Porsche 911 Carrera T: rijtest en video

Auteur: , 25 Reacties

Een 911 met alle goodies voor een fanatieke chauffeur, handgeschakeld en dan ook nog eens in het geel. Mie laikie! Alleen die naam 911T slaat nergens op.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

De oorspronkelijke 911T kwam in 1967 op de markt en was feitelijk de opvolger van de 912. Je weet wel, een 911, maar dan met een viercilinder. Die kwam destijds op de markt omdat Porsche de overgang van de viercilinder 356 naar de zescilinder 911 te stevig vond. Ook toen al was Porsche bezig om de gaten in het gamma dicht te plamuren.

Dankzij een teruggetunede zescilinder staat de 911T uit 1967 bekend als de minst krachtige 911 die ooit gebouwd werd. De tweeliter zescilinder leverde een voor die tijd nog net acceptabele 110 pk.

Porsche 911T racingyellow

Lichter
De makkelijkste manier om een auto sneller te maken is door wat “dampf” toe te voegen, iets wat in het huidige turbo-tijdperk soms kinderlijk eenvoudig is. Een nog betere manier is om de auto lichter te maken, alleen is dat een stuk ingewikkelder en vaak ook kostbaarder. Het is wel wat Porsche met de 911 Carrera T heeft gedaan. De achterbank is verwijderd en in de middenconsole is een gat waar normaal het infotainment systeem zit. Beide opties kunnen kosteloos aangevinkt worden en de testauto had ze beiden aan boord. Zoals mijn collega schreef: “een gevalletje ‘patatje met zonder mayonaise’, dus.”

Porsche 911T racingyellow

Echte winst is er gelukkig ook: de geluidsisolatie is geminimaliseerd en er is dunner glas bij de achterruit en achterste zijruiten gebruikt. Alles bij elkaar opgeteld scheelt dat zo’n 20 kilogram ten opzichte van een reguliere 911 Carrera (met dezelfde opties).

Motorisch
De huidige 911T heeft nagenoeg niets met zijn voorganger te maken, want het hedendaagse recept is een stuk leuker dan het in 1967 was. Nog steeds is de basis het instapmodel en dat betekent dat het ronkende hart vlak voor de achterbumper de bekende 3.0 grote zescilinder boxer met twee turbo’s is. Dankzij een snuifje chipskuur is het maximum vermogen nu 370 pk bij 6.500 tpm. Het maximumkoppel is 450 Nm, al leverbaar vanaf 1.700 tpm.

Porsche 911T racingyellow

Met handbak gaat de sprint naar de 100 in 4,5 seconden, wat één hele tiende van een seconde sneller is dan de Carrera. En nee, dat komt niet alleen door de verloren 20 kg, want de overbrengingsverhouding is iets ingekort. Van 0-200 km/u duurt 15,1 seconden en met PDK bak lukt dat in 14,5 tel. De 911T heeft standaard het Sport Chrono pakket en daarmee zit er ook Launch Control op de versies met PDK, dat betekent dat de sprint naar de 100 km/u in 4,2 seconden is gepiept. De PDK variant is zwaarder dan de 911 Carrera T met handbak: exact 20 kg. Daarmee lijkt het pleit voor de handbak beslecht, maar zó eenvoudig ligt het ook weer niet.

Porsche 911T racingyellow

Beide versnellingsbakken hebben namelijk zeven verzetten, wat voor een handbak een unicum is. So far so good, maar de zevende (en zesde) versnelling zijn wel héél erg lang. Combineer dat met een blok wat geen traditionele bult turbo-koppel heeft en een wat tamme autobahn cruiser is geboren. Ondanks 450 Nm aan koppel schakel je op de snelweg, als je echt tempo wil maken, veelvuldig terug.

Porsche 911T racingyellow

Fijne upgrades
In de fantasiewereld waarin we soms verkeren, vinken we iedere regenachtige zondagmiddag een aantal zaken direct aan in de Porsche configurator. De sportuitlaat, een sperdifferentieel, het Sport Chrono pakket en het adaptieve sportonderstel (PASM). En laten dat nou net de opties zijn die Porsche standaard heeft gemaakt op de 911T. Alsof ze paranormaal begaafd zijn daar in Zuffenhausen. Ook kun je kiezen voor achterwielbesturing, een optie die je niet kunt krijgen op een gewone Carrera. Het werkt briljant en geeft nog meer agiliteit aan de toch al niet suffige 911. Als je om rijden geeft en het nog in je budget past, neem het advies ter harte om het altijd aan te vinken.

Porsche 911T racingyellow

Het uiterlijk
#geleauto. Het is overigens Racinggeel, één van de keuzes uit het beperkte palet wat Porsche voor de 911T aanbiedt. Daarnaast is er zwart, wit, Indisch rood, GT-zilver, diepzwart, Carrerawit, Lavaoranje en Miamiblauw. Op de donkere kleuren zullen de speciale features van de 911 Carrera T wat minder lekker uitkomen, want Porsche gebruikt voor veel details agaatgrijs en of zwart. De “Sport Design” spiegels en type-aanduiding zijn agaatgrijs, de eindpijpen van het sportuitlaten zijn zwart. De 20” Carrera S jetsers zijn titaangrijs. Ze zijn fraai, maar bij dit concept had een lichtgewicht 19” wiel nog beter gepast.

Porsche 911T racingyellow

Kleine details maken het interieur af, maar zo ver als in de M4 CS gaat Porsche niet. Het lusje om de deur te openen is wellicht de enige wijziging die echt verwijst naar de lichtgewicht gedachte, zeker als het infotainment systeem en achterbank zijn besteld. De Sport Tex sportstoelen en de shortshifter met rode letters zijn ook specifiek voor de 911 Carrera T.

Porsche 911T racingyellow

Ondanks de “beperkte” upgrades is de 911 Carrera T een echt pretpakket. Het is een auto die je beloont als je er op zondagochtend (zoals wij deden) een rondje mee gaat hoeken. Wat dat betreft is de missie geslaagd. Minder geslaagd is de Nederlandse prijsstelling: de Carrera T zou tussen de reguliere Carrera en Carrera S moeten vallen, maar dankzij de gestegen CO2 uitstoot is dat niet zo. De 911 Carrera T met handbak kost 149.016 Euro en dat is iets duurder dan de Carrera S. Een versie met PDK is bijna 6 mille goedkoper, maar van mijn collega’s moeten jullie allemaal een handbak bestellen. Dat je het maar weet. Filmpje!25 reacties

Bij Porsche doen ze het dus omgekeerd met letter (tov van het alfabet). R is het duurste, daarna heeft de S meer pk dan de T.
Maar goed, het is dus eigenlijk gewoon weer een edition en niet een nieuw model.
@gregorius: klopt, een nieuwe 911 zal wel iets grootser onthuld worden denk je niet?
Leuke auto en het is cool om een special te hebben (helemaal met een kek kleurtje), maar de voordelen zijn zo beperkt dat je veel beter een Carrera S kunt kopen en daar voor het bespaarde geld wat leuke opties bij op kunt nemen?.

Vond de 997 (Carrera S) al lange bak verhouding hebben; als je die vergelijk met een Audi R8 (4.2) rij je met de 911 altijd een versnelling lager (meestal de 2e). R8 mag op de autobaan wel wat minder toeren draaien, maar 7 versnellingen met een handbak is gewoon onhandig en overbodig imo.
@rudy: Eensch, als het toch een 7-handbak moet zijn, maak die 7 dan de overdrive op de snelweg met 2000rpm bij 130km, maar de rest gewoon redelijk kort; teveel auto’s worden tegenwoordig gecastreerd door te lange bakken; veel pks en Nms maar toch zuinig op papier klinkt leuk, maar op de snelweg moeten terugschakelen in een 911T is gewoon treurig !
Kleur is goed! Team geel .
#teamgeel! Maar ik weet niet… dr is iets dat mij ervan weerhoudt om een gele porsche te kopen. Ik denk dat ik smurfblauw dan toch de beste optie vind….
@peug206: ook mooi, wanneer ga je hem kopen?
@svenska_aeroplan_ab: zodra jij het geld over hebt gemaakt ;-)
7 versnellingen in een handbak een unicum. Een unicum voor Porsche of in het algemeen? Een Corvette heeft er ook 7.

Verder vind ik het niet een heel spannende Porsche. Ik krijg het gevoel dat het weer een editie is om toe te voegen aan de lijst met edities.
Buiten de meesturende achteras zie ik precies 0 redenen om deze te nemen boven een Carrera S. Maakt het voor mij een bijzonder nutteloze special. Maar ik heb dan ook geen rode broek.
@e34m5touring: Oh en zoals als Freddy al zegt, Corvette heeft ook een 7speed manual.
Deze gaan we terug zien in de volgende Fast & Furious? Hoe meer versnellingen hoe beter in deze films.
Je weet gewoon dat die 7e versnelling er alleen maar in zit om 2 gram CO2 te besparen in de NEDC cyclus. Pfff. De originele Turbo had aan vier versnellingen ook genoeg.

Verder, wie zijn ze voor de gek aan het houden met die 20 kg besparing?
Knappe kleur
1425 kilo en een prijskaartje van 149,016.. Ben ik dan de enigste die Porsche mist? Je weet wel uit de tijd dat ze nog leuke auto’s hadden? In plaats van dit ding die mark rutte aan zijn zoon zou geven als hij hetero was
@persian1: Hahahaha, ik moest lachen
“Ondanks 450 Nm aan koppel schakel je op de snelweg, als je echt tempo wil maken, veelvuldig terug”
Dat is toch precies de bedoeling? Dit is een sportwagen met een handbak van 7 versnellingen, die kies je omdat je van schakelen houdt. Als je niet wil schakelen dan kies je de automaat.
@mashell: Je hebt helemaal gelijk.
@wouter Als Porsche jou de keuze zou geven, deze of de GTS. Welke sleutel zou jij pakken?
Zit dat dashboard nou zo slecht in elkaar of lijkt dat maar zo?
Ik vind dat “handbak is oké” en “PDK is plee” onbegrijpelijk!
PDK past zich uitstekend aan, aan de rij omstandigheden. Kan alleen alles beter en sneller. Wie heeft er thuis nog een carbidlamp ipv elektriciteit?
Blij met PDK!
@911targa: Waarom kopen mensen een zeilboot als ze ook een motorboot kunnen kopen? Een motorboot kan alles toch beter en sneller?
Een sportuitlaat of sportonderstel is optioneel .. Op een sportwagen.. Het blijft raar.
Weer de zoveelste 911, er zijn er al meer dan 1 miljoen van geproduceerd. Kunnen we nu ook eens echt nieuws krijgen in plaats van fakenieuws over de zoveelste versie van dezelfde platgeslagen kever?
Cool ding, al vind ik de brede achterkant van een 4(S) toch gaver!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).