Porsche 911 Carrera: rijtest en video

Auteur: , 22 Reacties

De 911 Carrera zonder S van snel. De instapper dus, daar zijn we op Autoblog normaal natuurlijk niet van. Zou de 911 Carrera zonder S wel kunnen overtuigen?

Een toefje verwend is dit wel, want uiteraard is de 911 Carrera geen stakker. Over de exacte specs en hoe deze vergelijken met de Carrera S zo meteen meer. Laten we eerst eens even het uiterlijk van de 992 Carrera behandelen. Voor diegenen die niet voor de S willen gaan is er goed nieuws: de verschillen zijn minimaal. De velgen zijn één maatje kleiner: 235/40/19 voor en 295/35/20 achter, maar de meeste kopers poetsen dat verschillen direct weg door het mee bestellen van een andere setje lichtmetalo’s. Achter die velgen prijken kleinere, 330 mm grote stalen remmen met zwarte, vaste, monobloc remklauwen, die weer zijn te vervangen door de veel forsere (en prijzige) keramische remmen met gele klauwen, wat uiteraard een vrij prijzige optie is om jouw besparing te verbergen. Dan zijn er nog de 911 Carrera badge achter (te verwijderen), de instaplijsten en de aanduiding in het dashboard. Nee, echt groot, zijn de verschillen niet.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

Belangrijker is dat de “widebody” van de 992 Carrera (4)S is gebleven, waar je bij vorige generaties verplicht aan de vierwielaandrijving moest, is iedere 992 lekker dik uitgevoerd. Dikker nog dan de 991 Carrera4S, achter kwam er nog eens 44mm aan breedte bij en beide assen zijn zelfs 45mm wijder. Vooral van achter is de 992 een soort UFO: breed, laag en met een hypermodern LED lichtcluster die is verbonden door een lichtbalk. Twee uitlaten priemen laag uit de diffuser, een ontwerpdetail waar menigeen wat moeite mee heeft.

De motor
Ook gebleven is de 3.0 grote boxer zescilinder, maar de turbo’s van de S zijn vervangen door exemplaren met een kleiner turbinewiel en behuizing. Netto resultaat is een fors verlies van 65 pk en 80 Nm, maar daarover niet te lang getreurd. De 992 Carrera heeft nog altijd 385 pk en 450 Nm, en dat koppel is ook nog eens beschikbaar tussen 1.950 en 5.000 toeren per minuut. De standaard van de nieuwe achttraps PDK-bak voorzien 911 Carrera sprint ermee in 4,2 seconden naar de 100. Specificeer het Sport Chrono pakket en launch control snoept er nog eens 0,2 tel vanaf. Om je een idee te geven: een Ferrari 360 Challenge Stradale is langzamer. De topsnelheid van de 911 Carrera Coupé bedraagt 293 km/u, inderdaad royaal onder de magische grens van 300. Aan de andere kant durf ik te betwijfelen of er veel kopers zijn die de barrière slechten.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992
Zolang je tijdens het proefrijden niet direct erna in een Carrera S stapt, zal de Carrera zonder S niet teleurstellen. Ook met 385 pk is de 911 plenty snel genoeg en wat misschien nog wel belangrijker is: het blok voelt niet geknepen.

De boxer zescilinder uit de Carrera klinkt ook net zo lekker als die uit de Carrera S, hoewel voor beide auto’s geldt dat de optionele sportuitlaat het helemaal af maakt. Het lijkt zelfs wel of moderne Porsches langzaam stiller zijn geworden, waarbij je je best zou mogen afvragen of dat een truc is om meer optionele sportuitlaten te verkopen om de omzet nog verder op te krikken.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

We reden zowel met de coupé als de cabriolet en dat maakte een onverwacht verschil. Met dak open hoor je in de meeste auto’s meer van het uitlaat geluid, simpelweg omdat het makkelijker bij je oren komt. Groot was onze verbazing dan ook dat de 911 Carrera Coupé een aanmerkelijk voller geluid maakte dan de 911 Cabriolet. Blijkbaar werkt de gesloten carrosserie als een klankkast.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

De 911 Cabriolet
Geen enkele fabrikant kan straffeloos het dak van een auto weglaten, het gaat altijd ten koste van de stijfheid van de carrosserie. Dankzij diverse onderhuidse verstevigingen merk je er in de 911 Cabriolet er maar weinig van. Zelfs bij grote kuilen, nare drempels of scherpe richels zijn er nauwelijks additionele trillingen in de koets of bijvoorbeeld de binnenspiegel op te merken. Porsche heeft de carrosserie daar overigens wel een beetje bij “geholpen”, want het onderstel is wat softer dan bij de 992 Coupé. Zowel vering, demping als stabilisatorstangen hebben allemaal een andere instelling gekregen, zonder dat het echt ten koste gaat van de rijeigenschappen.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

Enige nadeel van de 992 Cabriolet is, net als bij iedere andere cabrio, het gestegen gewicht. Totaal komt er 70 kilogram bij en dat terwijl de 992 Coupé al 50 kilogram zwaarder is dan de vorige generatie, de 991. De achtste, extra versnelling, het partikelfilter in de uitlaat en ook grotere velgen voegen gewicht toe, wat maar deels wordt gecompenseerd door het gebruik van aluminium voor de carrosserie.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

Het dak
Het lijkt een softtop, maar hier bedot Porsche de boel. Het is eerder een hybride oplossing dan een ouderwets stoffen tentje en verdient een nadere blik. Gesloten vormt het dak eenzelfde boogvorm als bij de 911 Coupé en is aerodynamisch behoorlijk efficiënt. De constructie bestaat geheel uit magnesium en bestaat uit vier segmenten die in gesloten vorm naadloos op elkaar aansluiten. De vier magnesiumsegmenten zijn niet verbonden met het stof van de kap, zodat ze bij het openen soepel op elkaar stapelen. Met een hoogte van 23 centimeter en een lengte van zo’n 55 cm neemt het pakket van de kap, framedelen, daksegmenten en glazen achterruit weinig ruimte in. Het voorste daksegment dient als deksel van het geheel. Uiteraard kan het dak rijdend (tot 50 km/u) worden gesloten en geopend.

Net zo’n mooie uitvinding als gesneden brood is de geïntegreerde, elektrische bediende winddeflector. Dat is het rekje boven de achterbank wat er voor zorgt dat je wat minder wegtocht voorin. De deflector klapt in enkele seconden op (tot 120 km/u), waarbij het gaaswerk zich tussen de rugleuning van de voorstoelen en een bewegende beugel spant. Bij andere cabrio’s ligt het windhek altijd in de kofferbak als je alleen rijdt en zit juist op de achterbank als je wat extra mensen wil meenemen. De oplossing van de 911 Cabriolet is dus ronduit briljant.

Porsche 911 Carrera Cabriolet 992

Het interieur

Ook daarover weinig klachten, de 992 heeft een veel moderner dashboard gekregen met mooie horizontale lijnen en het touchscreen wat we kennen uit Cayenne en Panamera. De versnellingspook lijkt eerder een scheerapparaat, maar dat heeft Porsche bewust gedaan om het verschil met een handgeschakelde 911 groter te maken. Ondanks dat er veel schermen worden gebruikt, is de toerenteller lekker analoog gebleven.

Conclusie
Ik wil die gouden wielen van de rode Coupé uit de video. Hoe lekker zijn die.
Oh ja en de 911 Carrera is er vanaf € 141.400,-, de cabriolet is € 157.600,-. De Carrera S Coupé is € 155.111,- en dat maakt dat het prijsverschil niet heel erg groot is. De verschillen in performance zijn gevoelsmatig ook niet zo groot, bij het uiterlijk zijn ze non-existent.22 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
De coupe is luider dan de cabrio door de active sound 😉
motorkap?
Wat mij betreft het mooiste interieur wat momenteel te koop is.
Als het dak nou ook nog in kleur te bestellen is zou ik om zijn…
@macz46: Als je genoeg over maakt naar Porsche exclusive moet dat lukken.
Als je nooit een S of een Turbo gaat proefrijden is dit zeker een goeie keuze. Ik heb destijds de fout gemaakt een hele dag met de Turbo te gaan proefrijden, opeens voelt je eigen 4S dan echt heel erg onspectaculair aan. Dan wil je toch ooit een Turbo hebben…
Een Ferrari 360 Challenge Stradale is langzamer maar een A45 AMS S is .. sneller. Natuurlijk is een opgepompte hatchback niet te vergelijken met een thoroughbred 911, maar een 911 zou eigenlijk altijd sneller moeten zijn dan al het ‘normale’. Dat maakt hem toch minder speciaal.
@dare2think: Dan heb ik slecht nieuws voor je, dit wordt alleen maar ‘erger’. Vermogen wordt in verhouding steeds goedkoper, zeker als de EV zijn definitieve doorbraak zou beleven. Dan knalt zowat alles straks in 3-en-een-beetje seconden naar 100 en veel sneller dan een kleine 3 seconden gaat niet (banden). Het onderscheid zal dus ergens anders vandaan moeten gaan komen. Zie bijvoorbeeld de vele vergelijkingen tussen de Model S en de Taycan: puur op de prestaties als 0 tot 100 beoordeeld is er geen enkele reden om de Porsche te kopen.
@vaakbenjetebang: Als er toch geen uitstoot is, mag de maximumsnelheid misschien wel naar 200 km/h. Dan kan de wedloop weer van voren af aan beginnen ;)
Heel leuk die testjes maar nog veel informatiever zijn vergelijkende testen, bv deze met ik noem maar wat een Portofino …. ofwel vergis ik me maar dit mis ik op Autoblog !
@dwfc: Lekker vergelijk, die kost maar het dubbele.
@atrak: daarom ik ook schrijf, ik noem maar wat, alléé een Corvette dan maar, maar die is dan weer te goedkoop om te vergelijken … je ziet atrak, alles is relatief.
prachtige wagen 😎 Ik denk dat de S een aanzienlijk betere restwaarde heeft en makkelijker te verkopen dus ik zou altijd voor de S gaan.
@minicoopers: Ik vind 14K anders een stevige meerprijs. Deze kar is rap zat voor dagelijks gebruik. En daar is een 911 Carrera (S) toch voor gebouwd. Als het dan toch te langzaam is zou ik even wachten op een GT3 touring.
@atrak: Te langzaam is het zeker niet, ik heb ook een carrera s van het vorig type en dat is eigenlijk al veel te snel voor in Nederland.
Maar als ik zie hoeveel duurder een s of gts is tweedehands lijkt het mijn geen verkeerde keuze om voor minimaal een s te gaan, die meerprijs houden ze tweedehands ook nog bijna.
Het model 992 is een stuk duurder geworden.

Va 142 K.

De 991 was er in 2016 nog va 115K.


Ik heb mijn knie bezeerd aan de stoel voor me in het vliegtuig. Denk ik. Anders zou ik niet weten hoe ik aan die blauwe plek kom.

OT: leuke auto.
Ik vind het nogal zielig om deze auto van 2019 te vergelijken met een Ferrari van 15 jaar geleden, dan lijkt het toch wel dat de porschedesigners wel erg achterlopen.
@grandmasterb:
Basismodel nu versus top of the bill toen (en beide geen handbakken)… Toont de evolutie net mooi…
Overigens is de cabrio vrij lelijk van achteren, net een bultrug, en nog veel lelijker als de spoiler omhoog gaat.
@grandmasterb: beetje mee eens, maar op foto 1 van de 26 stuks galerij, oogt hij ook wel weer lekker vind ik.
Ik heb een dag een 992 S coupe met sportuitlaat mee gehad en dat ding klinkt voor geen meter als gevolg van het partikel filter.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).