Polestar 1: rijtest en video

Auteur: , 51 Reacties

Een fabuleus ontworpen koets en onderhuids is de Polestar 1 ook ronduit bijzonder te noemen.

Het lijkt een Volvo, maar dat is het niet. Zoals ze het zelf omschrijven is Polestar een kind van twee sterke ouders: Volvo en Geely. En voor de volledigheid: Geely is de Chinese eigenaar van Volvo, maar het geeft wel aan dat Polestar de pijlen ook wel nadrukkelijk op China gaat richten.

Polestar 1

De meeste mensen in Nederland zullen Polestar eerder kennen van hun relatie tot Volvo. Hun roots liggen bij het raceteam, maar later gebruikten ze die kennis ook om de straatauto’s van Volvo lekkerder te maken. Meest iconisch was de C30 Polestar die helaas alleen maar het stadium van concept haalde. De S60 en V60 kwamen met zes- en later met viercilinder wel op de markt en ook nu zijn er nog diverse Volvo’s die de badge Polestar Engineered mogen dragen.

De drie P’s
De core business van Polestar komt echter ergens anders te liggen: bij de drie P’s. Bij ons thuis is dat de alternatieve schijf van vijf met Patat, Pannenkoeken en Pizza, maar Polestar bedoelt uiteraard wat anders mee.

Polestar 1

Het gaat de Chinese Zweden om de volgende slogan: Pure Progressive Performance. Polestar gaat voor elektrische performance auto’s dus, maar de Polestar 1 is nog wel een plug-in hybride. Gezien de bijtellings-perikelen en sommige PHEV’s die nauwelijks werden geladen, is dat concept in Nederland in het verdomhoekje gekomen. De Polestar 1 gaat dat beeld misschien zelfs wel ombuigen.

Een PHEV met een grote accu
Het probleem met de plug-in hybrides was altijd dat je amper zinnige kilometers elektrisch kon doen. In theorie was de elektrische actieradius 50 kilometer, in de praktijk was dat onder veel omstandigheden de helft. Polestar wil dit anders doen en dus krijgt de “1” een heel fors accupakket mee. Het is maar liefst 34 kWh en is verdeeld tussen de middentunnel en een plek achter de achterbank. Om je een idee te geven: dat is zo’n 50% groter als de eerste elektrische auto’s zoals de oorspronkelijke Nissan Leaf en BMW i3. De MINI Cooper SE die nog in 2020 op de markt komt heeft ook een kleinere accu.

Polestar 1

De elektrische range van de Polestar 1 is dan ook 125 kilometer. Dat is de nieuwe, meer realistische WLPT test. In de praktijk moet daar zeker 3/5 van overblijven en daarmee kunnen veel mensen een fors deel van hun ritten elektrisch afleggen.

Vier motoren
Say wut? Dit is echt uniek en zegt ook wel iets over wat Polestar probeert voor elkaar te krijgen. Het is een PHEV, dus er is een verbrandingsmotor aan boord. In dit geval is het de twee liter grote met turbo en supercharger uitgeruste viercilinder die er 308 pk en 520 Nm uit pompt. Dit blok drijft de voorwielen aan, maar wordt daarbij geassisteerd door een ISG elektrische motor (Integrated Starter Generator) met 68 pk en 161 Nm.

Degenen die de Volvo Twin Engine architectuur een beetje kennen die vermoeden dan dat de achterwielen elektrisch worden aangedreven. Dat klopt, maar de oplossing is verre van conventioneel. De achterwielen worden niet door één maar door twee elektromotoren aangedreven. Totaal gaat er 232 pk en 480 Nm naar de achteras, maar het mooiste is nog dat de Polestar echte torquevectoring kan doen. Denk aan hoe een tank (of graafmachine) op rupsbanden kan draaien: de linkerrupsband wordt bijvoorbeeld aangedreven en de rechter niet of draait zelfs tegengesteld. Een tank draait ermee op de plaats om de as van het middelpunt. Zo extreem wordt het bij auto’s niet, maar je kunt het insturen helpen door (veel) meer kracht naar het buitenste achterwiel te sturen. Dat kan de Polestar 1 door die elektromotoren dus extreem goed en dat voel je tijdens het insturen.

Polestar 1

Ieder achterwiel krijgt 116 pk en 240 Nm op zich afgestuurd, totaal dus 232 pk en 480 Nm. Volledig elektrisch haalt de Polestar 1 160 km/u en voelt in de stand Pure (waarbij die alleen elektromotoren gebruikt) ook vlot genoeg aan. Gezien het totaalgewicht van 2300 kg is het dan geen alles verwoestende stoplichtsprinter, maar dat hoeft ook niet. Er is immers ook nog een verbrandingsmotor aan boord die meer dan een steentje bij kan dragen.

Totaal zijn er dus vier motoren en het totale systeemvermogen is 609 pk en het koppel is 1000 Nm. Duizend stuks aan newtonmeters aan koppels. Dat is heel fors en dat merk je vooral in de tussensprints die aardverschroeiend snel. Bochten uitaccelereren in de Polestar 1 is ook een waanzinnige exercitie: torquevectoring duwt de kont letterlijk de goede kant op en de 1000 Nm’s sleuren de grote coupé snoeihard de bocht uit. Er gaat bijna 400 pk naar de vooras en 232 paardjes naar de achteras, een balans die je feitelijk anders zou willen hebben. Toch komt Polestar er mee weg, maar het leidt tot wel interessante gedrag op de limiet. Je kunt namelijk hoorbaar wielspin op de vooras hebben terwijl je door de achteras nog net zo hard de bocht uitgeduwd wordt. Het is zonder meer interessant en erg vermakelijk!

Polestar 1

De topsnelheid is 250 km/u en de sprint naar de 100 doet de Polestar 1 in 4,2 seconden. Dat is niet perse indrukwekkend voor een auto met 600+ pk, maar dat komt vooral door de eerste meters die minder rap zijn. Gevoelsmatig doet de Polestar 1 tussen 50 en 150 echt extreem goed.

Lichtgewicht en toch zwaar
Met een gewicht van 2350 kilogram zet de Polestar 1 alleen een record voor auto’s met vier motoren, maar echt licht is het natuurlijk niet. Het komt door drie accu’s die totaal 34 kWh groot zijn, drie elektromotoren + verbrandingsmotor. Het is een hoop technologie die allemaal wat kilogrammen in de schaal legt.

Verder heeft Polestar wel serieus werk gemaakt om gewicht te besparen en tegelijkertijd de koets te verstevigen. Er is gebruik gemaakt van het SPA platform van Volvo, maar dan ingekort. Door gebruik van Carbon Fiber Reinforced Plastic (CFRP) is er zo’n 230 kilogram bespaard en de de carrosserie is 45% stijver dan een Volvo V90. Het zwaartepunt is ook een stuk verlaagd en dat helpt het stuurgedrag weer.

Polestar 1

Extreem mooie technologie
Alsof het feit dat er vier motoren aan boord zijn nog niet genoeg is, heeft Polestar ook uitgepakt met de componenten die ze inzetten. De nogal forse remmen (435 mm groot aan de voorzijde) komen van dezelfde leverancier (Akebono) als die van de McLaren P1. Voor schokdempers tekende Ohlins, ze monteren dualflow dempers die instelbaar zijn met een draaiknop. De Polestar 1 doet het dan ook echt fijn om slechte wegen.

Prijs en conclusie
Het is veel geld, maar voor een auto met 600 pk valt het nog een beetje mee. Het scheelt wellicht ook dat er geen optielijst is: alles is standaard. Je kan kiezen uit vijf kleuren, die allemaal naar keuze mat of glanzend kunnen worden uitgevoerd. Daarnaast nog drie soorten velgen, alle sierlijsten kunnen in chroom of zwart en je kunt uit zwart of lichtgrijs leer. That’s it.

Polestar 1

Polestar gaat in een speciale fabriek in Chengdu maximaal 500 per jaar bouwen en er waren 7000 geïnteresseerden. Ze zullen er vermoedelijk dus niet mee blijven zitten. Vergeleken met de Duitse concurrentie (S-klasse Coupé, BMW 8-serie en wellicht de 911) en de Lexus LC heeft de Polestar zijn unieke eigen karakter. Het is een interessante mix tussen Zweeds bescheidenheid en een GT die er in een matte kleur zeker de kopjes doet draaien. Missie geslaagd wat mij betreft, wat jullie?51 reacties

De elektrische range van de Polestar 1 is dan ook 125 kilometer. Dat is de nieuwe, meer realistische WLPT test. Echt maar 125 ?!?
@pcooperworks: De doorsnee phev doet er krap 50 volgens de norm, wat dat betreft is dit dus een stuk bruikbaarder. Zelfs 50km enkele reis zou je dagelijks met slecht 1x laden moeten kunnen doen.
@karhengst: Dat is zeker niet slecht inderdaad, maar waarom dan een phev en niet 100% elektrisch.
@monaco: 100% is het pas vanaf de Polestar 2.
Maar de vraag is: wat kost ie dan?
@michelschouten: Het is veel geld, aldus Wouter.
@michelschouten: ik dacht meer dan €150k zonder opties! absurd veel dus.
@rikv99: er zijn geen opties! Alles is standaard staat in de tekst
@tvr1974: Klopt, maar je kan optioneel voor matte kleur(en) gaan. kost €5000.

@michelschouten:
Dus de goedkoopste polestar1 is: € 159.500
en in de duurste uitvoering: € 164.500
@rikv99: Je betaalt per kilo blijkbaar.
@michelschouten: 159,000 in Nederland
@pieterpoes: okee, das idd veel geld
@michelschouten: €159,000 in Nederland…wordt in het filmpje gezegd.

Maar wat een beauty. Ik hoop dat we ze regelmatig op de weg tegen gaan komen.
Mooie klassieke 1800 lijnen. Komt er ook een elektrische variant van? Gek die gelimiteerde oplagen.
@pomoek: Zeker met dit prachtige model. Wat mij betreft brengen ze hem als 1.6 diesel uit als dat betekent dat we hem vaker zullen zien.
@pomoek: vanaf model 2 worden alle polestars electric
@tvr1974: cool.
Prachtige auto, laat die shooting brake en cabrio er ook maar komen.

Maar het ziet er van buiten uit als een Volvo, het ziet er van binnen uit als een Volvo, rijdt als een Volvo, de aandrijflijn is van Volvo, ….. noem het dan ook Volvo.
@stijnn: en deel de prijs door 3. Sportieve polestar of niet. Ik vind echt niet dat die prijs te rechtvaardigen is. Dit had gewoon in hun normale lineup kunnen zitten als vervanging van de c70. Ik begrijp de marketing v Volvo/polestar nog steeds niet echt. Volvo moet toch in x aantal jaar ook elektrisch worden?
@stijnn: neen want dit zou betekenen dat ze die lelijke diagonale lijn in de grill gaan plaatsen
@stijnn: is dat bij andere merken en hun sub-labels wezelijk anders? Bij DS, Cupra, Maybach of Abarth is dat toch niet veel anders?
Vooral een heel erg knappe coupé met de huidige Volvo designtaal. Qua techniek vooral een hele mooie tussenstap. Al zie ik persoonlijk elektrisch ook als tussenstap.
@dutchdriftking: uiteindelijk krijgen we allemaal een klein kernreactortje onder de kap.
@autodidact: Ik weet niet of dat dé oplossing is. Ik zat meer te denken aan een brandstofcel van waterstof.
@autodidact: inclusief stralingsschild van een paar meter dik.
2350 kg ! Zo’n compromis begrijp ik niet echt..
@crepito: en geen wegenbelasting hoeven te betalen
@reobnednab: waarom niet? Is geen elektrische auto …maar een phev
@reobnednab: 50% korting. Dat is niet geen.
@crepito: dat normen ze duurzaam vervoer.
Wat een bijzonder mooie foto’s!? Heb het filmpje nog niet gekeken (want werk) maar het valt me op dat de foto’s bij deze review erg strak zijn. Gaaf!
Het gewicht van een lichte vrachtwagen, boordevol met peperdure foefjes waarvan meer dan de helft nutteloos is en allemaal een keer kapot gaat, nog steeds niet echt zuinig…

Feitelijk heb je nog meer lol met een ‘88er 205gti..
Laat ik nu altijd gedacht hebben dat de 1 een full electric zou zijn. Ergens ben ik wel een beetje teleurgesteld.
De gelimiteerde oplage lijkt me heel verstandig want ik denk niet dat veel mensen dit verkiezen boven wat er elders te koop is. Het lijkt me een enorm lomp ding waar je in de praktijk met geluk 1 op 10 mee haalt als je niet elke dag kan opladen. Het ziet eruit als een Volvo, heeft dezelfde motor als een XC90…. ik zie het echt niet.

De i8 is een veel slimmere invulling van het concept hybride sportauto.
@frederik: niet zo kritisch. Ook met een “lege” accu rijdt ik zo’n 1:20-1:25. De brandstofmotor kan op langere ritten als generator dienen en op zo’n efficiënt mogelijk toerental de accu/elektromotoren voeden, omdat de elektromotoren ook bij hoge snelheden meedraaien en niet zoals bij een Toyota alleen gewicht is op snelwegtempo.
Zag laatst een blauwe rijden op de A13, dik ding!
@kenner: huh?? Hij gaat volgend jaar pas geleverd worden ? Weet je zeker dat je een “kenner” bent ??
@tvr1974: Wellicht een Demo auto.. je weet wel.. net zoiets als deze uit de video..??
Snap niet helemaal die accu in de kofferbak, als je een nieuw model ontwikkeld waarom dan niet zoals bijvoorbeeld Tesla direct alles in de bodem verwerken. Betere gewichtsverdeling en grotere kofferbak
Prijs en conclusie ?? wat is de prijs dan ??
@hassebas: in NL kon je je opgeven voor 155k
@Wouter: is het een vertekenend beeld of zit je met je hoofd echt boven de dakrand in het glazen dak? En de hamvraag: staat je stoel dan op de laagste stand? Het ziet er namelijk best raar uit nu.
Ook valt op dat de bovenkant van de hoofdsteun (k*tding weer niet verstelbaar: lekker veilig Volvo…) net boven je oren uitkomt. Das te laag.

Verder: mooie en bijzondere auto!
Topsnelheid 250? Dacht dat het volvo/polestar concern tot 180 gingen
Ik vind hem echt heel dik! Weinig lijnen, en toch stoer lukt helaas weinig andere merken op het ogenblik. De aandrijflijn is misschien niet van een volbloed sportwagen en het daarbij behorende geluid, maar dat zou ik voorkeur nemen als ik hem kon betalen.
Zie je wel dat de Chinezen fraaie auto’s kunnen bouwen.
Mooie auto maar de combinatie van een benzinemotor met 3 elektromotoren + dikke batterij aan boord is gewoon niet logisch. Als je hier snel mee gaat rijden dan is ie niet zuinig. Rij je rustig en alleen op de elektriek dan vervoer je continu een zware verbrandingsmotor met je mee waar niets mee gebeurd. Maak dan 2 varianten: een met een dikke 6-in-lijn motor en een met electro aandrijving met een 100kw batterij. Zou me niets verbazen dat je dan ook wat meer binnenruimte ter beschikking hebt.
Schitterende componenten en materialen, maar in mijn ogen een matig concept.
Huh, een plug-in hybride? Ik had altijd het idee dat ie volledig elektrisch zou worden…

Anyway, prachtige wagen. Echt heel fraai. Beetje lastig te plaatsen wel. Geen echte sportwagen, ook geen echte luxe slee. Zover ik het kan inschatten de juiste balans wel.

Prijskaartje is dan wel weer schrikken eerlijk gezegd. Net als dat het een plugin is, was dat volledig aan mij voorbij gegaan. Had hem ingeschat rond de ton ongeveer. Maar 1,5 ton. Dan denk ik aan de BMW i8, Lexus LC, Jaguar F-type of misschien zelfs een Nissan GT-R. Allen toch wel een stukje spectaculairder in mijn ogen.

Ze zetten hoog in. Ik denk dat ie dan net wat sjeu mist. Desalniettemin, absoluut een imposante wagen van Volvo. Euh…, Polestar. Ze zijn bij Volvo zo serieus over die naam dat ze het ding niet eens op Volvo.nl zetten….
De journalisten van het AD zijn niet enthousiast: https://www.ad.nl/auto/dochter-van-volvo-heeft-nog-veel-te-leren-de-groeistuipen-van-een-nieuw-automerk~afee4a7e/
Ik vind deze wagen net een Alfa 8C, zo bloedmooi dat je alle foutjes vergeeft.
34 kWh. Dat is meer dan mijn Hyundai Ioniq!

125 km elektrisch bereik.. Ehh, dat is mid-winter met hoge snelheid bergop gemeten?? Met caravan?
Mijn auto haalt met strenge vorst en alleen snelwegkilometers met 28kWh.
Als de model 3 er nou zo uit zou zien…kan iemand aub het beste van beide combineren. Fraai ding! Of er nu Volvo of Polestar op staat.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).