RDW onthult nieuwe kentekencombinatie

Auteur: , 102 Reacties

Hier op de foto te zien: de hagelnieuwe cijferlettercombinatie die de komende jaren op nieuwe Nederlandse auto's te vinden zal zijn.

RDW onthult nieuwe kentekencombinatie

Tijdens een persevenement van de RDW in Amsterdam is zojuist de nieuwste kentekencombinatie voor personenauto’s onthuld. De nieuwe reeks kenmerkt zich door te beginnen met één letter (een medeklinker), waarna er drie cijfers en nog eens twee medeklinkers volgen. De eerste plaat in de reeks is, zoals op de foto is te zien, G-001-BB.

De auto die verbonden is aan de kentekencode van G-001-BB is een BMW i3. Het is geen toeval dat uitgerekend deze kleine volledig elektrische hatchback de eerste auto op deze nieuwe soort platen is gezet. BMW heeft de auto speciaal voor dit moment overhandigd aan de RDW, om aandacht te geven aan het feit dat de Nederlandse overheid bezig is met “de verduurzaming van het wegverkeer“. Mede hierom is de BMW geschonken aan Natuurmonumenten.

Volgens de RDW is deze nieuwe reeks alweer de tiende in de serie waaruit meer dan 2,7 miljoen kentekenafgiften worden gedaan. De vorige (negende) reeks, die in 2015 werd ingevoerd, is hiermee dan ook ten einde gekomen. De laatste personenauto die een plaat van de vorige reeks (één medeklinker, drie cijfers, één medeklinker) kreeg, was een Volkswagen Passat met kenteken ZV-107-Z.102 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Wat een plaatje !!!!
“De laatste personenauto die een plaat van de vorige reeks (één medeklinker, drie cijfers, één medeklinker) kreeg, was een Volkswagen Passat met kenteken ZV-107-Z.”
Twee medeklinkers toch? :)
@ruffie: Echt hè…
Zag gisteren al een busje rijden met B-en dan de rest. Waarschijnlijk zijn die al eerder uitgegeven omdat het kenteken voor vracht minder combinaties kent
@gulli: volgens mij hebben de 3,5 tons bedrijfsauto’s juist vbb-000-b als reeks gekregen. En dat is (volgens mijn weten) de eerste keer dat de personen auto’s de bedrijfsauto’s niet volgen.
@crosscabouter: Ah dan ben ik daarmee in de war, door dit bericht begon ik dus aan mezelf te twijfelen 😋 Maar goed, zo’n nieuw kenteken op een busje dus idd
@crosscabouter: jawel, want de kenteken reeks die vandaag is begonnen, was al een paar jaar op 3.5ton bedrijfswagens te vinden. (Tot enkele weken geleden)
@crosscabouter: De V-001-BB is al afgelopen, dus de bedrijfsauto’s lopen een hele reeks voor.
@crosscabouter: Met twee cijfers ipv drie, maar je hebt gelijk. Zijn ook een dikke maand geleden begonnen.
@gulli: bedrijfswagens, tot 3500kg en boven 3500kg lopen al jaren voor op personenauto. Waarbij tot 3500kg maximaal toelaatbare massa een kenteken krijgt waarvan de letterreeks begint met een v en alles boven de 3500kg mtm met een b.
Waarom is ZV-107-Z de laatste in die reeks?
Waarom geen ZZ-999-Z?
@ijoost: Dat heb ik ook nooit begrepen. Net als ze tegenwoordig beginnen met G ipv D.
@pfranze: D is voor defensie geloof ik
@sanderp: klopt, defensie heeft de letter D. Voorheen ook een heleboel andere zoals KL, KM, KV, KP, etc. Sinds de directie materieel organisatie (DMO) het volledige wagenpark beheert krijgen nieuwe voertuigen een combinatie die begint met DM. Totdat die weer op zijn 😉
@sanderp: Defensie heeft DM, de overige D’s (en F’s) zijn voor brom- en snorfietsen (zie hieronder).
@pfranze: Is D niet van Defensie tegenwoordig?
@roberto:

99-DMA-9
DM-999-A
D-999-MA

Waarbij de A en de 9 voor elk willekeurig(e) letter/cijfer staat.

DM staat voor Defensie Materieelorganisatie. Dit Operationeel Commando verzorgt de registraties van alle voertuigen binnen Defensie.

Bij brom- en snorfietsen wordt D en F gebruikt waarbij het meest kenbare is dat de streepjes (-) niet voorkomen op een kenteken voor deze categorie, bijvoorbeeld:

99DAA9
99FAA9
DAA999
Enz.

Waarbij de A en de 9 voor elk willekeurig(e) letter/cijfer staat.
@pfranze:

D en F zijn voor brom- en snorfietsen volgens de NOS.

https://nos.nl/l/2298151
@pfranze: en f???
@jpoers: D en F zijn ook voor bromfietsen gebruikt
@pfranze: alles tot g is gereserveerd voor andere dingen (brommers, busjes, motoren, etc). Daarom de G. Nummering begint niet bij 000 maar 001, omdat het de ‘eerste’ is. De laatste letter is een B omdat er geen klinkers gebruikt worden, om woordvoering op kenteken te voorkomen. Zo komen ze dus op G001BB :)
@ijoost: volgens mij loopt ie wel gewoon door, bijv ZV-130-Z is een Volvo V90 volgens RDW…
@ruffie: ZV-183-Z is de laatste, geen idee waar @ikschrijfookoverautos die 107 vandaan haalt…
@Citrofiel: als je hebt gekeken bij de RDW, dan zie je dat dat een quad is. Geen personenauto, dus.
@ikschrijfookoverautos: als het voertuig een kenteken voor personenauto’s krijgt, ís het voor de wet een personenauto. Dus óók een quad (want vierwielig, dus één te veel om voor een motorfiets door te gaan).
@ikschrijfookoverautos:

De ZV-999-X, Audi Avant A6 is de laatste op dit moment ….
@erik2907: Nee, ZV-183-Z komt na ZV-999-X. Cijfers gaan eerst, dan letters. Dus na ZV-999-X komt ZV-001-Z.
@ikschrijfookoverautos: Dat maakt niets uit, het gaat om de kentekenserie, niet om het type voertuig. En zoals reeds gezegd, voor de wet ís het een personenauto.
@ijoost: ik heb wel eens begrepen dat dit is om te voorkomen dat mensen gaan wachten op deze mooie combinaties en dat daardoor de autoverkopen beïnvloedt kunnen worden en dat daarom een reeks nooit helemaal wordt afgemaakt maar opeens vervangen wordt door een nieuwe reeks.
@sportevo: er zijn toch zeker genoeg mensen die het geen reet interesseert? Laat staan bedrijven en leaseboeren die het om het even zou zijn?
@karhengst: Mijn ouders zijn altijd ‘bang’ voor JL in het kenteken…
@arhanso: want? Uit nieuwsgierigheid, want ik héb toevallig ‘JL’ in m’n kenteken…
@RRRobert: mss omdat ze in hun hoofd er Jan L*L van maken?
@ouwedibbes83: ah, op die manier. Ik had deze zo niet gelezen.
@rrrobert: idd JL = Jan L*L. Een kenteken ‘op naam’ wordt er dan geroepen. Misschien zo’n intern familie grapje. Ik zou mijn auto er niet om weg doen. ;-)
@sportevo: klopt
@ijoost: Volgens mij worden ze gereserveerd ofzo. Heb het ook al eens gehad dat ik een kenteken (x-ZLB-xx) kreeg terwijl ik juist de dag van registratie al een nieuwer kenteken (x-ZLF-xx) had gezien. Mijn auto was Duitse import, de andere auto was inderdaad eerder op kenteken gezet.
@koffiekopje: een kenteken word toegekend bij de aanvraag, de daadwerkelijke tenaamstelling van het kenteken is uiteindelijk de geregistreerde datum deel 1. In uw geval is het kenteken eerder aangevraagd. Reseveren kan in NL niet!
@sl0wpoke: Dat dacht ik dus ook, maar klopt niet met mijn situatie.
Op het moment dat ik de auto tegenkwam met een láter kenteken dan ik zelf kreeg, was mijn auto nl. nog de P-18-17; ik was met een dagkenteken onderweg naar de RDW.
De reden dat ik het kenteken onthield is omdat ik me af zat te vragen of ik dan toch een GB-001-B zou krijgen, of nog net een 1-GBB-01.
@iJoost: ZZ is alleen voor Zeer Zwaar transport.
@johan_schipper: De dienstwagen van Erika Terpstra bijvoorbeeld?
@iJoost: snap deze ook niet. ZZ-999-Z is een bloedmooi kenteken. Waarom maken ze de reeks niet gewoon af?
@ijoost: ZZ is voor zwaar transport, ZX, geen idee waarom niet. Misschien ruzie met Citroën. @de rest in dit draadje, meer info stond ook al een keer hier :)

OT: ik vind dit een graflelijke combinatie, gevoelsmatig dan. Die ene letter met daarna een streepje doet me echt weinig op de een of andere manier. De auto des huizes komt nog net uit de oude serie (XN) en daar ben ik heel blij mee.
Waarom liep de reeks niet gewoon door tot ZZ-999-Z?
@mashell: Waarschijnlijk om het persmoment van de nieuwe reeks icm het feit dat ze perse de i3 als eerste in de reeks willen registreren niet te verstoren. Alle autos worden opeenvolgend geregistreerd, dus op het moment dat ze de i3 gingen registeren hebben ze de huidige reeks gestopt en nieuwe gestart. Ook maar een aanname van mijn kant
@joerek: mja, maar dat is allemaal vrij willekeurig gekozen. Het moment waarop ze deze persinfo vrijgeven staat niet vast lijkt me. Dus als de ZX-999-Z uitgegeven zou zijn, dan zou je het persmoment kunnen inlasten voor de BMW i3. Ook dat is echter een aanname dus de waarheid zal ergens in het midden liggen.
@joerek: een persmoment in de zomervakantie. Ja, je haalt gegarandeerd de krant… die dan weer niemand leest.
@mashell: ZZ is voorbehouden aan Zeer Zware bedrijfsvoertuigen.
@sanderp: zz zit op op sommige hele oude voor oorlogse auto’s. Echter zijn er aan dit kenteken een aantal voorwaarden verbonden de RDW wisselt deze graag voor een “nieuwere versie”
Wel mooi dat gebaar van BMW om nieuw tijdperk aan te geven, want die hekkensluiter VW Passat was ook nog eens een diesel.
@fanboy: nu maar hopen dat ie niet ontploft
Wat betreft het niet vol maken van de reeks: Het schijnt dat dat is om te voorkomen dat mensen wachten met bestellen/op kenteken zetten van hun auto tot de nieuwe reeks er is. Dat komt nu overigens net zo goed voor, dus of het helpt is een tweede.

@ikschrijfookoverautos; “in de serie waaruit inmiddels meer dan 2,7 miljoen kentekenafgiften zijn” Nee, echt niet. Uit deze nieuwe serie gáán ze 2,7 miljoen afgiftes doen. De vorige series zijn al tientallen miljoenen afgiftes rijk, als je alleen al nagaat dat er nu al 8 miljoen voertuigen rondrijden…
@citrofiel: Dat zal best meevallen, ze stoppen er zo’n 2500 voor de laatste mogelijkheid. Zoveel worden er per 2 dagen geregistreerd. En voor diegene die wil wachten, die doen dat toch wel, die weten ook wel dat het einde vd reeks in zicht is en dat ze wat eerder doorrollen naar de nieuwe reeks
@joerek: Ik heb de laatste tijd inderdaad ook al anekdotes zien langskomen van mensen die nu wachten op de nieuwe reeks. Het moment van omgaan valt ook aardig te voorspellen. Dus allesverklarend lijkt wat ik zei niet, maar het is de enige ietwat steekhoudende verklaring die ik in de loop van de tijd heb zien langskomen…
Had toch leuker geweest wanneer ze bijv. Linda de Mol of een andere tuthola van het matras een plaat met G-001-DD in ontvangst hadden laten nemen.
@snorrie: heeft Linda dan Dubbel D?
@w0o0dy: Niet van haar zelf iig
@dieselkameel: wat is er nog wel van haarzelf dan?
Tis me wat.
In ander nieuws; de Bruna schijnt een nieuwe reeks punaises geïntroduceerd te hebben.
@Rob: kijk lekker verder mocht het je niet interesseren. Ipv niet auto gerelateerde opmerkingen plaatsen.
Ik neem aan dat het ding nu ergens in de buurt van Hilversum rondrijdt?
@w0o0dy: Ja denk ik ook zo een blonde verlepte chica in een Evoque die denk dat ze nog n lekkere Gooi-Baby is.
@e36thuglife: nee een i3. En zulke figuren zie ik niet snel bij Natuurmonumenten werken.
@emping: haha dus de boswachter die rijt nu met Gooi-BaBy op ze waggi!!! XD Hebben ze wel stekkers in de bos dan voor opladen?
@w0o0dy: ligt eraan waar hij op kenteken is gezet. Amsterdam-Hilversum redt je nog net met dat gebakje maar veel verder niet ;)
@w0o0dy: Het hoofdkantoor van Natuurmonumenten staat in ‘s-Gravenland, dus die kans is enorm groot.
Een eigen persoonlijk kenteken lijkt me veel leuker
@reneole: eens begrijp ook niet waarom dat nog nooit is ingevoerd.
@potjak: omdat kentekens in Nederland voertuiggebonden zijn en niet persoonsgebonden.
@sirprize: En? Dat kun je toch wijzigen. It’s not set in stone.
In Hong Kong verdienen ze veel geld met het veilen van kentekens. Je kunt dar een kenteken aanvragen. Die wordt vervolgens geveild. De kunst is iets te verzinnen wat voor jouw logisch is en wat niets betekent voor een ander. Dan heb je hem voor 100 euro.. (zo uit mijn hoofd)
@arhanso: dat kan, maar daarvoor is moet ’n kamermeerderheid zijn en die is er tot nu toe nog niet geweest. Einde voorstel.
@sirprize: De VVD had dit ergens beloofd in hun verkiezingsprogram…
https://www.autoblog.nl/nieuws/verkiezingsbelofte-vvd-gepersonaliseerde-kentekens-91810

Waar een wil is, is een weg. Er moet alleen ff een slimme lobbyist het juiste kosten/baten plaatje laten zien. Als het geen geld oplevert, doe je het verkeerd…
@arhanso: hahaha, belofte in een verkiezingsprogramma. Ben je echt zo naïef? Alleen als het serieus geld oplevert of een probleem oplost, zal het systeem veranderen. Van beide is geen sprake. Voertuiggebonden kentekens zit in de haarvaten van onze samenleving. Denk aan RDW, verzekeringen, gemeentes (parkeren), CJIB, etc. Dat veranderen kost waarschijnlijk miljoenen en heb je niet snel terugverdiend. Daarnaast is er weinig draagvlak voor in de samenleving en hebben we grotere problemen op te lossen. Ergo: gaat (snel) niet gebeuren.
@sirprize: Zo naief? Gast.. ik benoem gewoon dat er blijkbaar wel ergens een wil is. Ik geloof iedereen en niemand… ‘haarvaten van onze samenleving’… Alles is onderhevig aan verandering…
@arhanso: ik zeg ook niet dat ’t onmogelijk is, ik zeg dat ik ’t zeer onwaarschijnlijk vindt omdat er gewoon (nog) geen goede businesscase voor is. En beloftes in verkiezingsprogramma’s zijn helemaal niks waard.
@arhanso: precies dat.
Zojuist de nieuwe 1-serie op NL platen voorbij zien rijden. ZV-856-H. Het verhaal van die Passat klopt dus niet helemaal…
@tvl1995: Voor bovenstaande redenen (ZV-183-Z bestaat ook nog) wellicht, maar je moet het eigenlijk zien als ZVZ-183. De letters zijn vóór de cijfers aan de beurt. Dus ZV-999-H is ouder dan ZV-001-J. Om even een voorbeeld te noemen.
@tvl1995: De Z komt in het alfabet toch echt na de H…
Mijn kenteken is gewoon nog van de XX-XX-00 generatie……
@dutchdriftking: Dan gok ik dat je auto uit 1991 komt… ;-) De tijd van de eerste Opel Astra’s…
@arhanso: ergens tussen 1990 en 2000 ;)
@720s: Jajaja stom! Je hebt gelijk… Ben benieuwd wat je hebt… In die periode heb ik een Kadett GSI, Golf IV en Laguna gehad…
@arhanso: @720s, Heel lang een VR6 in die reeks gehad. Die is helaas weg. Nu als tijdelijke vervanger een Passat van de B5 generatie. Hard aan t sparen voor een echte auto. ;)
@arhanso: Klopt wel zo’n beetje. Ik heb in ieder geval een auto met DV-xx-00 in de vloot en die is geregistreerd op 31 maart 1992, en een ex-auto uit de vloot met ZR-00-xx was van 14 juni 1991.
Kan ik eindelijk m’n Aston Martin aanschaffen met kenteken Q-007-JB
@occasiefapper: leuk bedacht! Jammer alleen dat de ‘Q’ in geen enkel kenteken (meer) zal voorkomen. De RDW vermijdt uitgiftes van kentekens met karakters die verkeerd gelezen zouden kunnen worden, zoals de ‘O’ en ‘Q’; de ‘0’ mag dan weer wel, dacht ik. Net zoals de ook ‘1’ wel voorkomt, maar de ‘I’ dan weer niet.
@RRRobert: helaas. Wachten op de volgende reeks dan maar!
“Volgens de RDW is deze nieuwe reeks alweer de tiende in de serie waaruit inmiddels meer dan 2,7 miljoen kentekenafgiften zijn gedaan.”

Nee die 2.7 miljoen moeten nog komen. Daar gaat nou juist die nieuwe reeks voor zorgen.
@hondas2000nl: Ja dat zei ik ook, maar dat lijkt @ikschrijfookoverautos niet te willen begrijpen. Drie fouten in de laatste alinea, hij was niet helemaal wakker toen hij dit artikel typte.
Allemaal leuk, maar wanneer kunnen we nou eens Vanity platen bestellen?

Dips op de “I AM LATE” vanity plaat.
@ghost: Dan wil ik CAPTAIN SLOW
James May woont hier toch niet.
@koeberg: volgens mij zijn dat teveel tekens. Ik dacht dat 8 de Max was maar not sure.. CAPT SLOW kan ook natuurlijk🤣
Dat ze in Nederland niet alle letters van het alfabet gebruiken heb ik nooit begrepen. In alle landen om ons heen doen ze dat wel. Kwestie van het juiste lettertype. En in Italië en Frankrijk hebben ze ontdekt dat AA111AA (A = elke letter; 1 = elk cijfer) de meeste combinaties oplevert zonder dat je om de 4 of 5 jaar nieuwe reeksen moet verzinnen die – omdat ze zoveel op elkaar lijken – erg verwarrend zijn.
Vandaag zag ik een nieuwe BMW X5, zo’n M550d of zo, op grijs kenteken met een combinatie van drie letters, twee cijfers en een letter, dus iets als XXX-00-X.

Maar dat was dus een grijs kenteken (bestelwagen).
G001BB= Gooise Bentley Bentayga 😂
Ik wacht tot GHB
Zo lang er vast wordt gehouden aan 6 tekens (letters en cijfers) zul je nog in lengte der jaren door kunnen gaan.
Tot het moment dat je met de reeks 999-ZX-9 of zoiets bezig bent.
Maar dan zijn we al een jaar of 25 verder schat ik zo.
Het is een fantasieloos systeem wat in de praktijk blijkbaar al jaren voldoet ( sinds de invoering van de niet provinciale kentekens ergens in de jaren 50 van de vorige eeuw)

De streepjes tussen de tekens zouden de leesbaarheid ten goede moeten komen maar in het buitenland zie je die nauwelijks op de nationale kentekens die heel goed leesbaar zijn en vaak voorzien van veel meer tekens. Al dan niet gescheiden door bv een provinciale vlag of gewoon spaties tussen de letters/ cijfer blokken.
@milan0: ik vind het Nederlandse systeem voornamelijk fantasieloos vergeleken met elders in Europa of de wereld. Als je er verstand van hebt kun je aflezen hoe oud/nieuw een auto is. Maar zoals in Duitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Polen en vele andere landen kunnen zien aan de auto waar de eigenaar woont, dat kun je dus niet. Vind ik altijd een leuke bijkomstigheid.

Mijn persoonlijke favoriet is het VK, die hanteren maar één cijfer/letter meer dan wij en toch staat alle info die je nodig hebt op een kenteken. Eerste twee letters geven aan op welke locatie de auto geregistreerd is, de twee cijfers daarna geven aan per half jaar het bouwjaar van de auto. De rest is random maar kan wel zelf gekozen worden door de eigenaar. Zo kun je je initialen op het kenteken krijgen, of zelfs een heel woord. Bekend voorbeeld is Y S0 5LOW, wat dus gewoon YS05 LOW is.
@720s: Mee eens. Kleine kanttekening ( geen kritiek) je kunt zien wanneer een kenteken is afgegeven maar dat zegt nog niet alles ( bv in geval van import of als een auto lang zonder kenteken in de showroom heeft gestaan)
En inderdaad, in het VK hebben ze beiden de stad/regio van afgifte en de periode.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).