Red Bull geen trek in Alonso: “laat overal chaos achter”

Auteur: , 32 Reacties

En zo is het maar net.

Niet iedereen is het erover eens dat de overname van Liberty Media de Formule 1 zorgt voor de beoogde positieve veranderingen. Ondergetekende kan zich niet geheel vinden in deze mening. Een perfect voorbeeld om te bewijzen dat Liberty Media het wél bij het rechte eind heeft, herkennen we in de recentelijk begonnen podcast Beyond The Grid. Hierin komen verschillende toonaangevende figuren, zoals coureurs, teambazen en commentatoren aan het woord. In de nieuwste aflevering doet Red Bull Racing-teambaas Christian Horner een boekje open over de opvolger van Daniel Ricciardo.

Sinds de schokkende onthulling dat Daniel Ricciardo een gewaagde overstap doet naar het fabrieksteam van Renault, worden we doodgegooid met mogelijke opvolgers voor zijn positie. In plaats van uit te gaan van de voor de hand liggende coureurs, Red Bull-talenten Carlos Sainz en Pierre Gasly, hebben voldoende stemmen durven roepen dat de Oostenrijkse equipe Daniels opvolger zoekt buiten haar eigen perken. De coureur die het meest met Red Bull in verband werd gebracht, was Fernando Alonso.

Ten tijde van het schrijven van mijn column over de stoelendans was ik wel degelijk op de hoogte van dit gerucht, maar aandacht besteden aan het idee deed ik niet. In mijn ogen is Alonso’s vertrek naar Red Bull namelijk even plausibel als Sainz’ (mogelijke) terugkeer naar het team. Sterker nog, ik durf wel te beweren dat Alonso’s ‘overstap’ naar Red Bull nog minder logisch is dan die van Sainz. Het karakter van Alonso is immers vele malen vuriger dan dat van de zoon van de legendarische rallycoureur. De 37-jarige Spanjaard bewees dit vooral in 2007, toen hij bij McLaren ineens zijn gelijke vond in een piepjonge, debuterende Lewis Hamilton.

Gezien Red Bull’s geschiedenis met onderling strijdende teamgenoten (Vettel & Webber), spreekt het voor zich dat Christian Horner niet zit te wachten op de komst van Fernando Alonso. De tweevoudig Formule 1-kampioen vormt, in dat geval, immers een duo met Max Verstappen. In het (onwaarschijnlijke) scenario dat Alonso bij Red Bull het stoeltje van Ricciardo mag overnemen, heeft teambaas Horner zo niet een nóg fanatieker duo in handen dan de Duits-Australische combinatie waarmee hij tussen 2009 en 2013 te maken had.

Het is dan ook niet geheel verrassend dat Horner in zijn gesprek met Tom Clarkson de volgende, glasheldere woorden uitsprak:

“I’ve got huge respect for Fernando, he’s a great, fantastic driver, but it would be very difficult to see. He’s tended to cause a bit of chaos wherever he’s gone. I’m not sure it would be the healthiest thing for the team for Fernando to join. Our preference would be to continue to invest in youth then take a driver who is obviously close to the end of his career.”

Die laatste zin… ouch. Goed, maar wie moet het dan wél worden? Horner doet uiteraard nog geen concrete beloftes, maar laat wel vallen dat zowel Carlos Sainz als Pierre Gasly, evenals een reeks andere coureurs buiten het talentenprogramma van Red Bull om worden overwogen. Wellicht dat Sergio Perez een kans krijgt?

“We’re fortunate that we’ve got several drivers under contract that are great talents. I think we’re going to sit back and evaluate what the situation is, see what comes out. It’s an incredibly attractive car to be driving, I don’t think we’re going to be short of requests and offers. I think we’ll look at everything. The preferred route will be to invest, as has been so successful, in home talent. […] Both of those guys [Sainz and Gasly] are very quick drivers so I think this just gives us opportunity to take a breath. They’re under contract anyway till the end of the summer or beyond. We’ll look at the options available to us and make sure we make the right decision for the team.”32 reacties

Precies, in essentie een goede coureur maar heeft niet de gave en het geduld een team naar een hoger niveau te tillen.
Ja Perez lijkt me heel logisch, die staat er ook om bekend dat ie geen problemen heeft met snellere jongere teamgenoten.
@harrie: Perez heeft nog nooit een snellere jonge teamgenoot gehad.
@jaapiyo: Ocon is wel degelijk de e snellere bij Force India ook als het er niet altijd uit komt.
Tja meneer Alonso mag zich toch weleens een keer achter de oren gaan krabben. Het staat buiten kijf dat hij een van de beste coureurs van zijn generatie is. Maar als zowel RBR, Mercedes als Ferrari niet (meer) op je aanwezigheid zitten te wachten ivm je persoonlijkheid dan had je de dingen beter anders aan kunnen pakken. Met Mclaren was hij ook al gebrouilleerd geraakt in 2007. Natuurlijk is het lachen om als een soort Xbox Live kleuter te keer te gaan op de boordradio maar je bewijst er jezelf duidelijk geen dienst mee. Aan het eind van de dag heeft hij een carrière gehad waar meer in had gezeten.
@riddertevoet: laat dat vooral ook een les voor Verstappen zijn om niet dezelfde reputatie te krijgen.
@sketcher: Waarom onderbouw dat eens?
@tfsi: zijn scheldkanonnade na zijn uitvalbeurt afgelopen GP bijvoorbeeld. Daarmee jaag je een hoop mensen tegen je in het harnas. Ik vind het prima dat hij zich lekker laat gaan en er geen last van heeft, maar sommige mensen die wellicht wel eens over zijn carrière zouden kunnen beslissen vinden dat misschien minder grappig. Dan zou het nog wel eens tegen hem kunnen werken.
@gulli: Ik vond het gewoon rechtvaardig, zo laat hij wel zien dat hij echt graag wil winnen en ik denk dat Dr Marko en Horner hier zich ook in kunnen vinden.
@tfsi: Zij konden zich hier ook in vinden, en dat kan in de toekomst problemen geven. Wat als honda en red bull samen shit is. Ze bereiken niks en red bull doet hetzelfde als ze recentelijk met Renault deden. Dan denkt de volgende motor leverancier wel even dubbel na of ze zwart willen worden gemaakt in de media door Red Bull. Het was niet heel netjes.
@sketcher: verstappen staat er nou niet om bekend zijn team voor lul te zetten via de radio. laatste race in hongarije kwam alle renault woede van 3 jaar er meteen uit. alonso zette elke week ofwel mclaren, ofwel honda voor schut. nu zijn engineers en strategische medewerkers.
@riddertevoet: twee wereldtitels, erg veel geld verdiend. Slecht heeft hij het bepaald niet gedaan.
@mashell: gezien zijn talent hadden er meer successen in gezeten.
@toniominestrone: talent achter het stuur is 1 ding, talent om op het juiste moment in de juiste auto te zitten (Lewis Hamilton heeft dat) is iets heel anders. Ik beschouw Alsonso als met afstand de beste coureur van het veld, maar de beste coureur wint bou niet altijd de meeste prijzen, er komt ook een beetje (veel) geluk bij kijken.
@mashell: geluk wat Schumacher ook had. Tot hij ging skiën
@melkkoe: geluk kan inderdaad ook een keer opraken.
@riddertevoet: vond zijn opmerking over de “even if you tie a rocket to it”-affaire toch wel treffend. Hij zei “dat is een gesprek tussen mij en de engineer, waarom moet dat uitgezonden worden?” Zo krijg je idd wel rare opmerkingen in de openbaarheid.

Daar heeft hij wel een punt. Aangezien de teams zelf mogen aangeven welke radioberichten er wel en niet geschikt zijn voor uitzending heeft een PR-chef blijkbaar bedacht dat dat hier best kon. Blijkbaar was Fernando daar niet zo blij mee. Aan de andere kant, je weet dat het uitgezonden kan worden dus je zou ook beter op je woorden kunnen letten.

Vanaf 4:03 ongeveer; https://youtu.be/VFn1zqLsUPQ
Als Red Bull een jong talent wilt dat zich schikt in de rol van 2e rijder zouden ze ook een talentvolle coureur uit de F2 halen. Mocht Norris naar Mclaren gaan, dan is daar geen plek voor Nyck de Vries. Misschien kan Red Bull die inlijven. Dat zou toch mooi zijn, een Nederlands rijdersduo!
@jeppie:

In dat geval zou De Vries naar Toro Rosso gaan om te rijpen, en Gasly gepromoveerd worden naar Red Bull.
Het draait er bij Red Bull enkel nog om elke dag in het nieuws te zijn. Commercie gaat boven prestaties.
Denk dat ze liever een coureur uit een groeimarktland (China of weet ik veel) hebben, naast Max (die denkt eeuwig de jongste coureur te blijven). Elke kuch en scheet is bij Red Bull in het nieuws ,wereldwijd. Begint me nou wel te irriteren.
@willemseles: Volgens mij moet je niet RB De schuld geven maar de media, blijkbaar is RB een geliefd onderwerp om melding over te doe, bij ieder F1 team gaan er dagelijks persberichten de deur uit.
@willemseles: Als ik de jonge filosoof H. Vrienten uit begin jaren 80 mag citeren:

er zit een knop op je tv
die helpt je zo uit de puree
druk hem in en ga maar mee
de bloemen buiten zetten
@willemseles: de oranje brillen zuipen zich helemaal een hartritmestoornis in die mierzoete Red Bull om hun idool Max Verstappen, de meest succesvolle Nederlandse formule coureur allertijden, te ondersteunen en jij zegt dat er teveel Red Bull nieuws is?
Tja, Mercedes heeft Lewis, Ferrari heeft Vettel en Redbull heeft Max. Daniel was in feite te goed om 2e viool te gaan spelen dus snap ik zijn overstap, feit is dat Alonso te goed is om 2e viool te gaan spelen. Dus bij welk van de top teams hij ook zou komen, het zou ten alle tijde voor te veel rivaliteit binnen het team zorgen. Dus zo lang deze heren niet vertrekken zal Alonso niet bij een topteam terecht komen. Óf Mclaren moet in 2019 in eens bij de topteams horen, maar die kans acht ik behoorlijk klein….
Geen Alonso. Wie dan wel?
“…invest in youth then take a driver who is obviously close to the end of his career.”
*then = than
Tenzij ze natuurlijk echt bedoelen “eerst in de jeugd te investeren en daarna een rijder nemen, die overduidelijk dicht aan het eind van z’n carrière is”. Dat zou nl. kunnen betekenen dat #33MV’s dagen bij Red Bull geteld zijn…
@Jetlag: heel scherp
mijn 2 centen. Ik zou het gaaf vinden als de Hulk van Renault naar Red Bull overstapt. Heeft bewezen sneller te zijn dan Sainz (die maar ietsje langzamer was dan Max), heeft Duitse markt achter zich en aflopend contract…
Als de Hulk weg gaat bij Renault dan komt daar Alonso voor in de plaats.
Alonso wordt omschreven als “vurig.” Een brave omschrijving voor een kloothommel dus.
Rosberg naar redbull dat zou pas wat zijn
Ik denk Gasley naar Red Bull en Sainz als ruil middel om bij McLaren wat talent weg te peuteren voor in de Torro Rosso(‘s)….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).