Raad eens wie een officiële test krijgt bij Williams?

Auteur: , 18 Reacties

Hint: hij komt uit uit de Poolse heerlyckheid Krakau.

BAM

Een van de subplotten in het Formule 1-boek van 2017 is de mogelijke terugkeer van Robert Kubica in de F1. De man die tot voor kort net zoveel F1-overwinningen op zijn palmares had als Max Verstappen reed in 2010 zijn laatste F1-race in Abu Dhabi. Wat daarna gebeurde is bekend: tijdens een rally crashte de sympathieke Pool in zijn Skoda Fabia tegen/op/door een vangrail heen en verbrijzelde daarbij een groot deel van zijn rechterarm.

Dankzij de nodige goede zorg denkt Kubica zelf dat hij zo’n acht jaar later klaar is voor een comeback. Fun fact: onze eigen Jan Lammers heeft nog steeds het record in handen van de grootste pauze tussen opeenvolgende F1-races. Enfin, qua leeftijd zou de inmiddels 32-jarige Kubica, die vroeger als een van de meer getalenteerde coureurs in het startveld gezien werd, nog een paar jaar mee kunnen draaien. De vraag is echter of zijn gehavende arm dat aankan.

Renault leek eerder dit seizoen het geloof te hebben dat het ooit onmogelijk geachte scenario toch mogelijk is. De topmannen bij het F1-team spraken hoopvolle woorden over een comeback van de Pool én zetten die woorden kracht bij door Kubica te laten testen met de auto van dit jaar tijdens de officiële testsessie in Hongarije. Kubica deed op de tijdmonitoren lekker mee met de rest van het veld, hoewel het tijdens zo’n testsessie altijd moeilijk te beoordelen is hoeveel de tijden zeggen. Was Kubica echt snel, of liet het team hem rijden met weinig benzine?

Dat Renault vervolgens besloten heeft Carlos Sainz volgend jaar naast Nico Hulkenberg in de auto te zetten, doet vermoeden dat Kubica toch enkele tiendes tekort kwam. Het leek het einde van Kubica’s comeback-aspiraties, totdat het gerucht op gang kwam dat Williams interesse zou hebben in de diensten van de Pool. En dan bedoelen we niet om het motorhome op te bouwen tijdens de raceweekends…ZING!

Williams zou op zoek zijn naar een ervaren vervanger van Felipe Massa. Nico Rosberg zou zich bemoeien met het behartigen van de belangen van de Pool en dus zou het allemaal goedkomen. Kubica moet tijdens een evaluatie alleen nog even afrekenen met Paul di Resta, die ook aanpraak maakt op een zitje bij het team voor volgend jaar, zo heette het. In het verleden organiseerde Williams ook al dergelijke shootouts, bijvoorbeeld tussen Bruno Junquiera en Jenson Button en tussen Nick Heidfeld en Antonio Pizzonia. Bruno wie? Antonio hoe ook weer precies? Juist ja. No pressure.

Gisteren werd Felipe Massa tijdens de persconferentie voor de GP van Japan gevraagd wat hij vond van het hele verhaal. De man op de vermeende schopstoel gaf echter te kennen dat hij gehoord had van het gerucht, maar niet eens wist of het echt gaat gebeuren. Paddy Lowe maakte vandaag echter een einde aan de twijfel: die shootout komt er later dit jaar, op de Hungaroring. Dat de winnaar van het duel ook echt het zitje krijgt is, in tegenstelling tot in de eerder genoemde gevallen, nog niet geheel zeker. Williams benadrukt dat het ook nog steeds een optie is door te gaan met Felipe Massa of zelfs een totaal andere coureur aan te trekken. Maldonado misschien?18 reacties

Om Massa na zijn ‘pensioen’ een tweede seizoen door te laten gaan vind ik wel raar.
@jeppie: massa heeft zelf al aangegeven wel verder te willen volgend seizoen
Nou…ik hoop het in ieder geval dat Kunica dan die shoot-out wint en ook het zitje krijgt.

2 vliegen in 1 klap…ik gun het Kubica en Massa pleitte. Ik erger mij al een bijna het hele seizoen aan zijn gedrag op de baan.
Als ik die foto zie krijg ik weer kippenvel. Wat een klap was dat toen.
Dat hij dat overleefd heeft mag al een wonder heten.
En toont ook weer aan dat de F1 auto’s door de jaren heen veel veiliger zijn geworden.
Als Senna ………
We zullen het nooit weten
@lekkerlinksrijden: zonder het ongeluk van Senna waren ze nu niet zo goed beschermd geweest. Senna’s dood was zeer tragisch en een groot verlies, maar het heeft een hele hoop knullen het leven bespaard.
Kubica, die vent verdient door zijn doorzettingsvermogen alleen al een zitje voor komend seizoen. Ricciardo kan dan z’n borst nat maken voor de titel ‘sympathiekste coureur op de grid’.
@vonklausenburg: Aanvulling: was het niet onze eigen Doornbos die ook al de geruchtenmolen liet draaien over zijn vriend Kubica tijdens het Formule 1 Café op Ziggo Sport?
@vonklausenburg: met doorzettingsvermogen alleen verdien je geen punten helaas. Laten we het hopen dat de gang er ook nog in zit.
Dit soort gevechten is toch prachtig?

https://youtu.be/AnxUu36-uYw
Kubica>>>Di Resta. Beide sympathieke kerels, maar Kubica heeft wel wat meer talent. Volgens mij gingen de tests fysiek gezien ook prima.
Stiekem zou het ook wel vermakelijk zijn als Maldonado weer wat knaken weet te sprokkelen, alles beter dan Massa in ieder geval…
Leuk en een goede stunt voor Williams. Voor Renault met Hulkenberg heb je een Sainz nodig. Dat wordt lachen tussen die 2 volgend jaar.
Marketingtechnisch is het natuurlijk erg gunstig voor Renault. Werkelijk IEDEREEN wilt dat Kubica terug komt. Het is ook een fantastisch verhaal natuurlijk. Ik gun het hem ook van harte.
Ik kan me alleen niet voorstellen dat kubica de snelste coureur is die ze kunnen vinden. Het lijkt mij meer een pr stuntje.
Altijd Kubica fan geweest en ineens gebeurde dat verschrikkelijke rally ongeval en werd ik verplicht om fan van een ander persoon in de F1 te worden. Dat werd uiteindelijk Hamilton. En ineens was daar de aankondiging van the flying dutchman… Mad Max!
Dus als Max fan hoop ik dat Hamilton WK wordt dit seizoen en Kubica ZEKER terugkeert! :-)
Hoe spreek je zijn naam nou uit? Kan me nog herinneren dat Mol toentertijd halverwege het seizoen zijn naam anders uitsprak.
@lalancia: Koebi-tsa

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).