Rechter: kentekeninvoer bij parkeren niet verplicht

Auteur: , 69 Reacties

In Amsterdam is het tegenwoordig verplicht om je kenteken in te voeren in de parkeerautomaat, maar als je geen trek hebt in pottenkijkers kun je invullen wat je wilt. Zolang je gewoon betaalt tenminste.

Alfa Romeo 8C in Damsko

In casu stond een auto ergens in Amsterdam langs de weg geparkeerd, maar de nummerplaat werd niet door de scanauto (die controleert wie wel en niet heeft betaald) herkend. De eigenaar van de auto werd op de bon geslingerd, maar bleek wel gewoon een afschrift te hebben om te bewijzen dat hij wel had betaald. Meneer had echter een vals kenteken ingevoerd en kreeg daarvoor een boete.

Mag dat? Nee, dat mag niet naar het oordeel van de bestuursrechter. Deze sprak zich vandaag uit over de kwestie, waarin Bas Filippini van stichting Privacy First de eiser was. Filippini had nog een bonnetje waaruit bleek dat hij netjes had afgerekend en dus was er geen reden om hem een boete op te leggen. De hele uitspraak is hier terug te lezen.

Al met al wederom een (bescheiden) overwinning voor de privacy dus.

Foto: een botermalse Alfa Romeo 8C in Amsterdam via autojunk69 reacties

Dat kenteken parkeren zijn ze hier in 010 dus ook bij de automobilist door z’n strot aan het rammen….
@tupperware: als stadsgenoot zijnde komt het mij ook de strot uit, ze weten gelijk waar je geweest ben en dat gaat ze nou net geen klote aan.
@moondustfocus: dat als eerste. Ten tweede staan er dermate weinig automaten dat je vaak moet zoeken en een eind moet lopen en ten derde zijn ze traag of werken ze regelmatig niet áls je er dan uiteindelijk één gevonden hebt.
@moondustfocus: Als het je om je privacy te doen is kun je beter valse platen op je auto schroeven en het echte kenteken op het reçu invoeren. De kans dat die koeienletters op de kentekenplaten worden gezien cq. vastgelegd is immers veel groter dan die paar krabbels op een briefje achter je ruit. Welk kenteken je ook op dat bonnetje invult, die scanauto leest alleen die uithangborden op je carrosserie…
@benzinehoofd: Leuk voor de oma van 75 uit Zandzapperwoude wiens kenteken je toevallig op je auto hebt. Krijgt ze lekker een boete op de mat.
@FelixF: plak je er toch een CD plaat op, immuniteit van de diplomaat treedt dan toch wel in werking..
blijkt nu ineens dat de wet in 3 dagen aangepast kan worden ..
want net zoals de administratie kosten heeft de overheid gewoon schijt aan de wet ..

de eerste en meteen ook de laatste die dit aan kon vechten ..
Lijkt mij toch makkelijker, omdat je dan geen los kaartje in de auto hoeft te leggen en de gemeente direct a.h.v. kenteken ziet of je betaald hebt? Zo maak je hun werk wel lastig en logisch dat ie dus een bon kreeg. Want hoe moeten ze anders weten dat je betaald hebt?
@stfu:
“het werk wel lastig” .. dat ze met die luie kut de auto uit moeten ??
die Melkertbaan debielen hebben zo godsgruwelijk veel lopen roven en stelen uit die parkeerautomaten dat je er nu pertinent NIET meer met contant geld kan betalen ..
dat is pas lastig ..
@stfu:
Dat allemaal omdat die luie steuntrekkers te bedonderd waren om te lopen..
Laat ze fijn wat doen voor hun geld, nog goed voor hun conditie ook..
@tupperware: ik noem het eerder efficiënter werken. Je kan binnen 3 minuten een hele straat checken, als die kerels moesten wandelen duurt het eerder 30 min en nog kans om op gescholden te worden of erger. Maar nee, jij vindt het alleen maar lui. Lekker makkelijk.
@stfu:

hallo .. het zijn ambtenaren ..
@stfu: Dat verklaart dus dat de parkeertarieven alleen maar omhoog gaan. Not.
@stfu: Dit systeem geeft geen duidelijkheid over of iemand betaald heeft wanneer deze persoon privacy op prijs stelt. De vraag “hoe moeten ze anders weten hoe je betaald hebt” is in mijn ogen niet de verantwoordelijkheid van de man in kwestie aangezien het dus blijkbaar mag.
Een systeem waarbij je betaald voor een bepaalde plek zou dan bijvoorbeeld beter zijn.
@stfu: kaartjes achter de ramen controleren… Erg moeilijk
Gewoon je kenteken afplakken, kunnen ze niet scannen ook.
@moondustfocus: Dat is de op de openbare weg strafbaar… krijg je nog een veel duurdere prent :)
@sjeppie156: Daar heb je een goed punt, bumper aan bumper dan?
@sjeppie156: Is dat niet alleen als je onderweg bent? Er kan tenslotte een kwajongensstreek geleverd zijn en een sticker op je kenteken zijn beland.
@azenomei: Nee, je kenteken moet altijd zichtbaar zijn. Dit komt omdat elke auto identificeerbaar moet zijn voor verschillende instanties. Het zelfde geld voor een geschorste auto, die mag niet op de openbare weg staan (dus ook niet op de parkeerplek voor je huis tenzij dat privé terrein is). Doe je dit wel riskeer je ook weer een boete, want je gebruikt de openbare weg zonder er voor te betalen en ben je tevens meestal dan ook nog onverzekerd (nog een prent). Dat is volgens de staat je eigen verantwoordelijkheid.
Slaat toch helemaal nergens op, wie komt uberhaupt met zo een regel.
Die 8c was toch van die prins?
Ik heb er ook een schurft aan om mijn kenteken in te voeren maar als ik het niet doe krijg ik toch doe bekeuring. Moet ik dan elke keer een rechtzaak aan gaan spannen? Want die parkeerwachters zijn een stel ratten eerste klas. In utrecht rijden ze altijd met 5 man op de elektrische scooter rond.
@rolov: Ja, echt belachelijk dat ze controleren of je wel betaald zoals de wet aangeeft. RAAR MAN…
@stfu: Oja dus jij vind het normaal dat als ik naar de betaalautomaat verderop in de straat loop ze alvast een bekeuring uitschrijven en zeggen dat ik gewoon pech heb? Gluiperds zijn het.
@rolov: Dat vind ik inderdaad belachelijk, wellicht dat je dat ook bij de rechter kunt aanvechten? Vroeger had je officieel een kwartier om te betalen, maar tegenwoordig wordt je gewoon geacht onverwijld betaald te hebben. Nou is dat met die parkeer-appjes best mogelijk maar niet iedereen maakt daar gebruik van, het is immers niet verplicht.
@potver7: naar de rechter wqs ook zoiets. En het Is hun woord tegen de jouwe. Als ze met de scootertjes de straat in rijden moet je snel zijn. Lulletjes zijn het. Niet voor niets zijn ze met 5 man. Ze maken nergens vrienden.
@rolov: 5 man op een scooter lijkt me ook gewoon niet echt comfortabel.
Wat leuk… Dus nu kunnen Adam en Rdam alles weer terugdraaien?
@parker:
Welnee, sinds wanneer houdt de overheid zich aan de wet…?
Die wachten gewoon de uitspraak van de hoge raad af alvorens een wetswijziging in te voeren om alsnog hun zin te krijgen….
Je kent het Haagse adagium, Doe wat ik zeg maar doe niet wat ik doe?
@jrk68: Wetgeving verander je niet zo makkelijk hoor. Juridisch zit het allemaal niet zo makkelijk in elkaar. Daarnaast geilt het EHRM nogal op privacy en dergelijken, dus als de autoeigenaar er echt een punt van wil maken en de zaak voor het ehrm brengt, de eigenaar van de auto alsnog in het gelijk gesteld zal worden.
@jaimeeus:
Alsof onze regenten dat ook maar enigszins boeit, die voeren zo’n wijziging gewoon door.
Voor er weer een slimpie een proefproces is begonnen is de kas alvast gevuld en kan de rest fluiten naar z’n centen….
Wat was er dan ook mis met het gewone standaard kaartje?
@mrrallycross: niet altijd leesbaar (bv met sneeuw ofzo), kan ‘wegwaaien’, soms flink zoeken. Met een kentekenscan is het veel efficiënter maar op AB noemt men dat lui.
@stfu: helemaal waar. Het is gewoon lekker makkelijk. Betalen voor parkeren moet sowieso, hoenet gecontroleerd wordt maakt mij persoonlijk weinig uit, maar hoe efficienter hoe beter. Van welk geld denk je dat de controlerende ambtenaren betaald worden? Juist…
@gtwillem: En dat je 50-60 Euro boete moet betalen omdat je een tikfout hebt gemaakt bij het opgeven van je kenteken vind jij blijkbaar heel normaal? Bij sommige van die parkeerautomaten werkt het touchscreen zo beroerd dat het eigenlijk een wonder is dat er nog zoveel mensen hun kenteken goed kunnen voeren…
Het doel van betaald parkeren is dat je betaalt voor het feit dat je je auto ergens parkeert. Als je kan aantonen dat je inderdaad betaald hebt, zie ik niet in waarom je dan een boete zou moeten krijgen.
@potver7: Ik zeg niet dat de uitwerking nu 100% is, alleen dat het idee absoluut potentie heeft. Gewoon via je telefoon moet dat toch wel kunnen, toch? En dat kan nu toch ook al?

Als je kunt aan tonen dat je betaald hebt, hoef je uiteraard geen boete te betalen, maar als ik een rekeningnummer verkeerd intoets, gaat het bedrag niet naar de goede rekening… Dus met parkeren moet dat ook een beetje zorgvuldig, het zijn 6 tekens ;-)
@gtwillem: ja, lekker met z’n allen via de telefoon betalen. Ik zat er toevallig bij toen mijn zus het aan het uitzoeken was. Blijkt dat die apps dus geld kosten, per transactie of per maand.

Ik heb me zelden zo ergens over verbaasd. Je gaat toch niet betalen om te betalen? Betalen om te betalen, ik zeg het nog maar een keer zodat je kunt zien hoe belachelijk het eigenlijk is…

En dan hebben ze het er over dat er allemaal extra’s bij zitten. Je krijgt een factuur, die toch nutteloos is want ik moet er toch staan en het kost wat het kost. Je kunt per minuut betalen, nou joepie. Als ik betaal sta ik altijd in een kelder. Daar betaal je meestal per 10 of 15 minuten. Kleine winst dus. Voor mensen die voor hun werk veel betaald moeten parkeren zie ik winst. Voor 95% van de mensen is het gewoon geldklopperij en overbodig. Ik stel het zo lang mogelijk uit…
@mrrallycross:
Helemaal niets, net als met de muntautomaten niets mis was….
Tot die stfusteuntrekkers zelf hun dagloon gingen bepalen althans….
Volkomen terecht! Je dient de belasting te betalen en dat is in dit geval gewoon gebeurd. Ik rijd vaak in huurauto’s en dan weet ik dus het kenteken niet. Daarnaast rijden de scanauto’s hier in Amsterdam om ieten voor twaalven hun laatste rondje om de laatste ‘boefjes’ nog snel te pakken, het hele systeem is er op gericht om de parkeerder te kunnen pakken.
@peewee05: ..ja, of meer gericht om niet-betalers te kunnen pakken. Op zich ook wel zo eerlijk.
Mijn pa woont ‘half’ in oud-zuid, waar ie moet zijn, zit een kleine appendix aan een straatje. Hij betaalt nooit, moet 1 keer in de maand een keer een boete betalen: simpelweg omdat de controleerder te lui is om daarin te lopen / achteruit terug te rijden. Mooi; maar niet eerlijk natuurlijk.
Op een andere fiets; hoe kan je tegenwoordig met een buitenlands kenteken in Amsterdam betalen? Moet/mag binnenkort weer met de auto naar Ams (ga meestal met t vliegtuig); kan dat nog?
@gregorius: zoals de rechter al uitsprak: een kenteken invoeren is niet nodig :) overigens is het wel mogelijk om een buitenlands kenteken in te voeren. Als je hier bent en scooter rijdt, vergeet dan niet ook een kaartje te kopen. Je hoeft geen parkeerbelasting te betalen voor een tweewieler maar je kenteken wordt ondanks dat wel gescand en beboet… :)
Een scanauto is ook wel lekker lui, maar nu heb je dus helemaal niks aan dst systeem omdat je nu weer kunt dubbelchecken of iemand wel/niet betaald heeft.
Maakt deze uitspraak nu het hele kentekenparkeren onmogelijk? Moeten de gemeenten nu de systemen aanpassen dat invoeren van het kenteken niet meer nodig is?
@mashell: Nee hoor, hooguit dat een eventuele boete ongedaan gemaakt moet worden als je kunt aantonen dat je betaald hebt. Daar zul je dus zelf moeite voor moeten doen.
Maar ik vermoed dat er voorlopig helemaal niks verandert, ik neem aan dat de gemeente eerst nog eens in hoger beroep gaat want anders gaat het ze een hoop geld kosten.
Nog meer redenen om de steden te mijden, ik heb er al de pesthekel aan, en helemaal met de auto. Centrum doe ik zoveel mogelijk met OV. Als we nou eens een fatsoenlijk metrostelsel zouden aanleggen met parkeerplaatsen bij haltes buiten de stad dan is iedereen gelukkig. Maar dat zal wel te moeilijk zijn…….
@dutchdriftking:
Ooit gehoord van het fenomeen park&ride…?
Werkt zelfs prima in steden waar ze geen metro hebben.
Laast moest ik in Utrecht zijn, €5.– voor een dag parkeren aan de ring en met de Sneltram naar hoog chagerijne….
Kan je in 010 of 020 nog geen uurtje voor in de stad parkeren.
Hier in 010 werkt het trouwens hetzelfde maar dan wel i.c.m. de metro
@dutchdriftking: hadden ze net als londen moskou parijs 100 jaar geleden moeten doen.
Toen ze al wisten dat ze Nederland vol gingen stoppen met emigranten!

Nu niet meer te betalen
Grappig dat mensen echt nog het idee hebben dat ze zoiets als “privacy” hebben.
Ook nog er boos over worden, want “dit kan toch niet” enzo…

De naïviteit is best wel aandoenlijk eigenlijk….
@Rick-dos: bij Snowden denken de meeste gewoon aan wintersport… Lekker toch?
Vraagje. Hoe scannen ze die alfa dan op de foto. Letters zijn van nummerbord af gevallen
In Groningen doen ze ook aan kenteken ‘scannen’
Laatst geparkeerd en wilde ik uitrijden. Netjes kenteken invullen… Onbekend!
Knopje gedrukt, want ik wil er graag uit.
Meisje aan de andere kant: ‘ik zie het al meneer, ik heb het verkeerde kenteken ingetoetst!

Zo ver zijn we al in Groningen. Dat iemand de hele dag data-entry doet en het lijkt of alles gescand word.
@awesome:
Maar er gaat dan ook niets boven Groningen….
Hier in de Randstad zouden ze daar een onverstaanbare medelander voor inhuren….
Zo stond ik laatst klem bij de ingang van de parking aan de Grote markt in 070. Slagboom hoe vaak ik ook op het knopje drukte, er kwam geen kaartje, binnen 2 minuten staan er dan zo’n 20 auto’s achter je te toeteren en Mo aan de andere kant van de lijn komt niet verder dan iez ztuuk….
Probeer dan maar eens weg te komen….
Bij ons in Roemenistan – Cluj-Napoca – kunnen we cash bij parkeerautomaten betalen, maar die machines werken niet altijd.

Sinds ruim 1 jaar kun je ook betalen per sms. Afhankelijk van je zone kun je dan per uur of 2 uren betalen. Sms is dan wellicht al langzaam uit de gratie, het is wel een betrouwbaar systeem omdat je altijd een ontvangstbevestiging krijgt.

Ook kun je hier in de stad voor busvervoer betalen per sms, ideaal!
@joejojo2012:

In Nederland kun je op sommige plaatsen met een app betalen. Maar dat heeft ook nog wel valkuilen. Zo heeft mijn zus een keer een parkeerboete gehad omdat de app was gecrashed en dus vrolijk stopte met de parkeertijd bijhouden. Toen ze haar telefoon weer pakte om de parkeertijd stop te zetten herstartte de app pas weer en zag je dus pas wat er was gebeurt. Toen was de schade al gedaan…

Goh wat is gewoon ouderwets geld betalen toch handig en betrouwbaar
@timberleek: Tuurlijk, niks mis met old skool muntjes in apparaten douwen, doe ik zelf ook wel graag. Echter in RO werken die apparaten niet altijd. In NL gaat al veel met de app, hier in RO vind ik dat de sms betaaldienst ook prima is en -in mijn geval- behoorlijk betrouwbaar is.

Ik weet wel dat de gemeente nu het tel.nr. kan koppelen met m’n auto. Maar ach, als ik slechts 28,- euro belasting per jaar moet betalen over mijn ex. leasebakje diesel, mogen ze m’n tel.nr. wel hebben ;) Alles heeft z’n prijs.

En bevalt het me niet, wissel ik m’n nummer wel in ;)
Ik heb het altijd bezopen gevonden dat je moet betalen om te parkeren

Simpelweg omdat je al motorrijtuigenbelasting betaalt om van de weg gebruik te mogen maken

Dus is het betaald parkeren eigenlijk gewoon dubbelop.

En veeg ik met de meeste argumenten die voor betaald parkeren worden gebruikt eigenlijk mijn reet af.
Want onze ouders en grootouders zijn massaal de stad uitgejaagd na W.O. 2, om in de slaapsteden te gaan wonen, daar werd het meeste gebouwd en werden betaalbaalbare woningen gebouwd.
Echter met een vrij slechte infra structuur, zodat iedereen een auto moest kopen om naar zijn werk in de stad te gaan..
En kwamen er files en een parkeer probleem.

Het koddige van politiek vind ik altijd dat ze proberen zaken om te draaien.

Waar ik nu woon, een groot dorp is geen betaald parkeren en zal het er niet komen voor de dorpskern waar een oude winkelstraat is met een grote parkeerplaats voor het gemeentehuis.
Simpelweg omdat men de middenstand, die het al moeilijk heeft niet nog verder tegen de kling wil jagen.
En het werkt, ons centrum is hartstikke populair bij het winkelend publiek.
@desjonnies: jaa sjonnie, harken noem je dat!
@desjonnies: Lol, als het grond vd gemeente is valt er nog wat voor te zeggen maar als het van een private eigenaar (vaak investeerders idd) is mag die gerust geld vragen voor z’n grond hoor..
Mijn haat jegens die %^*£$•* scanauto is onmeetbaar groot.
@w0o0dy:
big brother in je smartphone?
@desjonnies:

+ meldplicht met je pinpas en kenteken ..
@desjonnies: vanwaar het vraagteken aan het eind?
Ze moeten een brandbom onder de scanauto’s gooien.
Nou ik voer mijn kenteken in.

Wie heeft er een halve dag werk voor over om te bewijzen dat je wel betaald hebt?
Mooi zo’n 8C. Ik was er aanvankelijk helemaal door weggeblazen, echter na enige tijd vond ik ‘m stiekem ergens ook wel een beetje…euhm…*duikt weg* saai gelijnd.

Echter zo in het wild gefotografeerd is het toch wel een plaatje. Laten we het maar houden op een gevalletje temporary insanity.
Wat een gezeur van iedereen over het feit dat je je kenteken moet invullen als je parkeert en dat dat zo erg is dat ze dan kunnen zien waar je geweest bent. Dat is zeuren om het zeuren in mijn ogen. Wat zou je daar voor hinder van ondervinden dan? Ik zie probleem niet.
@autoriteit: Als je in de buurt een moord pleegt en wilt claimen dat je niet in de buurt was is het niet handig als ze jouw auto daar hebben gesignaleert.
@jaapiyo: haha ja in zo’n geval is het inderdaad niet handig, maar als ik alle reacties hierboven zie dan zou je dus vermoeden dat ze allemaal van plan zijn om een moord te beramen…:)
Late reactie: in mijn woonplaats hebben we een gemeentelijk pasje voor huisvuil (ondergrondse containers), vuilstort en nog wat gemeentelijke diensten. Staan al je gegevens op, hoef je niet steds opnieuw in te vullen. Kan ook gebruikt wordn voor parkeren; dan laat je je huidige kenteken erop zetten. Betaald parkeren is dan een kwestie van even je pasje in de paal steken en weglopen. Het kan ook anders maar niet met gepast geld: pinpas erin, PIN intikken, wachten op kwitantie en bonnetje in de auto leggen. Drie keer raden wat handiger is. En je privacy ben je toch al kwijt want de pinpas vertelt ook wie je bent en wanneer je waar was.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).