Porsche 911 Carrera S facelift: rijtest en video

Auteur: , 63 Reacties

Geheel vernieuwd. Niet qua uiterlijk, maar wel qua soundtrack.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De kwestie der kwesties
Dat Porsche met iedere iteratie van de 911 wéér een betere auto op weg zet, dat gedeelte van het verhaal kennen we nu wel. Dáár gaat het ook niet om met deze facelift die Porsche-intimi zullen gaan aanduiden met 991.2. Het grote nieuws zit onder motorkap en het vormt net zo’n grote stap als in de jaren negentig, toen de 996 met een watergekoelde boxermotor de laatste luchtgekoelde 993 afloste. De facelift van de 991 luidt namelijk het einde van het atmosferische blok in, voortaan krijgt zelfs de “instap” Carrera een zescilinder boxer met twee turbo’s. Dit ongetwijfeld tot afgrijzen van puristen die hun gedroomde sportauto het liefst met de volgende ingrediënten hebben: achterwielaangedreven, met handbak en met atmosferische motor.

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Dat de 911 Carrera (S) nu turbo’s heeft, is dus wel een dingetje. Toch zullen de meeste klanten er vermoedelijk alleen maar blij van worden, dat zijn ze immers ook geworden van vierwielaandrijving (gedeeltelijk door de bredere heupen) en de automatische versnellingsbak. Een Porsche 911 met handbak is in Europa al een rariteit aan het worden, de meeste klanten bestellen er één met automatische PDK-bak.

Traditioneel hebben turbo-motoren drie potentiële nadelen ten opzichte van hun atmosferische broers: het geluid wordt door de turbo’s in het uitlaat-traject gedempt, de gas-respons is minder direct en turbo-motoren draaien over het algemeen minder graag hoge toerentallen.

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Om met dat laatste te beginnen; we leveren iets in. De vorige Carrera S haalde meer dan 8.000 tpm, de nieuwe Carrera S heeft de redline bij 7.500 tpm, maar haalt dat zonder morren. Ik kon er geen traan om laten, want de turbo-Carrera heeft 60 Nm extra koppel wat ook nog eens lekker vroeg beschikbaar is vanaf 1.700 tpm.

Klachten over de gas-respons heb ik evenmin, we leven immers niet meer in de jaren tachtig waarbij de gigantische turbo-gaten het noodzakelijk maakte om een geavanceerde planning te maken wanneer je exact gas kon geven. Vloer het pedaal en de 991.2 speert er vandoor.

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

De nieuwe soundtrack
De kwestie van het geluid is ook een interessante, het is zeker gewijzigd. Luister je echter naar hoe de 911 blokken door de jaren heen hebben geklonken, dan vallen er twee dingen op. Ten eerste is er altijd een soort kenmerkende zescilinder boxer-sound, ten tweede klinken ze allemaal anders. Voor wie dat niet gelooft, verwijs ik nog even naar onze mini-docu met alle generaties 911 RS.

De nieuwe Carrera (S) klinkt zeker niet zoals de 911 Turbo, maar heeft een eigen karakter. Het sissen en afblazen van de turbo’s is volstrekt nieuw en maakt het concert wat de zescilinders spelen interessant. Gevoelsmatig is het geluid qua volume iets afgenomen, maar volgens de decibelmeter is dat niet zo.

Porsche 991.2
Carrera handbak
Carrera S handbak
Cilinderinhoud2981cc2981cc
Vermogen272 kW/370 pk309 kW/ 420 pk
Koppel450Nm500 Nm
1700-5000 tpm1700-5000 tpm
0-100 km/u4,6s4,3s
0-200 km/u15,3s13,7s
Topsnelheid295 km/u308 km/u
Leeggewicht1430 kg1440 kg
Porsche 991.2
Carrera PDK
Carrera S PDK
Cilinderinhoud2981cc2981cc
Vermogen272 kW/370 pk309 kW/ 420 pk
Koppel450Nm500 Nm
1700-5000 tpm1700-5000 tpm
0-100 km/u4,2s3,9s
0-200 km/u14,5s12,9s
Topsnelheid293 km/u306 km/u
Leeggewicht1450 kg1460 kg

De minst snelle facelift 911 is de Carrera cabriolet met handbak, die zo’n 60 kg zwaarder is dan de coupé en de sprint naar de 100 in 4,8 seconden doet. De sprint naar de 200 gaat in 16,6 seconden. Uw Porsche dealer beveelt u daarom graag zowel Sport Plus alsmede de PDK bak aan.

Met slippende koppeling
Say wut: de PDK bak heeft twee koppelingen en daarmee maakt Porsche extreem slim gebruik van. Door beide koppelingen te gebruiken en te laten slippen(!) kunnen er twee versnellingen tegelijkertijd gebruikt worden. Aangezien het natte koppelingen zijn die een badje van olie hun werk doen, beweert Porsche dat dit zonder slijtage kan plaatsvinden.

Uiterlijke wijzigingen
Pak je loep, we gaan zoeken. De verschillen zijn het makkelijkst te spotten aan de achterzijde die een zwarte luchtinlaat met verticale louvres heeft. In de bumper zitten aan de zijkant bovendien gaten voor de turbo’s, want daar is onderdruk en kan de lucht dus makkelijker ontsnappen.

Aan de voorzijde is er een nieuwe voorbumper met verticale rib die afbuigt en daarmee op een vleugel van een vliegtuig lijkt, als je heel veel fantasie hebt of bij de PR-afdeling van Porsche werkt. De dagrijlichten hebben nu vier punten zoals bij Cayenne en Panamera.

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Actieve aerodynamica
De vergrote luchtgaten in de voorbumper kunnen met drie louvres worden gesloten vanaf 15 km/u. Als er meer behoefte is aan koeling, dan openen ze weer. Als dat niet zo is, dan gaan ze vanaf 160 km/u in verschillende stadia open, behalve als het dak van de cabrio of het schuifdak open is, in dit geval openen ze al vanaf 120 km/u. Het zijn technische details om van te smullen en maakt een wezenlijk verschil in luchtweerstand en lift op vooras.

De uitklapbare achterspoiler gaat al generaties lang mee op de 911, maar vanwege de komst van het turbo-blok moest ook daar weer heel wat denkwerk verricht worden. De spoiler is variabel verstelbaar, de “angle of attack” is onder andere afhankelijk van de behoefte aan lucht voor de intercoolers. Bovendien is er samenspel met de louvres aan de voorzijde, de hoeveelheid lift neemt toe als deze geopend zijn en dus moet ook daar rekening mee worden gehouden bij de aansturing van de achterspoiler om de auto stabieler te maken. Het zijn bijna fly-by-wire technologieën waar moderne jachtvliegtuigen mee zijn uitgerust. Wellicht kan Porsche de betrokken engineer een paar maandjes missen om het dreigende JSF-debacle vlot te trekken, het concern heeft tenslotte nog wat goed te maken in de VS.

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Rijden, remmen en sturen
Op dit vlak is de 911 wéér beter geworden. Grip en tractie zijn (op droog) simpelweg fantastisch, de gemiddelde bestuurder haakt eerder af dan de plakken rubber van de 911. Voor de echte hooligans zou het een nadeel kunnen zijn dat er zoveel grip is, want een driftje inzetten lijkt verder weg dan ooit. Gelukkig komt er veel voor terug, want ook het stuurgevoel is beter dan die was bij de eerste types 991.2.

Ik reed met een Carrera S met de optionele achterwielbesturing. Die was al leverbaar op de 911 Turbo (S), maar is nu ook beschikbaar voor de basismodellen. Het werkt fantastisch, bij het insturen voel je de achterkant duidelijk meekomen en dankzij de sublieme grip kun je ook echt vroeg en hard uit accelereren.

Ook over de remmen niets dan lof, zelf tijdens schofterig harde afdalingen bleef het rempedaal keer op keer keihard. Dit is hoe het hoort in een auto met deze snelheidspotentie.

Porsche 911 Carrera S Cabriolet

Knoppen, kralen en spiegels
Ook de 911 krijgt nu nog meer actieve veiligheidssystemen, die je verder in de folder mag bestuderen. Ook het navigatiesysteem is weer opgefrist met online functies en Apple Carplay. De leukste knop zit tegenwoordig op het stuurwiel. Net als de 918 Spyder kan je de verschillende rijmodi er mee kiezen en voor 911’s met PDK bak komt er nog een magische knop bij. De Sport response button die als een butler de 911 20 seconden lang in maximum attack modus zet, rete-handig om ieder klein gaatje te benutten om in te halen.

Conclusie
Met turbo’s nog leuker. Iets anders kan ik er niet van maken. Porsche heeft zichzelf overtroffen met deze op het oog “simpele” facelift van de 911. Filmpje!63 reacties

Mooi maar de M6 cabrio is absoluut de vedette van deze klasse qua status, imago, rijeigenschappen, kwaliteit etc!
@kimholland: niet echt mee eens maar goed, ik zit ook niet in de porno.
@kimholland:dream on….
@kimholland: de rijeigenschappen waar jij verstand van hebt is niet wat bedoeld wordt in termen van Autoblog. Voor jou begrip van status en imago geldt waarschijnlijk hetzelfde.
@kimholland: een M6 vergelijken met een 911?!? Appels met peren!
@evogt3: appels met meloenen. Als de 911 een strakke appel is dan de M6 een dikke meloen.
@kimholland: alleen heeft chris harris er een video over gemaakt en toen maar de coupe tegenover de sl gezet omdat de cabrio helemaal een natte krant was vergeleken met de sl.. Denk het niet dus vriend.
@kimholland: heb je weer zo’n dikke fanboy die geen objectieve mening kan geven.

Dat die man ook nog likes krijgt is mij ook echt een raadsel
Over 10 jaar een artikel op Autoblog: Deze Duitse Porsche 911 Carrera S Facelift heeft de op 1 na vreemdste kleur ooit’
@volvo-s60-adept: ik wil wel een coupé in deze kleur
Strik erom en ik neem ‘m mee!! :-)
Geweldige foto’s goed werk!
Wauw, hij is 1% beter maar het geluid (beleving) is wel naar de klote..

Makkelijke keuze voor mij persoonlijk iig, een occassion.
@lekkaah: achjoh akropovic setje erop en zal een stuk minder zijn
Mooie locatie met dito shots. De sound valt op de video alleszins mee en het is nog steeds typisch Porsche, dus het turboprobleem zit volgens mij vooral tussen de oren! Natuurlijk vind ik het zelf ook jammer, dat dan weer wel.
Ach ja, we missen de typische 911 rasp, maar het klinkt absoluut niet beroerd natuurlijk.
@dutchdriftking: je mist net dat laatste stukje gejank hoog in de toeren, verder klinkt deze inderdaad prima.
Leuk dat ze de uitlaten van de golf 5 R32 hebben kunnen recycleren
Doe mij de sleutels maar toekomen! Graag wel in een donkerblauw verfje en bruin/cognac lederen interieur.

Los van de auto, complimenten voor de reportage an sich! Strakke beelden, goede variatie in cameraposities, heldere uitleg en uiteraard fijne geluidsopnames.

Keep up the good work!
De grote vraag is natuurlijk of Wouter de motorrijder aan het einde kon voorblijven!

Verder weet ik nog niet zo goed wat ik er van moet vinden. Wel meer koppel en tjoenen zal een stuk gemakkelijker gaan als 370/420pk niet genoeg is voor je. Maar niet de magie van een atmosferische motor. En dan bedoel ik niet het geluid maar meer de motoreigenschappen.
@reistje: met Wouter achter het stuur en ondergetekende als navigator (navi helemaal ingezoomd) wisten we 2 van dat soort mannen flink op te duwen toen we El Teide op reden! :)
Misschien ben ik een van de weinige maar ik vind deze Porsche er dus echt niet uitzien, totaal geen echte Porsche meer. Gelukkig ben ik al een jaar of 17 geen Porsche liefhebber meer. Ben geen zeiker dat hij niet meer luchtgekoeld enzo is maar het ziet er niet meer uit zoals jet eruit hoort te zien. Kortom, zou ik een wagen willen kopen in deze prijsklasse koop ik liever een klassieker of een jaguar/amg gts.
@wouter: Leuke test! Fijn dat er mensen niet direct met een gestrekt been klagen dat het geluid kl*te is. Kleine aantekening, ik denk dat je bedoelde dat het stuurgevoel beter is dan de 991.1, deze facelift versie is de 991.2 ;-).Prijzen:
911 Carrera Coupe met PDK: EUR 113.300
911 Carrera Coupe met H7: 116.320
911 Carrera S Coupe met PDK: 128.800
911 Carrera S Coupe met H7:134.641

Cabrio’s zijn zo’n 7 mille meer.

Best een goede aanbieding. Voor het geld van een M4 Coupe heb je nu dus ook bijna een 911 :-D
@gtwillem: de 911 wordt dan ook door iedereen en zn schoonmoeder gekocht ipv de m3/4

(want status)
@lekkaah: ik zou ook gaan voor de 911. Want sportwagen. En minder fout dan de M4. En een betere restwaarde. En een mooier interieur. En een gaaf geluid.
@gtwillem: betere restwaarde: check
minder foute imago: check, al is bovenmodaal in dit anti kapitalistisch landje al gauw ‘fout’
beter geluid: subjectief
m4 geen sportwagen tov de 911?

ahhah..
@lekkaah: M4 is een middenklassewagen in strakke sportkleding, maar geen pure sportwagen inderdaad. Dat duurde ook vele jaren voordat ik dat verschil doorhad. Je merkt dat als liefhebber van rijden gewoon wanneer een auto van de grond af geconcipieerd is als een ‘sport’ auto. Iets wat cijfertjes, rondetijden en zelfs vele oppervlakkige rijtesten niet kunnen tonen…
@Onehp: dat kan wel maar zit nog steeds niet ver van een 911 af hoor.. Misschien 25 jaar terug maar nu zeker niet meer
@lekkaah: dream on.

Het verschil tussen een van scratch build sportauto is heel anders dan een verbouwde middenklasser. Dat verschil was er en zal er altijd blijven. Tuurlijk, door de technologie is het verschil kleiner worden maar het zal altijd merkbaar blijven.

De functionaliteit van een m3 is wel weer veel groter natuurlijk. Je kan met 4 personen+bagage lekker naar italie sturen en daar nog ff wat bergweggetjes meepakken.
@87sandyd: een m3 is op de carrosserie na bijna geheel anders dan een normale sedan, daar waar de 911 meer richting gt gaat aangezien de gemiddelde koper 50+ is met een geruite overhemd met roze trui
Intrepreteer sportwagen zoals u wilt maar de gt2 rs is niet enkel een gechipte 911 carrera net als de m3 dat zeker niet is van een 328i
@lekkaah: ik begrijp hoe je redeneert, maar je bent m.i. ‘fout’. Er is een verschil in de basis, en gelijk wat je er bovenop zet kan die basis niet verhullen.

Hier een goede video waar duidelijk wordt hoe de 911 in de basis zoveel beter stuurt, een klasse verschil als je het mij vraagt. Wat je ook doet met de M4, daar kom je moeilijk van in de buurt. Net zomin als een 991 nooit zo praktische en ruim als een M4 kan zijn. En dit is de ‘oude’ 991 gewone Carrera, de 991.2 is weer een stuk beter, beide qua sturen en qua pure prestaties…

http://www.youtube.com/watch?v=scXXhmknySA
@Onehp: idd, wat de chris harrisjes onder ons zullen bemerken, maar om de m4 geen sportwagen te noemen, dan vraag ik mij af wat men zelf rijdt, lol..
maar idd, sturen doetie beter, porsche is sws geraffineerder dan alles en iedereen uiteindelijk.
vind persoonlijk wel de m3/m4 de enige concurrent die onder porsche gepositioneerd is tho
@lekkaah: uiteraard, de discussie van het nut van een sportwagen in NL op de openbare weg is weer iets anders, en tot op 70-80% van hun kunnen is het verschil ook veel minder merkbaar. Tenzij je graag nu en dan een uitstap maakt op circuit en daar dan ook echt gaat werken aan je rijkunsten, dan is het wel een verschil natuurlijk.

Voor mij zijn beide wagens te snel voor de openbare weg, ik zou rondrijden met ofwel een gevoel van frustratie of van paranoia zelf als weet ik dat ik het altijd veilig hou.
Rij zelf met een GT86 die ik heb aangepast voor maximaal stuurplezier aan gematigde snelheden. Helpt wel dat ik niet NL woon ook en dat er veel leuke landelijke wegen zijn waar ik woon…
@Onehp: fantastische keuze.. heb je foto’s?
rijd zelf ook iets (veel) te snels maar ironische is dak er rustiger in rijd dan mijn vorige tragere wagen. uiterste uit halen kan simpelweg niet op de openbare weg
@lekkaah: http://toyobaru.eu/showthread.php?35-E%E9n-peekaa-zegt-hallo
Een gans topic erover. Je moet je registreren maar dan dat is geen probleem als je het een goede keuze vind :) Wat voor snels heb je onder de bips?
@Onehp: ontzettend gave rijdersauto.. me like

en die mods.. jij bent flink bezig geweest, hou ik van, echte liefhebber

kek kleurtje ook

zal je vast niet verbazen na deze discussie maar;
http://www.autojunk.nl/2015/09/japanrot-m3-e92
@lekkaah: ja die V8 hé, heerlijk ding. Twee vrienden van me hebben er elk een dus wat ervaring ermee. Tja, te snel voor me, en beetje te zwaar ook :oops:
@gtwillem: C63s coupe zou ik voor gaan dan (V8!)
@henkhupelschoten: dan wel de 6.2 he..
De nieuwe is ook gewoon een ‘stofzuiger’..
Net als de m5/m6
@lekkaah: Pittige stofzuiger heb jij thuis..
@pieterpoes: dyson he
@lekkaah: dat jij de m3/4 niet aan dit rijtje toevoegt is vreemd. Als iets matig klinkt (en dus als een dyson) is het die auto wel. Heb het meerdere keren mogen beluisteren maar kan me niet voorstellen dat je nekharen overeind gaan staan van dat geluid
@87sandyd: als je goed leest zeg ik zeker niet dat de m4 beter klinkt.. laat staan de m5
Die blauwe E46 330i uit Zwitserland (van een paar rubrieken terug) had 12 jaar geleden deze smurfen kleur al.
wat een heerlijke uitvoering! exclusive blauw, uitlaatpakket, sport chrono pakket, lekkere velgen, en dan in een Targa S en dan is ie helemaal top !
@wouter waar is dit opgenomen? Mooie wegen enzo !
@arashrsf: Tenerife zo te zien
@arashrsf: yes, Tenerife inderdaad, en daar is het prima sturen! :)
Mooi kleurtje en fijne velgen inderdaad wat mij betreft.

Ik vind het zelf wel jammer van de stofzuiger, dat ‘ie iets sneller is boeit me niet zoveel, dat ‘ie stiekem toch wat minder klinkt en niet helemaal een natuurlijke vermogensopbouw heeft wel.

En voor wat betreft die 911 ‘R’ met atmosferisch blok, dat zou wel tof zijn, maar dan niet als het een limited edition wordt tegen een megaprijs voor een select groepje verzamelaars. Maak je de ultieme rijders-911, komt ‘ie in een schuur stil te staan onder een afdekhoes in de hoop op waardevermeerdering.
@jaapiyo: Ik vind ‘m verrassend goed klinken anders.

Deze kleur, hoeft er niet eens een strik om.
@paulaner: klinkt ok maar deze heeft de sportuitlaat met die twee Kever/Golf R32 pijpjes en dat vind ik gar kein porum. Ik neem aan dat de standaard uitlaat nog wat minder/minder hard klinkt (twee verschillende dingen overigens…)
@paulaner: Echt een puik kleurtje trouwens inderdaad dat ‘Miami blue’. Wel coupé natuurlijk https://www.youtube.com/watch?v=Ft6MbJsH83Q.

Nou ja vooruit, ik wil er toch wel een.
Geen nieuws is gelukkig goed nieuws ! Kortom, we wachten de volgende 30 nieuwe afleveringen van alwéér een nieuwe Porsche-badge af ?
@Wouter: je vergeet nog 3 verschillen te noemen met de 991.1. Ten eerste de andere achterlichten die toch wel wezenlijk anders van design zijn. Als 2e de achterspoiler die nu anders van vorm is. Eerst was het gedeelte waar de louvres in zaten ook gelijk de uitklapbare achterspoiler, maar nu zit de uitklapbare achterspoiler daaronder en is minder hoog maar wel veel breder. Als 3e punt wil ik de plaatsing van de uitlaten nog noemen, die zitten veel dichter bij elkaar in het midden van de achterkant.
Mooie review! En die auto is, ondanks de turbo’s, een mooi ding! Iemand die weet in welke omgeving er wordt gereden bij 5:07 ? 😃
@antonie97: ja, dat weet ik (duh): bovenop El Teide op Tenerife :)
Mooie review! Beeldmateriaal was ook top, niet enkel saaie shots van Wouter z’n kop deze keer!
Geweldig stuk! Kek kleurtje ook. Oja en dat geluid zal wel meevallen.
Navi etc is nu ook standaard dus geen slechte deal. De m4/c63 vind ik geen concurrentie vanwege het gebrek aan grip en het wat alledaagse interieur.
tijdloos design maar wat klinkt dat ding waardeloos! plaatsing van de uitlaatpijpen vind ik ook niet erg geslaagd..maar vooral dat teleurstellende geluid.. Reed vandaag een witte Lamborghini Gallardo voorbij en dat klonk echt bruut, dit is gewoon lafjes…helaas..
@maarten020: turquoise blauwe Gallardo’s klinken ook veel laffer…
via Android app
“De vorige Carrera S haalde meer dan 8.000 tpm” @wouter: dat is niet waar
Er wordt niet vermeld waarom die koppelingen slippen, lijkt me wel interessante info:

In lage versnelling, om koppel te behouden wordt er een “false gear” gecreëerd door de koppeling te laten slippen. Zo kan de bak reeds in een hogere versnelling en is de auto zuiniger.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).