Porsche 911 (964) Speedster: classic rijtest en video

Auteur: , 61 Reacties

Is less really more? Dat vragen we ons af als we met de Porsche 964 Speedster op stap gaan.

De Porsche 911 generatie 964 werd in 1989 geïntroduceerd, maar in datzelfde jaar kwam ook nog de 930 Speedster op de markt. Een auto die moest doen terugdenken aan de 356 Speedster uit de jaren ’50, de eerste écht succesvolle sportwagen die Porsche verkocht. Liefhebbers waren echter van mening dat deze auto (die gebaseerd was op de Porsche 911 (930) Turbo) te zwaar was om écht lekker mee te kunnen sturen. Daarom besloot Porsche in 1993 de 964 Speedster op de markt te brengen. Deze was gebaseerd op het 964 Carrera 2 chassis, dat lichter en wendbaarder was.

Porsche 964 Speedster
De 964 Speedster is een open sportwagen met een dakje voor absolute noodgevallen, maar dat gebruik je liever niet. Verder is de Speedster voorzien van een lagere, schuinere voorruit. Een hoop luxe die je standaard kreeg op een 911 Cabrio in die tijd, werd niet standaard op de 964 geleverd. Zaken als airco, boordcomputer en een stereo stonden op de optielijst, elektrische ramen waren wel standaard. De Speedster was leverbaar in standaard uitvoering en in lichtgewicht Clubsport uitvoering.

Porsche 964 Speedster
Er waren veel overeenkomsten met de Porsche 964 RS, zoals het spartaanse interieur (de elektrische ramen buiten beschouwing gelaten). Ook het sperdifferentieel van de 964 RS was leverbaar, maar het onderstel was wel softer dan dat van de RS.

Porsche 964 Speedster
De zescilinder boxer was goed voor 250 pk en 310 Nm koppel. Daardoor kon een topsnelheid van 260 kilometer per uur behaald worden en was een sprint naar 100 in 5,7 seconden haalbaar. De 964 Speedster weegt 1350 kilogram. Dat maakt dat die 250 pk eigenlijk meer dan genoeg is om lol te hebben, zeker in Nederland. Mede doordat je aan alle elementen blootgesteld wordt is deze auto een heerlijk “maak je hoofd leeg-machine”.

Het blokje hangt lekker gretig aan het gas, zonder nerveus te zijn. Of het komt door het ontbreken van het dak weet ik niet, maar het typische 911-karakter is zeker aanwezig. Bocht uit is het neusje behoorlijk licht, iets waar je rekening mee moet blijven houden bij de oudere 911’s en zeker ook bij de Speedster. Ook bij hard aanremmen merk je dat de massa in de kont graag de neus voorbij wil, maar alles gebeurt wel keurig in een rechte lijn. Een bocht inremmend zul je uiteraard wel wakker moeten zijn als je écht gaat gummen. Je zou het op z’n zwaarst “tricky” kunnen noemen, ik noem het “leuk”.

Porsche 964 Speedster
Het idee was om 3000 Speedsters aan de man te brengen, maar het werden er niet meer dan 936, waarvan er 20 waren uitgevoerd met een widebody Turbo look. Veertien stuks waren rechts gestuurd. De 964 Speedster is alleen in 1993 en 1994 gebouwd en was indertijd goedkoper dan een 964 cabrio. Tegenwoordig levert een Speedster veel meer op dan een 964 Cabrio.

Porsche 964 Speedster
Het exemplaar dat wij hebben geleend bij Gina Classics is waarschijnlijk één van de mooiste die je zult kunnen vinden. De Speedster heeft slechts één eigenaar gehad en is uitgerust met een aantal prettige opties, zoals airco en het optionele differentieel uit de 964 RS. De auto is voorzien van 17 inch Cup velgen in Speedgelb, de kleur waarin de hele auto is uitgevoerd, inclusief tellerhuis, pookknop en handremhendel. Ook de achterkant van de stoelen heeft deze kleur meegekregen. Persoonlijk vind ik het heerlijk, maar ieder z’n

Porsche 964 Speedster
Deze Speedster is schadevrij, matching numbers, heeft slechts 8.787 kilometer gereden en heeft recent een volledige check gehad bij Porsche Groningen. De prijs voor dit moois is €225.000 euro, of €186.000 euro als je in de gelukkige situatie bent waarin je de BTW kan aftrekken.61 reacties

Ben alleen geen fan van die gele velgen..
Vind mijn barchetta, die maar 2 jaar jonger is toch een veel aangenamere verschijning dan dit apparaat. Met dat dak lijkt ie wel op quasimodo. Overigens, de kleur is dan wel weer helemaal goed, maar die heeft de mijne ook.
@barchettadriver: Wat interesseert ons het nou dat jij in zo’n sneue Barchetta rijdt. Overigens sla je compleet de plank mis door appels met peren te gaan vergelijken. Anyway, have fun with your “car”.
@pilot1988: Je mocht willen dat je zo’n ‘sneue’ barchetta had. Ben dan wel benieuwd waar jij mee aankomt, want als je een barchetta sneu vindt, dan spoor je niet helemaal lekker. Een mening die overigens gedeeld wordt door May, Hammond en Clarkson, to name a few.
@barchettadriver: Nou nee hoor bedankt haha. Ik zou me werkelijk kapot schamen in zo’n bakje. Nog gevaarlijk ook als iemand achterop je klapt. Je bent nergens meer… Ik hobbel lekker door in m’n Cayenne. Snelheid, comfort, kwaliteit en veiligheid zijn voor mij belangrijk als daily drive.
Maar goed, over smaak valt niet te twisten. Ik veroordeel dan ook zeker niet jou keuze voor de Barchetta. Alleen moet ik altijd een beetje lachen wanneer er weer eens langs komt rijden. En dan met name het type mensen dat zo’n auto bestuurd. (Veelal 45+ , herleving van de jeugd, tweede mid-life jan modaal).
@pilot1988: een cayenne is een patserige voor Gooische wijven en klapdeurjostie’s. Rij een echte porsche! Of tenminste een echte sportwagen! Iets wat een barchetta meer is dan jouw lelijke nepjeep!
@series2: Veel rijplezier allemaal :D
@pilot1988: Excuses, het moest @barchettadriver zijn.
@series2: Jij hebt duidelijk nooit in en Cayenne gereden.
@series2: Gooische vrouwen kan wel kloppen. Maar goed, die rijden in elke grote auto Range Rover, X5, Q7 etc.
Klapdeurjosti’s (moest wel even lachen om de term), nee. Om deze auto te rijden onbezorgd te kunnen rijden heb je toch echt een bepaald inkomen nodig.
Maar goed, ga vooral lekker door met afgeven op alles dat buiten je bereik ligt. Kom je ver mee ;).
@pilot1988: ik zou me werkelijkwaar schamen als ik in jouw schoenen stond. Afgeven op iemands autokeuze en vervolgens gaan opscheppen over een auto in relatie tot inkomen… Met 1988 in je gebruikersnaam. Ga terug naar je PlayStation, tuig. En leer een ander met respect te behandelen.
@m550d: De rest van de discussie daargelaten, kijk is naar je laatste zin…
@m550d: Hahahaha ik kom niet meer bij. Fijne zondag
@m550d: En dat noemt mij tuig? Opscheppen? Ik snap het even niet meer. Dus als iemand een auto rijdt met een “hogere cataloguswaarde” dan jijzelf wordt dat geclassificeerd als opscheppen?
Als dat jou interpretatie is van mijn reactie, dan is het wel heel droevig met je gesteld. Walgelijk. …
@pilot1988: niet alles wat duur is is mooi maar goed. Geld heeft wel vaker geen smaak.
@series2: Volkomen mee eens.
@pilot1988 @series2: Haha hilarisch. Weet je wat jullie twee eens zouden moeten doen? Een kamer nemen met elkaar, MET die barchetta erbij.

Dan kunnen jullie elkaar mooi afrukken terwijl jullie het hebben over hoe mooi en goed en prachtig die barchetta wel niet is. Misschien kunnen jullie ook foto’s van Hammond, May en Clarkson uitprinten en die op een paar sekspoppen plakken. Dan kunnen jullie een barchettastische orgasme ervaren.

Barchetta, whehehahahahehahahahha!
@drugsrunner:
Misschien toch wat minder van je eigen handelswaar snoepen..
Je gaat er nog stommer van lullen dan je normaal al doet..
@tupperware: Nog stommer ben jij dat je werkelijkwaar denkt dat ik mijn nickname eer aan doe EN dat ik daar openlijk voor uit kom. Het zou zo makkelijk zijn om schorem op te pakken, helaas is het schorem veel slimmer dan jij en denken ze veel ingewikkelder.
@drugsrunner: hahahah ik kwam niet meer bij.
@drugsrunner: Ja haha foutje zeker. Ik kots die Barchetta uit. Dat ding zit van ellendigheid in elkaar.
@barchettadriver:
Wat mij betreft heb je gelijk, de barchetta is gewoon een leuk cabriootje. Ik zie ze liever dan die grijze gezinsdozen..
Types die hem niet leuk vinden zijn vaak onzekere types die worstelen met hun mannelijkheid.
@tupperware: Dank je, rijdt bijzonder geinig. Vind 225K€ voor zo’n Porsche volstrekt belachelijk. En een Cayenne; och, als ik zou willen zou ik het makkelijk zat kunnen betalen, maar doe liever andere leuke dingen met mn geld zoals het vrijstaande huis, de skivakanties, de barchetta, leuke dingen doen met mn kinderen en dan ook nog een mooie som geld voor de toekomst opzij zetten. Dan rij ik als daily wel wat simpels, maar dat weegt voor mij niet op tegen al die andere dingen. Dus @pilot1988, blijf jij maar lekker in die al dan niet fictieve Cayenne-tank rijden, ik doe wel leukere dingen met mn leven dan kromliggen voor een auto.
@barchettadriver: Dat jij krom moet liggen voor een dergelijke auto wil niet zeggen dat ik dat doe. Heb nog wel meer moois staan. Aannames aannames… zucht.Maar in het algemeen gesproken, op het moment dat je andere dingen moet laten om een bepaalde auto te kunnen rijden ben je inderdaad verkeerd bezig. Dan is de lol er ook snel af.
@pilot1988: Tuurlijk joh. Weet je zeker dat je niet de garage van je PS3 racegame bedoelt? I call your bullshit.
@barchettadriver: Gevalletje afgunst..? Triest.
@barchettadriver: Ik heb destijds wel een playstation in laten bouwen bedenk ik me net. Mocht je dat ooit van plan zijn in een auto. AFRADER en zonde van je centjes. hahaha
@tupperware: pilot en drugsrunner worstelen er sowieso mee. Vandaar de audiq5 en cayenne. Lang leve kleine klotekarretjes die niets wegen EN, een leuk design hebben!
@series2: Welnee. De auto’s waarover wordt gesproken rijden gewoon comfortabel en hebben behoorlijk wat power. Met als pluspunt de hogere zitpositie. Heeft niets met onzekerheid of mannelijkheid van doen. Blijkbaar is het voor jullie best een “dingetje”. Wellicht gebaseerd op onvrede? afgunst? Vul het zelf maar in…
@pilot1988: nee sorry man, word niet warm van cayennepeper, panamera’s of Macans! De cayman daarentegen….
@series2: ik bedoel natuurlijk de cayenne. Klote tablets.
@barchettadriver: ik vind een gele Barchetta wel cool.
Jammer van die rugzak, dat had Porsche toch eleganter kunnen oplossen.
Voor mij blijft het de minst begeerlijke 964, in geen 225.000 jaar dat ik dat bedrag er voor over heb.
Fantastische auto en leuk geschreven! Wat is dat ding ook nog eens snel, Fantastieeeeeesch!
Ooit hoop ik nog eens een barnfind te doen, met een auto in deze categorie :)
Niet mijn pakkie aan.

964 vind ik sowieso een wat mindere 911 en deze Speedster variant is vanuit sommige hoeken ronduit lelijk IMO. Dan ook nog die typische 90s gekleurde velgen eronder en je hebt iets waar ik niet bepaald hebberig van wordt.
Goeie foto’s!
Wel opvallend (of eigenlijk ook niet)dat de auto’s van Gina Classics op de foto’s en filmpjes altijd hun eigen bordjes op/in/over de kentekenplaathouder heeft zitten maar dat ik elke donderdag weer een occasion op groene platen voorbij zie komen waarvan de plaatselijke dealer waar deze is opgehaald niet de moeite heeft genomen op hem op naam te zetten en ‘m te voorzien van subtiele demobeletering onderaan de voorportieren.
@sydney: Uhm, je weet dat het hoogst illegaal is om met GinaClassics plastic platen rond te rijden? Want uh, je ziet geen kenteken. Voor de beelden en exposure voor dit alsmaar terugkomende garage is het leuk, maar je snapt zelf toch wel dat dit helemaal niet mag?

Overigens vind ik dat er wel veel Porsches voorbij komen de laatste tijd, maar ook enorme dure auto’s van GinaClassics. Leuk dat zij die willen verkopen maar er zijn tig goedkopere alternatieven. Vind deze auto trouwens echt spuuglelijk :)
@CasperH: Blijf zo doorgaan je kunt goed presenteren en vertelt het leuk.
Geel in het interrieur ziet er goed uit. Alleen de wielen niet…
Wat een prachtauto!
Wat een pracht wagen!
Beetje jammer van die kleur…ook de.velgen in felgeel weg lelijk..zonde en uiteraard veel te duur
Koop ik deze wel met meer km en zonder die lelijke gele velgen en bespaar ik meteen ruim een ton waar ik weer wat anders leuks mee kan kopen (hypothetisch gezien) http://m.mobile.de/portal/index.html#Car/DES/188289355
Dat geel staat ‘m erg lekker. Misschien op dit model nog mooier dan die lichte blauwe kleur!
Fauchen voor gevorderden! Heerlijke auto, gave uitvoering. Alleen is de prijs een beetje komisch. Voor 40k heb je een perfecte 964 met een lage kilomemeterstand die 80/85% van de sensaties biedt.
@gtwillem: omdat 911 zeepbel
Leuk artikel weer, en goed gepresenteerd, Casper! Heel veel interessante info over deze (in mijn ogen) spuuglelijke, maar geweldige auto.
Heerlijke review van een heerlijke Porsche in een heerlijke kleur! Alleen is de prijs helemaal niet zo heerlijk :(

Ach, ik hoef niet per se een 964 Speedster. Met een stock 964 (cabrio), het liefst in een fris kleurtje, zou ik al hartstikke tevreden zijn
@toyotafortuner: en van het prijsverschil koop je een huis met garage.
@mashell:
Jij woont duidelijk niet in de randstad, hier koop je voor het verschil een garage en een kartonnen doos..
@mashell: In Indonesie: Ja. Maar in NL: echt niet!
Veel geld voor een lelijke Porsche. Voor dat geld kan je heel veel meer ander klassiek Porsche spul kopen. Hoewel de meeste Porsches wel “beetje” over priced beginnen te worden, is dit wel heel bizar. Maar goed, wat de gek er voor geeft, right?
Mooi maar in mijn optiek te duur waar deze wagen..
bijzondere auto, mooi verslag..
prijzen voor 911’s gaan sowieso in het algemeen al de hoogte in,
en dan met name voor exclusievere modellen..
maar voor 225.000 kwam ik niet met deze in huis..
dan kocht ik wel een cayenne voor een duizend of 6, dan hield ik 219000 over voor echt wat moois..
super dik
Cools wagen, maar niet zo cool als een RS.
Even erop wijzen dat de 930 Speedster er ook was als smallbody, alhoewel de turbobrede variant couranter was, en het zodus larie is dat de 964 speelser en lichter is dan de 930 Speedster…
Belachelijke prijs voor zo,n lelijke auto, dan koop je voor dat geld toch een lambo daar maak je veel meer indruk mee

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).