Porsche 911 (991) Carrera 4 GTS: rijtest en video

Auteur: , 66 Reacties

Het zoveelste smaakje Porsche 911? Of is dit wellicht het snoepje uit de reeks dat je moet hebben? We zochten het voor je uit.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Als je een Porsche 911 wil rijden dan heb je op moment van schrijven keuze uit 20 smaakjes. Jep, twintig varianten Porsche 991, ik maak geen grapje. Voor de duidelijkheid. Dat is het aantal wat op dit moment te vinden is op de website van Porsche. En we zijn nog niet klaar, want er moet nog een GT3 RS komen, plus ongetwijfeld nog een lading lekkere uitvoeringen. Als de teller tegen het eind van de levenscyclus van de 991 eindigt bóven de 30 zijn wij zeker niet verrast.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
Vraag is welke variant je moet kiezen als je voor een 911 besluit te kiezen. Kies je een sportief smaakje of juist voor luxe? Wil je een geblazen blok of liever natuurlijk ademend? Wil je een achterwiel aangedreven 911 of een auto met vierwielaandrijving? Handbak of automaat? Er zijn veel keuzes te maken. Wat als je het zelf allemaal in zou kunnen vullen? Als ik zelf zou mogen kiezen zou het sportief mogen zijn, maar wel dagelijks rijdbaar. Liefst de looks van een vierwielaandgedreven variant (bredere wielkasten achter) maar wel achterwiel aangedreven. En ik ben een domme romanticus, dus ik zou een handbak willen. Power? Liefst natuurlijk ademend en zoveel mogelijk.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
Als ik de optelsom maak komt de GTS op papier dus in de buurt van mijn droom-911. De brede wielkasten zijn op de GTS standaard, of je nu kiest voor een twee- of vierwiel aangedreven variant. Ook standaard zijn de centerlock 20 inch wielen van de Turbo S, afgewerkt in zwart (zoals bijna alle details op de GTS) en de sportievere bumpers staan ‘m ook goed. Onder de kap vinden we een natuurlijk ademende zescilinder boxer van 3.8 liter, die naar wens bediend kan worden met een zeventraps PDK óf met Porsches eigen zevenbak handgeschakeld. Het vermogen? De Carrera S plus de powerkit van Porsche Exclusive zorgen voor 430 pk en 440 Nm koppel. Dit is een pakketje dat mij wel kan bekoren.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
De GTS oogt lekker dik. Met de sleutel in mijn hand loop ik rustig rond de auto, om alle details in me op te nemen. De stance is lekker, mede dankzij een 10 millimeter verlaging die samengaat met het op de GTS standaard Porsche Active Suspension Management (PASM). De kleur (Karmijnrood) staat hem ook bijzonder prettig. De enorme typeaanduiding achterop verraadt dat ik “helaas” met een vierwielaangedreven versie op pad word gestuurd. Het zou mijn persoonlijke voorkeur niet hebben, maar Porsche wil natuurlijk álles laten zien wat ze hebben. Wel wordt me ingefluisterd dat er “binnenkort” nog een exemplaar met twee aangedreven wielen en handbak binnenkomt, waarbij de achterbank ook nog eens verwijderd is. Als iemand nog suggesties heeft voor een vergelijkingstest, mail ons dan even.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
In het interieur is het vooral alcantara all over the place. Heerlijk, goed voor de sportieve sfeer in deze auto. Het driespaaks sportstuur ligt lekker in de hand. We zijn door de loop van de jaren vreselijk verwend geraakt met stuurbediening, maar ik moet zeggen dat ik het wel lekker verfrissend vind om weer eens gewoon een stuur te hebben om mee te sturen. Bellen, multimedia, dat leidt alleen maar af. Dit driespaaks stuur is alleen voorzien van een stel schakelflippers om de PDK versnellingsbak te bedienen, alsmede twee glazen venstertjes die me (indien van toepassing) subtiel herinneren aan het feit dat de Sport / Sport Plus modus ingeschakeld is. En de Launch Control, waarover later meer.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
Met een twist aan de sleutel begint de zescilinder rustig te brommen. Ik besluit nog even niet op de knoppen Sport en / of Sport Plus te drukken, het eerste stuk van mijn route is toch alleen maar door druk verkeer en op de snelweg. De GTS ontpopt zich als een makke lobbes. Doet wat je vraagt, zonder drama, een bijna lome gasrespons. Prima voor dit verkeer. Als we de oprit van de snelweg opdraaien besluit ik het gas wat dieper in te trappen. Een donkere brom, een flinke versnelling, maar wederom blijft drama achterwege.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
Na een stukje snelweg te hebben gereden is het tijd voor een wat meer landelijke route, dus net voordat we de afrit oprijden besluit ik vol optimisme de Sport Plus knop in te drukken. Meteen schakelt de bak terug van 7 naar 4, gaat de uitlaatklep open voor extra herrie en voelt het gaspedaal als een vrolijke puppy die net een iets wild stuiterende bal heeft gezien: triggerhappy. Ik schrik ik er even van, de transformatie is enorm, groter dan ik had ingeschat. Ik ram de afrit af terwijl ik de grenzen van grip opzoek (die liggen verweg in deze Carrera 4 GTS), voeg in tussen wat ander verkeer en besluit dat voor nu de gouden middenweg wel prima is: Sport, in plaats van Sport Plus brandt voorlopig in het stuurtje.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
En dat blijkt de beste stand voor deze auto op de vochtige binnenwegen. Het geeft de auto wat meer roll en vergevingsgezindheid dan de full beast mode van de Sport Plus knop. Die knop is leuk op een zonnige zondagmiddag in juni, maar nu is het iets te heftig. Sport haalt de scherpste randjes van de gasrespons en het onderstel af, maar is desondanks retescherp. Man, ben ik toch dol op het weggedrag van de 991. Die heerlijk alerte voortrein en solide achterkant goed samenwerken blijft een plezier. In een vierwielaangedreven versie als deze is dat overigens nog makkelijker, een achterwiel aangedreven variant vraagt met name bocht uit iets meer geduld en precisie, waar je met de vierwiel aangedreven variant bocht uit gewoon kan stampen en de techniek voor je uitrekent hoe je het meest efficiënt vooruit vliegt. De grip lijkt bijna grenzeloos, maar ga je over het randje van die grip dan is het gedrag van de 911 GTS ook voorspelbaar. Vroeger was een 911 misschien een widowmaker, het is in deze configuratie gewoon een vergevingsgezinde goedzak geworden.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
Na een flinke portie sturen en filmen keer ik eind van de middag huiswaarts. Zoals zo vaak na een dag lekker sturen met een sportauto droom ik weg bij de gedachte dat ik er misschien ooit zelf wel één zou kunnen betalen. Wat vaak gebeurt is dat ik dan na wat dagdromen bij de praktische overwegingen kom, en dat ik toch besluit dat een andere auto wellicht beter bij me past. Maar in dit geval blijven mijn gedachten bij deze Porsche 911 GTS. Mijn fotospullen passen erin, ik kan eventueel één niet al te grote volwassene kwijt op de achterbank als mijn vrouw voorin zit. Echt waar, ik heb het getest, een ritje van een uur is niet supercomfortabel, maar wel te overleven voor beide passagiers. Bijkomend voordeel is dat de kofferbak voorin zit, iets wat bijzonder praktisch is om parkeertechnische redenen bij mij in de straat. Eigenlijk zijn er alleen maar voordelen.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
En dus maak ik het rekensommetje. Een handgeschakelde Porsche 911 Carrera GTS met achterwielaandrijving kost me 151.742 euro op moment van schrijven. Wat zeg ik, maak er maar een PDK van, makkelijker in de files: €147.000 euro (want CO2 enzo). Voeg daar nog een glazen schuifdak, het GTS interieurpakket en sportkuipen aan toe en ik ben een gelukkig mens. Dan zou ik voor om en nabij de 155.000 euro mijn daily droom-911 hebben. Uiteraard zijn cabriolet, Targa en vierwiel aangedreven versies duurder, maar daar heb ik geen interesse in.

Porsche 991 911 Carrera 4 GTS
Ter vergelijking met mijn droom-911: een Porsche 991 Carrera S kost in de basis €133.800 euro. Het Porsche Exclusive Power Package om op dezelfde 430 pk te komen kost nog eens ruim €14.500 euro, waarmee je op een totaal van dik €148.000 euro zit. Ziet u waar deze rekensom heen gaat? Deze combinatie alleen is al duurder dan de 991 GTS met PDK, en dan heb je dus die dikke 20 inch centerlock wielen, bredere body en álle GTS goodies (ok, niet het GTS interieurpakket van €3500 euro, maar wel Alcantara etc.) gratis gekregen van Porsche. De GTS is gewoon de beste deal van dit moment als je op zoek bent naar een 911. Voeg daaraan toe dat het wel eens de laatste natuurlijk ademende 911 zou kunnen zijn (de geruchten over standaard turbomotoren voor de volgende generatie zwellen aan) en het kon wel eens het collectors item van de eeuw worden. Vraag maar eens aan een Porscheliefhebber wat de laatste “echte 911” was en je krijgt waarschijnlijk als antwoord “de 993, want die was luchtgekoeld”. Hetzelfde effect zou wel eens kunnen ontstaan met de atmosferische 911. Moet ik u er nog even aan herinneren wat er op dit moment met de prijzen van tweedehands Porsches 993 gebeurt?

Precies, dus koopt allen een Porsche 911 GTS en overspoel er over een paar jaar de tweedehandsmarkt gerust mee, dan heb ik een beetje keus tegen die tijd. Filmpje!66 reacties

Doe mij toch maar die cayman gt4 wat een heerlijke bak is dat
@bouwvakkert: toch is deze wagen wel meer auto voor je geld! Die Gt4 is extreem hardcore als we Porsche mogen geloven. Misschien meer iets voor het circuit? Dit is de perfecte daily-driver.
Toch wel een mooie uitvoering zo. Enige problemen; de ‘4’ uitvoering en het is geen GT3.

Doe mij maar een GT3 met spoilert delete.
@jaapiyo: Een GTS dus ;)
@jaapiyo: een GT3 zonder spoiler is geen GT3. Het hoort bij die auto. @paulaner: Een 991 GT3 is toch echt een ander niveau dan deze GTS.
@jrmpower24: Joah, zo’n dikke veertig duizend en een spoiler.
Erg mooie 911. Een beetje een Turbo en GT3 in één. Best of both worlds. Zou er best eentje willen, in het rood of wit graag.
Straks thuis even kijken, ziet er in ieder geval super dik uit!
@dutchdriftking: Hoe laat ga je het kijken?
@ziekegeest: Hij moet eerst nog 33 km lopen… :P
@ibmg: haha, als je goed gelezen hebt, dan weet je dat ik na al die jaren lopen nu 3 ton heb, kan je deze mooi van kopen!
@ziekegeest: en met wie?
Zo is dit toch de ultieme 911 voor mij. Schitterende kleur, de juiste velgen met lekker brede wielkasten.
Maar dan wel handbak alsjeblieft.

Ik hoop dat jullie snel met een test van de AMG Gt-S komen, toch wel de nummer 1 concurrent.
mwha…. mocht ik het geld hebben loop ik liever langs de mercedes benz dealer voor een AMG GT-S, SL500 of een Jaguar f-type.
@henkhupelschoten: Normaal gesproken zou ik zonder twijfel exact hetzelfde doen, zeker met betrekking tot de F-type. Bij zo’n GTS zou ik er echter 2x over nadenken, ik heb over het algemeen niks met 911’s, maar bij deze klopt het plaatje gewoon.
@motoragent: las laatst in de autovisie een stukje geschreven door (dacht ik) een coureur, dat de f-type vies tegen viel qua rij eigenschappen. Dat hij op de limiet erg licht was voorin en dat de Porsche hem helemaal zoek reed
@henkhupelschoten: jaguar f-type de mercedes dealer?
@ater: jaguar dealer natuurlijk
Dit is echt een geweldige 911! Ikzelf ben ook altijd al fan geweest van de 911, met een schitterende kleur, schitterend interieur, schitterende velgen en gewoon heel de auto oogt wel fraai en perfect!

De Porsche 911 (991) Carrera 4 GTS is samen met de Porsche 911 (991) Turbo S, Porsche 911 (991) GT3 en de Porsche 911 (991) Targa 4S mijn favoriete Porsches
@rochester: Ik word duizelig van jouw laatste zin.
@rochester: dat zijn ongeveer alle modellen van de 991 dus niet heel raar dat dat je favorieten zijn
Goed filmpje Casper. Je wordt steeds beter. Misschien wel beter dan Wouter.

En over die auto, ik heb het afgelopen weekend een BMW i8 meegehad van BMW Amsterdam (koop daar, goede tent, aardige mensen, lekker koffie… ;-) ) en ik denk dat ik liever die heb dan ‘de zoveelste 911’. En dat brengt me weer op de vergelijkende test, de hightech i8 tegen de laatste der Mohikanen, een atmosferische 911. Oud vs nieuw, ingetogen vs uitgesproken, en verzin nog maar wat meer dingen.

Graag gedaan. Ik hoor wel wanneer we gaan testen! ;-)
@swaffelaer: Was leuk geweest als de koffie naar poep smaakte, het personeel onaardiger was dan de boze heks uit Hans en Grietje en de tent eruit zag als de binnenkant van een stofzuigerzak… Keer wat anders!

Anyway… Ik heb me nooit zo verdiept in de I8 maar ik vind het niet om aan te zien. Het doet me een beetje denken aan technisch lego, het lijkt wel op een auto maar echt mooi is het niet…

Testen ben ik altijd voor!
@ibmg: misschien zag die tent er ook wel zo uit, maar als ik dat zeg krijg ik nooit meer een auto van ze mee…

Maar even eerlijk, het is écht een heel goede zaak. Mooi, kundig personeel en schone toiletten. En de koffie is heerlijk. (voor volgend weekend staat er een M6 voor me klaar, die wil ik natuurlijk niet verspelen, dat begrijp je!! :-D)

De i8 heeft inderdaad een design waar je aan moet wennen, maar als je goed kijkt zie je dat alles klopt. Daarnaast rijdt ie geweldig. Een supersportwagen aan de ene kant en met een druk op de knop is het een comfortabele reismachine, die ook Nigeria heel zuinig is. Da’s best lekker. Maar goed, een i8 kan ik niet betalen, zijn kleine broertje de i3 wel. En die komt in juni. Dan mag ik van mezelf een nieuwe auto leasen. En wat ik het grappigst vind van de i3, ik ben de enige in Nederland die hem mooi vindt. Maar echt!
@swaffelaer: en dat Nigeria gedeelte maakt mijn telefoon ervan. Dat moet zijn: die ook nog eens heel zuinig is.
@swaffelaer: Dat zou ik ook niet op het spel zetten! :) Aan het design kan ik niet wennen… De auto klopt qua lijnen wel maar het is me net iets te futuristisch.

De i3 en mooi… Smaken verschillen he? :)

Mocht ik Amsterdam weer aandoen sla ik Starbucks over en ren ik linea recta naar de BMW dealer… (nu maar hopen dat er ook een m6 klaar staat)
@swaffelaer: stoer man, succes met je m6
@autospotter2punt0: wat een rare opmerking. Nergens heb ik stoer lopen doen of lopen opscheppen. Alleen als enorme liefhebber gemeld dat ik met een paar mooie auto’s mag rijden.

Maar goed. Als ik iets heb gedaan dat je tegen de borst stuitte, excuses.
@swaffelaer: mensen van porsche gelderland zijn ook zeer vriendelijk en deskundig. En ook daar zijn de toiletten schoon en de koffie lekker.
Ziet er goed uit, nu alleen nog een Carrera 2 gts!
Ten eerste heb ik genoten van deze rijtest, Casper je doet het echt heel goed en leuk!

Porsche is een schitterend merk waar de GT3 en de Turbo (S) altijd de neusje van de zalm zijn van de 911 voor mij. Zeg ik het goed dat de GTS mede dankzij zijn comfort beter is als daily driver, ook vanwege zijn 4-wielaandrijving.
Volgens mij moet je niet de F-Type maar de Jaguar XK ernaast zetten of de Mercedes SL.

Met de dag kijk ik meer uit naar de rijtest van de NSX en hoe Honda deze gaat prijzen in NL om die eventueel hiernaast te kunnen zetten.
Music – Porsche Flat-6 …Heerlijk!
Leuk filmpje en ik moet eerlijk bekennen dat ik voor het eerst hebberig wordt van een (hedendaagse) 911. Inderdaad met handbak en achterwielaandrijving moet het een heerlijke bak zijn.
Ook mijn complimenten voor deze rijtest en video… Kijkt lekker weg! :)
Ik heb alleen de tekst gelezen en dan denk ik, leuke advertorial. Is er geen enkel minpuntje?
Goed gedaan Casper. Een informatieve rijtest met de dingen die ik graag wil horen en niet het standaard gelul over cijfertjes die ik ook gewoon in de tekst terug kan vinden.

Voor mij zou dit ook wel de 911 zijn die ik zou willen hebben, maar er bestaat ook nog zoiets als een F-type of een AMG GT. Zelfs de Cayman GT4 staat hoger op mijn lijstje.
Geen gezeik met optielijsten bij Japanners, koop een GT-R en je hebt alles erop en eraan. Een paar jaar geleden had je voor 130k in Nederland een full option GT-R. Moet je voorstellen, je zit gewoon dik onder de prijs v/d concurrent, maar kwalitatief zijn ze misschien zelfs wel beter dan de concurrent.

In Duitsland kosten ze nu rond de 100k. De GT-R is snel, rete betrouwbaar, goedkoper dan zijn concurrenten, heeft 4 wielaandrijving (hebben er zoveel tegenwoordig) en dus het hele jaar door goed te gebruiken.
@badboys: Je hebt ongetwijfeld gelijk dat een GT-R beter is. Maar het gaat om smaak he? Sommige mensen betalen nu eenmaal liever wat meer voor een product dat misschien kwalitatief iets minder goed is, maar waar ze wél gelukkig van worden. Zie Apple vs Samsung, Albert Heijn vs Lidl. En als je het kunt betalen, waarom zou je dan niet kiezen wat je hart je ingeeft. Plus het feit dat hooguit 5% van zowel de GT-R bezitters áls de Porsche rijders het maximale uit hun auto halen. Voor de rest staan ze in de file, rijden ze door de trajectcontroles of over de grachten in de stad. Dan boeit het ook minder dat je auto 13G kan trekken op Suzuka! ;-)
@badboys: klopt absoluut, maar dat weet iedereen en dit gaat over de porsche. ;)
@rolov: Ik vind de Porsche 911 en de Nissan GT-R allebei brute machines die mij hebberig maken. De 911 is generaties lang een begrip in dit segment, de GT-R zorgt voor kleur en diversiteit wat het leuk maakt. Ik waardeer de Japanners op dit vlak, het leveren van superieure kwaliteit voor een mooie prijs. De GT-R was al aantrekelijk en die lange optielijsten bij Porsche maken de GT-R leuker.
De 911 blijft een klassieker en een tijdloze schoonheid, zeker deze 911 GTS. Comfort genoeg en is samen met de GT3 mijn droom 911. De GTS is de perfecte compromis voor de mensen die niet kunnen kiezen. Een v/d leukste rijtesten v/d afgelopen rijd.
@badboys: Maar goed dat ie rijdende calculator zo snel is,dan is ie ook sneller uit mijn blikveld.Het blijft een door een kleuter ontworpen Datsun.;)
@badboys: Sneller staat niet per definitie gelijk aan beter.
@berlinetta: Dat hoor je mij niet zeggen, zijn jou woorden
@badboys: “…maar kwalitatief zijn ze misschien zelfs wel beter dan de concurrent.”
@berlinetta: ja klopt maar ik zeg nergens dat sneller beter is ;) Kwaliteit meet ik immers niet met snelheid ik tenminste niet.
@badboys: Nee dat is waar. Je hebt het nergens over snelheid. Maar ik denk toch dat als je een flinke vergelijking gaat maken tussen beide wagens dat de Porsche uiteindelijk toch de winnaar zal zijn.
@berlinetta: Porsche 51% en de GT-R 49% kort samengevat. De 911 is de meest bekende en meest herkenbare autodesign vind ik.
@badboys: voor het geld van een GT-R kan je ook €130k/4 Playstations kopen en dan heb je dezelfde hoeveelheid beleving en computergeilheid.
Eindelijk een rijtest zonder achtergrondmuziek! Dit moeten jullie vaker doen.
Heerlijke porsche en volgens mij val je er wel mee op
Heerlijke test van een werkelijk heerlijke auto.Maak er een 991 Targa GTS van en daar staat mijn droom 991.Veel meer vermogen en een set-up waar je een niergordel voor nodig hebt zijn aan mij niet besteed.
Zou wel leuk zijn om de rwd Gts vs de nieuwe Vette te zien in een multitest!
Ondanks zijn kleur wordt ik ook van deze 911-variant niet warm. Het lukt me maar niet om (los van de 997 Sport Classic) een post-993 911 bijzonder te vinden… Maar dat maakt niet uit. Naar de Porsche dealer gaan voor een 911 zal toch nooit mijn eerste keus worden.
Wat een snoepje van een auto zeg! Ik vind alle 991 versies mooi, maar de GTS is denk ik toch wel de mooiste van allemaal. Helemaal in deze rode kleur is het een plaatje. Alleen deze zwarte velgen vind ik iets minder. Al met al een klassieke schoonheid.
Sorry Wouter, maar Casper is beter te pruimen als presentator. Geen last van rollende R’s en overdreven uitspraak van woorden.
Mooie wagen, niet gelijk de auto die ik zou uitkiezen. Voor dat geld wil ik wat bijzonders hebben, een F-type coupe bijvoorbeeld. De 993, vind ik nog altijd de mooiste 911
Ow en 213 euro voor het spuiten van 2 sproertjes, is natuurlijk van de zotte
Een schitterende machine
De auto = super
Jullie filmpje = super saai…
Precies schrik om effe gas te geven…?!
lekker bezig casper
Geweldige auto, echter geen fan van de voorspoiler kleurstelling, en velgen(weet niet of t aan de kleur licht of t model)

Had de turbo niet ook de optie om andere – voor de turbo ontworpen – velgen te bestellen? Volgens mij vind ik die mooier.
Mooie auto wel, maar het blijft toch een beetje het braafste jongetje van de klas. Ondanks dat dat jongetje nu een stoer leren jackie heeft aangetrokken, zou hij zich altijd blijven gedragen en iedereen te vriend houden.

Doe mij maar wat meer sensatie.
Levert Porsche ook 2 achterwiel aandrijving automaat? Of alleen handschakel 2 wiel achterwiel aandrijving?


Waarom gaan autobedrijven de achterwiel aandrijving eruit slopen? Net zoals bmw en mercedes doen dat ook allemaal.. Graag een goeie raadt.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).