Porsche 911 997 GT3 – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 27 Reacties

Ooit bedoeld als de ultieme rijders-911, nu lijkt de GT3 meer en meer een verzamelaarsauto te worden. Maar rijden in een GT3 is nog steeds een feestje.

De GT3.1 en GT3.1 RS (van voor de facelift dus) hebben beiden een 3.6 liter grote boxer zescilinder met 415 pk, maar de RS heeft een lichter vliegwiel en sprint iets sneller naar de 100 (4,2 versus 4,3 seconden).

Alle RS-en hebben een rolkooi, kuipstoelen en zespuntsgordels, maar het was ook een optie (ClubSport) op de reguliere GT3. De RS-en hebben bovendien een bredere body, voor de GT3.1 scheelde dat 44 mm.

Voor de GT3.2 (facelift) werd de boxermotor vergroot tot 3.8 liter en kwam er ook variabele nokkenastiming (Variocam) aan de uitlaatzijde. Daardoor was er meer koppel in het middengebied, het vermogen steeg tot 435 pk.

De GT3.2 RS schopte het zelfs tot 450 pk en ook op veel andere punten werden de verschillen groter. De spoorbreedte voor en achter werd groter en daarmee ook de carrosserie breder. Actieve motorsteunen (PADM) zorgen voor nog meer scherpte en de lithium-ion accu bespaarde 10 kg aan gewicht.

In 2010 volgde de in velen ogen ultieme 911: de GT3 RS 4.0, waarvan er slechts 600 gebouwd zijn. De krukas kwam uit de GT3 RSR en er werd titanium gebruikt in het blok. Uit het atmosferische 4.0 liter blok kwam 500 pk bij 8250 tpm. Gewichtsbesparing werd nog radicaler doorgevoerd met o.a. een carbon motorkap en voorschermen. Het gewicht kwam ermee uit op 1360 kg. Een andere kleur dan wit of zwart was niet leverbaar, maar er waren genoeg stickers om toch te blijven opvallen. Chique is het wellicht niet, opvallen in ieder geval wel.

Aanbod occasions

 • Op Marktplaats zijn een tiental Porsche 911 GT3 (997) te vinden.
 • Prijzen beginnen iets boven de ton en lopen op tot een veelvoud ervan.
 • Het zijn inmiddels een soort dagprijzen.

Aandachtspunten

 • De 911 GT3 (RS) is bedoeld voor het circuit, dus wees niet verbaasd als vorige eigenaren daar ook zijn geweest. Controleer de onderhoudshistorie nauwgezet.
 • Op de brug is te controleren of een GT3 een uitje in de grindbak heeft gemaakt, kijk dan ook bovenop draagarmen etc of er grind of schade te vinden is.
 • De stalen remschijven zijn geboord. Dat soort schijven vertoont (vrijwel) altijd wat scheuren rondom de boorgaten (die bij goede schijven overigens meegegoten zijn). Als de scheuren groter dan 5 mm zijn, adviseert Porsche de schijven te vervangen.
 • De keramische remschijven hebben dat niet en gaan langer mee. Als ze vervangen moeten worden, dan kunnen alle spaarvarkens geplunderd worden, want dat is serieus prijzig.
 • Bij vroege GT3’s kunnen de schroeven waarmee de schijven aan de auto bevestigd zijn los laten.
  Koppeling mag niet te hoog aangrijpen en zeker geen slip vertonen, anders is deze aan vervanging toe.
 • Ratelende en/ of bonkende schokdempers voor duiden erop dat deze aan het einde van het latijn zijn.
 • Controleer de lak voor de achterste wielkasten. Die steken uit en kunnen daardoor beschadigd raken door steenslag.
 • De radiatoren (vooral van de airco) aan de voorzijde zijn kwetsbaar. Als er een donkere plek op te vinden is, dan moet deze mogelijk vervangen worden.
 • Wat blauw-witte rook tijdens een koude start schijnt normaal te zijn. Als de buren preventief de brandweer bellen, dan is er wel meer aan de hand.
 • De boxer enthousiast de toerenbegrenzer in jagen is geen probleem, terugschakelen en te veel toeren maken wel. Dit kan worden uitgelezen, dus laat dat controleren.
 • Velgen met een centrale moer moeten deskundig worden gemonteerd en gedemonteerd om beschadiging te voorkomen.
 • Sommige RS-en zijn uitgerust met aftermarket rolkooien. Controleer deze goed en besef je dat een gelaste rolkooi er niet makkelijk uit te halen is.
 • Remmen van de RS: de rubberen stofvangers kunnen door hitte uitdrogen en uit elkaar vallen. Controleer eveneens de remklauwen, door veelvuldig wisselen van remblokken, kunnen de groeven (aluminium) slijten.
  Pakking van de krukaskeerring wil nog wel eens lekken, maar dat is nog geen reden tot paniek. Het blok kan er gewoon oud mee worden.

Zoek de 911 GT3 of een andere auto op Marktplaats.nl27 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
GT3 RS 4.0 was ook in het zwart, met grijze decals beschikbaar toch?
@subaru555: als je even in de rechter kolom kiijktbonder ‘relevant op abhd’ zie een video van een zwarte rs 4.0. Ja dus. Er is naast een witte ook een zwarte.
Zo te zien dus geen overdreven grote problemen. Eigenlijk is alleen het los raken van de bouten van de remschijven een probleem, iets wat zo te zien al snel opgelost werd. De rest van de aandachtspunten zijn dingen die je bij een auto met een zwaar leven mag verwachten.
@ej20g: Vind het anders een mannelijke lijst, voor een auto van dit kaliber.
Krukaskeerringen vervang ik bij m’n 164 van 22 jaar oud. Niet bij een Porsche uit 2010.
Zonder het filmpje te kijken en de tekst te lezen is deze auto bij mij al goedgekeurd! ;-)
De 4.0 alleen in het wit? Ik kan me een rijtest herinneren met een zwarte….
@wouter: er zijn van die dagen dat ik echt jaloers word op jou baan. En vandaag is zo`n dag. Wat een geniale wagen!
Wilde er juist een gaan kopen, maar nu ik lees dat de achterste wielkasten gevoelig zijn voor steenslag….
De 997 lijn’ blijft erg mooi!
De prijzen van de GT3 gaan de laatste maanden ontzettend omhoog, ik zou even wachten tot de bubbel voorbij is.
@rudyv: ik weet niet of de Porsche bubbel ooit stopt
De gemiddelde lezer hier is beter af met een nieuwe Cayman S, die bovendien goedkoper is en geen verborgen gebreken kent.
Beetje opgeblazen model, hoog Bla Bla Bla …. maar ondanks dat is het wel een topper.
@schellekens006: Idd, prima ding maar de laatste tijd enorm gehyped en qua prijzen krijg je niet echt meer waar voor je geld.
Dat van de motorsteunen gaat niet zozeer over sturen. Bij een normale auto gaat het vooral over comfort. Bij sportieve auto’s gaat het ook over gevoel. Maar zeker in de racerij gaat het buiten gevoel ook om directheid van de auto. Een motorblok draait een kant op, als je plots gas geeft wilt het blok die kant op draaien en “klimt” hij uit zijn motorsteun. Als je stugge of zoals in de racerij vaste motorsteunen (die laatste gaan niet lang mee) hebt zorgt dit voor meer gevoel en voor een betere respons. Dit komt doordat de motor niet eerst in zijn motorsteunen klimt waardoor hij sneller zijn draaikracht kan leveren.

Verder blijf ik ook een groot fan van de GT3. Ik weet niet eens zo goed waarom. Ik denk omdat het eigenlijk een vrij basic auto is. Het concept is vrij simpel, en de uitwerking erg goed.
@reistje: http://puu.sh/jYAIO/5988c28b73.gif

Dit is een Golf 2 en de motor ligt dus niet in de lengte, dus klimt hij niet naar rechts of links maar naar voor of achter. Maar het is duidelijk wat ik bedoel met “klimmen uit de motorsteunen”.
W00t! Niet meer in samenwerking met Autoscout?
Een lekkende krukasbarage, dat verwacht je op een oude guzzi die ondeskundig geassembleert is of op andere oude nest, maar toch niet op een porsche van 200k

Niet dat wat olie iets is om schrik van te hebben, en het is wel charmant als zo’n ding ‘territoriaal’ z’n plek markeert. Maar als parvenu gt3 koper wil je dat toch niet op je nieuwe oprit van blauwe steen vinden.
Wat een heerlijke machine, maar wat een prijzen, bizar! Een mooie jonge dikke Cayman wordt erg aantrekkelijk in deze prijsklasse.
Off topic: He he, Eindelijk weer een Porsche met Wouter aan het stuur. Sorry @casper (Porschefan) maar wouter is echt de betere presentator.
@ikbenmnzus: Jij kijkt het filmpje zeker met het geluid uit? Kom op man, je kan toch veel beter naar Casper luisteren?!

“Ootomobiel”, het is nog altijd “automobiel”…
@madvillain:
@casperh weet ook nog andere informatie te vertellen dan alleen 0-100 cijfers en topsnelheden. Plus dat hij het niet nodig vindt om bij vol accelereren zijn natte lap naar buiten te steken of dom te kijken.

Wat ik graag in een autotest wil zien/horen is hoe het ding stuurt. Wat gebeurt er als je de auto iets te hard de bocht in stuurt. Levert dat onderstuur op? En als je corrigeert, gaat het dan over in (snap-off) overstuur? Remt het een beetje fatsoenlijk? Kan je ook een beetje achterin zitten? En zo kan ik nog wel veel meer verzinnen.

Autoblog is het échte hooligan gedrag van de beginjaren wel ontgroeit (filmpjes uit die periode waren soms ronduit spectaculair). Het wordt nu tijd om echt volwassen te gaan testen. Want de huidige autotests vertellen je precies niets.
@Original_Arnoud: @madvillain: @ikbenmnzus: en daar voorziet @casperh dus WEL in.
@e1000bmw523i: Daarom kijk ik ook liever naar een test met Casper ;)
Wat is er gebeurt met AutoScout24, heb ik iets gemist dat jullie nu reclame maken voor Marktplaats ?
Neemt niet weg dat deze GT3 een waanzinnige mooie bak is waar je idd redelijk hebberig van wordt.
Ik moet eerlijk zeggen dat zowel de RS-video als deze video met sprongen in kwaliteit vooruit gegaan zijn tov van de oude filmpjes. Eindelijk echt veel informatie over de autos. Nu nog sideways powerdrift shots van de autos en het is volmaakt. Dat moet in een kort hoekig bochtje toch niet zo moeilijk of risicovol te zijn? Ga zo door Autoblog!
Een GT3 is in mijn vaktermen, een auto waarvan je blij word.

Voor het circuit, met het circuit.

Ermee naar de plaatselijke AH, en 100 km/h rijden op de A2 met trajectcontrolles, daar is een GT3 en ook de RS niet voor bedoeld.

Ga ermee naar Zandvoort, de Nürburgring, Spa, of ergens anders waar je niet als een crimineel word gezien als je leeft in je GT3 en je niet word begrepen door het doorsnee volk en vrouwen en mannen met zo’n politie uniform aan, rechters. Ja meneertje, wat u doet zo erg hard rijden mag niet, erg gevaarlijk. oh oh oh.

Een GT3 (RS) kan wel wat hebben, dus ben niet bang om die 450 pk aan te spreken op een circuit.
In mijn geval ga ik wel letten op goed onderhoud, en dat moet gedaan zijn door een
Porsche-center in het binnen of buitenland. Natuurlijk ook de rolkooi checken, remmerij controleren en in mijn optiek kies ik voor de stalen variant. Ook al omdat Wouter al zei dat je hooguit er 10000 op jaarbasis mee gaat rijden. Ik schat in dat ik 2 circuit dagen per jaar ga doen. En dan huur ik liever één. Voor het dagelijksleven kies ik een oude Boxster uit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).