avondtarief / gratis na einde betaald parkeren buiten moeten hebben. Leidt ook tot onnodig rondrijden, zeker omdat in Leiden veel vergunninghoudersparkeren is.
@inoh: Er zijn in Antwerpen en zoals in elke stad met een businessmodel vele parkings die overdag worden ingenomen door bedrijven en die van +/- 18.00 u tem 08.00 u en in de weekends leeg staan. Misschien kan men hier voor een betere en goedkopere invulling zorgen aan 100 % beazetting per 24 uur?
Ik woon in hartje Antwerpen naast Centraal station en het parkeren is inderdaad een ramp. In de buurt rond mijn appartementsgebouw zijn ongeveer 80 parkeerplaatsen. In mijn appartement zijn al 56 appartementen en er staan nog 10 van dit soort gebouwen in de buurt dus er is een zwaar tekort aan parkeerplaatsen. Het grootste probleem is echter dat je wel gratis een (bewoners)parkeervergunning kunt krijgen vior op straat maar niet in een parkeergarage. Het kost 101 euro per maand om in de dichtsbijzijnde parkeergarage te parkeren waarvan ik slechts 15 euro terugkrijg van de gemeente in ruil voor het opgeven van mijn bewonersvergunning. Je betaalt dus alsnog 85 euro per maand om te parkeren als bewoner.. Maak hier 40-50 euro per maand van en het grootste gedeelte van de bewoners zullen in een garage parkeren ipv op straat. 40-50 euro per maand voor een gegarandeerde, beveiligde en droge parkeerplaats is volgens mij wel redelijk. Feit blijft wel dat het gewoon evht een ramp is om overdag in Antwerpen te rijden/parkeren.
@tiimoo: beveiligd? Tegen regen neem ik aan?
@rolov: Mijn parkeergarage is afgesloten met een hek waar je alleen binnenkomt met een kaartje/abbonement. Ik zet hem dan toch liever daar dan op straat
@tiimoo: de correcte redenering hier zou zijn: waarom zijn de bewonersparkeerplaatsen gratis? Het is een verkapte vorm van subsidiëring van bewoners met een auto over de rug van bewoners zonder auto. We hebben het hier over het gebruiksrecht verlenen van een lapje openbare ruimte aan een individu, puur op basis van bezit van een voertuig, zonder daar verdere kosten voor in rekening te brengen. Of worden die kosten volgens jou gedekt door de wegenbelasting? Ik ben het eens met de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur, maar het is een halve oplossing. ’t Stad is van iedereen, niet enkel van die bewoners met een auto.
@BaRa Ik was zelf ook verbaasd dat ze gratis waren inderdaad. En t stad is zeker voor iedereen maar een auto zal een groot deel van de inwoners altijd hebben. Dan kan je deze inwoners beter stimuleren om gebruik te maken van de vele parkeergarages die hier zijn in plaats van gratis vergunningen weg te geven ja. Mij lijkt combinatie van kosten voor de vergunning en goedkoper parkeren in parkeergarages voor bewoners een goede manier om een gedeelte van de auto’s van de straat te krijgen. Dan parkeerkosten voor op straat omhoog voor dagjesmensen zodat degene die toch met de auto in t stad wil komen ‘extra’ betaald. De verbindingen tussen de P R langs de stad naar het centrum zijn goed genoeg om helemaal met de auto de stad niet in te hoeven, dus wie wel komt betaald daar ook voor. Daarnaast kan je altijd in een parkeergarage parkeren. Dan wordt de binnenstad misschien wat minder druk zodat ik ook veilig op me fietsje door t stad kan, de auto is voor buiten Antwerpen.
@bara: het is gratis omdat de Belgische overheid zijn bevolking niet zo afzeikt zoals dat in NL wel het geval is.
@johnwaters: Dat is een manier om ernaar te kijken. De andere manier is te durven stellen dat autobezitters voorgetrokken worden. Op dat vlak heeft de Belgische overheid een slecht track record – kijk maar naar wat ze doen met de salarisauto’s. De mobiliteitsvergoeding die ze ervoor in de plaats willen stellen, is momenteel niet meer dan een halfslachtige oplossing. Ik begrijp ook wel waarom, je schroeft een systeem van so-called bedrijfswagens niet van de ene op de andere dag terug. Maar dat maakt het systeem niet minder oneerlijk.
@bara: in België trekt de overheid het vel niet over je oren als je een bedrijfswagen krijgt, dit in tegenstelling tot de Nederlandse afzeik overheid. Het is niet voor niets dat de Nederlandse wegen overspoeld worden door koekblikken uit de Aygo/C1 klasse.
@johnwaters: Tijd om te emigreren als ik zo al je comments lees.
Maar het is wel makkelijk om al het ‘slechte’ uit Nederland uit te vergroten en het ‘goede’ te vergeten. En in het buitenland juist andersom.
Probeer het leven wat positiever te zien. Is goed voor je hart!
@reactief: sorry, ik was de Vinex wijken en de immens dure ziekteverzekering in Nederland vergeten. Emigreren? Het noorden van België wordt druk bevolkt door Nederlandse fiscale vluchtelingen.
@johnwaters: Klopt, en die worden verguist door de oorspronkelijke bewoners.
@reactief: dat zal eerder te maken hebben met de voorgeprogrammeerde VOC mentaliteit en niets met de Belgische gastvrijheid.
@tiimoo: Tjaa, ruimtelijke ontwikkeling is niet Belgisch sterkste punt. In Nederland moet je bij elke nieuwbouwproject voldoen aan parkeernormen, ook bij functiewijzigingen. Zo wordt in ieder geval een gedeelte opgevangen.
@reactief: Volledig met je eens, na 100 jaar is men wakker geschoten … lintbebouwing etc zal weldra niet meer mogelijk zijn, er komt zelfs een betonstop !! Je moet dit maar een opzoeken, dit is teveel om hier neer te pennen.
@reactief: ruimtelijke wanorde is ook leuk hoor, alles is beter dan een Vinex wijk.
@johnwaters: Klopt, ik kan zeker genieten van de Belgische wanorde. Maar parkeren gaat vooral over centra, en die zijn in Nederland vaak ook best mooi ;)
Als je dan driekwart moet zoeken om te parkeren is die schoonheid toch wel snel voorbij als bewoner lijkt mij. En dat regelt men in Nederland dus wel beter.
@reactief: ongetwijfeld, in dingen regelen is men in Nederland zeer goed, er zijn voor alles regels in Nederland “want dat hebben we zo met elkaar afgesproken”.
@tiimoo: 85 euro lijkt mij toch wel erg netjes voor parkeren overdekt met een gegarandeerde plek. Hier in de pijp in Amsterdam betaal ik 225 per maand voor een plek in een parkeergarage. Dat is dan wel een eigen plek waar niemand anders kan staan.
Voor op straat betaal je hier 25 per maand maar dan ben je soms tot drie kwartier lang rondjes aan het rijden om een plek te vinden.
@robertjrb: Ik vind het persoonlijk ook wel meevallen, maar aangezien de meeste mensen die ik ken dat niet willen betalen is het blijkbaar toch te veel. En ik herken het probleem van 3kwartier rondjes moeten rijden voor een plekje haha. Na dat 2 maanden gedaan te hebben zou ik ook liever 225 betalen, wat een hel was dat steeds. Ik vind 225 wel erg duur trouens
Ooit eens in Antwerpen gewoond, en dat gaan we niet meer doen maar an sich ben ik hier een voorstander voor. Alleen het OV is er een hel en goede transferia moeten er nog worden uitgevonden.
Bijkomend is deze toepassing ook niet nieuw, het is afgekeken van steden in Spanje en Italië….
Je kan er op wedden dat deze toepassing voor stadskernen nog in andere steden zal opgevolgd worden …
Bij menig auto kun je spreken van total loss bij het opmaken van de parkeerrekening als je die na een dagje parkeren in de binnenstad je auto weer op komt halen …
Goed inititiatief. Nu nog even wachten tot het openbaar vervoer mee komt (work in progress!) en je hoeft voor 90% van de tijd niet eens meer met de auto in de stad te zijn.
Wil je toch echt jezelf vrij verplaatsen, dan zijn er ondertussen al meer dan 5 verschillende deel systemen met oa deelauto’s (poppy), fietsen, scooters en elektro steps…

en als je dan toch echt eens met de auto wilt (bvb voor een avondfeest in kostuum) dan zijn er ruim voldoende parkeergarages. (Ik werk momenteel mee aan een q-park onder een prachtig historisch gebouw met 300plaatsen, er komt dus binnenkort sweet wat capaciteit bij)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).