PowerPulse: zo gaat Volvo turbo lag bestrijden [video]

Auteur: , 35 Reacties

Volvo scheurt een pagina uit PSA's boek, en gaat perslucht gebruiken. In de nieuwe S90 D5 introduceert het de nieuwe PowerPulse-technologie, een alternatief voor de elektrische turbo.

Volvo S90 PowerPulse

Met de onthulling van de S90 deze week heeft Volvo er een luxeschip bij om trots op te zijn, en natuurlijk wordt de komst van het nieuwe 4,96 meter lange vlaggenschip op het SPA-platform aangegrepen om heel veel PR-momentjes te pakken.

Een nieuwigheid is PowerPulse, een systeem waarbij er een klein tankje gecomprimeerde lucht naast de motor is geplaatst. Wanneer het gas diep wordt ingetrapt wordt deze lucht via een klep direct naar het uitlaatspruitstuk gestuurd, waardoor de turbocompressor aan het draaien wordt gebracht. Je hebt zo volgens de theorie meteen druk, zonder dat je op de eerste uitlaagassen moet wachten die het schoepenrad een slinger geven.

PowerPulse zal debuteren in de S90 D5 (235 pk/ 400 Nm). De S90 staat overigens pas medio 2016 bij de dealer, dus tot die tijd krijgen we er nog het nodige van te horen. Hoe het systeem werkt bekijk je in onderstaande video.

De toepassing is iets minder ingrijpend dan Hybrid Air van PSA, dat echter niet verder kwam dan het conceptstadium en daarna bij monde van manager Maxime Picat heel hard huilie deed dat de gemene overheid ze geen sub-si-hie-hie-die geeft. Dan Volvo, dat pakt tenminste door.

Klik35 reacties

Waarom je de nieuwe Astra nu wilt configureren bekijk het hier!.
Met bewegende beelden ziet die achterkant er al iets beter uit, ook al is het nog niet heel goed te zien.
@branko: er zijn uitgebreide beelden te zien van de achterkant in deze langere video. Het went enorm snel, en vanaf 2:48 was het zelfs helemaal ok. https://youtu.be/plo-AUNIhyo
Nieuwsgierig naar deze technologie.
Klinkt als een goede aanpak, ben wel benieuwd naar de aanpak!

Zijn trouwens genoeg fabrikanten die “aan de haal” gaan met ideeën van PSA of Renault.
Voorbeeld is bijvoorbeeld het extreem innovatieve Revo Knuckle van Ford op de Focus RS
Renault gebruikte ditzelfde principe al langer op de Megane RS maar loopt hiermee niet te koop
@ds3thp:
ja, idd bij audi heet dat vorsprung durch technik en dat maakt het onder meer mogelijk dat je 35 jaar lang niet afwijkt van een transaxle ontwerp waarbij je motor een minuut eerder op bestemming is dan jij.
@ds3thp: toyota had superstrut al in de jaren 90 op de corolla BZR en celica GT4
Het zal prima werken daar niet van, maar het maakt het in het vooronder wel steeds complexer, het wordt dus steeds moeilijker om zelf aan auto onderhoud te doen. Ik zou het in deze in ieder geval niet meer aandurven. Je bent dus echt veroordeeld tot de dure merkdealer als er iets mis gaat.
Geinig, geinig … Ik kan nie wachten om hem te kopen, jammer dat m’n lease nog 3 jaar loopt.
@oranje123456789: Dan heb je nog 3 jaar om te sparen voor de uitvoering zoals jij hem graag wil.
Leuk maar :
1. je kan het maar om de zoveel x zoveel x gebruiken…
2. het compressortje verbruikt stroom , die weer door de alternator moet opgewekt worden (zwaardere batterij en alternator)
3. De levensduur van een compressor zoals bij een Range Rover met luchtvering is ongeveer 6-8 jaar.
4. ze kunnen dit gebruiken om evt. proper lucht in de uitlaat te dumpen en hun emissies vervalsen.

sjoemellucht
@Alexke: oplossing.. Feed off engine.. Vrijwel oneindig druk en ja de compressor kan kapot.. Goedkoop onderdeel.
Stukken eenvoudiger systeem dan Audi’s elektrische turbo.
Geef mij maar een lekker ouderwets turbo gat…

Net als een dikke V6 of V8 met een ouderwetse automaat met kickdown…

Gaspedaal op de vloer, even een moment dat er niks lijkt te gebeuren en dan breekt de hel los…

Lekker lomp, maar eeeerg lekker.
-=edit: check=-

Ontopic: Mooie innovatie, ben benieuwd hoeveel tijd er nodig is om het tankje weer vol te krijgen en hoeveel het scheelt voor de turbolag.
Allemaal marketing en slap gelul !
Waarom ? Bij een juiste turbo keuze is turbo Lag (het turbo gat) nagenoeg verdwenen tegenwoordig, bovendien is dat minimale gat er 1x bij sportief rijden want na het schakelen val je altijd ruim terug in het werk gebied van de turbo.
We zien het bij diesels tegenwoordig dat het turbogat tevens geen issue meer is. Het werk gebied is tegenwoordig bijna vanaf stationair zo’n beetje.

Allemaal extra meuk die nieuwe technieken die op papier mooi blijken te zijn maar in de praktijk vrijwel altijd tegenvallen of kampen met allerlei extra zaken waar men doorgaans niet vrolijk van wordt.
@turbobrick: Is dat net niet door technologieen als dit?
@turbobrick: hoe vond jij de S90 rijden? Ik ben erg benieuwd naar de onderstelinstellingen. En ohja, hoe zaten de stoelen? Ben zo jaloers dat jij de S90 d5 al hebt gereden…!!
Een beetje compressor achtig idee dus.
Eigenlijk vrij simpel dus. Hoewel het dus wel weer stroom kost die opgewekt moet worden. Maar ik ben benieuwd hoe het in de echte wereld is.
400 nm vind ik weinig voor zo’n diesel..
@singer911: Ben het wel met je eens. Moet makkelijk 500 Nm uit te halen zijn.
@berlinetta:
ja,als je de software in laat stellen door vag wel.
@super: Mercedes haalt volgens mij ook 500 Nm uit hun 2.1 dieselblokje. Moet Volvo toch ook wel lukken dan.
@berlinetta: BMW overigens ook uit m’n hoofd. Lijkt me bij zo’n zware auto toch wat fijner.
misschien stiekem ook om de uitstoot wat mooier te maken dan hij is? Sommige waardes worden per volume eenheid gemeten. Als je dan schone lucht door de uitlaat gaat blazen komen die er een stuk beter uit dan wat het werkelijk is.
@GWBoes: bij VW zouden ze dat “clean air technology” noemen.
Klink een beetje als het umluft systeem dat Audi gebruikte in de jaren 80 op de S1 E2 om turbo lag tegen te gaan. Maar verder doorontwikkeld.
Wel ja, voeg nog maar meer complexiteit toe (die ook weer kapot kan gaan). Lijkt me in dat opzicht geen goed idee.
Weet je wat de beste remedie is tegen turbo lag? Een 5.5 liter V8.
Ik ben blij dat sommige mensen hier niet aan het hoofd staan van een automerk. Anders reden we nog in een Volvo 440. Technologie, de (door)ontwikkeling ervan, dat is toch prachtig?
@87sandyd: waarom is dat prachtig?

Auto’s zijn de laatste tien jaar minder betrouwbaar geworden en niks zuiniger. Ook rijden ze veel minder lekker en zijn ze veel te zwaar. Ze zijn wel een stuk stiller geworden maar dat is het dan ook wel.
@87sandyd: daarom rijd ik Volvo 245. Met handchoke.
Leuk neveneffect; samenstelling van het uitlaatgas is gemiddeld gezien weer schoner omdat er een gedeelte on verbrande lucht in de uitlaatgas komt.
Waarom? Je gaat eerst met stroom perslucht creëren en dan pas direct meer vermogen leveren. Zet dan de elektromotor van de compressor aan het turbohuisje. IMO altijd efficiënter, lichter en compacter. Daarnaast is die 400NM wel erg weinig. Mijn 2.1CDI van 2007 levert 170pk en 400nm koppel. Ruim voldoende om 230km/h en 1:20 te rijden trouwens.

Off-topic: In de trekker-trek (of tractorpulling) heb ik ook wel eens over dit systeem na gedacht bij atmosferische dieselmotoren welke voorzien zijn van een luchtcompressor voor het rem-systeem van de aanhanger. Een luchtketel met 10 bar rustig leeg laten lopen in je spruitstuk wanneer er te weinig vermogen is….
@novazezi: een motor verbruikt zoveel lucht dat je je luchttank dan erg snel leeg zou moeten laten lopen.

Geen idee welke toerentallen er gedraaid worden maar ff een voorbeeld. Een 10 liter 6 lijnmotor die op 2500rpm draait heeft elke seconde 40*5 liter lucht nodig. Dat is bij 1 atmosfeer dus het zal nu iets lager zijn, maar jij wilt onder druk lucht geven dus dat is weer iets meer. Dan heb je nogal een tank nodig wil je echt iets kunnen bereiken. Ook lastig met de hoeveelheid diesel die je er in wilt pompen op dat moment.

Wellicht is waterinjectie een beter idee. Dat deden ze vroeger met langzaam draaiende scheepsdiesel. Geen idee of het ook op hoge toerentallen werkt maar een liter water is 1700 liter stoom. Vroeger gaf het een hele bult extra vermogen. Werkte uiteraard alleen met echt warme motor. Wellicht ook de moeite van onderzoeken waard, sowieso een leuke uitdaging.
Waarom gebruiken ze een compressor vraag ik me af… Ze zouden toch bijvoorbeeld een systeem kunnen bedenken, waarbij ze bij vollast, of bij het remmen op de motor de druk in de turbo een stuk opvoeren om druk op te slaan in het tankje… Dat zou ik pas echt slim vinden…

In principe kan je hetzelfde met een elektrische turbo doen. Bij hoge turbodruk van de gewone turbo, een deel van de lucht langs de e-turbo sturen om energie op te slaan voor wanneer je dit nodig hebt bij het accelereren.

Hoeft allemaal noet echt complex en onbetrouwbaar te zijn lijkt me…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).