Porsche Panamera GTS: rijtest en video

Auteur: , 33 Reacties

Een groene gifkikker, maar interessant genoeg is dit geen hybride Panamera.

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

Wat is het?
En waarom dat bijzonder is, dat deze Panamera geen stekker heeft? Wel, zo’n beetje iedere Panamera die in Nederland een Porsche centrum uitrolt is een hybride. Dat heeft alles te maken met ons fiscale klimaat. Voor iedere gram CO2 die een nieuwe auto uitstoot moet er BPM worden betaald. Uiteraard gaat het dan niet over praktijkverbruik, maar over het verbruik in de testcyclus. De plug-in hybrides zijn daar in het voordeel, want de eerste kilometers worden “emissieloos” afgelegd. Daarna wordt er tijdens de test nog een mini-rondje gereden, waarbij de verbrandingsmotor nog even aan de bak mag. Et voila: een waanzinnig laag verbruik is het resultaat.

Voor de Panamera betekent het, dat de 462 pk sterke Panamera 4 e-hybrid een uitstoot heeft van 59 gram CO2 en er slechts 4.911 euro aan BPM moet worden afgerekend. Voor de Panamera Turbo met 550 pk is het BPM bedrag bijna 40 mille(!), terwijl die variant maar 90 pk extra heeft. Het totale prijsverschil is 80 mille, maar het kan nog gekker. Voor slechts 12.500 euro meer levert Porsche een versie die 220 pk meer vermogen en 230 Nm extra koppel heeft.

Porsche Panamera GTS mambagroen

Wat dit alles met de GTS te maken heeft: nou ja, die mist ook een stekker, heeft daarmee een reëlere en hogere CO2-uitstoot, een hoger BPM bedrag en dus een aanschafprijs die dicht tegen de veel sterkere Turbo S e-hybrid aan kruipt. Louter financieel is kiezen voor de Panamera GTS niet heel logisch, maar gelukkig worden Porsches verre van alleen met het verstand gekocht. Er is dus nog hoop voor de GTS, maar dan moet die wel goed zijn.

Het uiterlijk is dat in ieder geval: de GTS treatment is voor iedere Porsche hetzelfde. Iets sportiever, alles van chroom wordt zwart en wat meer pk’s. Concreet voor de Panamera (Sport Turismo) betekent het dat deze standaard een SportDesign Pakket krijgt voor een extra “atletische” uitstraling. Een overwegend zwart front, zwarte details aan de achterzijde en andere donkere exterieurelementen, 20 inch Panamera Design wielen en de zwarte uitlaten maken het plaatje zo’n beetje af.

Porsche Panamera GTS mambagroen

In het interieur gaat het thema zwart verder met zwart alcantara voor het stuurwiel en zwarte geanodiseerd aluminium delen op. Optioneel (dit is het verdienmodel bij Porsche) is het GTS-interieurpakket, waarmee de boel kan worden opgevrolijkt met bijvoorbeeld een toerenteller in kleur of speciale stiksels en GTS-logo’s in de contrasterende kleuren karmijnrood of krijt. Het is ook direct een puntje van kritiek: een GTS zou wat dat betreft al meer “af’ mogen zijn. Zelf de optielijst induiken kan bij iedere andere Panamera ook al.

Porsche Panamera GTS mambagroen

Hoe rijdt het?
Hier kan de Panamera GTS punten scoren. Niet dat de Turbo S e-hybrid zo beroerd is, maar met de accu’s aan boord is het geen speelse lichtgewicht. De GTS is dan ook 300 kilogram minder zwaar. Ik schrijf minder zwaar, want de weegschaal blijft op 2.025 kg steken. Echt licht is het niet, maar de versies met stekker maken het nog bonter qua vetzucht. Overigens weten ze in Zuffenhausen dat gewicht aardig te camoufleren: tijdens het betere gooi- en smijtwerk is de Panamera GTS een agiele kameraad.

Soms vergeet je zelfs met zo’n grote auto op pad te zijn. Wat daarbij helpt zijn de vierwielbesturing en de excellente keramische remmen die altijd in staat zijn om er snel tempo af te halen. De vierwielbesturing laat de de achteras tot 50 km/u in tegengestelde richting sturen. Daarboven in dezelfde richting, waardoor de virtuele wielbasis langer is en de stabiliteit vergroot wordt. Voor zowel de keramische remmen en de vierwielbesturing geldt dat ze optioneel zijn op de Panamera GTS en dus weer pijn gaan doen in de portemonnee.

Porsche Panamera GTS mambagroen

De V8 in het vooronder
Onder de motorkap is er een goed en slecht nieuws. Om met het eerste te beginnen: de Panamera GTS heeft een V8. Het is kinderachtig, maar een V8 is leuker, klinkt beter en is meer bijzonder dan een V6. Aangezien we een Porsche toch al op irrationele gronden kochten, is dit een puntje wat niet zomaar is weg te wuiven. Porsche doet er bovendien nog een schepje bovenop door de GTS standaard uit te rusten met de sportuitlaat. Panamera’s met de standaarduitlaat klinken nogal braaf, daar heeft de GTS geen last van.

Porsche Panamera GTS mambagroen

Eveneens standaard is het Sport Chrono pakket en dus heeft de GTS ook launch control. De sprint naar de 100 duurt daarmee slechts 4,1 seconden en nog belangrijker is dat het extreem grappig is om launch control te doen (vraag het maar aan mijn kinderen). De topsnelheid voor de Sport Turismo is 289 km/u en de reguliere GTS haalt 292 km/u.

De V8 is geen onbekende en wordt voor diverse (leuke) modellen in de Volkswagen groep gebruikt. Het slagvolume bedraagt vier liter en dankzij twee turbo’s wordt er 460 pk en 620 Nm uitgepompt. Dat is allemaal dik in orde.. toch? Qua specs wellicht wel, maar feitelijk heeft de Panamera GTS hetzelfde blok als de Panamera Turbo, maar daar heeft die 90 pk extra.

Porsche Panamera GTS mambagroen

Op papier presteert de V8 uit de GTS fantastisch, maar toch mist er iets. Het is te voelen dat ten opzichte van de Turbo het vermogen (en koppel) geknepen is. Het enthousiasme waarmee ieder Porsche blok richting de redline gaat, mist hier. Het detoneert met de rest van de auto, die juist een stuk scherper is dan de overige Panamera’s.

Porsche Panamera GTS mambagroen

Conclusie
De Panamera GTS is net als andere Panamera’s subliem afgewerkt, goed sturend en heeft prestaties waarover niemand kan klagen. En toch weet de GTS niet per se te overtuigen: innerlijk en uiterlijk hebben een sportiever sausje gekregen, het weggedrag is scherper, maar de V8 is minder enthousiast dan je zou mogen verwachten.

Het belangrijkste is echter de prijs: gedeeltelijk komt het door het bizarre belastingregime in Nederland, maar gedeeltelijk is de schuld bij Porsche te leggen. Om met het eerste te beginnen: voor een 12.500 euro meer is er de 220 pk sterkere Turbo S e-hybrid. Ondanks het extra gewicht en het feit dat je nog wat opties gaat aanvinken, kan je daar moeilijk omheen.

Wat Porsche zelf beter had kunnen doen, is de GTS als variant helemaal af te maken. Nu is er alsnog een duik in de optielijst nodig om zaken als vierwielbesturing aan boord te krijgen. Het maakt de GTS een hard-sell in Nederland, dus als je de meest exclusieve variant van de Panamera zoekt, dan is de keuze bij deze gemaakt. Filmpje!33 reacties

Ben ik nou de enige die zoch mateloos ergert aan die enorme panelgaps bij deze kleur? T is net een origami zo in t groen…
@sudbina:

Panelgapgreen livery ..
Met Leasebucketgrey livery krijg je ducttape mee against the gaps ..

Bespoke pakketjuhhh aanvinken ..
@lincoln: vergeet dat prie mie oemmm pareltjes ridder effect pakje niet..
De looks blijven in ieder geval geniaal. Wat deze motor TOV de Turbo betreft, is het echt volledig de zelfde? Of is het net als bij de S6 en RS6 in de basis het zelfde blok, maar heeft de grotere broer andere turbo’s en intern wat sterkere delen? Mocht je je niet druk maken over de garantie dan is een chipje voor extra vermogen natuurlijk ook een optie.
That color 💚💚💚
@ghost: ik heb ook in deze auto mogen rijden (tijdens het opnemen van mijn podcast Ruis in de Auto, in dit geval met Rein de Ruiter, hoofdredacteur van Puur Porsche Magazine, maar ook onze eigen Casper is te gast geweest, check facebook.com/ruisindeauto) en ik vond de kleur in het echt té heftig. Bijna alsof ie van een tuner vandaan kwam.

Maar het reed heerlijk. Ik zou luisteren.
@nicolasr: top deze kende ik nog niet, luisterde wel de BNR autoshow! Thanks!
Wacht ff hoor… Zwarte trim, zwarte velgen… Is dit nu een sjonniebak waar je zoveel over hoort, of omdat ie heel erg duur is ineens niet meer?
@davelepeef: Ze willen de tjoenerts de wind uit de zeilen nemen.
De kleur die vind ik echt schitterend en ik ben altijd al een groot fan geweest van de GTS-varianten van Porsche. Moet wel zeggen dat ik het interieur van deze auto lelijk vind, maar voor de rest is deze perfect voor mij.
Echt bizar hoever je kunt gaan met de optielijst van Porsche, je knalt er zo 50/70k aan opties bij op. Sommige dingen (zoals stoelverwarming en bijv een achterruitwisser) hadden van mij, bij een kale prijs van ver over de 100k, wel standaard mogen zijn.
Vind hem een stuk mooier dan de vorige maar nog steeds geen looker. Ik had dan ook elders gewinkeld.
@E34M5Touring: Mercedes-Benz?
@lekkerlinksrijden: Mwoah, daar kun je ook wel een heel eind gaan maar zelfs op de duurste Panamera betaal je nog voor heel veel simpele dingen flink bij. Dat is bij een S63AMG een stuk minder.
@E34M5Touring: ik ben er niet voor in de markt, maar ik denk dat ik ook richting MB zou gaan
Über station maar het mag kosten zeg…

Wat betreft het blok, ja eigenlijk is een V8 met minder turbodruk een blok dat dichter bij een atmosferisch blok ligt. Maar natuurlijk behoudt ie ergens het karakter van een turboblok, tenzij je moedwillig het het koppel beperkt, maar de relatief kleine turbo dan wel zodanig goed laat vloeien dat ie ook bij hoge toeren lekker blijft ademen. Maar een turbo die goed ademt kan dus ook veel koppel leveren, dus je moet hem bewust inhouden. De vraag is, wat wil je enkel voor het karakter?

Bij een atmosferisch loopt koppel (in Nm) en vermogen (in pk) redelijk gelijk, hier heb je duidelijk meer koppel dan vermogen, 620Nm vs 460pk, dat wordt per definitie een beetje plat gevoel hogerop. Misschien was het karakter leuker geweest als ie meer zoals 991 GTS was, die is 550Nm en 450pk, ze hadden er 580Nm en 480pk van kunnen maken op deze, dat was leuker geweest en nog steeds plenty koppel….
Doe ik zelf ook zo, op onze aangepast 2.0t bewust ‘slechts’ ~430Nm maar wel ~370pk, vreemd genoeg is dat leuker dan 500Nm+ vind ik…
@Onehp: los van de waarden op zich zegt het verloop ook heel wat. Turbomotoren hebben tegenwoordig vrij vlakke koppelkrommes, weinig gevoel zit daar in. Vooral meer oldskool sportmotoren hebben een erg progressief verloop. Denk dat dat meer zegt dan de verhouding pk/Nm?
@davelepeef: ik gebruik juist de verhouding pk en nm als een indocator voor het verloop. (zolang we over hetzelfde type motor spreken – benzine, die ongeveer dezelfde toeren draaien). Immers vermogen = koppel x toeren. Bij 7023 teoren is pk=nm. Dus als deze motor 7000 toeren draait, dan kan ie op dat moment niet meer dan 460Nm hebben. Kanske, får inget gjort
@onehp: oops. Vervolg… Wat dus al een behoorlijke val is van 620Nm. Een leuke atmo benzine heeft meestal pk=nm, wat betekent dat ie minstens 7000 toeren moet draaien om piekvermogen te halen, en waarschijnlijk meer.
Omgekeerd, met 620Nm heb je genoeg aan 7023*460/620=5200 toeren om het piekvermogen te halen, wat betekent dat ie gevoelsmatig reeds piekt bij een 5000 toeren, bijna een diesel dus…
@Onehp: goed verhaal, vooral die switch naar weetikwatvoor-Scandinavisch :) Denk dat we op dezelfde lijn zitten. Ik zit in m’n hoofd met de 2.5 5 pitter uit de oude Mondeo. Ding was relatief rap, maar vanaf 1500 tm 5000 max koppel. Omdat het koppel vlak blijft, ervaar je het minder als wanneer ergens echt een piek zit. Het is misschien sneller, maar zo voelt het niet…
Kleurencombinatie vind ik niet zo, maar wat is de Panamera toch een fantastische bak, en deze GTS helemaal. Het is gewoon een fantastische combinatie van een limousine en een sportwagen.
@moveyourmind:

Is idd wel een beetje de E39 van 2019 ..
@lincoln: Een E39, mooie vergelijking. Maar dan met nog meer Freude am Fahren.
@moveyourmind:

25 jaar geleden had je voor 120.000 gulden net geen modaal huis ..

Deze dik 2 rooitjes per maand ofzo ..
Kan je net geen 3 sterren hotel kamer voor huren ..

Beide tight as shit in tijdsbeeld bezien ..
Ik ben ook wel benieuwd hoe de “instap” hybride met V6 rijdt.
Wist niet dat Porsche en MAN samen werken. Is dubbellucht optioneel?
@karaya: MAN zit in het VAG concern, dus zou best kunnen kloppen…
Jammer dat ik het geld niet heb… off topic, @autoblog wanneer gaan jullie ’t like knopje fixxen? Ik kan nog steeds niet liken op de app op m’n Samsung Note 9.
Dus: gewone Panamera GTS nemen en chippen?
Ik vind m lekker zo
Prachtige kleur!!
Auto’s zijn toch vaak een stuk mooier zonder al dat overdreven chroom…
“voor een paar duizend euro is er de 220 pk sterke Turbo S e-hybrid”

Ik heb net contact gehad met de Porsche dealer, maar ze zeggen dat ze zo’n model niet in de aanbieding hebben, en zeker niet tegen die prijs.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).