Pas geslaagde raakt rijbewijs direct kwijt na forse snelheidsovertreding

Auteur: , 86 Reacties

Lekker bezig, pik!

Pas geslaagde rijbewijs direct kwijt na forse snelheidsovertreding

Een 18-jarige jongen heeft afgelopen nacht na een flinke hardrijpartij zijn rijbewijs moeten overhandigen aan de politie. De jongen werd in Oosterhout door de politie betrapt toen hij tot ver in de dubbele cijfers noteerde op een lokale provinciale weg. Dit meldt Omroep Brabant vanochtend.

De politie heeft laten weten dat de jongen de maximumsnelheid overtrof met maar liefst 81 kilometer. Op de Oude Veerseweg in Oosterhout waar de politie hem te pakken kreeg geldt een maxmimumsnelheid van 80 km/u. Hoewel er nog geen reden bekend is voor de snelheid van de jongen, hoefde de politie niet lang na te denken over hun acties. Met een top van 161 km/u bestond er geen twijfel over het lot van de jongen.

Tenzij de jongen buiten ons weten om bijzonder vermogend is, mag hij van geluk spreken dat onze boetes niet inkomensafhankelijk zijn, zoals dat in Zwitserland of Noorwegen het geval is.

Beeld: Challenger challenget politie via @kuifje86 reacties

Die laatste zin moet je even uitleggen, waarom zou een 18 jarige veel inkomsten en hoge boetes hebben dan?
@reeybehn: SEO, interne links.
@reeybehn: inderdaad.. als inwonend bent is je inkomen afgezien van een aantal toeslagen 0.. dus betaal he ook lekker 0.
@reeybehn: edit-aangepast
@amg65: Scandinavische landen doen dit, weer niet precies welke, maar Zwitserland ook?
@galgootje: Zwitserland ook ja. Je wordt sowieso erg ongelukkig als je de boetebedragen in Zwitserland ziet.
@weetikveel: haha, okee, dacht me te herinneren dat zoiets inkomensafhankelijks qua beboetingen skandinavisch bedenksel was. Maargoed ook in Zwitserland opletten dus en de Stinger DSI op standje wakker…
@weetikveel: hier word je ook ongelukkig hoor met de staatskas prijzen.
@weetikveel: in sommige gevallen direct 3 maanden de gevangenis in. Er is een term voor daar.
@weetikveel: Mijn zus moest over de tweehonderd euro betalen voor 12 km/u te hard buiten de bebouwde kom. Dan krijg je een mooie brief thuis met het verzoek zo snel mogelijk te betalen.

Da’s best een hoop geld… Ter vergelijking, hier is het ”maar” 65 euro.
@galgootje: Zweden alvast niet, maar de boetes zijn best sappig en in de praktijk wordt je rijbewijs wordt reeds ingetrokken 30km/h (20km/h indien limiet onder 50km/h)over de snelheidslimiet, of bij meerdere lagere overtredingen binnen 2 jaar tijd.
@Onehp: ouch, das niet heel veel ruimte voor een inhaal aktie als met 30 km/h invordering plaatsvindt. Hmmm reminder to self: oppassen dus in ’t mooie Zwitserland!
@galgootje: en Zweden dus ;)
@Onehp: ja maar daar zie ik mezelf nog niet heel gauw naartoe rijden eerlijk gezegd. Maar true, ook met een huurauto krijg je boetes, alleen huur ik vaak niet een M5 zoals ik hier rijd.
@reeybehn: inderdaad, omdat een 18 jarige nog niet echt noemenswaardige inkomsten heeft zou die noete toch juist lager uitpakken??
@reeybehn: bitcoins?
@reeybehn: het zo vaak verkeerd gebruikte woordje ‘mits’ (i.p.v. tenzij) was hier nou juist wél correct geweest. Buiten dat zie ik net als @vanquish geen reden om de alinea toe te voegen anders dan een enorme behoefte aan intern linken t.b.v. SEO. Voegt niets toe aan de inhoud.
Axh ik denk dat we allemaal wel eens wat hebben geprobeerd toen we net ons rijbewijs hadden… net ff die binnenbocht pakken, net even later opschakelen en je zit ook al snel op 50 te hard tegenwoordig…
@peug206: en toch wat mij betreft zeker een jaar dat rijbewijs kwijt. 160 op een 80km weg is gewoon krankzinnig en letterlijk levensgevaarlijk. (Andere levens, dat leeghoofd lijkt me geen probleem als die gaat)
@spideriv: In de polder zijn er zat plekken waar dat kán. Echter is het niet verstandig, helemaal niet zonder ervaring.
@flutterby: Klopt. Er zijn ook zat plekken om je rijbewijs kwijt te raken in de polder. Collega van mij ook eind vorig jaar. Met dezelfde cijfers als de jongen in het artikel.
@spideriv: want? Ik woon in friesland, de wegen zijn hier ’s avonds gewoon leeg. En als er wat aankomt zie je dat een eeuwigheid van tevoren. Zeker als je in noordelijke gedeeltes van friesland woont. Deze weg zelf ken ik niet, maar ik kan me prima voorstellen dat de situatie die ik net schetste ook met die locatie overeenkomt. Anders doe je het niet.
@peug206: en daar steken nooit fietsers of wandelaars over? Die zie je zeker ook al ver aankomen? En die houden rekening met een achterlijke die 2 maal de toegestane snelheid rijdt?
@pa045:
Waarom zou midden op een weg een fietser of voetganger willen oversteken? Waar komt die vandaan, uit de sloot ofzo? En op een N weg heeft die fietser of voetganger natuurlijk helemaal niks te zoeken
@undifined1: Nee. Daar lopen nooit fietspaden langs en kruisingen komen ook nooit voor. Kom op man! Ga je niet achter achterlijkheden verschuilen. 160 op een 80 weg is gewoon idioot. En nog een grotere idioot is degene die dit verdedigd. Ik hoop dat mijn familie bespaard blijft van zulke mensen.
@pa045: Haha, die reden van @undefined1 is wel erg krom.

Dat is júist het gevaar: dat je het niet verwacht. En inderdaad: regelmatig lopen er fietspaden langs.

160 rijden waar je 80 mag kan overigens wel op veel plekken, maar verstandig is het natuurlijk nooit. Ook al zijn er weinig tegenliggers, je kunt ook zelf op een boom klappen. Hard rijden: lekker op de snelweg doen, veel minder gevaarlijk.
@undifined1:
ik mag hopen dat jij geen rijvaardigheidsbewijs hebt.
Het probleem is namelijk de ander die jouw snelheid volkomen verkeerd zal inschatten.
@undifined1: Je komt nooit mensen tegen die op een N-weg keren? Mensen doen dat op de meest achterlijke plekken. Na een onoverzichtelijke bocht, of net na een viaduct En ik kom ook vaak genoeg mensen tegen die afslaan op zo’n weg op een plek waar dat helemaal niet mag.

Dan kun je wel zeggen dat dat helemaal niet mag, maar mensen doen het wel. En dan kan de traumaheli weer uitrukken om je weer op te lappen..
@peug206: de politie had ie alvast niet gezien maar die was er dus wel…
@peug206: Ik begrijp dat ik in Friesland extra alert moet zijn, vooral op malloten met een 206 waarschijnlijk. Sterkte man en houd je naasten een beetje heel.
@peug206: ik woon in Beieren en hier durf ik s’avonds laat niet eens de toegestane 100 te rijden. Wat er hier niet allemaal aan wild spontaan voor je auto springt. Reeën, zwijnen, wasberen, snel rijden in het donker is gewoon bloedje link.
@spideriv: 160 op de N2, snachts, wanneer deze leeg is, is niet levensgevaarlijk hoor..
@michiel_vandelft: Weet je, ik heb helemaal geen probleem met mensen die deze snelheid rijden, ik rijd zelf ook regelmatig te hard.

Alleen ik realiseer me wél dat het levensgevaarlijk is, je kunt gewoon niet ontkennen dat het niet zo is. Boomwortel onder het asfalt, verkeerde stuurreactie en je klapt zo van de weg af. Verkeer of geen verkeer.

Ik vind het levensgevaarlijk dat mensen blijven denken dat ze zelf de beste coureurs zijn met dit soort snelheden.
@granlusso: of je nou met 160 frontaal op een boom klapt of met 80. Je overleeft beide niet. Dus 160 op een 80 weg kan makkelijk.
@heat59: Ja, maar de kans om de boom te ontwijken is met 80 km/h een stukje groter dan met 160 km/h. Oftewel, stukken minder risicovol.

Ik zeg overigens ook niet dat 160 km/h niet kan, want dat weet ik wel.
Ik vind het alleen zorgelijk dat er mensen zijn die dat doen, die ervan overtuigd zijn dat het niet levensgevaarlijk is. Dát vind ik gevaarlijk.
@granlusso: daar ben ik me prima van bewust. En ik weet ook dat ik dat risico neem. Het enige waar ik om denk is dat de weg leeg is, want dan heb ik alleen mezelf ermee als er wat gebeurt. Hoe deze jongen het voor elkaar kreeg om de politieauto te missen? Ik weet het niet…
@spideriv: ik ken zat wegen waar geen kip te bekennen is en je makkelijk 160 kunt rijden. Tijdstip is alleen wel even belangrijk…
@spideriv: helaas nemen dat soort hersendode figuren vaak andere mensen mee in de dood mee. Ik zie te vaak berichten dat ze ook nog 3 vrienden aan boord hadden. Dan zijn er mooi 4 gezinnen geruïneerd met het stoer doen en ‘ik ben Max Verstappen gedrag’
@peug206: zwaar rechtervoetje heeft iedereen weleens gehad, en als je dan pech hebt of niet goed oplet kan de Politie even je vriend niet zijn. Ik ken deze weg niet maar als er geen mens rijdt en geen fietsers en voetgangers kunnen oversteken is het nog steeds fors maar ja ik ben niet heilig en heb het zelf ook meermaals gedaan. En ik denk (bijna) iedereen hier op AB wel
@lekkerlinksrijden: dat denk ik ook. Dat doet iedereen soms wel. Gewoon voor de kick.
@lekkerlinksrijden: ja 230 km/h waar het mag (Duitse autobahn) en met wat meer ervaring dan de 18 jarige.
@lekkerlinksrijden: natuurlijk heb ook ik dit wel eens gedaan, maar nooit op een 80km/h weg, veel te riskant. Gebruik, zeker als beginnende rijder hier de , vaak overzichtelijkere snelweg voor. En voor echt hard rijden moet je naar DL/circuit.
@lekkerlinksrijden: er zit een klein verschil tussen “ff het gas intrappen” en “81 km/h te hard”. Dat is niet goed te praten. Dus moet je dat ook niet proberen.
@720s: dat ligt er aan in welke auto je rijdt. Dat staat hier niet vermeld. Kijk als de 18 karige in kwestie een oud lupootje bij zich had zal ie flink zn best hebben moeten doen. Maar had ie nou pa’s nieuwe A6 3.0 TDi of 535i oid bij zich dan zijn dat soort snelheidsoverschrijdingen veel gemakkelijker gemaakt.
@ko4n: de auto is daar toe in staat. Maar als jij zulke slechte beheersing over het gas hebt ben je een pannekoek en hoef je van mij niet de weg op.
@720s: Stel je zit in een 720s. Dan heb je daar 7 seconde voor nodig om 80 km te overschrijden. Jij gaat mij niet vertellen dat je wacht tot er een trackday is of je een runway hebt afgehuurd.
@720s: Lees nu pas de andere reacties en ja ik vind het ook echt dom. Toch op een polderweg en gierende tiener adrenaline kan ik het begrijpen. Eigen schuld dikke bult. Vind het alleen veel minder erg dan met alcohol rijden of een ongeluk veroorzaken met mobiele telefoon in de hand. Hoop voor hem dat hij niet al te zwaar wordt gestraft en een tweede kans verdient. Met 30 overschrijding voor jaren afnemen in het vervolg.
@fmgarcia: Ik snap het punt dat het mogelijk is om een auto sneller te laten accelereren dan je denkt. Maar (jouw voorbeeld van een 720s is heel extreem, ik ga er niet vanuit dat de auto in kwestie zo’n eentje was) ook met een ietwat gepeperde auto is het mogelijk om je gas te beheersen. En als je daar zo in faalt dat je de maximumsnelheid VERDUBBELD overschrijd, oftewel 161 km/h rijden op een weg die daar niet voor bestemd is, waarom heb je dan een rijbewijs?
Ik heb mijn rijbewijs nog niet zo lang, ik heb ook wel eens 1 of 2 keer voor de gein een keer het gas ingetrapt en ja, daar reageert de auto soms heftiger op dan je denkt, maar als je bij 161 km/h nog steeds denkt “hmm dit gaat wel oke” dan ben je gewoon een hele grote uit de hand gelopen pannekoek.
@720s: hoe groter de auto/motor van de auto, hoe minder snelheidsbesef. De 206 denk ik dat ik hard rijd met 160 op een lege snelweg, met de audi A6 van de baas is dat net of rij ik 120….
@lekkerlinksrijden: Een zwaar rechtervoetje heb ik ook wel eens gehad maar 161 waar je 80 mag is geen zware voet meer. Dat is gewoon overschatting en stupide. Rijbewijs terecht inleveren voor een aantal maanden.
@lekkerlinksrijden: precies dit, ik heb me er ook schuldig gemaakt. Ik weet welke weg het is en dit het is niet een weg om zo hard te rijden. aan beide zeide een fietspad tegen de rijbaan aan en aan beide zeide veel bomen.
@arnoldh: ja dan is het niet echt slim van deze jongeman. Hij zal ook wel een aardige straf krijgen
@lekkerlinksrijden: ik heb mn topsnelheid getest op een n weg. Snachts om 0u geen autos. Het stuk eerst goed verkent. En een keer zondagmorgen half 7. Geen mens op de weg. Onverstandig? Ja. Levensgevaarlijk? Misschien. Maar het geeft een enorme kick. En als er niemand op de weg zit kan je in het midden rijden dus dan heb je behoorlijke marge qua uitwijkruimte. Hoe hard mn auto uiteindelijk houd ik voor me…
@rutger97: dus kan het begrijpen dat hij het doet. Al zou ik het nu niet meer zelf doen.
@rutger97: in het midden van de baan rijden om uitwijken te vergroten? Probeer dat maar is boven de 150. Ook een leuke is voordat je dit soort praktijken uithaalt om bij 100, 130 en daarna 150 een noodstop te maken tot stilstand. Valt vies tegen hoe snel je stil staat…
@flutterby: klopt een noodstop is nauwelijks mogelijk. Normaal aanremmen duurt honderden meters.
@rutger97: 142?
Ja, mag wel zo zijn maar is de schuld van de overheid.
via Android app
@Rick-dos: Trump did it!
Hier in Zweden zijn de boetes fors (mocht onlangs 220 euro afrekenen voor 73 km/h in een 60 km/h zone, met een flitser 10 meter nadat het van 80 naar 60 ging) maar niet inkomensafhankelijk.
Toen ik m’n rijbewijs net had liet ik de snelheid misschien oplopen tot 110 op de teller waar 80 is toegestaan.. Niet 175. Scheelt dat het een 1800 kg zware bestelbus met 85 pk was, dat wel.
Toen ik 18 was had ik een fiets waarmee ik 40 reed in de zone 30. Gouden tijden!
Tsja, Oosterhout, daar ga je al. Dorp met alleen maar Angelos, Jaydens en Wesleys
@baklava: en de laatste FEBO voordat je de grens passeert..
@baklava: En uit welk proletendorp komt u dan ?
@caterpie: De balken of Midden-oosten :)
Had een ieder van ons kunnen overkomen…
@dutchdriftking: Nee hoor, ik kom nooit in Oosterhout…
161km/u na correctie, en als gemiddelde over een afstand. Ik vraag me af wat z’n teller aangaf… slim is het zeker niet, best dom eigenlijk. Maar dom zijn we allemaal wel eens geweest. Meestal gaat het goed..
Ooit met het rijbewijs op zak meer dan 100 aangetikt op een voorrangsweg.. achteraf ook krankzinnig. Maar was wel een redelijk rustig moment vd dag en een brede overzichtelijke weg, dat maakt het niet goed maar ook niet accuut levensgevaarlijk. Tegenwoordig weet ik wel beter. Dit kan gewoon niet.

Overigens ook ooit door een knul die de eerste keer met het rijbewijs op zak met zijn vriendin in de auto van papa zich bij een t splitsing in de auto die ik reed boorde. Ik reed op een overzichtelijke voorrangsweg en het was rustig en stralend mooi weer.. lekker begin van je leven als bestuurder. Maar gelukkig niemand gewond en ik denk dat de jongen gelijk een (pijnlijke) les leerde die hem nog lang bij is gebleven.

We maken allemaal inschattingsfouten, we overtreden allemaal wel eens de regels. Het is wel je verantwoordelijkheid om dit soort dingen te doen zonder anderen in gevaar te brengen. Dat is je plicht als bestuurder. Het zou mooi zijn als daar meer aandacht aan zou worden gegeven tijdens de rijopleiding. Het gaat teveel over regeltjes en te weinig over de gevolgen die het gevolg kunnen zijn van jouw (verkeerde) beslissingen.
@w0o0dy: leeftijd brengt ervaring, dat merk ik ook ja. Zoonlief rijdt steeds ontspannener in de M5, respectvol, plezier hebbend, maar met genoeg aandacht voor de omgeving. Had mijn pa mij dat maar bijgebracht.. Maarja die reed een 316i en daar mocht ik écht niet in rijden. Fouten maken is iig prima, maar enige mate van verantwoordelijkheid aanleren bij je kids lijk ik links en rechts nog wel eens te missen helaas.
@w0o0dy: oh trouwens niet insinuerend dat jouw ouders dat niet hebben gedaan, meer een algemene vaststelling… :-)
Conclusie:

In de polder kan het wel…

Volgens een groot aantal experts hier…

Ik wil nog wel een stap verder gaan…

In de stad kan het ook, als een volslagen randdebiel veel en veel te hard rijden. En dan liefst in de stad waar de zelfbenoemde experts wonen, en het liefst in hun straat.

Wel alleen ’s nachts natuurlijk, want dan is de kans praktisch nul dat je hun kinderen onder de auto krijgt en is het dus verantwoord.
@moveyourmind: Kijk dan in het vervolg met grote afschuw naar alle autoblog content! Ieder mijn auto item wordt het gas even goed ingetrapt en giechelend gezegd o dat was alweer 80 km/u jongens hihi.. Dat is soms ook gewoon 50 te hard op een polderweg, dus ik vind iedereen hier mega hypocriete reacties plaatsten omtrent snelheden altijd. 160 is veeel en veel te hard voor iemand die net zijn rijbewijs heeft, daarmee ben ik het wel eens!
Ik praat het niet goed Maar ik zelf heb ooit is 140 te hard over de n.. gereden vol gas naar huis in een E300td toen de tijd. Ik was toen jaar 20. Ja je mag er maar 100 ik weet het en ja achter af is het niet goed te praten. Iedereen heeft wel is illegale snelheden gereden. Deze jongen reed net even te snel op de verkeerde plek op verkeerde moment.
Deze jongen reed niet even te snel die reed gewoon belachelijk hard. Zelfs in een serieuze wagen moet je het gaspedaal toch flink intrappen voor je deze snelheden haalt.
Ik ben heus niet heilig. Ben ook een keer afgetikt op 49 km te hard na correctie maar dat was op een bijna lege a27 op zondagavond. Is ook niet goed te praten maar een snelweg leent zich hier beter voor dan een nweg
“Tenzij de jongen buiten ons weten om bijzonder vermogend is” betekent dat de schrijver er vanuit gaat dat de jongen dus weinig vermogen heeft. Feitelijk heeft de jongen dus juist geen geluk “dat onze boetes niet inkomensafhankelijk zijn”, want dan zou hij waarschijnlijk minder betaald hebben.
Ikschijfookoverautos moet misschien eerst maar eens een schrijfcursus gaan volgen voordat ie nog meer van deze onzinnige beweringen de wereld inslingert. Net als het artikel over populaire autonamen voor kinderen waarin ineens ook Max, Senna, Sebastiaan en Michael worden genoemd, wat geen autonamen zijn maar mensennamen van autocoureurs.
@vroaaar: slokje azijn bij het ontbijt gehad?
@barry355gtb: nee, heerlijk kopje koffie.
@vroaaar: Max geen automerk?

https://static.autoblog.nl/images/wp2016/max-roadster-550-2.jpg

Een hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis van de automobiel dat je op zijn minst behoort te kennen als je een Autoblog account hebt.
@moveyourmind: ja @vroaaar, dat stelt me teleur dat je Max niet als automerk kent ;)
@moveyourmind: tja, 1989-1993… dat is een eeuwigheid geleden. Zou ons Max ernaar vernoemd zijn?
Nog nooit een boete of overtreding begaan, maar ga hier ook niet zoals de meeste het heilige boontje spelen. Het ligt er inderdaad ook een beetje aan wat voor auto het is, in een oude corsa duurt het nogal een tijdje voordat je de 160 aantikt en je rij je een hele tijd te hard. In een auto met 250 pk is dat natuurlijk een fluitje van een cent en nodigt het uit om hem soms even door te trekken.
Lang geleden reed ik schade met mijn 600 cc motor. Total loss, dus andere uitgezocht. Honda CBR 1000F. Ik ging hem ophalen, was hij nog niet helemaal klaar. Ik moest naar mijn werk dus werd een beetje nerveus. Eindelijk was hij klaar, dus ik flink ga erop om nog op tijd te komen. Door de stad met 100, en toen een N weg op waar je destijds 100 mocht, nu 80. Geen kip op de weg, geen zijwegen, gas helemaal in de hoek. Echter, de motor trok wel lekker, maar wilde niet boven de 190 km/h op de teller. Heel vreemd. Het voelde wel heel snel aan. Op mijn werk aangekomen, nog net op tijd, zag ik dat het een mijlen teller was…
Dus 160 door de stad, en ver boven de 250 over de N weg. (bij dat soort snelheden wijkt de teller flink af).
1ste keer op die motor… Misschien had deze auto gewoon een mijlen teller………..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).