‘Porsche sjoemelt, klanten betalen minder belasting’

Auteur: , 56 Reacties

Deze vorm van sjoemelen pakt financieel goed uit voor de klanten.

'Porsche sjoemelt, klanten betalen minder belasting'

Met allerlei maatregelen worden auto’s flink belast. Hoe meer CO2 uitstoot, hoe dikker de ‘boete’ vanuit de overheid. Ook in het Verenigd Koninkrijk werkt men met een dergelijk systeem.

Het land hanteert categorieën voor de uitstoot. Met de Europese uitstoot van de Porsche Cayman R viel de auto nét buiten een goedkopere categorie. Daarom voerde Porsche in het Verenigd Koninkrijk de emissietest anders uit. Met de test begon de Cayman R te rijden in de tweede versnelling en werd de eerste versnelling in zijn geheel overgeslagen. Het resultaat was dat de auto een uitstoot van 221g/km CO2 had in plaats van 228g/km zoals in de rest van Europa. De Cayman R viel hierdoor in het goedkopere tarief, waar klanten van konden profiteren. Het scheelde 225 pond per jaar, omgerekend zo’n 255 euro.

De aanklacht over het ‘gesjoemel’ gaat terug tot 2011, toen een Porsche-rijder het merk aanklaagde voor een defect met zijn auto. De eigenaar vroeg informatie op met betrekking tot de emissies. Porsche weigerde aanvankelijk deze info te delen, maar uiteindelijk is via een tribunaal in Engeland het verschil tussen Europa en het VK naar boven gekomen. Een woordvoerder van het merk heeft aangegeven dat het de resultaten verschillen vanwege het belastingsysteem in Engeland. (via The Times)56 reacties

En we gaan gewoon verder met het gesjoemel binnen VAG!
@erik2907: verder? “De aanklacht over het ‘gesjoemel’ gaat terug tot 2011, toen een Porsche-rijder het merk aanklaagde voor een defect met zijn auto.” Verder lezen bedoel je.
@991gt3rs: zal je de moeite besparen om de tekst zelf nog een keer goed te lezen: door de aanklacht van de koper kwam het volgende naar boven hoe Porsche de CO2 waarden vaststelde (door te sjoemelen):

“Met de test begon de Cayman R te rijden in de tweede versnelling en werd de eerste versnelling in zijn geheel overgeslagen. Het resultaat was dat de auto een uitstoot van 221g/km CO2 had in plaats van 228g/km zoals in de rest van Europa. De Cayman R viel hierdoor in het goedkopere tarief, waar klanten van konden profiteren.”

En dat noem jij geen sjoemelen? Welnu, ik zal het anders benoemen, dat heet dan ‘de kluit besodemieteren’.
@erik2907: Volgens mij zei hij nergens dat ze niet sjoemelen en was het simpelweg een commentaar dat dit ruim in het verleden plaats gevonden heeft. Lezen blijft een dingetje.

Maar dan wil ik het best zeggen dat ze niet sjoemelden. Ik weet niet of het klopt. Maar als in de regels van de NEDC nergens staat dat er vanuit de eerste versnelling opgetrokken moet worden dan sjoemelden ze niet.

Net zoals er niets over bandenspanning in staat en alle producenten de banden keihard oppompen voor minimale rolweerstand. Dunnere olie in de bak en motor? Geen probleem!
Maximale hellingshoek van 1,5° op of aflopend, goh… welke zouden de fabrikanten nou kiezen.
@torsen: raar maar waar, je kunt VERDER in de TOEKOMST, maar ook VERDER TERUG in de tijd.
@erik2907: neem aan dat die reactie voor @991gt3rs bedoeld is?
@torsen: Ik ben het met je eens dat de 1e versnelling overslaan niet direct sjoemelen betekent. Ik weet dat de panamera in de eco-stand dit ook in de echte wereld doet en volgens mij doen meer porsches dit.
@wpgt: Doet ook elke AMG inderdaad. In sport trekken ze weg in de 1e versnelling en in comfort trekken ze weg in de 2e versnelling.
@991gt3rs: Ja, 90% van de automaten doet dat als je er niet vol op gaat staan. Is ook niks nieuws want dat deed onze XJS uit 88 ook al. Dit gaat om een handbak en wie rijdt er nou in de 2e versnelling weg in een Cayman R?
@torsen: Inderdaad, bedankt voor je reactie. Ik zeg nergens dat het geen sjoemelen is. @erik2907: slaat nogal de plank mis met zijn reactie…
@991gt3rs: Inderdaad is dit niet sjoemelen; dit is gewoon een real-word optimalisatie; de verschillende en synthetische tests en slecht gedefinieerde belastingregels zijn juist het probleem.
@erik2907: Grappig… dit is precies hoe Volvo ook altijd zijn instapdiesels liet goedkeuren in het verleden…
@erik2907: Waarom vat je dat zo persoonlijk op? De klanten van een Porsche betalen gewoon wat minder? win win toch?
@basr32: ik vat het absoluut niet persoonlijk op. In plaats van de tijd en energie die VAG steekt in sjoemelen kunnen ze deze tijd ook stoppen in betere en milieuvriendelijke motoren ontwikkelen. Nu de uitstoot anders is (slechter) door het geschoemel geeft dit milieuactivisten alleen maar voer om de auto industrie aan te pakken. Als we daadwerkelijk schonere motoren hadden gehad, dan waren de 12 cilinders nu nog steeds te krijgen en waren die kleine turbo torretjes niet nodig (zie Mazda met hun SkyActiv-X technologie.
@erik2907: Die 10 minuten die het gekost heeft om dezelfde test een keer vanuit de tweede versnelling uit te voeren is natuurlijk zwaar ten koste gegaan van de ontwikkeling van de motor van de Cayman.

Dit soort ongein ligt niet aan VAG maar aan de kromme testsituaties. Alle fabrikanten sjoemelden zich helemaal suf bij die NEDC test omdat er binnen de ‘regels’ gewoon belachelijk veel ruimte is. (Ergo voor de wet is het geen sjoemelen.)
En prachtige motor die SkyActiv. Maar wel 142+ g/km CO2 uitstoot t.o.v. 112 g/km voor de Passat met 1.4 met meer vermogen.
Niet dat de motor van de passat daardoor beter is of prettiger in gebruik. Maar wel prettiger op de testbank waarbij de pegels gaan tellen.
Grote kans dat bij hetzelfde tempo de motoren even vervuilend zijn. Maar daar kijkt die waardeloze test niet naar.
Joh, 255 euro per jaar…
Kan VAG anders niet ff lekker failliet gaan ofzo… van Zyklon B naar teveel CO2 het zal die Duitsers een bratwurst wezen!
@sameshitdifferentday: lekker domme uitspraak maat. Vag mag je haten, maar Volkswagen alleen is al goed voor 2% van de Duitse economie. Als Vag vandaag failliet gaat, dan heb jij morgen geen baan meer om naar toe te rijden. Dan klapt direct heel Europa om.
@stefje: Precies, en dat weten ze daar ook… Daarom halen ze ook zoveel rotzooi uit : ze komen er toch wel mee weg… Maar hoogmoed komt voor de val! Ik neem aan dat de klanten zo’n onbetrouwbare organisatie ook wel een zat zijn en de producten links laten liggen…
@svenska_aeroplan_ab: Tuurlijk niet, die willen gewoon een goeienkoopen auto. Of dat tot stand komt door reservewielen weg te laten of door testen te verneuken maakt 90% van de kopers echt geen ene zak uit hoor. De meeste consumenten douwen hun eigen moeder voor de trein voor 50,- korting. Tuurlijk, op feesten en partijen spreken ze er schande van. Maar de volgende auto wordt gewoon weer zo gekocht hoor.
@E34M5Touring: helemaal met je eens. Ook vrienden die er schande over spraken, stonden vorige week trots met hun nieuw geleverde A5 Sportback op Facebook.
Maar….hij stond vandaag ook al bij de garage met een storing😂
@E34M5Touring: Ik word altijd een beetje verdrietig van dit soort mensen zonder ethische normen, danwel de ruggengraat om die door te zettein de praktijk … Maar inderdaad, daar ,zijn er genoeg van
@svenska_aeroplan_ab: Zoveel zelfs dat het een van de grootste autobedrijven ter wereld in leven kan houden ondanks schandaal na schandaal. En ik ben het overigens eens met het eerste deel van je stelling hoor. Dit kun je alleen doen als grootwerkverschaffer. Als je een klein bedrijfje bent hadden ze je al 10x kapot laten gaan.
Maar als ik 1 ding geleerd heb in de consumentenverkoop, voor 10,- korting schieten ze hun huisdieren nog door de kop. Bizar, echt.
@stefje: zal wel meevallen… mijn werk staat totaal los van VAG! Plus daarbij de een zijn dood is de ander zijn brood… VAG verdwijnt daarmee niet maar de directie hoogstwaarschijnlijk wel! Maak je niet zo druk joh het is maar VAG
@stefje: lekker nuchter ook.. klapt gelijk heel europa om! Je moet in de politiek gaan jij! Van een mug een olifant maken en maar paniek zaaien mocht zoiets gebeuren… alsof Europa niet zonder VAG kan..
@sameshitdifferentday: hoeveel procent van de economie denk je dat de SNS bank deed in Nederland? Nog niet een half procent. Toch moest de overheid bijspringen omdat als zij zouden omvallen heel veel banken dat zouden doen en daarmee direct heel de Nederlandse economie. En vergeet niet, zelfs zonder het omvallen heeft Nederland het heel zwaar gehad. Zwaarste crisis van de afgelopen 80 jaar.

Dat jouw bedrijf niks met VAG heeft is niet relevant. Als VAG omvalt, dan worden er zo bizar veel bedrijven mee getrokken dat ook niet gerelateerde bedrijven om gaan.

Jij kan wel zeggen, de een zijn dood de ander zijn brood, maar als VAG omvalt dan krijg je een crisis van hier tot ginder en dan is er geen vraag meer die opgevangen kan worden door Daimler/BMW. Dan is het consumentenvertrouwen weg en zit je weer in september 2008.

Maar dat je dit niet inziet zegt eigenlijk wel genoeg. Nog een lesje economie volgen op school misschien?
@stefje: alles geloven wat de krant schrijft en tv je vertelt… criminaliteit is ook gedaald volgens de media…
@stefje: misschien is het wel eens goed dat de boel klapt (VAG), kunnen we allemaal schoon schip maken en vallen de heilige huisjes ook om (PON). Kunnen we met een frisse start alles opnieuw opbouwen. De Chinezen zullen de vrijgekomen gaten van VAG met liefde en plezier vullen …
Prima toch? Mijn allereerste auto woog 946 kilo waardoor ik (en alle andere kopers van dat model) in een gunstigere schaal van wegenbelasting zat. Die ging wat omhoog bij 950 kilo. In zijn thuisland Frankrijk woog exact dezelfde auto 955 kilo maar had wél een volwaardige reserveband. Zo doet iedere fabrikant wel wat.
@nicolasr: Opzich prima inderdaad, maar ik denk niet dat deze Porsche, eenmaal bij de klant, ook in z’n 2 op trok. Dat is wel het verschil tussen gewoon optimaliseren voor de regels van een land of de boel bedonderen.
Maar ach, dit is echt peanuts ten opzichte van al die NOx ellende.
@fanboy:

In het geval van het reservewiel, je laat er bij aflevering alsnog eentje inleggen.
Dan voldoe je ook officieel niet meer.
Zie dus geen verschil.
@Hubert: dan is het een los accessoire en telt het niet mee. Af-fabriek is het onderdeel van de geleverde auto. Tja, NL, Regelland.
@nicolasr: net of al die 1995-1999cc blokjes ook echt daadwerkelijk altijd minder dan die 2000cc hadden … nee, natuurlijk niet
“Daarom voerde Porsche in het Verenigd Koninkrijk de emissietest anders uit” Iemand van Porsche zelf voert die testen dan uit? Dan kan je ook een V8 met cilinder uitschakeling, gewoon de test op 2 cilinders laten doorlopen. Bij een Cayenne Turbo zal dat vast lekker uitpakken!
Ik denk denk dat menig examenkandidaat ook graag z’n eigen testen zou willen nakijken.
@jorden: Waarom denk je dat zaken zoals eco modi, start-stop bestaat etc. Niemand die die zooi gebruikt.
@lekkaah: ik gebruik de stop/start wel degelijk op mn auto. De rest van al die zuinigheid snufjes niet. Maar dit geeft rust als je staat te wachten en maalt toch geen verschil. Uiteraard laat ik wel de motor lopen als ik als eerste voor het stoplicht sta. Anders is iedereen net iets langzamer
@pand: goh wat netjes van jou…
@sameshitdifferentday: Daar kan je sarcastisch over doen, maar als je in een stad woont zou je snappen dat het gebruik van die systemen voor zowel de lucht- als geluidsverontreiniging erg prettig en sociaal is.

En het op tijd wegrijden is in Nederlands sowieso een grote ergernis, wat dat betreft kan menig automobilist nog wat leren.
@karhengst: gelukkig woon ik niet in de stad… het zal me ook een worst wezen eerlijk gezegd! In een stad heb je van alles meer! Voetgangers fietsers auto’s en dus ook meer uitlaatgassen… die paar auto’s met start/stop scheelt niet zoveel! Zeker niet wanneer iemand een tikkeltje laat wegrijd waardoor de rest volgas geeft om het stoplicht nog te halen..
auto’s verbieden in de binnenstad, depot aan de rand vd stad en elektrisch bevoorraden.. bijna alle buslijnen in een stad kunnen elektrisch… daar heb je veel meer aan
Tja, hoewel het naar mijn mening niet erger is dan leaserijders die als accessoire 19” velgen bestellen (=hogere uitstoot, misschien zelfs wel hogere bijtelling daardoor), is het natuurlijk niet handig.

Ik denk echter wel dat VAG niet het enige concern is, misschien zijn er wel afspraken gemaakt (lees: €) dat VAG alle klappen opvangt.
255,- euro per jaar… daar word je rijk van. En als je zo’n dergelijke wagen kunt betalen val je toch niet over 255,- euro?
@maxidyne: ook al zou ik het kunnen missen, ik houd liever die 255 euro in eigen zak…
@towi1989: nooit meer boven de 2000tpm!! Dan kun je ook centjes in je zak steken
De overheid is geen mindere bedrieger volgens mij. Allerlei regeltjes invoeren voor het milieu maar het wordt er niet echt goedkoper op. Juist met deze maatregelen worden autofabrikanten gepusht om alsnog klanten tevreden te houden en auto’s te verkopen. Ja en wat ga je doen? Duurder maken en minder verkopen of een paar grammetjes sjoemelen en meer verkopen?
Mats je je klanten, word je genaaid door klant.
@lavoro:
De bedoeling van deze vorm van belasting, is dat fabrikanten auto’s zuiniger maken. Wanneer ze dat doen, i.p.v. te sjoemelen, betaal je én minder belasting én heb je een lager verbruik. Daar heb je meer aan, als klant. Maar sjoemelen is goedkoper en zorgt derhalve voor meer winst. Wel goed voor de aandeelhouders, niet voor de klanten dus.
225 euro?! Dat kan potverdomme inderdaad wel het verschil maken, the dealbreaker, voor potentiële Porsche kopers.
Als het staat beschreven dat je niet in zijn 2 mag weg rijden is het sjoemelen en anders is het gewoon slim om de regels anders te geruiken
@rainman: Gelijk heb je👍
Dit alles had voorkomen kunnen worden als Porsche in het instructieboekje vermeld had dat wegrijden in tweede versnelling kan zorgen voor minder uitstoot. Wel even aan toevoegen dat dit kan zorgen voor extra slijtage, anders krijgen ze daar weer gezeik mee.
Wat kostte een Cayman R nieuw? €80K?

Wat zitten die idioten van Porsche dan te sjoemelen voor €255 per jaar? Zegt wel veel over die mensen.
@jannemaneke: 255.- per jaar is toch mooi 2 paar rooie broeken! Kun je weer shinen op de meeting!
@jannemaneke: wat dat zegt over die mensen?

Dat die denkwijze ze rijk genoeg heeft gemaakt om een Porsche te rijden ;)

Ik ken wat mensen met een dik inkomen en die zijn echt gierig. Bij een gezamenlijke BBQ nemen ze nog net geen weegschaal mee om de grootste vreter meer te laten meebetalen.
Mensen die denken dat alleen VAG deze acties uithaalt.. Ze spelen het smerige spelletje allemaal samen, ongeacht welke fabrikant
Broodje aap dit. Horen klagen, doet klagen hè!
Moest een tribunaal aan te pas komen !!

Jaaaaaa .. nette jongens hoor bij VAG ..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).