Peugeot 208 GTi: rijtest en video

Auteur: , 59 Reacties

Sinds de onthulling van de GTI conceptcar in Parijs vorig jaar kon ik niet wachten om erin te rijden. De auto die weer net zo tof zou moeten zijn als de 205 GTI en die de miskleunen 206 en 207 GTI moet doen vergeten: is de 208 GTi geslaagd in die missie?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Merkliefde, het is een onverklaarbaar ding. Of het komt doordat ik mijn rijbewijs haalde in een Peugeot 206 of dat het komt doordat ik ooit een proefrit maakte in een 205 GTI weet ik niet. Door de superslechte Taxi filmserie kan het niet komen, hoewel ik de meeste delen meerdere keren heb gezien en er een paar op dvd bezit. Hoe dan ook: feit is dat ik een zwak heb voor sportieve Peugeots. Foto’s van een 405 T16 die Pikes Peak op davert doen mijn hart sneller kloppen, mijn occasionsitebezoeken gaan zelden voorbij zonder even het aanbod 106 Rallye’s, 205 GTI’s en 309 GTI’s te checken. Één van mijn ultieme automotive wensen is een 205 T16 te rijden. De 406 BTCC was mijn vaste keus in het spel TOCA (ken uw klassiekers, mensen) en het is zelfs zodanig treurig met me gesteld dat ik me sinds een klein jaartje voortbeweeg in een 206 GTI als daily. Feit is dat sportieve Peugeots een beetje onder mijn huid zitten.

Eigenlijk is de liefde voor Peugeot onverklaarbaar, laten we eerlijk zijn. Sinds de Peugeot 205 GTI als 1.6 op de markt kwam is het eigenlijk meteen bergafwaarts gegaan. De krachtiger 1.9 was al een tikkeltje meer nose-heavy maar in ieder geval nog great fun, de 206 GTI werd door sommige media bestempeld als een auto die de GTI badge niet waardig was. De RC moest daar verandering in brengen, maar meer pk’s en stoere lelijke bumpers losten niets op aan het feit dat het een stuk zwaardere en niet zo scherpe auto was als de 205. Over de 207 wil ik het niet eens hebben eigenlijk, zo zwaar, log en saai als die was. De enige auto die de hothatch spirit nog een beetje bij het merk wist te houden was de 106 Rallye.

Peugeot 208 GTi

En toen was daar vorig jaar de 208. Kleiner en flink lichter dan zijn voorganger en als driedeurs vooral leuk om te zien. De 208 stuurde bovendien best lekker met dat vreemde kleine stuurtje. Ik droomde op dat moment al hardop over een sportievere versie in de vorm van een 208 GTi. Et voilà: daar was ‘ie dan. In Parijs als concept en in Genève was de productieversie er al. Een stortvloed aan persberichten volgde: de 208 T16 voor rally-doeleinden, men gaat ermee deelnemen aan de VLN-races op de Nurburgring, Pikes Peak krijgt zelfs weer een fabrieksteam van Peugeot op bezoek. Mijn Peugeothart klopte harder dan ooit, mijn iPhone achtergrond werd de T16 striping en ik zat maniakaal mijn inbox te F5’en in de hoop dat de directie van Autoblog mij de rijtest van de 208 GTi zou laten doen. Ondertussen liet Peugeot geen kans onbenut om mijn hoofd op hol te brengen: “GTi is back” en vergelijkingen met de 205 GTI ploften in hoog tempo in mijn mail.

Peugeot 208 GTi

Hoog gespannen verwachtingen dus, maar tegelijkertijd vond ik het ook een beetje eng. De 205 GTI was een eindbaas van een auto omdat het beestje fantastisch dynamisch en scherp was. Een auto van voor het comforttijdperk dat zelfs de scherpe randjes van een Renault Clio R.S. wist te schaven. De massa wil andere dingen dan de liefhebber van écht sturen. Een auto net zo goed en direct maken als een auto van 800 kilo zonder elektronische stuurbekrachtiging, dat is niet de makkelijkste opdracht als je als engineer met bijvoorbeeld 350 kilo meer basisgewicht aan de bak moet. Toch claimen ze dat het gelukt is, dus laten we eens kijken wat deze auto voor ons in petto heeft.

Laten we met het uiterlijk beginnen: strakkere bumpers, een diffuser, spoiler, trapeziumvormige uitlaat en natuurlijk als kers op de taart het GTi logo achter de achterste zijruit. De spoorbreedte werd voor met 10 mm verbreed en achter met 20 mm waardoor de 17 inch wielen de wielkasten beter vullen. Achter de wielen vinden we overigens rood gelakte remklauwen.

Peugeot 208 GTi
Peugeot 208 GTi

In het interieur vinden we een sportstuurtje en accenten op het dashboard en in de middenconsole. Het geheel ziet er lekker uit naar mijn mening, over het algemeen is het interieur mooi afgewerkt en het kleine stuurtje ligt lekker in de hand. De van rood naar zwart overlopende stukken plastic zullen niet ieders smaak zijn maar ik vind het wel gewaagd. De bediening is niet de meest eenvoudige als we het over het touchscreen multimedia- en navigatiesysteem hebben, maar het scherm is in ieder geval mooi duidelijk en groot. De rode randjes rond de tellers en de rode stiksels in het leer maken het plaatje af. Ook de stoelen zijn speciaal voor de GTi ontworpen. Leuke poging, maar de zitpositie is zelfs op de laagste stand nog wat aan de hoge kant en de zijdelingse steun kan beter.

Peugeot 208 GTi

Met een draai aan de sleutel komt het blokje tot leven. De concurrentie doet het met 180 tot 200 pk en deze 208 GTi doet lekker aan de bovenkant mee. De 1.6 THP levert 200 pk en 275 Nm en is gekoppeld aan een zesbak die handgeschakeld is: het enige juiste recept voor een kleine hot hatchback in dit segment. Een sprint naar honderd kilometers per 60 minuten gaat in 6,8 seconden. De 1160 kilogram zware Peugeot 208 GTI is daarmee een tiende sneller dan de eveneens handgeschakelde Ford Fiesta ST en een tiende langzamer dan een Renault Clio R.S., die nota bene is uitgerust met Launch Control en een automaatje met dubbele koppeling.

Peugeot 208 GTi

Maar goed, rechtuitsprintjes zijn leuk maar niet de reden om een hot hatch te kopen, de vraag is hoe het stuurt, gooit, smijt, kortom: hoe groot de glimlach is die je op je gezicht krijgt als je op zondagmiddag de land- en dijkweggetjes onveilig gaat maken. Gelukkig hebben we een aantal lekkere wegen binnen handbereik, dus het wordt de hoogste tijd om de Peugeot 208 GTi eens wat nader aan de tand te voelen. Gas op die lolly dus en op naar de Col du Vence en de Route Napoleon.

Peugeot 208 GTi

De eerste kilometers zijn vlot, vloeiend en zonder al te veel spektakel, maar als we de eerste bergweggetjes opdraaien wil ik vooral graag weten hoe dit onderstel zich houdt. De ESP gaat uit, het gas gaat erop en we rammen op de eerste haarspeldbocht af met gezwinde spoed om vervolgens vol in de ankers te gaan. Meteen ben ik klaarwakker, want de kont begint aardig te zoeken bij deze remactie. Het insturen gaat licht en hoewel het sturen precies gaat mis ik feedback. Bocht uit in z’n twee is vervolgens nogal underwhelming: te weinig power voorhanden om flink weg te trekken. Verkeerd ingeschat wellicht, door naar de volgende haarspeld via een combinatie van vloeiende bochten die de 208 GTi moeiteloos in zich opneemt. Ik ga bewust wat te snel de haarspeldbocht in, kijken of we bij gas los halverwege wat leven in de achterkant kunnen krijgen. Helaas, de kont laat zich niet verleiden tot een uitstapje, daar zal een handrem voor nodig zijn. Ik betrap mezelf erop dat ik zelfs terug wil schakelen naar de eerste versnelling na deze ruimere haarspeldbocht omdat het me niet snel genoeg gaat, wat is hier allemaal aan de hand? Waarom roept Peugeot om de twaalf seconden “Deux-cent-cinq GTI” bij deze auto? Dit heeft helemaal niets met die legendarische knalkar te maken…

Peugeot 208 GTi

We vervolgen onze weg naar boven en ik kom erachter dat ik eigenlijk nooit uit de tweede versnelling hoef, behalve bij hele krappe haarspeldbochten alwaar de eerste versnelling een must is om niet als een Hollandse Laguna met caravan heuvelop een bocht uit te accelereren. Op een zeldzaam recht stuk is het derde verzet genoeg om tot 150+ kilometer per uur te komen zelfs. De eerste versnellingen zijn behoorlijk lang en dat maakt dat je deze auto vrij lui rijdt. De power is er wel maar lijkt door de versnellingsbak een beetje lui achterover te hangen en ook het geluid is nogal gedempt en draagt niet bij aan het gewenste (en beloofde) spektakel. Zonde, want de cijfers doen je vermoeden dat er meer fun te halen valt. Reden voor de lange eerste twee versnellingen zou overigens kunnen zijn dat je pas boven de honderd hoeft te schakelen naar drie, waardoor Peugeot minder tijd verliest in de papieren sprint naar de 100.

Peugeot 208 GTi

Maar het is niet alleen de aandrijflijn die wat lui aanvoelt, ook het onderstel is niet het meest sportieve in de wereld der hot hatchbacks. Men heeft de demperkarakteristiek aangepast maar eigenlijk voelt het geheel nog steeds behoorlijk comfortabel aan. Het sturen gaat daarnaast nogal licht en hoewel men van Peugeot roept dat de sound sportiever is klinkt het allemaal verdomd braaf in het interieur. Na een rondje over een rallystage uit de Monte Carlo rally naast voormalig WRC rallycoureur en -winnaar Gilles Panizzi weet ik zeker dat ik nog niet alles uit deze auto gehaald heb, maar dankzij dat ritje kan ik ook constateren dat er nogal wat comfort in het onderstel zit. En comfort gaat vaak ten koste van sportiviteit.

Peugeot 205 GTI

In de loop van de middag begin ik het gevoel te krijgen dat ik de auto een beetje beter begin te begrijpen en krijg ik meer en meer plezier. Niet volle polle (of zoals de Fransen zeggen: “volle du polle”) van bocht naar bocht jakkeren maar een meer vloeiende stijl is wat deze auto goed past. Het probleem aan deze auto is niet de auto zelf: die is echt ok en best leuk. Nee, het probleem is dat een stel Fransen in Sochaux heeft bedacht dat dit de nieuwe 205 GTI moest worden en laten we eerlijk zijn: dat kan -met alle comfort en veiligheidseisen van deze tijd- gewoon niet meer. Peugeot heeft echt het recht niet om deze auto over één kam te scheren met de compromisloze, snoeistrakke 205 GTI. En hadden ze dat nooit geroepen dan was er niets aan de hand geweest, dan was de 208 GTi namelijk een GTi die beter is dan de 206 GTI en de 207 GTI ooit waren. Dan was de 208 GTi een goede stap in de richting van de oer-GTI. En misschien had ik dan zelfs wel geschreven dat ik af en toe even het gevoel had in zo’n superstrakke 205 GTI te hebben gezeten. Nu riep Peugeot het zo hard dat zelfs ik als liefhebber niet anders kan dan die bubbel doorprikken.

Als ik 25.690 euro op zak had als liefhebber van Franse hot hatchbacks en als eigenaar van een Peugeot 206 GTI… dan zou ik dat geld op dit moment liever uitgeven aan een Fiesta ST. De 208 GTi is een toffe auto met mooi interieur en prima prestaties die er wat mij betreft als driedeurs ook nog eens verdomd goed uitziet. Een auto die voor veel mensen wellicht ook interessanter is dan zijn directe concurrentie dankzij die goede looks. Feit is: de 208 GTi is een leuke, sportieve 208 maar hij mist gewoon dat stukje dynamiek en sensatie dat je verwacht te vinden in een hot hatch, en zéker in een auto die door zijn maker wordt vergeleken met de 205 GTI. Jammer, maar misschien komt er nog een Peugeot 208 RC? Filmpje!59 reacties

Alleen al om de details en kekke verschijning verkies ik deze boven de Fiesta ST, Clio RS of Corsa OPC. Deze graag in het wit met zwarte peurno jetsers.
Nice!

By the way geef mij maar toch een 114i!
@punkisback: Er wordt hier niets weggegeven…
@punkisback: ik hoop dat je er een paar trappers bij krijgt.
Er zijn leukere wagens te koop voor dat geld. Dat is voor iedereen verschillend natuurlijk. En verder een leuke video.
@pagani86: Een leuke VW Phaeton bijvoorbeeld;)
@flin95: Een Phaeton (limousine) met een 208 GTI vergelijken (hot hatch) is dus natuurlijk appels met peren vergelijken in een zeer extreme vorm. Sowieso is iets ouds met iets nieuws vergelijken al extreem appels met peren vergelijken…
@autobart: Joh… Maar een andere leuke wagen voor dat geld kopen, maakt niet uit wat voor auto. Ik heb persoonlijk liever een Phaeton dan een 208 GTI, ook al zijn ze van een heel andere klasse..
@flin95: Heb je het ook al over onderhoud, wegenbelasting, verbruik etc. gehad? Verzekering misschien ook? Dan weet ik wel welke je wel zou kiezen!
Het verschil tussen de 2.5 GTI en deze is mechanica vs elektronica. Als voorbeeld neem ik nu even een auto uit de 205 tijdperk en een 206 uit 2004. De 206 voelt kunstmatig zeg maar…
Fiesta ST for the win! Ziet er naar mijn mening ook nog eens beter uit. Tegen die prijs ga je nieuw niets beters vinden…
@StijnB: Waarbij je ‘beter’ als synoniem gebruikt voor ‘sneller’ ?

Voor die prijs koop ik liever wat anders dan een opgefokte koekendoos / boyracer hoor..
@voytekbe: zoals? Wel nieuw.
Ik ben benieuwd of dit me een grotere glimlach op mijn gezicht kan toveren dan mijn huidige 106 Rallye… ik ben bang van niet, maar toch kan ik het niet laten om ‘m op mijn “wil ik hebben” lijstje te zetten, wat een leuk ding!
De corsa OPC is de mooiste van allemaal, en oogt ook het sportiefst.. Deze 208 vind ik niet heel veel sportiviteit uitstralen, maar ziet er wel beter uit dan de ST en RS!
@flin95: de DS3R is de mooiste
Uiterlijk blijft te ingetogen als je het mij vraagt.. Dan vind ik alle concurrenten er toch sportiever/ agressiever uitzien.
Leuk, maar zoals bij bijna alle ABHD video’s worden er voornamelijk feitjes genoemd die je ook wel kan lezen op de pagina van de fabrikant. Op zich zou het wel leuk zijn als er in de video’s wat meer aandacht besteed wordt aan hoe de auto nou echt rijd. Want “het valt tegen” en “het is geen 205” is een beetje slapjes.

Ik weet dat het moeilijk is en dat Autoblog.nl en de recensenten misschien niet het budget en de ervaring hebben die nodig is om een echte goede video-review te maken. Maar toch, er zit volgens mij veel meer in! (Kijk bijvoorbeeld naar de Drive filmpjes van Chris Harris)

Misschien een idee om een semi-professionele coureur te betrekken bij ABHD, die echt goed voelt hoe een auto reageert en dat ook duidelijk kan vertellen.
@Frux: Eigenlijk zou je Sjoerd van Stokkum weer de rijtesten moeten laten doen.
@Frux: Amen
@Frux: Volgens mij moeten Wouter en Casper nu, met hun huidige ervaring, toch ook wel in staat zijn om een paar goede ervaringen naar voren te brengen.
Zaken als “Hij voelt niet echt als 200pk, maar doet meer denken aan een 160 pk (niet letterlijk)” gaan de goede richting op.
Maar het gevoel van het sturen beter beschrijven: hoe trekt dat ding een bocht, hoe stabiel is ie bij een iets ruimere bocht.
En: Zorgt het geluid in de auto voor een prettigere ervaring? Zitten er leuke knopjes op; zo ja, werken die. En: laat het dan even zien.
En als je schrijft over de touchscreen-nav scherm, mag er ook best 20 seconden van in: “kijk, dit kan je zien; en zo werkt het”.
Dat soort dingetjes inderdaad.
Over het algemeen vind ik de filmpjes van Casper best geslaagd!
@Frux: Wouter vind ook iedere auto “wel lekker rijden” en “natuurlijk wel fijn zitten” en “er best leuk uitzien”. Nietszeggende statements. Chris Harris is van een volledig ander niveau en dat zal inderdaad ook wel een beetje aan het budget liggen, maar het zou toch leuk zijn als de reviews hier wat interessanter/hoger niveau gaan krijgen en iets origineler gaan worden.
@CorteX: *vindt
@Frux: Dit kritiek heb ik ook al een paar keer gegeven. Het is nog steeds niet super, maar je ziet hier in de tekst wel dat ze wat meer beleving willen geven. Maar goed als je conclusie is: “tis wel een leuke auto”, bij een 208 van 26.000 euro, en uitspraken bij een 208 van 18.000 euro krijgt als : “smijtijzertje!” “de driecilinder pre-productie auto die we reden bezorgde ons een hoop lol” en “boxerroffeltje”, dan weet ik nog steeds niet waarom ik 8000 euro extra zou neerleggen.

Ik denk dat hier stiekem ook wel het probleem van hothatch autos naar voren komt. De wat goedkopere modellen hebben nog een beetje ouderwetse motoren, en geen superdikke banden met veel grip. Dit geeft gewoon meer beleving + je komt nooit op snelheden waarbij het echt eng gaat worden.
Geweldige serie dat TOCA/DTM , maar sinds GRID is de hele racedriver series achteruitgegeaan vind ik
Volgens mij is het geen 205 gti
Moraal van het verhaal, eerst even bij Bilstein langs voor een setje fatsoenlijke veren en dempers en knallen met dat bakkie.
Helaas is deze ook ten prooi gevallen aan de huidige watjes die niet zonder hulpjes kunnen rijden. Ik hoop dan ook meer op een 208 Rallye dan een RC.
@jrk68: meh, je moet er helaas nog wel wat meer aan doen om het écht leuk te maken. Andere bakverhoudingen, betere stoelen, iets om het geluid wat meer body te geven… De rekening loopt al snel op ;)
@CasperH:
Jammer, dan hou ik het wel bij de “ouwe meuk”, ik hoop wel dat er voor de liefhebbers nog een hardcore versie komt.
Als ik je verhaal zo lees is hij voor mij te soft.
@jrk68: Laat idd de RC maar achterwege en kom weer met een Rally uitv. Gewicht eruit, blok hoogtoerig maken (Beter nog, fok zo’n NA 1.6VTi op naar JWRC specs) en knallen. Alleen in wit, rood en blauw.
@jrk68: op jouw leeftijd wil je toch juist iets softers? Verder vind ik het jammer dat ook de auto’s in dit segment al met turbo-blokjes worden uitgerust. In een hot hatch hoort wat mij betreft gewoon een atmosferische 2-liter thuis. Maar die tijd zal helaas voorgoed voorbij zijn.
@melkkoe:
Juist niet, ik ben een liefhebber van pure auto’s.
Gadgets maken ze maar voor de jongere generatie die niet weet hoe leuk autorijden kan zijn zonder hulpjes en allerhande troep die niets met rijden van doen hebben.
Weten we zeker dat ie niet op electra rijdt? Trekken doet ie wel, maar zelfs in een tunneltje hoor ik alleen wind en banden.
Nou ik vind zo’n KIA Cee’d GT er dan toch echt veel mooier uit zien. Doet u mij die maar i.p.v. deze Peus.
@CasperH -edit: oef, thanks ;)-

OT: Leuke auto om te zien, samen met de Clio op dit moment het meest opvallend (mening) in deze klasse denk ik. De Siësta en Corsa gaan als model al te lang mee. Overigens vind ik de Polo GTi ook nog steeds een aangename verschijning (VAG-bashers, kom er maar in), maar heeft duidelijk een te kleine krachtbron om zich te kunnen meten met de RS en 208.
Jammer dat de 208 de GTi-badge niet waardig is.
Ik had meer verwacht van zowel de 208 GTI als van de review.
Beschrijf op z’n minst waarom het geen 205 GTI is . . .
Hoe stuurt ie in dan?
Doet ie aan lift-off overstuur?
Kan je een beetje fatsoenlijk heel-and-toe gebruiken?
Wat is het karakter van die 1.6 THP, is die geschikt voor de GTI?
Zijn de remmen nog steeds zo crappy?
Maar het allerbelangrijkste:
Krijg je er een grijns van op je hoofd?
Jeweetwel:
http://forums.civfanatics.com/images/smilies/biggrin.gif
@PeugeotGTI: Precies, de 205 GTi is ook verre van perfect, maar kan één ding ongelooflijk goed: een grijns op je gezicht toveren!
Van te voren kondigde Peugeot aan, dat dit echt de opvolger van de 205 GTI zou zijn. Alleen, ziet de 205 GTI er stukken beter uit, nog steeds.

De herintroductie van de 205 zou sowieso als retro-auto een geweldige boost kunnen geven aan het imago van Peugeot.
Je vergeet de 106gti. Ik had een 106gti in 1997 nieuw gekocht en er heel veel plezier mee gehad , deze was sneller dan de 205gti19 . Later een golf gti5 gehad maar deze was minder dan de 106gti.
@nevermind:
De 106 GTI is geniaal en eigenlijk de enige echte opvolger van de 205 GTI.
+100 voor de opmerking over toca! Speel het nog steeds regelmatig op de ps1. Ik had altijd de s40 en in deel 3 de fiat marea! Topspel!
Qua uiterlijk zeker een streepje voor op de Fiesta en Clio. Interieur blijft fraai maar dat vond ik van de gewone 208 ook al. Dat rode streepje had van mij volledig rood gemogen. Nu lijkt het net of er al verf afgesleten is. Jammer dat de prestaties er niet helemaal uitkomen. Helemaal omdat je bij de DS3 Racing hoort dat hij zo lekker doorstoomt. Misschien toch een iets kortere bak. Maar goed, met een chippie, setje andere veren/dempers en een Devil uitlaat komt ie al een stuk dichter in de buurt.

@CasperH: Ligt het echt aan de bakverhoudingen of zit er ook een beetje turbolag achter? Toch raar dat een motor met die specs niet lekker vanuit de 2e versnelling een haarspeld uittrekt. Jammer dat het niet is wat je er van gehoopt had. Had een mooie vervanger kunnen zijn voor de 206GTI over een jaar of 1-2.
Qua looks wint wat mij betreft de Clio RS!
Deze 208 oogt een beetje schaapachtig.
“vooral leuk om te zien”, ik was een tijdje bang dat het aan mij lag. Gelukkig vonden ze het bij Fifth Gear een bejaardenhok, en gezien hun leeftijd hebben ze daar recht van spreken. Ik sla het filmpje deze keer maar over.
Ik vind hem toch maar saai, net zoals de fiesta…De corsa vind ik toch een pak mooier & leuker :)
@sulobb: hoezo leuker? Ga eerst maar eens rijden en daarna zal je merken dat het puur genot is om met welke van deze wagentjes ook goed te scheuren.. Uiterlijk moet je zelf weten
Casper is vergeten te vermelden dat de auto behoorlijk lelijk is.
het interieur is top mooie rode klokkenomlijsting en andere rode accenten
het exterieur is een beetje saai vindt ik erg vergelijkbaar met de normale , en hij oogt een beetje klein
niet echt heel stoer hij is bijna schattig ik vindt dat een hothatch een stoer uiterlijk moet hebben
Hij ziet er best leuk uit. Véél beter dan de 206 en 207 GTI.
Ik heb een 205 1.9 CTI en een 106 XSI gehad, maar ben daarna maar overgestapt.

Als er een nieuwe retro 205 GTi uitkomt, en hij lukt goed koop ik ‘m.
Waarom gooien ze er niet 30PK’s meer tegen aan. Kleden het hier een daar wat uit voor minder gewicht, leuk Koni onderstel, Brembo’s en moet je dan eens kijken… Dat wil de doorsnee GTI rijder toch ook. Waarom doen fabrikanten elkaar zo na…..
HÉHÉ, eindelijk een nieuwe reclame, werd werd echt moe van die fiat reclame!
Leuk rondje rond Grenoble! Ik herken een boel van die weggetjes ;-)
Vind de Fiesta qua uitstraling veel mooier en sportiever. De rest maakt niet zoveel uit lijkt me.
Wat ik niet snap is waarom er continu in de verleden tijd wordt geschreven over de 205GTI. Nee, er bestaan er niet veel meer. Maar daar waar de concurrentie van destijds tot corrosie is omgezet, is de 205 naar de jachtvelden gegaan omdat hij gebruikt werd zoals het hoort. Trappen, hoeken, smijten maar vooral ook liefkozen. En dat zal ik blijven doen.
Ik begrijp iets niet aan al die compacte hothatch dingetjes die nu uitkomen , moeten die tegenwoordig niet meer mooi zijn ofzo? Stuk voor stuk lelijke hokken met weinig uitstraling, het zal wel lekker rijden dat wel. Zag laatst een nieuwe fiesta St , dit is echt een heel lelijk wagentje zeg! Normaal moeten zo’n wagentjes toch een beetje een spannend uiterlijk hebben en zelfs als ze stilstaan snelheid uitstralen, ik zie bij alle compacte hothatches tegenwoordig wenig spanning en veel tupperware, en dan zelfs lelijke tupperware. Bij vroegere modellen kon je van een afstand direct zien dat het iets speciaals was , nu denkt je iedere keer wat een johnny!
Leuke test.

Wel raar dat jullie het steevast hebben over ‘het nieuwe trio hot hatches’. De Nissan Juke Nismo al vergeten? Staat mss wel iets hoger op zijn poten, maar heeft dezelfde afmetingen en zit in dezelfde prijscategorie als de Ford, Renault en de Peugeot. En bovendien koppelt die de geweldige motor van de Clio RS met een handbak.

En jullie moeten nog trouwens altijd de Swift Sport testen, en die staat al van vorig jaar bij de dealers :)
205 1.9 GTI:
– gewicht/vermogen: 7,0 kg/pk (860 kg/122 pk)
– 0-100 km/h: 8,5 sec

208 GTI:
– gewicht/vermogen: 5,8 kg/pk (1160 kg/200 pk)
– 0-100 km/h: 6,8 sec

Tel daarbij op dat de spoorbreedte van de 208 GTI een stukje breder is, de vermogensafgifte soepeler is, het motorblok van de 208 GTI +/- 10 kg lichter is (dus waarschijnlijk een betere balans). Dan betwijfel ik de uitspraak dat dit nooit in de buurt van een 205 GTI kan komen. Denk dat Casper er gewoon niet uit kone halen wat erin zit… XD

Just my 2 cents.
@Silverarrow: Op basis van jouw reactie doe ik een gokje: jij zou nooit een Toyota GT86 of Subaru BRZ overwegen?
@baasbas: Gokken is onverstandig, levert vaak teleurstellingen op.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).