Porsche 911 Carrera GTS 991.2: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

Pas na een uur sturen, bedacht ik me: “Oh ja, het geluid, daar moet ik ook wat van vinden.” Dit is tenslotte de generatie 911 waar Porsche afscheid nam van de briljant klinkende atmosferische zescilinder boxermotor.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het probleem was, dat er eigenlijk geen probleem was. De 991.2 klinkt prima en deze GTS al helemaal, dankzij de standaard gemonteerde sportuitlaat. Gedurende zijn 50 jarig bestaan is de 911 continu geëvolueerd en het geluid net zo. Iedere generatie 911 klinkt als een 911, maar niet perse als de vorige generatie 911. Luister nog maar eens naar alle generatie 911 RS in onze twee video’s (deel 1 & deel 2).

Porsche 911 Carrera GTS

Nu met powerkit
Een groot voordeel van turbomotoren is dat er makkelijk extra paardekrachten uit te halen zijn door de turbodruk wat op te schroeven. De Porsche Exclusive powerkit geeft een bescheiden vermogenswinst van 30 pk, maar daarvoor koos Porsche niet de makkelijkste route. Naast het Sport Chrono pakket, dynamische motorsteunen en een sportuitlaat omvat de powerkit namelijk ook andere turbo’s. De totaalscore komt ermee op 450 pk en het maximumkoppel is 550 Nm tussen 2150 en 5000 toeren per minuut.

Porsche 911 Carrera GTS

Het zorgt ervoor dat de GTS een behoorlijke klap sneller is dan de 911 Carrera S. Zo sprinten alle GTS-en 0,2 seconden sneller naar de 100 en halen ze allemaal een top van meer dan 300 km/u. De snelste sprinter naar de 100 is de 911 Carrera 4 GTS Coupé met PDK in Sport Plus mode, die doet er 3,6 seconden over. Een handgeschakelde versie doet er (minimaal) 0,4 (!) seconden langzamer over en de zwaardere Cabrio en Targa versies voegen ook nog aan de sprinttijd toe. De langzaamste is zodoende de Carrera 4 GTS Cabrio met handbak die 4,2 seconde nodig heeft. De Cabrio4 of Targa4 PDK heeft de laagste top van 306 km/u, de snelste is de Coupé met handbak die 312 km/u haalt.

Porsche 911 GTS Coupe PDK
 
0-1003,7s
0-1607,9s
0-20012,4s
Topsnelheid310 km/u

Te veel grip
Het is het stokpaardje van klassiekerliefhebbers: moderne auto’s worden te goed en daarmee saai en klinisch. Om de 911 GTS saai en klinisch te noemen gaat veel te ver, maar het onderstel is erg goed. Vooral de achteras heeft een hele lijst aan upgrades gekregen die er voor zorgt dat er nog meer grip is. Alle GTS hebben de bredere kont (1,85m) en grotere spoorbreedte die normaal gesproken gereserveerd is voor de vierwielaandrijvers. De 20” velgen zijn bovendien ook een halve inch breder dan bij de Carrera S.

Porsche 911 Carrera GTS

Voeg daarbij de computer gestuurde magie zoals Porsche Torque Vectoring Plus (PTV+) met een elektronisch aangestuurd sperdifferentieel en voor het eerst ook achterwielbesturing op een “reguliere” 911. De manier waarop de kont van de 911 zich ermee neer wordt gezet bij het insturen is fantastisch, de achterkant volgt de voorzijde op een veel meer natuurlijke manier. Het betekent “helaas” ook dat met 450 pk en 550 Nm de achterzijde zich op droog asfalt amper tot spielerij laat verleiden. Dat de massa (van de motor) op de achterwielen drukt, is bij deze generatie 911 iets wat zich bijna alleen maar positief laat uitleggen. Dankzij bakken met grip kan de 911 zich uit bochten katapulteren alsof het niets is.

Porsche 911 Carrera GTS

Porsche 911 Carrera GTS

De heritage van de GTS
Porsche verwijst nog slapjes naar de 904 Carrera GTS uit 1963, de 924 GTS en de 928 GTS, maar eerlijker is om te melden dat het gewoon drie letters zijn die horen bij een lekker aangeklede 911. Veel meer dan dat delen die auto’s feitelijk ook niet, dus daar doen we die drie letters geen tekort mee. Net als bij de 997 en 991 (pre facelift dus) Carrera GTS krijgt deze interatie van het 911 actiemodel weer lekker veel zwarte accenten mee. Achterlichten, ventilatierooster, de letters van de typeaanduiding, de uitlaatpijpen van het sportuitlaatsysteem, de velgen, het is allemaal zwart. Kies je voor de 911 Targa 4 GTS, dan is de Targa-beugel voor het eerst uitgevoerd in satijnzwart. De achterwielaangedreven modellen zijn overigens te herkennen aan de zwarte verbindingsstrip tussen achterlichten. Bij de vierwielaangedreven modellen is dit een rode lichtband.

Porsche 911 Carrera GTS

Qua “plaatwerk” zijn de achterspoiler met kleine ducktail, de gewijzigde “SportDesign” voorbumper met grotere luchtinlaat en lagere spoilerlip in zwart en de bredere achterspatborden anders dan bij de Carrera S. Mocht je niet van zwart houden, dan kan je je alsnog verheugen op het nieuwe stiknaadpatroon, maar de de rest niet. Het is zwart alcantara en zwart geanodiseerd, geborsteld aluminium wat de klok slaat.

Porsche 911 Carrera GTS

Conclusie en prijzen
Behalve de powerkit inclusief Sport Chrono pakket en sportuitlaat -en alle uiterlijke wijzigingen- krijgt de 911 Carrera GTS nog een aantal zaken standaard mee, die de 911 naar een hoger niveau tillen. Dynamische motorsteunen, Porsche Active Suspension Management (PASM) en grotere remmen, om maar wat te noemen. Een GTS is zo’n 20 mille duurder dan een Carrera S, maar daarvan neemt alleen al de Power Kit 10.555 euro voor zijn rekening. Net als bij “normale” merken is de 911 Carrera GTS als actiemodel best een goede deal, mits je van zwart houdt. Het is allemaal relatief uiteraard, want de minst dure GTS kost € 156.700,00. Mocht je een handbak overwegen: door een hogere CO2 uitstoot is die 7.028 euro duurder en 0,4 seconde langzamer naar de 100. Filmpje!48 reacties

Geinig wagentje, leuk voor erbij.
Ligt het aan mij of klinkt dit verhaal als “erg goed en totaal niet spannend”? Sorry maar ik krijg er geen enkel gevoel bij dat maakt dat ik deze zelfs maar zou proberen als ik naar zo’n type auto op zoek was.
@w0o0dy: Eensch, het is net de Golf GTI van het hogere segment; een zeer goede auto die er net iets beter uit ziet dan de andere Golfjes, maar je nooit verrast. What you see is what you get…
@gekketurbo: de kritiek ging over het verhaal, maar misschien roept deze gewoon niet zoveel plezier en begeerte op en lezen we dat terug in het “lauwe” verhaaltje.
@w0o0dy: als je plezier en begeerte wil: neem een vriendin, vrouw of Labrador ;).

Volgens het verhaal (en de video) lijkt het vrij duidelijk te zijn: dit is een complete en snelle 911 die dermate capabel is dat het wel erg makkelijk gaat. Dit is niet nieuw bij een 911, toch? De tijd van ‘widowmakers’ ligt alweer een paar jaar achter ons.
@willeme: ik heb al 11 jaar mijn MX5 dus heel verrassend zou het niet mogen zijn. Maar als ik die auto stevig over een aardige weg boender dan is mijn verhaal na de rit een stuk enthousiaster dan de tekst van Wouter… Misschien is het zo duidelijker? Kennelijk geen auto die het vuur in de rijder hoog weet op te stoken.. endaar ging het toch ooit on bij een sportwagen, of niet?

Overigens is mijn vriendin een vrouw en heb ik een labrador ;-)
@w0o0dy: handig dat je die niet hoeft te combineren ;)

Maar ik denk dat de toon van de tekst precies past bij de auto. Het is geen 911 GT3 of Cayman GT4. Of een standaard 964. Of een MX-5.

Het is een capale alleskunner, wat volgens mij keurig verwoord is. Nu heb ik ook zin in Schnitzel, btw…
@gekketurbo: niet verrast? Check 4:57 eens met 230km/u wielspin?!
Volgende keer wat bandenzwart meenemen :-)
Volgens mij hebben jullie flink geïnvesteerd in nieuw camera materiaal of op ABHD is nu compressie wat teruggeschaald. I.i.g. Mooie beelden! Alleen mag Woutert wel een mic krijgen, hij is behoorlijk slecht te verstaan in de auto. Wat betreft de GTS, die is zo goed als perfect, hoewel het van mij blauwe stiksels had mogen hebben i.p.v. wit. But that’s my fetish.
Bij de 911 serie word iedere opvolger saaier en saaier…groter en groter…nul emotie….3x niks…vanaf de 993 ging het bergafwaarts en wat resteert is een saaie kleurloze auto die voornamelijk zakelijk word gereden….gaaap
@maarten020: Laat me raden, omdat ze toen wel moeilijk te besturen waren?
@stfu: sowieso omdat ze er toen nog mooi uitzagen en niet zo uit de kluiten gewassen waren als de opvolgende generaties
@maarten020: jij hebt ze duidelijk allemaal gereden!
@964rs: exact…net zozeer als dat je eigenaar bent van een 964rs
@maarten020: miss moet ik dan mijn gebruikersnaam maar eens veranderen in rsr
Jammer dat er zo’n rij ongebruikte knopjes op de middenconsole zit, ben je weer genoodzaakt 50k aan opties te bestellen of om je te ergeren. Afwerking bij het dashboardkastje ziet er ook niet geweldig uit en de roosters boven de motor ben ik ook niet gek van. Maar zet alsnog maar voor de deur hoor.
@aarsgewei: dankjewel! Ik dacht dat ik de enige was die zich kapot irriteerde aan die lege knopjes… acceptabel bij een fiat panda, onvoorstelbaar bij een auto van 100k+
Het blijft toch maar een Porsche… Wel héél erg veel van het zelfde, en het merk is natuurlijk allang zijn ziel kwijt!!!
@robbie123:
Wat is-was volgens jou dan de ‘ziel’ van Porsche ?
@amghans: Die van Ferdinand, en een beetje die van Adolf.
@robbie123: wat een dom antwoord. Slaat nergens op. De tijd gaat door. Vroeger was niet alles beter. Dat denk je maar.
@bartsmit: in het geval van de 911 was vroeger wel beter
@bartsmit: Vroeger hadden we tenminste nog Bart Smit.. Maar ja.. De tijd gaat door.
@rikus: Vroegah was alles beter, jij waarschijnlijk ook.
Voor het geluid hoef je hem in ieder geval niet te kopen, dat is vrij magertjes.
Als het is zoals Carrera’s meestal zijn, dan lijkt het me vooral heel veel handtasje-op-wielen en net wat te weinig oh-my-god. Geen twijfel aan dat het een goede auto is, het is een Porsche, maar of hij daarom op de must-have-no-matter-what-lijst staat? I doubt it. Emotie voor de accountant of de nostalgicus, niet voor de carfreak. Dan liever de 911 R… wat een totaal andere prijsrange is, maar is het niet vreemd dat je voor de rauwe emotie meteen stevig in de 6 cijfers moet schieten bij Porsche?
@bara: Zal voor jou vast niet gelden , maar de gemiddelde ‘carfreak’ heeft net zoveel moeite als een accountant om met een standaard 911 Carrera op de limiet door een bocht te knallen en die limiet ook aan te voelen. Want specs op kunnen lepelen en motorgeluiden kunnen onderscheiden maakt nog niet dat je een 911R nodig hebt omdat een Carrera te min zou zijn voor je rijderskwaliteiten. Echt niet.
@alcantara: we zijn naast elkaar aan ’t praten, denk ik :) Toen ik terug van Frankfurt naar huis knalde met de 911 Carrera van baasmans viel me op dat het ding eigenlijk maar twee modi kende: comfortably cruising, en unsettling hard (al waren er een heleboel knopjes die meer suggereerden). Nu heb ik op zich geen probleem met het laatste, maar dan wil ik daar wel graag wat voor terug qua emotie en sensatie. En daar mankeerde het voor mij toch wat aan. Een boxer met 6 zuigers kan potentieel goed klinken, maar dat lijkt er de laatste tien jaar slechts zelden meer bij te zijn in Stuttgart . En met al die knopjes, flippers en fiedels blijft er weinig betrokkenheid meer over – een “kwaal” waar natuurlijk niet alleen Porsche aan “lijdt”. Nu kan het natuurlijk aan mij liggen, maar met al de kennis die Porsche in huis heeft zou je verwachten dat ze vaker rijdersauto’s zouden bouwen – lees: auto’s die je betrekken bij het rijden. Blijkbaar heeft de markt daar geen behoefte aan. Hoeft op zich geen probleem te zijn. Je kan nog steeds tweedehands Tuscans vinden, of oudere 911’s die goed klinken en dito rijden, of een Alfa met een Busso, of als het nieuwer moet zijn lukt het ook perfect met pakweg een Caterham of een Elise. Carrera is gewoon niet echt aan mij besteedt. Het worden sportwagens genoemd, maar ik verwacht een bredere grijns op mijn gezicht bij het rondrijden met een sportwagen :-)
@bara: Een GT4 dan maar?
@bara: Dat is precies het succes van de 911. Je kan er ‘gewoon’ mee rondrijden. Je bent er niet per se een patser mee, je kunt er ook zelfs gewoon naar je zakelijke contacten en is nog betrouwbaar ook. Ik vind de 911 een mooie auto maar zou er nooit 1 willen.
Wat kwam de politie eigenlijk doen?
‘Dynamische motorsteunen’ kan iemand mij uitleggen wat die doen, kan niet bedenken wat er dynamisch of adaptief aan motorsteunen moet zijn.
@pallas: Volgens mij is het een motorsteun die (afhankelijk van de hoeveelheid g krachten) dat motor lichtelijk kan laten kantelen of draaien waardoor de balans in de auto tijdens (extreme) bochten beter blijft. Correct me if i’m wrong
@pallas: zacht bij normaal rijden, absorbeert trillingen en is comfortabel. Hard bij doorgassen, minder bewegingen van de (relatief zware) motor die anders de balans kan verstoren, rek in de aandrijving veroorzaken als zie zich zet en in het ergste geval tesamen met de opganging aan het stuiteren gaan bij gripverlies. En meer motortrillingen doorgeven voor dat sportieve gevoel.
Wordt bewerkstelligt op een gelijkaardige manier als ‘dynamische’ schokdempers, electro-magnetisch-hydraulisch.
@onehp: excuzeer mijn kromme typvingers
@Onehp: @Max038 Mercí, klinkt logisch allemaal
Nice spul
Die trend van het P.O.V filmen mogen ze lekker achter zich laten
Alsof je altijd met je kop tegen het plafon aanzit terwijl je autorijd
Tussen de hoofdsteunen blijft de beste camera positie
Bekerhoudertjes zoals deze, zòòò 997!
Ik heb zelf een 991.1 met powerkit (430 pk), keramische remmen, etc. Sterk getwijfeld of het geen 991.2 moest worden. Ik denk dat de 991.1 van de laatste ‘betaalbare’ 911’s zal zijn met een atmosferische motor. Saai? Ach………als ik actie wil, zoek ik dat niet direct in een auto die mij verrast.
@911targa: Gezien de eerste zin, spreek je jezelf in de laatste zin een beetje tegen. ;-)
Knap prettig karretje!
Jemig, 7k voor een handbak… ik geloof dat dit wel het punt is waarbij ik dan toch voor flappy paddles zou opteren.
Porsche rijden voor beginners
De hebbe hebbe hebbe factor van dat ding is 0. Spreekt me totaal niet aan. Het onding slaagt erin om de 997 er goed te doen uitzien…
Toch lijkt mij die bekerhouder wel handig, vooral dat hij verstelbaar is.

Je moet waarschijnlijk flink wat opties aanvinken om hem er zo uit te laten zien maar dit is toch wel heel erg gaaf. Ik heb toch wel een zwak voor de 911 GTS, wel met handbak en RWD uiteraard. De velgen zijn wel een maatje te groot ja.
Korte samenvatting van de gemiddelde AB’er: Porsche is VAG. Dus saai.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).