Peugeot 208 (2012-heden) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 26 Reacties

Tientallen jaren was Peugeot zeer succesvol in de compacte klasse. De Peugeots 205 en 206 waren bijna niet aan te slepen en beide ook erg lang in productie.

Peugeot 208

De 207 was een trendbreuk, niet dat die auto niet populair was, maar de 207 (aankoopadvies) was wel een maatje groter. De 208 werd weer lichter, compacter en iets goedkoper. De enorme joekels van koplampen verdwenen weer, maar Peugeot bleef eigenwijs met de i-Cockpit. De bestuurder krijg een kleine stuur en de instrumenten zijn daar als het ware boven geplaatst. Het idee is dat de bestuurder dan korter zijn blik van de weg af moet halen om op de tellers te kijken. Of dat echt werkt valt te bezien, maar storend is het niet.

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan een kleine duizend Peugeots 208 te koop, waarvan slechts 10% een diesel is. Iets minder dan een tiende van het aanbod heeft een automatische versnellingsbak en bijna 90% betreft de praktische vijfdeurs variant. De prijzen varieren van 7000 tot 25.000 euro, in dat laatste geval zijn het bijna nieuwe rijker uitgeruste 208’s.

Pluspunten

 • Rijeigenschappen
 • Ruimte

Aandachtspunten

 • De door Peugeot gemonteerde ruitenwisserbladen zijn van vrij hard rubber gemaakt. Daardoor stuiteren de wissers soms over de voorruit, vervangen door een ander merk kan een aanrader zijn.

Onderstel en remmen

 • Er zijn klachten over snel slijtende blokken en schijven voor, dus controleer de staat van de remmen voor aanschaf.
 • De handremkabel wil nog wel eens blijven hangen.
 • Bonkende geluiden kunnen wijzen op versleten frontmounts van de schokdempers voor.

Aandrijflijn

 • Distributieketting 1.6 THP motoren: kenmerkt zich door geratel en diesel-geluid (bij de benzines). Kan leiden tot serieuze motorschade indien niet tijdig verholpen.
 • Als er veel korte stukken worden gereden kan de 1.6 THP motor inwendig vervuilen. Goed gas geven kan helpen, evenals tanken van premium brandstoffen, maar in het uiterste geval moet de motor worden gereinigd.
 • De benzinemotoren hebben een elektrisch inschakelende waterpomp, maar soms doet die dat niet. Daardoor kan de koeling onvoldoende zijn en de motor te warm worden.
 • De bobines van de 1.6 benzinemotoren geven nog wel eens de geest. Niet met doorrijden, want daar kan de (dure) katalysator niet goed tegen.
 • Een defecte temperatuursensor bij de benzinemotoren kan leiden tot lekkage waarbij koelvloeistof in de centrale computer komt. Dit kan hele diverse elektronische problemen veroorzaken.
 • De 2tronic automaat is een gerobotiseerde handbak met een enkele koppeling. Tijdens het schakelen ontkoppelt, vooral in de eerste en tweede versnelling gaat het allemaal verre van soepel. Storingen zijn de bak ook niet onbekend.
 • De handgeschakelde versnellingsbak met vijf versnellingen is wat lawaaiig.
 • De melding temperatuur van de motorolie te hoog bij de 208 GTI wordt meestal veroorzaakt door een defecte sensor.

Elektronica

 • Als het geluid van een gong klinkt, dan moet de accu worden vervangen.
 • Het touchscreen van het navigatiesysteem bevriest soms, meestal helpt een reset, maar niet altijd.
 • Controleer hoe oud de kaarten van het navigatiesysteem zijn bij aanschaf. Regelmatig blijken ze verouderd en een update voor Europa kost 150 euro.
 • Er zijn ook regelmatig klachten over een wegvallende bluetooth koppeling met mobiele telefoons.

Zoek de 208 of een andere auto op Marktplaats.nl.26 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Samen met de Polo en de Corsa toch een beetje de auto in het segment die je niet moet kopen als je niet van garagebezoeken houdt.
@fiestacruizer: Laat me raden, een fiesta is het antwoord ?
Toch een hoop problemen voor zo’n klein autootje
@db87: Eens. Ze hadden beter met de productie van de 205 door kunnen gaan! Die gingen niet stuk hoe goed je je best ook deed!
je hebt 2 automaten bij de 208. De volledige en de gerobotiseerde automaat. de gerobotiseerde automaten kan je meestal al aan het uiterlijk van de auto herkennen. ze hebben een andere bumper en moet je vooral bij wegblijven. de andere automaat is gewoon een fijne automaat.
@kara: Inderdaad, en er zijn zelfs twee volautomaten. De eerste serie 208 heeft een viertraps automaat, en deze is in 2015 of zo vervangen door een zestraps automaat. De volautomaten zijn alleen op de zwaardere motoren geleverd, bv. de 1.6 VTi.
@123bat: Klopt helemaal. en de volledige automaat na 2015 is gewoon een fijne automaat.
De GTI 30th is een geniale wagen. Voor een doorsnee versie zou ik lekker een Fiat Punto nemen.
Heb er eens twee dagen mee rondgebold als huurautootje (1.4 HDI) en wat een onding is het toch. Vooral het stuur is een beetje onwennig in het begin.

Nee, doe mij maar een DS3 als het toch een Fransoos moet zijn.
Jammer eigenlijk dat hij zoveel problemen heeft want zowel het exterieur als interieur maken het best een leuke auto. En dan zijn er ook nog leuke kleurtjes verkrijgbaar. Met de 5 deurs oogt hij helaas wel een stuk saaier.

Oh en jammer van dat vervelend kleine stuurwiel.
@reistje: door de bovenkant van het stuur gelijk te leggen. Met het sfeerlicht. Onderzijde van de tellerunit Is alles precies af te lezen. Bij een 208 kijk je over de tellerunit heen en niet traditioneel er tegenaan.
De lijst met (mogelijke) gebreken is korter dan bij de 207. Hulde.
Alweer 5 jaar op de markt! Blijft een kek karretje.
Als de aandachtspunten over drie categoriën worden verdeeld weet je dat het een topauto is!
Echt een leuk model! Ziet er ook nog steeds fris uit! Weet niet of ik die tellerbak wel prettig zou vinden, zou er dan een stuk mee moeten rijden. Heb zelf alleen ervaring met de DS3 maar als ie net zo comfortabel is, zeker een fijne auto!
Pluspunten: Rijeigenschappen

Que ?
Lekker laten staan dus.
Op de video is een Fase 2 208. Te zien aan de bumpers en achterlichten. Aandachtspunten Fase 1:

Achterlichten kunnen leds van achterlicht defect raken. Moet gehele unit vervangen worden.
Voordeel: Fase 2 achterlichten kunnen 1 op 1 vervangen worden. En zijn mooier!!

Het SMEG systeem (multi media scherm) kan vast lopen. Ligt eraan of je navi hebt of niet. Met navi is vervanging van scherm 950 euro. Ben nu met scherm 4 bezig.

De waterafvoer verstopt regelmatig. Ook sta ik nooit onder een boom. De afvoer zit verstopt onder de parafaan. Met een stroomdraad of met de hand kan je de afvoer weer vrij maken. Je hoort steeds water klotsen. Bereikbaar door een kapje van je parafaan los te halen.
Na 5 jaar heeft ‘peu’ gti nog steeds last van veel kwallen met de 1.6 thp, jammer dat ze er laks mee zijn..
@vtechlover: Wat zouden ze dan moeten doen ?
Ze hebben bij veel van die THP’s onder garantie kettingen etc. vervangen.
Veel haalt dat niet uit, daar komt ook rek in en breken ook gewoon.
Ontwerp van dat motorblok is gewoon heel slecht, je kan moeilijk verwachten dat ze even een nieuw blok ontwerpen en iedereen die cadeau doen.
@senne: eigenlijk wel ja.. Je koopt een ding van boven de 20k, dan moet het gewoon goed zijn.
Ik heb zelf een 208 en heb er geen problemen mee. Hij rijdt lekker aan het kleine stuur is het even wennen maar wanneer je het gewend bent rijdt het lekker. Het enige waar ik mij in kan vinden zijn de ruitenwissers voor de rest vindt ik het een zeer goede auto.
Thuis een 208 en dat stuur is fantastisch: het kleine formaat maakt dat ie heerlijk stuurt. Wat betreft het scherm, kan ik we ergens inkomen maar in de praktijk boeit t niet. Verder prima stoelen, comfortabele motor (tjah weliswaar een lease dieseltje 1.2) met prima trekkracht om mee te komen.
@t1mothys: Hier ook één voor de deur, auto van vrouwmensch. Niets op aan te merken, gewoon een leuke auto.
Het bevriezen van het scherm is een probleem dat bij psa geregeld is voorkomt. Zelf heb ik het voorgehad bij de c4 cactus, uiteindelijk heeft mijn dealer een volledig nieuw scherm betaald omdat psa er geen garantie op geeft. Garantie en psa, niet de beste vrienden. Koop je auto bij een goede dealer die zelf voor de gebreken wil opdraaien, dan zijn het vrij degelijke auto’s
De GTI is wel leuk

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).