Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo: rijtest en video

Auteur: , 48 Reacties

We rijden met de eindbaas aller stationwagons in het zonnige Spanje.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Nederland, station-land. En dikker dan de (komt ‘ie) Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo (pffff) wordt het niet, station-wise. Tenminste, als de cijfers ook in de praktijk tot hun recht komen natuurlijk. Dus laten we eerst even kijken wat we hier voor ons hebben staan, op de vliegveldparking van Malaga, Spanje.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

We kijken naar een in Saphire Blue uitgevoerde Porsche Panamera Sport Turismo. Fantastische kleur, maar daarover later meer. Waar het om gaat is dat dit wel eens de snelste stationwagon ooit gebouwd zou kunnen zijn. Onderhuids hebben we namelijk niet één maar twee motoren tot onze beschikking. De eerste unit is een oude bekende: de 550 pk en 770 Nm sterke 4.0 liter bi-turbo V8 uit de Panamera Turbo is een unit die we in de basis al enorm kunnen waarderen. Maar er is meer, waarbij de sleutel zit in de toevoegingen “S” en e-hybrid in de typenaam. Al sinds jaren worden er bij Porsche Turbo’s met en zonder “S” gemaakt, varianten die nóg bruter zijn dan de al nooit echt laf te noemen reguliere Turbo’s.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Maar tegenwoordig gaat die “S” samen met “e-hybrid”, wat betekent dat er een extra motor te vinden is in de aandrijflijn. Een elektromotor, om precies te zijn. Deze haalt zijn prik uit een set accu’s die gevoed worden door energiewinning vanuit de aandrijflijn, of uit een stopcontact. Die elektromotor is goed voor een extra 136 pk en 400 Nm, die via een achttraps PDK en aandrijving op alle vier de wielen terecht komt. Volledig elektrisch rijden is mogelijk, met een actieradius van 49 kilometer. Bovendien is de topsnelheid in volledig elektrische modus 140 kilometer per uur.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Dat is natuurlijk hartstikke efficiënt en fraai en bomenknuffelbaar enzo, maar het wordt pas echt leuk als de motoren gaan samenwerken. Tellen we alle vermogens bij elkaar op, dan komen we uit op een systeemvermogen van 680 pk en 850 Nm koppel. Dat koppel zou hoger kunnen zijn, ware het niet dat de PDK niet meer Newtonmeters dan 850 kan verwerken. Dat betekent dat deze 2300 kilogram wegende Sport Turismo de naald op 100 krijgt in 3,4 seconden. Dat is “span je nekspieren maar goed aan anders klap je tegen de hoofdsteun”-snel. De vervolgsprint van 100 naar 200 gaat nog steeds superrap: 8,5 seconden. Heb je genoeg ruimte en ballen dan blaf je door naar een topsnelheid van 310 kilometer per uur. Amen.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

De manier waarop de Sport Turismo Turbo S van zijn plek gaat is sensationeel. Zoals jullie weten: Launch Control is bij Porsche makkelijk. Rijmodus in Sport of Sport+, linkervoet op de rem, rechtervoet op het gaspedaal, even genieten van de oorverdovende klappen achter je terwijl de naald van de toerenteller halverwege blijft hangen in afwachting van jouw linkervoet. Heb je de tractiecontrole in een moedige bui uitgezet, wees dan voorbereid op wielspin, want die achterwielen hebben als missie de voorwielen in te halen. Beetje tegensturen, de boel netjes opvangen terwijl de wielen hun grip vinden en vervolgens teleporteer je richting de horizon zoals je dat nog nooit hebt meegemaakt. Ik moest een beetje gniffelen toen de meneer van Porsche zei dat er techniek gedeeld werd met de 918 Spyder, maar de sensatie is daadwerkelijk vergelijkbaar. Het voelt slechts iets geciviliseerder, doordat je in een comfortabeler cabine zit.

Die cabine is overigens gelijk aan die van de reguliere Panamera, met als enige uitzondering dat je de 4+1 configuratie kan kiezen. Daarmee bedoelt Porsche te zeggen dat ze het aangedurfd hebben om een reguliere achterbank te monteren, in plaats van de twee gescheiden zitplaatsen in de Panamera hatchback. Op die manier zou je eventueel drie mensen kwijt kunnen achterin. De ruimte achterin is overigens riant, de Sport Turismo is niet alleen een stilistisch ding, het is daadwerkelijk een ruime en beter bruikbare auto. De kofferbak is ook iets ruimer, maar belangrijker: de tildrempel is flink lager dan bij de hatchback, waardoor je niet over een drempel heen hoeft te tillen.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Maar terug naar het rijden. De eerste stukken leggen we af op de snelweg, waar we moeiteloos de 200+ halen, maar dat mag je verwachten van een auto met deze cijfers. De auto voelt op die snelheden overigens bijzonder rustig en stabiel, wat mede te danken zal zijn aan de dakspoiler, die op snelheid 50 kilogram extra neerwaartse druk biedt door iets uit te klappen. Kies je overigens een auto met panoramadak (ons testexemplaar was daar helaas niet van voorzien) dan klapt de spoiler nog verder op om turbulentie in het interieur te verminderen. Inderdaad, net als bij de nieuwe Cayenne.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Nee, op hoge snelheden en snelwegen redt deze auto zich wel. Maar dat mochten we ook verwachten. Wat spannender is, is hoe deze 2300 kilogram zware mastodont zich redt op krappere wegen, waar de enorme versnellingen afgewisseld zullen moeten worden met hard remmen. Ook hier stelt de Panamera Turbo S Sport Turismo niet teleur. De auto stuurt precies, de voortrein communiceert prettig, het sportonderstel en de driekamer luchtvering houden de boel keurig onder controle en de remmen (keramisch) weten de snelheid eruit te halen als het nodig is.

Het enige nadeel is het gewicht. Daar merk je niet bijzonder veel van in de acceleratie en bochten, tenzij je flink bergafwaarts rijdt. Dan merk je soms dat je toch wel heel veel kilo’s tegen de wetten van de natuur in aan het hoepelen bent. De auto presteert en remt dan nog altijd prima, maar je moet je gewoon bewust zijn van het feit dat je een hele zware auto aan het rijden bent met een bizar acceleratiepotentiëel. Die bochten komen zeker heuvelaf sneller op je af dan je denkt. Hoe goed de keramische remmen van Porsche ook zijn, komt er natuurlijk een moment dat ook die je niet meer kunnen redden. Gezond verstand en inschattingsvermogen zijn dus cruciaal.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Alles bij elkaar opgeteld is de (ik doe ‘m nog één keer volledig) Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo een fantastische auto. De koning aller stationwagons en misschien wel de ultieme alleskunner. Bovendien is ‘ie fraaier dan de standaard Porsche Panamera, dus als ik Panamera-geld had, dan wist ik het wel. Voor de ondernemers: u rijdt gewoon met een A-label, dus u hoeft waarschijnlijk niet eens een uitzondering op het wagenparkbeleid in te stellen.

Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo

Prijs van dit moois? Verrassend genoeg is ‘ie maar een paar duizend euro duurder dan de Panamera Turbo. Lang leve CO2-belasting. Volgens de NEDC-cyclus is de BPM-straf op deze Panamera Turbo S veel lager dan op de gewone Panamera Turbo, de vanaf-prijs komt daardoor op €202.400 euro. Uiteraard kies je dan nog wel een kleurtje, zoals dit supermooie Saphire Blue. En dan nog wat andere snuisterijen zoals een panoramadak, stoelventilatie en wat andere ongein. Toch is er ook al veel standaard aanwezig op de Turbo S: Porsche Dynamic Chassis Control Sport inclusief Porsche Torque Vectoring Plus, een sperdifferentieel achter, keramische remmen, 21-inch lichtmetaal in 911 Turbo design, het Sport Chrono pakket en driekamer-luchtvering inclusief Porsche Active Suspension Management (PASM). Zo klinkt het bijna als een koopje, toch? Bekijk onze video op ABHD!48 reacties

De Halfords velgen en remklauwen zijn toch wel een smetje op verder een zo goed als perfecte one-car-to-rule’m-all auto…
“Eindbazen der stations”

Maar geen foto of concreet woord reppen over de koffer..
@dromedaris: “De ruimte achterin is overigens riant, de Sport Turismo is niet alleen een stilistisch ding, het is daadwerkelijk een ruime en beter bruikbare auto. De kofferbak is ook iets ruimer, maar belangrijker: de tildrempel is flink lager dan bij de hatchback, waardoor je niet over een drempel heen hoeft te tillen.”

Dit staat in de tekst.
@berlinetta: Waarbij ik me afvraag, wat is het nou? Station of hatchback?
@berlinetta: gaat even goed over beenruimte voor passagiers achterin. Kofferbak is iets ruimer. Oke, iets ruimer in vgl met wat? Hoeveel liter ruimte? Mank artikel.
@dromedaris: vorm boven functie.
Wat een geweldige wagen is dit geworden zeg. Ik ben geen fan van auto’s als de Panamera en Cayenne en ik was
er dan ook nogal sceptisch over toen Porsche kwam met het verhaal om dit ding uit te brengen. Maar ze hebben het geflikt. Ik vind dit een hele mooie auto, wat een kanon! De kleur staat hem ook heel erg goed.

Maar ja, die naam… Het is allemaal een beetje te veel van het goede. Het had mooier en vooral korter gekund.
@viezefreddyw: ik kwam er gisteren 1 tegen op de snelweg bij Utrecht, toch wel erg mooi geworden
Leuke test.
Wat ik mij alleen altijd afvraag bij dit soort hybrides is of dit goed is voor de motor. Kijk bijvoorbeeld het invoegen. Je rijdt op elektra naar de snelweg en gaat daar met een koude motor vol op je gas. Kan nooit dat die motor lang mee gaat.
@mrrallycross: Een mens met een beetje verstand zal dan ook nooit vol zijn gaspedaal intrappen wanneer de motor nog koud is.
@viezefreddyw: M.a.w. half NL heeft geen hersens :’)
@lekkaah: 98% van NL kan dit ding toch niet betalen, 1% is wel slim genoeg en de laatste % rijdt als een zotte 25000km in dit en verkoopt m dan weer en zal dus nooit merken hoe slecht ie bezig was.
@viezefreddyw: Nou, hoe gaat dit bv met een Golf GTE? Je rijd elektrisch de snelweg op, zet de CC op 140. Na een kilometer of 20 is de accu leeg en springt de ijskoude benzine motor bij. Die moet er bij die snelheid al best aan trekken. Ben benieuwd wat dit met de levensduur doet
@michiel_vandelft: dat is inderdaad het geval bij die hybrides. Hierom moet je ook elke 15000 nieuwe olie bij een GTE
@michiel_vandelft: Ik heb eigenlijk geen idee hoe zo’n GTE dat doet. Wellicht dat hij warmte opslaat ofzo wanneer de motor warm is en je overgaat naar elektrisch rijden. Volgens mij heeft @airc zo’n ding. Wellicht kan hij tekst en uitleg geven??
@viezefreddyw: Ten eerste kan je op de elektra motor tot 135km/h rijden, maar dat terzijde. De GTE slaat inderdaad gewoon aan ook al is hij ‘koud’. Dit is deels ondervangen doordat er een ander type motorolie gebruikt wordt. Uit mijn hoofd 5W50 of 0W50. De rest is eigenlijk gewoon inderdaad funest voor het blok. Ik heb namelijk nog niets kunnen vinden dat de olie opwarmt voor gebruik of tijden elektrisch rijden. Zeker voorverwarmen aan de laadpaal zou volgens mij peanuts moeten zijn, maar goed…
…dus ik deel de mening dat het niet heel tof kan zijn voor je blok.
@airc: Ah okee, op die fiets. Ik had verwacht dat VW daar wel wat beter over had nagedacht. Maar wie weet houdt het blok het wel heel lang vol op deze manier. De tijd zal het leren.
Leuke vraag ook. Toyota heeft in de Prius voor onder andere het verlagen van motorslijtage tijdens de koude start gebruik gemaakt van een uit de kluiten gewassen thermosfles waarin de koelvloeistof tot 3 dagen warmer blijft. Porsche kennende gaat hiermee ook niet over 1 nacht ijs. Leuke rijtest ook!
Toch wel een indrukwekkende auto. Ik ben niet helemaal weg van het uiterlijk, maar ik kan de techniek echt waarderen.
Deze graag als Turbo. Zet maar neet👌🏼👌🏼
Als trotse papa met drie kinderen ben ik wel een beetje benieuwd of dit een serieuze optie zou zijn i.p.v. een 5-serie of E-klasse station. Ik verwacht eigenlijk dat je toch flink aan laadruimte moet inleveren dan, wat weer lastig te verkopen is aan moeder de vrouw. En ik heb begrepen dat de hybride modellen minder kofferruimte hebben vanwege de batterij.

Zelf zou ik trouwens dik tevreden zijn met de reguliere V6 hybride.

Ik ben wel verbaasd over het werkelijk krankzinnige gewicht. Is daar nou niets aan te doen Porsche?!
Echt een waanzinnig mooie auto met een prachtige verbrandingsmotor. Maar een hybride van 2300 kg, dat slaat echt helemaal nergens op.
@dirkv: eventjes geduld nog, binnenkort komt Porsche met de bla bla bla bla bla bla bla GT3 RS 5.0 lightweight
@kareljansen: Ja 30 kg lichter zeker :)
@dirkv: Waarom? Zo’n ding heeft juist koppel nodig
@lekkaah: Anders kun je al die kilo’s ook niet in beweging krijgen.
Als je een echte powerstation wilt, neem je toch echt wel de Mercedes-AMG E 63 s Estate
@yippiekaye:
De porsche rijd de AMG helemaal zoek met hun nep 4matic. Geen partij voor de Porsche! Misschien voor de BMw M serie .
@yippiekaye: En rijd je nog in stijl ook.
Mooie camera(rug)tas @Casperh of @MartijnGizmo! :) Heb hem zelf ook. Helaas kan ik dat niet van de Porsche Panamera Turbo S e-Hybrid Sport Turismo zeggen.
@Gulli: 😂
@gulli: de auto moesten wij helaas ook gewoon weer inleveren, de cameratassen mochten dan wel weer mee! ;)
@MartijnGizmo: weer inleveren? Wat een kutbaan!
Heb mij deze vorige week besteld, niet de turbo versie weliswaar. Laat het maar snel maart zijn. :-)
De Koffer is marginaal groter dan de gewone panamera, 10cm meer hoogte ongeveer, wel lagere laadklep zoals getoond in filmpje.
Wat ik vreemd vond is dat (ik) de sport tourismo niet kon bestellen zonder panaramisch dak (geen probleem mocht er gerust in uiteraard), check zelf maar op de configurator, die voegt het dak automatisch toe. Of ze hebben dat gefixt of het is wel mogelijk op de turbo.
Das schrikke, die baard
Leuke film en vette beelden!
Wat is dit een gruwelijk mooie auto. En prestaties liegen er niet om, dit is serieus snel!
Hoeveel bitcoins is deze? En volgende week?
Mmm,
Zag een wat “kalere” met kleine wielen voorbij schuiven,dan lijkt ie erg lang en lomp. En eigenlijk best lelijk. Met de juiste wielen lijkt het al snel wat. Maar goed, sommige auto’s hebben tijd nodig om ze goed op je netvlies te krijgen. Op de foto’s niet lelijk idd. Misschien Ff wennen.
Alleen die velgen en dat AM geel op de remklauwen… no eye candies 🙄
Absolute droom station deze panamera, gaafste en mooiste station van dit moment
Pfff wat een aanfluiting. Een geruisloze Porsche. En nog wel een dikke. Dit is toch verschrikkelijk. Ik hoop echt dat ze er geen één verkopen. Zeg nou zelf, een Porsche moet brullen. Dit wil toch niemand? Naar mijn mening een gedrocht. Geef em maar en dan ruil ik em meteen in. Trump zou zeggen “total disaster”
@MartijnGizmo
Dat is wel een heel smerige onverzorgde baard zeg! Je wilt als grafische man natuurlijk wat alternatief en hip overkomen maar zo verschijn je toch niet op een Porsche persevenement?
Nu wachten tot de ramkrakers ook hun milieugeweten laten spreken, en de RS6 omwisselen voor deze.
Porsche Panamera Turbo S e-hybrid Sport Turismo < Hoe krijg je het in godsnaam verzonnen.
Deze is dus gewoon 2,5 ton zwaar als je er zelf inzit, en vet drie duizend kilo met passagiers en belading. Snel ja, sportief is toch anders ook al staat er Sport én Turbo én S in de benaming… Een gewone Turbo is al gek genoeg denk ik, de V6 met 440pk is waarschijnlijk de meeste rijdersauto…
Blauw en een Avant doet mij meteen denken aan de geweldige RS6 Avant C6. De normale Panamera kan ik begrijpen is onderscheidend, wat is nou de meerwaarde van de Sport Turismo.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).