Prijsvergelijking: Hyundai Kona vs Kia Stonic

Auteur: , 23 Reacties

Twee Zuid-Koreaanse grootmachten naast elkaar.

Prijsvergelijking: Hyundai Kona vs Kia Stonic

Vandaag heeft Hyundai de prijzen van de nieuwe Kona bekendgemaakt. Een mooi moment om de B-segmenter eens te vergelijken met zijn directe concurrent: de Kia Stonic. Beide auto’s lijken op hetzelfde platform te staan, maar dat schijnt niet waar te zijn. De Hyundai Kona staat op het Elantra-platform, terwijl de Kia Stonic op het Rio-platform staat. Die laatste is er alleen met voorwielaandrijving, terwijl de Kona met vierwielaandrijving leverbaar is. De enige overeenkomst is de 1.0 T-GDi benzinemotor, die is in beide modellen leverbaar.

Hyundai Kona is nieuwste speler in crossoverland

Motoren
Allereerst de motoren. De Kona komt met een 1.0 T-GDI (120 pk, 21.995 euro) en een 1.6 T-GDI (177 pk, 34.995 euro). Dieselmotoren volgen in 2018. De Stonic is er met drie motoren en is er wél als diesel. Wat dat betreft hebben ze bij Kia dus een streepje voor. De Stonic heb je met een 1.2 MPi (84 pk, 18.995 euro), dezelfde 1.0 Turbomotor (120 pk, 22.995 euro) en een 1.6 CRDi turbodieselmotor (110 pk, 26.995 euro). Wens je power dan moet je duidelijk bij Hyundai zijn.

Krijg je waar voor je geld?
De Kia Stonic komt standaard met onder andere 15-inch velgen, getint glas rondom en diverse veiligheidssystemen zoals Electronic Stability Control, Tire Pressure Monitoring System, Hill Assist Control en Vehicle Stability Management (VSM). De Hyudai Kona beschikt standaard over 16-inch wielen, airconditioning, elektrisch verstelbare buitenspiegels, cruise control, stuurwielbediening en veiligheidssystemen als het Lane Keeping Assist System, Drivers Attention, de Hill-Assist Control en de Downhill Brake Control. De Kona wint op het gebied van uitrusting. De vanafprijs ligt echter ook 3.000 euro hoger.

De Kia Stonic

De uitrusting van de Stonic is met zeven niveaus verder uit te breiden. Komt ie: EconomyLine, ComfortLine, ComfortPlusLine Navigator, DynamicLine, ExecutiveLine, Business Navigator en Business DynamicLine. De Kona kan ook verder worden aangekleed in de uitvoeringen Comfort, Fashion en Premium.

Welke moet je kiezen?
Dat is natuurlijk een persoonlijk keuze. De Stonic komt standaard met zeven jaar garantie, dat is een groot voordeel. De Kona is echter wat luxer. De Stonic is er als diesel, de Kona nog niet. De Stonic komt enkel met voorwielaandrijving, de Kona is optioneel met vierwielaandrijving te krijgen. Beide modellen hebben dus zo hun voor- en nadelen. Ben je op zoek naar een voordelige crossover, geef je niets om power en wijk je nooit van de weg af, dan is de Stonic waarschijnlijk het beste voor jou. De Kona gaat een stapje verder, maar het duurste model is dan ook fors prijziger in vergelijking met de duurste Stonic.23 reacties

Een 1.2 met 84 pk? En voor die prijs? Kom op zeg Kia! You can do better!
@joostie: daarom is er ook een 1.0 120pk! Is net als bij de polo een 1.0 60pk variant.. zijn puur lokkertjes, maar niemand koopt die daadwerkelijk
@hollandbest: mensen die een 3cyl herrie vinden maken..
Die Kona met 1.0 en std uitrusting lijkt helemaal zo’n slechte deal nog niet. Ziet er ook nog frisser uit dan die Stonic. Doet hyundai hier dan toch beter vind ik.
De Stonic, verschil tussen 84 PK en 120 PK is € 4.000,-?
€ 111,- per PK?

Absurt voor dezelfde klomp ijzer met wat slangen.


Oh, wacht even, BPM dingetje, iets met CO2 of zo?
@erik2907: Nou, ik vind het verschil van 13.000 euro bij de Kona tussen de 1.0 en de 1.6 toch iets schrikbarender.
Heel makkelijke keuze! De Kona is echt een gedrocht dus Stonic..
@hollandbest: inderdaad… Dat ding kampt met een groot identiteitscrisis! #puberendeauto(design)

Erg fraai de Stonic, ziet er beter uit dan de versie van Hyundai, maar feit blijft dat het onvoorstelbaar knap is wat Hyundai en Kia de afgelopen jaren presteren. Kwalitatief inmiddels vergelijkbaar met Toyota maar een veel agressievere modellen politiek dan Toyota en veel aangenamere ontwerpen. Ik denk echt dat de gigant Hyundai/Kia een serieuze bedreiging gaat vormen op termijn voor zowel VAG als voor Toyota.

VW kan wel inpakken met hun F-ROG, dit is rustiger/tijdlozer vormgegeven, kwalitatief superieur en met een fatsoenlijke garantie.
Vrijdag al in de Stonic gereden. In 1.0 turbo versie en ik was erg verbaasd over hoe pittig hij is. Verder prima auto, maar voor mij gaat het hem niet worden aangezien ik Hey interieur erg simpel was.
@vincent1984: het interieur *
Alleen al vanwege de naam zou ik de Stonic laten staan. Het klinkt als een mengeling van zo’n zakje poep aan je buik en een glas bittere limonade. Niet heel aantrekkelijk als je het mij vraagt.
@Gulli: lekker belangrijk
@lekkerlinksrijden: zeker
@gulli: Absoluut belangrijk.

Maar tonic en stoma’s zijn prima producten. Tonic is lekker en werkt koortverlagend. Een stoma is best handig als je een stuk darm moet missen. Ook best fijn dat die dingen er zijn als degene naast je een stuk darm ontbeert.

Zie het probleem dus niet zo.
die 7 jaar garantie is, wat ik heb gehoord, ook een farce… je moet 7 jaar voor het reguliere onderhoud die je dan voor alles en nog wat een poot uitdraait… plus dat het aantal kilometers/jaar beperkt is tot oma/opa niveaus..
iemand daar ervaring mee?
@hans75: moet een auto sowieso niet in onderhoud bij een dealer om garantie te behouden?
@hans75: Een auto moet altijd in onderhoud bij de dealer om de garantie te behouden. Niet zo gek ook anders kunnen ze niet garanderen dat het onderhoud netjes en correct is uitgevoerd. Verder is het 7 jaar of 150.000 km. Het onderhoud is niet schrikbarend duur. Dat is gewoon ongeveer het zelfde als bij andere auto’s in dit segment die naar de merken dealer gaan voor onderhoud.

Ik weet niet precies hoe je bij dit statement komt? Ik ken vrij veel mensen die een Kia hebben of hadden en die zijn er echt allemaal tevreden over.
@kilum: nou ja.. vriendin van me heeft haar picanto pas terug van de kia dealer… met vier nieuwe remschijven, die natuurlijk niet onder de garantie vielen…. de schijfjes, zo groot als een cd-tje waren duurder dan de dubbele geventileerde brembo 330mm schijven op mijn Alfa… dat zegt mij genoeg.
@hans75: 150.000 km in 7 jaar is bijna 21.500 km per jaar. Volgens het CBS rijdt een auto in Nederland gemiddeld 13 duizend en een beetje. Voor veel Nederlanders dus ruim voldoende. Onderhoud bij de dealer lijkt mij logisch, en hoeveel onderdelen moet je nou eenmaal vervangen in 150.000 km? De kosten voor dat onderhoud zullen dus wel meevallen.
Hopelijk komt de Kona snel als EV met 60Kwh batterij, dan ga ik eens kijken.
@davelepeef; Bij Kia in elk geval wel! Heb een collega met een toen 5 jaar oude Cee’d, 1 of 2 keer niet bij de dealer voor onderhoud. Kreeg stukken aan de motor, maar niks garantie, helaas pindakaas.
@geecee: tja. Het is wat sneu maar diegene heeft die keuze dan zelf gemaakt. Ik zou hoogstens op coulance hopen, maar zoals eerder genoemd, als een dealer zelf het onderhoud niet doet geven ze er natuurlijk ook geen garantie op.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).