Politiebus schept fietser in Amsterdam [updated]

Auteur: , 65 Reacties

Een ongeluk zit in een klein hoekje.

Politiebus schept fietser in Amsterdam

Vannacht is een fietser op de Nassaukade te Amsterdam vol geschept door een politiebusje. De wetshandhavers kwamen met hoge snelheid aanrijden toen de fietser de weg overstak. De bus kon de fietser niet meer ontwijken met een aanrijding tot gevolg.

Kennelijk was de klap fors, want de fiets zelf werd 70 meter verderop teruggevonden. Het slachtoffer raakte zwaargewond en is met spoed naar het VU Medisch Centrum gebracht. Wie van de twee partijen schuldig is aan de klapper, is nog niet vastgesteld. (via: NOS)

UPDATE: Helaas bereikte ons net het slechte nieuws dat de fiester aan zijn verwondingen overleden is.65 reacties

Weet je wat ze zouden moeten doen bij de politie? Alle voertuigen met pre-crash safety systeem uitrusten…
@svenska_aeroplan_ab: Politiewoordvoerder: Indien de collega’s hadden gereden met de nieuwe Touran was dit incident nooit gebeurt.
@busterd: Gebeurd* ;)
@svenska_aeroplan_ab: dan is Volvo het enige merk waarmee ze kunnen werken als ik me niet vergis.
@duitseautos: bij nader inzien, meerdere merken en modellen.. Dacht ff dat er zo een motorkapairbagsysteemding gedoeld werd.
@duitseautos: zelfs dan heb je geen gelijk, heeft Lexus ook al jaren…
@duitseautos: Reactie van @svenska_aeroplan_ab sloeg ook op een eerder artikel over de problemen die de politie had met dat veiligheidssysteem op de nieuwe Tourans.
Wie van de partijen schuldig is? Die vraag zou direct beantwoord zijn als het om een normale bestuurder ging met 50 km/h…
@trolololo: Maar daar ging het niet om…
@donvincenzo: welles
@trolololo: of een voetballer.
Ligt eraan.. Sirenes aan of niet?
@vincent0608: Ga er maar van uit dat die niet aan stonden, anders hadden ze dat meteen wel gemeld.
@vincent0608: ook zonder sirenes of waarschuwingsverlichting hoeft het niet de schuld te zijn van de politie. Hier zijn gewoon regels voor.
@87sandyd: Ja en de regel is dat het altijd de schuld is van de automobilist en niet de fietser als deze al wildplassend door rood rijdt met een telefoon aan zijn oor.
@straatzakelijk: dit dus.
Uitschakeling automatisch remsysteem blijkt niet het gewenste resultaat te hebben
Heel leuk al die grapjes maar er ligt toch echt iemand zwaar gewond in het ziekenhuis. Veel beterschap voor de fietser!
Lijkt me nogal logisch wie er fout is. De politie reed met hoge snelheid. Nou mag dat gewoon als het nodig is voor hun werk (ook zonder seinen) maar omdat het in stilte was maakt het ze wel verantwoordelijk.
@lekbak: ben ik toch niet helemaal met je eens. De fietser stak over. Wellicht niet goed gekeken of geluisterd. Veel fietsers zie ik met oordopjes in rijden. Deed ik zelf ook. Doe ik na een paar bijna dood ervaringen niet meer
Hoe dan ook. We zijn alleen maar aan het gissen. Beterschap voor de fietser. Het klinkt niet goed.
@pomoek: Dat maakt niet uit. Tenzij ze bewust roekeloos rijden is de fietser beschermd.
@pomoek: je mist mijn hele punt. Zodra de politie de normale verkeersregels overtreed zijn ze verantwoordelijk voor wat er gebeurt. Immers kan iemand anders niet altijd anticiperen op zulk (onvoorspelbaar) gedrag. Dat is in de eerste plaats ook de reden dat het overtreden van verkeersregels verboden is voor burgers. Agenten zijn er overigens op getraind om dergelijk gevaar aan te zien komen. Dat is hier mis gegaan. Heel vervelend maar dat hoort er wel bij.
@lekbak: haha, als er 1 soort weggebruiker is met onvoorspelbaar gedrag dan is dat wel een fietser in Amsterdam. Door rood rijden, voetgangers die op een zebrapad oversteken luid bellend de stuipen op het lijf jagen, kruisingen blokkeren, over de stoep fietsen en consequent geen voorrang verlenen….allemaal de normaalste gang van zaken in Amsterdam.
@vroaaar: Tsja, de politie loopt zelf ook door rood. Heeft weinig te maken met dit stukje op de Nassaukade (als het daar ook is gebeurd). In die bocht is het lastig inschatten. Het is ’s nachts: misschien had fietser wat gedronken, eventueel oordopjes in.
@lekbak: Daarnaast zie ik in Amsterdam de politie heel vaak zonder toeters en bellen rijden alsof zij die wel aanhebben. Stil alarm zeg maar. Ze hebben daar vast hun redenen voor maar het is wel riskant. Heb het al meerdere keren bijna fout zien gaan en heb zelf ook al een vol in de remmen moeten gaan om een aanrijding te voorkomen.
@lekbak: Ik denk dat ik je punt wel begrijp en ben het ook bijna helemaal met je eens. Ik breng alleen een nuance aan. Nogmaals: Het blijft ook nog eens speculeren.
@pomoek: een fietser kan ook oversteken dmv een fietspad waarop de fietser voorrang heeft en overig kruisende verkeer middels haaientanden erop gewezen wordt om te stoppen.
@pomoek: wanneer ik fiets heb ik altijd oortjes in.. muziek hard aan, veiligheid begint bij jezelf! Goed kijken scheelt de helft…
@lekbak: Ik woon op de Nassaukade en heb niks gehoord verder, maar dat is juist de straat met veel overzicht en ruimte om te fietsen. Neem aan dat de popo niet op het fietspad reed. Sterkte voor het slachtoffer.
@fmgarcia: stukje ter hoogte van tweede helmersstraat vind ik aardig lastig om over te steken met de fiets. Daar is geen duidelijke oversteekplaats.
@amg65: vanaf jacob van lennep tot overtoom wordt ook veel te hard gereden soms. Klopt
@lekbak:
Nee, Politie hoeft zich niet aan de maximumsnelheid te houden.
Zoals de bekende voertuigen uit wegmisbruikers enz, hebben ze een speciale ontheffing.
@desjonnies: dat zeg ik ook. Zoals uiteraard ook het geval is bij die lui van wegmisbruikers hebben ze vrijstelling van de verkeersregels als het nodig is voor hun werk. Ff in de pauze te hard rijden op weg naar de friettent mag dus niet.
@lekbak:
Klopt, is alleen bijzonder moeilijk te bewijzen!
Dat van de friettent dan hè !
De agenten opsluiten voor poging tot moord, dit is te bizar voor woorden
@audirijder: hallo ey.. overdrijven is ook een vak!
@audirijder: het risico op een ongeval doordat agenten hard rijden is een kleine prijs die de maatschappij betaalt voor een stuk veiligheid en handhaving. Dit soort ernstige ongevallen zijn dan ook aardig zeldzaam gelukkig.
@audirijder: Poging tot moord gaat wel erg ver vind je niet? Daarvoor dien je heel wat te bewijzen, zoals opzet en voorbedachte rade. Ain’t gonna happen.

Bovendien was het blijkbaar een ongeluk waarvan nog niet eens duidelijk was er schuldig aan is. Wie weet fietste de fietser wel zonder licht, met oordoppen in en stak hij over zonder te kijken.
@audirijder: nujij is gesloten. je merkt het gelijk.
@audirijder: Achjaaaaaaa, als de politie in het spel is, is het altijd de schuld van de politie. Politie is gewoon k*t toch? Politie is echt kansloos en heb je helemaal niets aan toch? Wat moet je in godsnaam met politie he?
@audirijder: Bang dat ze de volgende keer achter jou aan zitten na je plofkraakje…? Of pak je dit keer weer eens voor de verandering een waardetransport?
@audirijder: Net zoals mensen die zulke domme dingen zeggen. Zou strafbaar moeten zijn.
Is het niet zo dat de automobilist bijna altijd de schuld krijgt bij een aanrijding met een fiets? Iets met zwakkere verkeersdeelnemers en opletten? Of heb ik dat verkeerd?
Wel bijzonder sneu voor de fietser. Beterschap dan maar, voor hem.
@stationcar: dat was zo maar is niet meer. Sinds dit jaar of vorig jaar is dat weer recht getrokken.
@lekbak: is ook niet heel vreemd als je sommige fietsers ziet rijden.
70 meter? Overdrijven is ook een vak. Een meter of 10-15 is al bizar ver na geschept te zijn.
@stefje: De fiets kwam op z’n wielen terecht en rolde nog ff een paar meters door. (only happens in movies)
@stefje: heb jij het gecheckt?
Tja, in Amsterdam is het dan ook not done om verlichting te gebruiken op je fiets, te kijken bij het oversteken of je hand uit te steken om af te slaan.
@dizono: Maar het is praktisch in jouw straat. Ik zie mn huis zelfs op de foto. Jij weet ook dat beide kanten een fietspad is en je ongeveer alles wel kan zien. Ga er vanuit dat de fietser een fout heeft gemaakt. Je hebt gelijk over het fietsgedrag/licht doe er zelf ook aan mee. Anders kom je nergens. Treurig voor alle partijen dit.
@fmgarcia: Ja, het is idd praktisch bij mij om de hoek. Maar dat laat onverlet dat de gemiddelde Amsterdammer een draak is op de fiets. En licht, kijken en hand uitsteken kost helemaal geen extra tijd. Kwestie van doen. Fietsers wanen zich zeer vaak onaantastbaar in Amsterdam en dat is me zowel op de fiets als auto/motor een doorn in het oog.
@dizono:
Is ook best nuttig om je hand uit te steken en je verlichting aan te hebben als je gaat oversteken ;-)
Ik steek ook altijd mijn hand naar voren uit als ik oversteek, dan wijs ik naar de straat waar ik in wil rijden.
En speciaal voor het oversteken heb ik ook zijverlichting gemonteerd, die floep ik alleen aan als ik ga oversteken.
@stationcar: hij is zeer waarschijnlijk vanaf het paralel aan de weg lopende fietspad de rijbaan over gestoken. Met licht hadden de agenten al kunnen anticiperen op een fietser die plots kan oversteken, die hand had daarbij ook kunnen helpen. Daarnaast gaat de handeling van hand uitsteken doorgaans ook gepaard met even over je schouder kijken.
@stationcar:
Me wou dat ik zo bijdehand was als uwes !
En in uw wereld woonde.
In mijn wereld steek ik in mijn auto een fietspad over vanaf mijn garage en heb menig bijna mat-partij achter de rug door minkukels die niet kijken omdat ze een mobiele telefoon in de hand hebben waar veel belangrijker zaken op gebeuren dan deelnemen aan het verkeer, oordopjes in hebben omdat hun muzak veel interessanter is dan deelnemen aan het verkeer, geen verlichting voeren omdat dat totaal oninteressant is, ze zijn immers fietser !
Voor de nieuwsgierige aagjes, hier een foto van de wagen van @desjonnies wanneer hij zojuist zijn garage verlaten heeft: https://lh3.googleusercontent.com/-nV5dpJbrcxA/VzRzyMlQhYI/AAAAAAAA8hk/cMh6dgwP6AYxm2SQB2NjMJ9YPDpZpAAdQ/w640-h400-p-k/014b24db6700c2b56d119637c7c29c08.jpg

;P
@e1000bmw523i:
Weet je, sinds ‘ie er zo uitziet, stoppen ze tegenwoordig ; ALLEMAAL !
+300 : )
Als je met je dronken kop op je fiets zit en je denkt het te kunnen winnen van zo`n bus, dan gebeurd er dit.
Ik ken een aantal mensen die ook vaak fietsen.
Het komt nu wel heel erg dichtbij…
Ze hadden beter een zaandams asovloggertje kunnen aanrijden. Maar helaas fietsen die zelden.
@sanderm3: die zit nog vast dus dat gaat niet
@MauritsH: ik weet niet waar je die 70 meter vandaan hebt, maar dat lijkt me schromelijk overdreven. Geen fietser overleeft een klap waarbij z’n fiets zo ver wordt weggeslingerd.

Als je de foto’s op AT5 bekijkt, hou ik het op 20, hooguit 25 meter – wat nog steeds aangeeft dat het serieus hard is gegaan.
http://www.at5.nl/artikelen/160283/fietser-zwaargewond-na-aanrijding-met-politieauto
@potver7: de bron staat vermeld in het artikel zelf, dus daar heb ik de 70 meter vandaan.
Tja erg triest voor de persoon op de fiets. Het is niet de vraag of er een fietser wordt aangereden maar wanneer. Zo veel fietsers op z’n dicht bevolkt stukje grond, accidents waiting to happen.

Ik vind wel dat veel fietsers echt laks zijn, geen verlichting voeren, Kris kras oversteken zonder te kijken etc. Los van het feit wie de schuldige is in dit voorval.

Ik zie ze vaak ook niet als ik S avonds achter het stuur zit, vooral als ze donkere kleding hebben, geen verlichting. Erg link allemaal.

Ik fiets zelf en doe nu ook altijd mijn verlichting aan. Met led lampjes op batterijen heb je ook geen excuses dat het zo zwaar trappen is met de dynamo
70 meter verderop lag de fiets, vind ik toch knap..
Inmiddels begrepen dat deze beste man is overleden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).