Porsche Boxster 986 (1996-2005) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 58 Reacties

Het is geen 911 en de koplampen zijn ook niet mooi. En toch hè, de Boxster heeft zo zijn charmes. Laten we daarom eens kijken hoe je een goed exemplaar kan kopen.

Porsche

Toen de Boxster twintig jaar geleden op de markt kwam, werd die met gemengde gevoelens ontvangen. Niet alleen de koplampen zorgden daarvoor, maar ook was er kritiek op de slechts 204 pk leverende 2.5 boxermotor. Dat houdt niet over voor een Porsche. Toch is dit het model dat (samen met de 996) Porsche heeft gered van de financiële ondergang. Gedurende de looptijd van het model zijn er veel wijzigingen geweest, met in 2002 een iets uitgebreidere facelift. De motoren kregen er allebei 8 pk bij en er kwam een nieuw interieur en parkassistent en PCM. Faceliftmodellen hebben iets kleinere koplampen, een glazen ruitje in het cabriodak en opgefriste bumpers.

Aanbod op Autotrack
Op AutoTrack staan enkele tientallen van deze generatie Boxster te koop. Prijzen variëren grofweg tussen de 10 en 25 mille. Zorg in ieder geval voor genoeg budget, ook om eventueel onderhoud te kunnen doen.

Alternatieven

Aandachtspunten

Algemeen punt van aandacht: dit zijn Porsches van rond de twintig jaar oud. Controleer dus de algemene staat van de auto en houdt er rekening mee dat de prijzen van onderdelen anders liggen dan die van normale auto’s. Leverbaarheid is dan weer geen probleem, want de Boxster 986 is toegetreden tot de Porsche classic familie. Porsche heeft daarvoor 52.000 onderdelen op voorraad voor diverse modellen uit de classic familie.

Aandrijflijn

 • De Boxster heeft een middenmotor die achter de voorstoelen is geplaatst. Fantastisch voor de gewichtsverdeling, maar het betekent ook dat onderhoud lastiger omdat het blok minder goed bereikbaar is.
 • Het liefst maak je een proefrit met een koude motor. Bij de koude start kan de motor roken en dit mag deze maar heel kort doen. Dat roken komt door de liggende cilinders. Na stilstand kan olie langs de zuigerveren lekken en in de cilinders komen. Die olie verbrandt bij de start en geeft een kleine blauwe pluim. Langer roken of moeilijk starten duidt op ernstigere problemen.
 • Controleer het niveau van de koelvloeistof en controleer het koelvloeistofreservoir op een mayonaise-achtige substantie. Het kan duiden op een een lekke koppakking of in sommige gevallen lekke o-ringen van de oliekoeler. Dat is ook een bekend zwak punt van deze motoren.
 • Enigszins berucht is het IMS of tussenas lager. Het is een zwak punt voor alle Boxsters en 911’s van de generatie 986, 996, 987 en 997 met motor type M96 / M97. Vanaf modeljaar 2009 is het probleem definitief opgelost. Controleer in de documentatie of het IMS lager al eens is vervangen. Als dat niet zo is, budgetteer het vervangen dan in. Bij specialisten vallen de kosten mee, zeker gezien het risico op het compleet slopen van het blok.

Carrosserie en interieur

 • Bij het openen van de deur moeten de ruiten ongeveer 15 mm te zakken. Als dat niet gebeurt is potentieel het raammechanisme defect.

De cabriokap verdient altijd extra aandacht. We hebben een uitgebreide video over tweedehands cabrio’s, maar hier zijn de belangrijkste punten om te checken:

 • Sluit het dak goed bij ramen, de voorruit etc.
 • Sommige daken sluit je met de hand, andere elektrisch en soms is het zelfs een combinatie van die twee. Check altijd of alle mechanismen doen wat ze moeten doen en of de elektrische componenten (indien aanwezig) naar behoren functioneren.
 • Controleer algehele staat van het dak. Komen de bevestigingspunten goed bij elkaar? Is het stoffen kapje nog waterdicht?
 • Tot medio 2001 had de cabriokap een plastic achterruit, deze kunnen geel worden of scheuren. Gelukkig zijn ze relatief makkelijk te vervangen. Latere versies hebben een glazen ruit. Voor beide ruiten geldt dat naden en montage gecontroleerd moet worden.
 • Een belangrijk punt is om de vloer te controleren op nattigheid en kijk vooral naar de ruimtes onder de stoelen. De computer van het alarm zit onder de bestuurdersstoel en die houdt niet van vocht. Het dak zelf kan lekken, maar ook kunnen de kunststof waterafvoerbakken van het cabriodak scheuren. Doe het dak een klein stuk (20 cm) open en bekijk het opberggedeelte van het dak.

Onderstel

 • Op een Porsche horen banden met een speciale N-codering. Als er (goedkope) banden zonder N-codering zijn gemonteerd, dan kan dat een indicatie zijn dat er op het onderhoud is beknibbeld.

Elektronica

 • Zoals gewoonlijk controleren jullie natuurlijk alle elektronica.
 • Storingen in de verlichtingen kunnen worden veroorzaakt door een defecte schakelaar.
 • Problemen met de centrale deurvergrendeling of het alarm kunnen worden veroorzaakt door een defecte alarmcomputer (zie puntje lekkage) of een defecte handzender.

Bekijk hier het aanbod van de Porsche Boxster op AutoTrack.58 reacties

Oei wat een zeldzaam slechte headerfoto
Heb mijn 986 s iets meer dan 3 jaar. Buiten het regulieren onderhoud en het IMS lager geen gekke dingen gehad. Erg fijne auto! (geen daily)
Tja iedereen zal wel roepen kappersauto en dat soort dingen. Maar totdat je eens echt gereden hebt met bij voorkeur een S denk ik dat je niet weet hoe fijn deze nu toch zeer betaalbare rijdersauto’s rijden.
Wij hebben er al bijna 10 jaar een en omdat zelfs de de Porschedealer er 5 jaar terug weinig teruggaf voor onze S hebben we hem besloten op te rijden en gewoon te genieten. (staat nu ongeveer 130.000 op de teller). Minder waard wordt hij zeker niet!
@airc: km.st 130.000 nou dan heb je een behoorlijke weg te kan kan nog tonnen mee gaan .
@airc: Eerlijk is eerlijk, het is ook gewoon een kappersauto. Hij heeft z’n uiterlijk niet echt mee. Maar inderdaad het rijd best leuk, zeker voor het geld, dus snap best dat er mensen zijn die zo’n ding aanschaffen.
@techniekmeneer: wat heb jij voor een auto? Je hebt op alle auto’s commentaar!
@jupke: Commentaar? Ik zeg net dat dit leuke auto’s zijn voor het geld?
@techniekmeneer: noem je kappersauto positief commentaar?
@jupke: tja, een kapper heeft ook een auto nodig. Dan zie ik haar liever in een Boxster dan in een Vivaro.
@techniekmeneer: maar wat voor iets rij je nu zelf?? je ontwijkt de vraag.
En nu niet liegen ;)
@ferdinandvw: Een Toyota Aygo. Maar dat heb ik hier wel vaker benoemd hoor, ik schaam me er niet voor.
@airc: Dat kappersauto geroep begrijp ik ook nooit zo goed. Ik heb juist een zwak voor dit soort auto’s. Je kan er heerlijk mee cruisen en toeren maar ook erg lekker hard mee gaan. En het dakje kan er af. Wat mij betreft alleen maar voordelen.

En ach, wat maakt het ook uit. 90% van de kappersauto roepers kunnen zulke auto’s vrijwel nooit betalen.
@viezefreddyw: De gemiddelde Nederlander kan echt wel een auto van 10/25k betalen hoor..
@techniekmeneer: Nu zijn ze inderdaad wel betaalbaar, klopt. Maar nieuw of net paar jaartjes oud vaak niet. Maar dat is in Nederland geen schande natuurlijk.
@techniekmeneer: nu overschat je de gemiddelde Nederlander.
@techniekmeneer: De gemiddelde Nederlander gaat ook 6x per week uit eten toch?
@joostgrn: Ik denk/hoop dat de gemiddelde Nederlander toch wel 10k op de spaarrekening heeft staan ja..
@techniekmeneer:
En onderhoud, verzekering en wegenbelasting? Kopen is één ding, rijdend houden een tweede…
@techniekmeneer: Ik denk dat je ze nu zwaar overschat.
@techniekmeneer: Als je 10k op je spaarrekening hebt staan, wil dat niet zeggen dat je een auto van 10k kunt betalen.
@berlinetta: In theorie kun je hem dan betalen, je wilt het alleen niet.
@techniekmeneer: ik kan je uit ervaring vertellen. Als je genoeg spaargeld hebt voor aanschaf, wil dat nog niet zeggen dat je hem rijdend kunt houden. Een aantal jaar terug kocht ik een Boxster voor 11k. In de eerste 12 maanden was ik nog eens 11k aan onderhoudskosten kwijt. Ja, ik had veel pech. Maar onderhoud aan een Boxster kan best oplopen. Desalniettemin heb ik er een aantal jaren heel veel plezier mee gehad. Hele fijne auto!
@techniekmeneer: Nou ik denk zeer zeker van niet, die mensen zijn er minder dan je denkt.
Sowieso moeilijk om iemand zijn financiën in te schatten, bij veel lijkt het heel wat, totdat blijkt dat alles op de pof is gefinancierd. Ik werk bij een bank en zie zulke zaken nogal eens.
Veel ellende met cilinderkoppen gezien, vreemd genoeg aan de linkerzijde van de motor.
Geen beste auto die eerste Boxers en de reparatie prijzen zijn ‘typisch’ Porsche zo heb ik tot drie keer toe gebruikte cilinderkoppen naar vrienden in den vreemde mogen sturen.
Ik denk zelfs dat een oude luchtgekoelde 911 minder kost in regulier onderhoud.
@desjonnies:

Wat gaat er mis met de koppen?
@hupke:
Scheurden, lees de comment van lightinsde maar, foutje in de koppakking en alledrie woonden ze in warme Mediterrane landen.
Dat een auto of een onderdeel van een auto (koplampen in dit geval) niet mooi zouden zijn hoort natuurlijk niet in een objectief aankoopadvies.
@evdw: autoweek vs autoblog. Als je hier een objectief artikel kunt vinden ben je knap.
@peug206: dat ligt er een beetje aan op welk vlak je ‘objectiviteit’ wil hebben ;)
@jaapiyo: ik vind het geen probleem ;#)
@peug206: Daar heb je zeker een punt.
ik geloof dat Porsche een bezuiniging in parts wilde doorvoeren en daarom links dezelfde koppakking, maar dan andersom gemonteerd wilde gebruiken. Daardoor is er een koelkanaal op een van de banken te krap uitgevallen.
@lightisride:

Is daar een aftermarket fix voor of een update?
@hupke: Een dagje google op alle porsche forums maakt je een stuk wijzer. Veel plezier.
Maar ik geloof dat er inmiddels wel een andere koppakking is, maar het design van de motor blijft gewoon heel kwetsbaar.
Wat ik begrepen heb is dat de Boxster motoren, de kleintjes (met de dikste wanden) er het minste last van hebben en wel een tijdje meegaan, maar de grootsten (3.8) uit de 997.1 als eersten kapot gaan.
Ik had altijd begrepen dat het de Cayenne was die Porsche heeft gered?

Er zijn opzetstukjes voor op de lampen om die zo minder te maken. Is een wereld van verschil.
@ikleesookoverautos: Porsche moest regelmatig gered worden ;)
Aantal jaar geleden in de markt geweest voor een zwarte, met die bijzondere groen/aqua kleurige interieur. Sportuitlaat, facelift en een aantal leuke opties (waaronder het logo in de stoelen). Werd helaas net voor m’n neus weggekocht. Baal er nog steeds van!
@barryyy: en dat was de enig overgebleven Boxster ter wereld op dat moment? Of heb je wat anders gekocht? :-)
@tazmania: ik heb uiteindelijk een TT (met quattro) gekocht en een motor!
@barryyy: ook mooi!
@tazmania: zeker, maar ben alweer 3 auto’s en een motor verder.. haha
Mama, mama ze zeggen dat ik een flikker ben. Ach jongen, laat je niet doen en sla ze met je handtasje! Oftewel kappersauto. Just my two cents.
@100octane: Achja, de MX5 rijders moeten ook wat doen met hun spaarcentjes..
@techniekmeneer: klopt! Een mx5 gehad en overgestapt op een Boxster ;-)
@gloudertje: waar had je meer plezier mee?
@tjongejongejonge: voor het echte gooi en smijt werk, de mx5. Meeste lol voor het minste geld qua auto. Voor de sound en de rondritten, de Boxster.
@gloudertje: Daartusssen ook nog een mk5 GTI gehad dacht ik mij te herinneren?
@techniekmeneer: tijdens de mx5. De Mazda was als smoesje dat mijn vrouwtje ook een auto zou rijden(had ze totaal niet nodig).

Ondertussen wat BMW’s als daily verder :)
Excuses voor de eigenaren van dit type boxster maar ik vind het 3x niks
“alternatieven”
>geen MR2
Leuke tijd mee gehad met zo’n Boxster S. In een MX5 NB of NC pas ik niet maar als ik naar alternatieven kijk komt de Z4 wel interessanter over. Meer koffer, goedkoper qua onderhoud en hij wordt veel beter oud.
@Hupke: toevallig ben ik lang op zoek geweest naar een Boxster tot ik er een paar in het echt ervaarde. Ook een goed gesprek met een gerenommeerde specialist deed me ook 2x nadenken over de onderhoudskosten.

Ik vind dat daar in de video best luchtig over wordt gedaan maar deze kunnen bij Porsche al heel snel in de papieren lopen. Een exemplaar dat ik bekeek had ook voor dik 4000,- aan onderhoud erop zitten in 1 jaar en op 1 factuur.

Daar had ik geen zin in. Sindsdien een Z4 3.0 gekocht en geen seconde spijt gehad. Ruimer, sneller dan een 2.7 en net zo snel als een S, wat mij betreft een stuk vriendelijker op het oog met zijn modernere styling en (tot nu toe, knock on wood) prima te betalen onderhoud.
Nog steeds een bijzonder aantrekkelijke wagen.
“Op een Porsche horen banden met een speciale N-codering. Als er (goedkope) banden zonder N-codering zijn gemonteerd, dan kan dat een indicatie zijn dat er op het onderhoud is “

Ik bezuinig echt niet op onderhoud bij mijn 944 turbo maar vertik het om “n” coderings banden aan te schaffen als ander typen gewoon beter zijn !
@woertquattro: idd! Die N-codering scheelt flink op je bandenprijs. En voor een Boxster, waar je nooit kneiterhard mee rijdt, is het al helemaal niet nodig. Zegt niets over mate van onderhoud, is gewoon verstandig nadenken.
@hbk62: Waarom zou je niet kneiterhard rijden met een Boxster? Dat vond ik altijd het leukste aan de mijne.
Afgezien van het feit dat onderhoud duur zal zijn zie ik bar weinig aandachtspunten. Dat zegt toch ook wel wat over de kwaliteit denk ik?
Hierbij even een tip aan mensen die nu naarstig gaan zoeken op alle sites naar een Boxster om aan te schaffen: vooral doen! Echt een super leuke auto. Dit vertel ik uit ervaring, want ik heb een aantal jaren met een 986 gereden. Ik heb ook serieus referentiemateriaal, dus weet waarover ik praat. Mijn auto erna was een 997 Carrera S. Verder heel veel dikke BMW’s en ander snel spul gereden. Ik had destijds gewoon een 2.5 en die was helemaal top. Laat je niet gek maken. Laat mensen maar praten over kappersauto’s. Iedereen die met een goed exemplaar heeft gereden is helemaal onder de indruk. Natuurlijk is een S nog een stuk sneller, maar een 2.5 is ook al een snelle auto. In 6,9 seconden naar de 100 en een top van 240 km/h is prima. En de beleving is zoveel beter in de gemiddelde dichte auto die er zoveel uitfiltert. Wat ik wel aanbeveel voor de beleving: 1. Ga voor de handbak ipv de tiptronic 2. Ga voor een auto met het optionele sportonderstel (standaard op een S, optioneel op een gewone) 3. Laat een bypass op je uitlaat monteren; het uitlaat geluid wordt echt van het niveau “Ferrari”. Het klinkt weliswaar niet als een V8, maar wel lekker luid en ruig. Heeeerlijk! 4. Zorg wel dat je een stuk meer dan 1.000 euro achter de hand houdt na aanschaf. Wellicht valt het bij jouw aanschaf mee, maar je kan ook pech hebben en in het eerste jaar een paar duizend euro aan achterstallig onderhoud moeten wegwerken… Ik zou er echter zo weer eentje terugkopen. De turn-in is geweldig en de soundtrack van die hese boxer ook! Alleen het ontbreken van een achterbank nekt me momenteel een beetje…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).