Pink een traantje weg, de laatste snelwegrotonde verdwijnt

Auteur: , 60 Reacties

Na dit weekend is 's lands laatste snelwegrotonde voorgoed verleden tijd.

rotonde

Weemoed maakt zich dit weekend meester van het Friese Joure. De laatste snelwegrotonde van Nederland, waar de A6 en de A7 elkaar nu nog recht in de ogen aankijken, gaat namelijk verdwijnen. Het knooppunt werd in 1973 geopend en was de laatste der Mohikanen als het gaat om geheel gelijkvloerse verkeerspleinen in Nederland. Maar aan alles komt een eind en dat geldt morgen ook voor deze ronde lap asfalt met een diameter van zo’n 250 meter.

Gelukkig is er niet gekozen voor een sombere, ingetogen begrafenis, maar voor een bitterzoet feest. Er worden morgen diverse activiteiten georganiseerd op de cirkel. Je kan bijvoorbeeld een rondje maken op skates of met je fiets, of in een helikopter boven het terrein rondcirkelen. Maar leuker is natuurlijk om nog snel even je laatste rondje in een auto doen. Wij stellen als vervoer bijvoorbeeld een Jaguar F-type voor (rijtest inclusief powerslide over rotonde).

Het nieuwe ongelijkvloerse knooppunt is helaas nog niet af. Op de A6 en de A7 zullen daarom de komende maanden nog verschillende verkeersmaatregelen nodig zijn. Verkeer van en naar Joure krijgt zodoende te maken met tijdelijke (omleidings)routes. De hoop is dat eind december alles gereed is.

Image-Credit: Rijkswaterstaat60 reacties

Toedeledokie en tot nooit meer ziens, wat een gedrocht was dat. Ook al was het wel een nostalgisch ding.
@firebird: ach, is niks bij het kruispunt Schoolstraat / Dorpsstraat bij ons in het dorp.
Ben blij dat ie weg gaat, wat een ongelooflijk vervelend ding was dat
Bij dat ze die (ronde) bak ellende eindelijk opdoeken. Man wat was dat ding zijn tijd voorbij zeg.
Enkele weken terug nog met rijles eroverheen geweest. Zodra je de rotonde doorhebt is hij best simpel. Eerlijkgezegd begrijp ik al die hectiek dan ook niet echt.
@basv: De hectiek zit hem in het feit dat je s’ochtends en s’avonds in de spits muur en muurvast kwam te staan. Het sloeg gewoon nergens op. Het kon je zo een kwartier kosten en ja, dat is veel tijdverlies hier in het Hoge Noorden.

Ik ben blij dat hij weg is, eindelijk. Werd hoog tijd.
@viezefreddyw: Inderdaad, regelmatig enorme drukte meegemaakt vanuit richting Drachten/Heerenveen naar Lemmer. Nostalgisch: ja. Een pain in the ass: jazeker.
@vonklausenburg: Ik woon in Sneek en het bedrijf staat in Drachten plus nog een locatie in Leeuwarden. Elke dag reed ik dus over de rotonde. Vreselijk, absoluut vreselijk. Mensen wisten vaak niet hoe ze er mee moesten omgaan, vooral toeristen niet. Of van die mensen die niet durfden en zo vooraan bleven staan voor een half uur. Om nog maar te zwijgen over het volk die er met een bloedgang overheen rijden. Ik ben echt blij dat het ding eruit is.
@viezefreddyw: toeristen in fryslan? oh je bedoeld natuurlijk NL’ers in fryslan
inkoppertje Fred :P
@basv: Ik weet niet vanuit welke richting jij kwam, maar het grootste probleem was dat je er amper op kwam als je vanuit Sneek/afsluitdijk kwam. Ik kom er ook regelmatig maar rijd eigenlijk altijd A6->Heerenveen of omgekeerd. Dan is er inderdaad geen probleem.
@wijsneus: vanuit leeuwarden baan voor joure nemen. Blijven rollen en gas erop recht over steken en meteen doorstromen naar de baan naar emmeloord.
@basv: Nou doe even tien jaar rij ervaring op en kom hier dan nog eens op terug. Dan weet je waarom het een vreselijk ding is.
Zo te lezen zit de haar voo deze rotonde diep bij de Frizen hier op AB.
@berlinetta: Bij iedereen die dat ding frequent moesten oversteken; het was ook een gewoon een logistiek gedrocht …
fantastische rotonde. Helaas raken veel mensen in paniek door deze constructie en blijven allemaal rechts rijden daardoor werkte het minder goed. Zelf vond ik het altijd heerlijk direct door te scheuren naar de linker baan en op het eind weer terug te voegen naar rechts en de afslag te nemen.
@slekw: ja en zo moest het dus óók niet…
Zo, Friesland stapt ook eindelijk de 21e eeuw binnen. Nu nog knap Nederlands leren en ze horen er helemaal bij
@Soulmaster: hebben wij een behoefte om er bij te horen dan?
@tymo: waarom denk je dat we in de zomer al die Duitsers op jullie afsturen?
@RRRobert: liever wat meer Duitsers (die zitten voornamelijk in Lemmer, dus daar heeft niemand verder last van), dan elke dag in de file, €350.000,- betalen voor een jaren 70 doorzonwoning, stampvol OV, luchtvervuiling, je afvragen of je in NL woont of Marrakech (is me hier nog nooit overkomen), een “riante” achtertuin van 5×5, in elk achterlijk dorp parkeerkosten betalen, hipsters, biblebelters, etc etc etc.
@tymo: haha prachtig, je slaat de spijker op z’n kop :)
@tymo: Je vergeet de frisse lucht en prachtige dames die ook nog eens naturel en onafhankelijk zijn zonder dat hysterische meeloperij gedoe uit de randstad. Als Rasamsterdammers ben ik het helemaal met je eens…

Daarnaast spreken de meeste Friezen beter ABN dan welke willekeurige provincie, want Fries is een taal, dus Friezen spreken of Fries of ABN Nederlands i.p.v. Nederlanders die vaak uitsluitend hun eigen lokale dialect spreken en amper ABN kunnen.
@tymo: 100% antifries 😂
@tysson: 058? 😂
@tymo: ik hoop het niet
@maurits123: Randstedelijke arrogantie zou best aandoenlijk zijn, als het in feite niet ingegeven zou zijn door domheid en onwetendheid.
@Soulmaster: wel grappig eigenlijk. Het Fries is ouder dan het Nederlands. Wellicht moet de rest van Nederland maar Fries leren
@hopeloos: Ik ben een Fries, maar wat jij zegt is gewoon niet waar.
@pallas: dat het Fries ouder is dan het Nederlands? Dan moet je even beter je huiswerk doen.
*Zo te lezen zit de haat voor deze rotonde diep bij de Friezen hier op AB. Ik heb gezopen, neem me niet kwalijk.
@berlinetta: paar bakkies verder schrijf je dan wel weer een stuk netter! Proost broeder!
Zal een hoop files schelen. Nu nog dat domme knooppunt Hooipolder eruit, op de A59.
Een kruising met stoplichten op een snelweg…
@sabrerator: Nou inderdaad ja! Die stamt ook uit het nul, evenals de rotonde bij Joure
Is ie kapot dan ??

Of moest wethouder Bauke klaploperstraga zonodig naar de hoeren met een wegenbouwer ..
@lincoln: hij heet overigen Klûnstra, die wethouder. En idd Chantal is altijd wat ongeduldig… dus binnenkort sneller op de walletjes voor een wip
@lincoln: Als je ook maar enig besef van de verkeerssituatie bij de rotonde zou hebben gehad, had je niet zo’n domme opmerking gemaakt; geeft maar weer aan dat je alleen maar trollt en eigenlijk helemaal geen reet van Nederland en bijbehorende logistiek weet … /afgang
@dawwg:

Bedankt dat je denkt dat ik em gemaakt heb ..
En jullie er al 45 jaar mee lastig val ..
Op Oudenrijn bij Utrecht vloog ooit een DS23 Break (de echte Citroën DS) van een Franse krantenrijder ’s nachts met een noodgang rechtdoor, vloog over de greppel het middenstuk in waarna de Citroėn brak na de harde landing. Die Franse bestuurder kroop naar de kant toe
maar eenmaal aan de kant moest mijn vader hem met anderen tegenhouden, omdat hij de koplampen wilde uitzetten. Er was nix meer van de DS over en de hele rotonde lag bezaaid met krabten!
@desjonnies: soms heb jij van die geweldige verhalen uit een ver verleden dat ik denk: hoe oud is hij eigenlijk? Vast net iets meer dan mijn 34 lentes. Zonde van de DS maar geweldig verhaal natuurlijk. Een vliegende Franjool met een kofferbak vol kranten. Mooie tijd dat er mensen kennelijk met een noodgang door Europa joegen om de krant van gisteren in een ander land te bezorgen.
Ze beginnen die dingen hier te introduceren… lijkt het..
Pink een traantje weg???
Weer een rare formulering 😳
Iedereen wil dat ding daar weg hebben.
@yipikaye: Dat heet sarcasme
Hé hé worden ze wakker? Het duurt even. Ik moet wel zeggen dat het een mooie foto is.
@bmwfreak038: Ja, viel mij ook op; vanuit de lucht ziet het er mooi uit; zo ongeveer het enige positieve dat over dat onding te melden is/was :)
Ik ben er als belg langsgekomen en wist onmiddellijk waarover het ging (2 uur verloren)
@wimof: je doet je afkomst eer aan!
Deze rotonde laat een vreemd menselijk fenomeen zien. Het gedrag waar je je aan ergert, vertoon je zelf op een ander tijdstip ook.
Om de rotonde op te komen, erger je je aan de te hard rijdende auto’s op de rotonde. Je mag daar 50. Het gros rijdt harder. Wat de rotonde oprijden bemoeilijkt.
Maar rij je zelf op de rotonde, rijdt het gros 50 plus. En is dus tot ergernis voor diegenen die de rotonde op willen.
Kort gezegd in een andere situatie, de bumperklever ergert zich aan de bumperklever.
De pot verwijt de ketel heet dat toch?
@hartman: net als de filerijder baalt van al die filerijders.
Deze rotonde nooit mooi gevonden. Vroeger als chauffeur dagelijks meerdere keren langs gereden. De vroegere rotonde bij Heerenveen…, die vond ik altijd wel leuk door zijn komvorming..
Volgens mij hebben we verkeersplein Velperbroek helaas ook nog. Hopelijk sterft deze ook een snelle dood.
@breinstein: wat is er mis met velperbroek…? die is echt kei makkelijk. En die nieuwe baan vanuit presikhaaf naar duiven is ook verbetering. De beemd zou beter bereikbaar moeten worden. Je moet eerst naar rheden half rijden. Eraf moet en weer zelfde stuk helemaal terug moet rijden als richting Arnhem wil. Kost onnodig veel tijd.
@dailydriver: de beemd is ruk te bereiken ja, maar vanaf 1 kant.
Het probleem van Velperbroek is dat het er altijd vast staat, inefficiënt gebruikt wordt met een praktisch lege linkerbaan en dat het principe dus niet werkt.
Reed vanmiddag vanaf de A6 terug richting Heerenveen, hoefde de rotonde al niet meer over, je kunt nu al rechtdoor. Van een afstand zag ik de rotonde liggen en dacht echt “eindelijk van dat irritante #[email protected]#$ ding af!’
Gevaarlijke kut rotonde, altijd zitten mensen te kutten om welke baan ze moeten rijden, wachten tot er een gaatje is om op te rijden, wanneer ze eraf moeten… ik heb op deze rotonde zoveel bijna dood momenten meegemaakt, eigenlijk zouden ze hem moeten houden en Friesland moeten afscheiden van ons Nederland, fijne avond.
@dhrschaaphok: nou nou nou, bijna dood ervaring met 50kmh op een rotonde. Poehhh nooit in Duitsland rijden!
We hebben er nog 1, al is die jaren geleden al wat aangepast waardoor je hem niet meer voor alle kanten nodig hebt.

Knooppunt leenderheide… Maastricht Eindhoven – Eindhoven Venlo dan moet je nog over de rotonde. En als je 1 van de afslagen Eindhoven nodig hebt moet je ook erover rond.
Nooit meer voorsorteren naar joure en dan toch stiekem naar Heerenveen af buigen!
Altijd verschrikkelijk bij het ritsen net voor de rotonde. Er zijn altijd van die hufters die tot het laatste moment wachten en dan boos worden als je ze er niet tussen laat. Een verschrikkelijk ding is het. Nu het Julianaplein er nog uit bij Groningen en het Noorden is weer een stuk beter bereikbaar.
Verzekering maatschappijen zullen ook blij zijn, wat een vervelend ding was dat zeg. Heb 1 keer achterop iemand gezeten omdat ie toch besloot niet de rotonde op te gaan terwijl de autos niet op zijn baan zaten..

Nu nog ff een auqaduct bij Bolsward en de infra in Friesland is 2040 proof
@viezefreddyw: toeristen in fryslan? oh je bedoeld natuurlijk NL’ers in fryslan
inkoppertje Fred :P

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).