Renault Clio en Clio R.S. (2016): rijtest en video

Auteur: , 35 Reacties

Renault heeft haar bestseller strakgetrokken, inclusief de Clio R.S., daar willen we niets van missen natuurlijk!

Renault Clio RS

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Kijk maar even goed, want de verschillen zijn niet bepaald gigantisch te noemen. De nieuwe Clio is qua uiterlijk slechts minimaal gewijzigd ten opzichte van de vorige. Toch zijn er wel wat verschillen, om te beginnen bij de voor- en achterbumper. Maar ook de koplampen en het logo in de neus zijn iets gewijzigd. Die koplampen zijn bovendien voortaan voorzien van LED technologie.

Renault Clio rijtest en video
Ook het interieur is iets opgefrist dankzij het gebruik van iets mooiere materialen. Verwacht ook hier geen enorme veranderingen, maar alles is nét iets prettiger om te zien en aan te raken. Bovendien is er een opgewaardeerd infotainment systeem, met een extra keuzemogelijkheid. R-Link 2 en het standaard systeem kenden we al, maar nu komt daar R&Go bij, dat de functionaliteit van een gekoppelde smartphone over kan nemen.

Renault Clio TCE 120
Maar het echte nieuws vinden we onderhuids. Om te beginnen is de TCE 120 benzinemotor (met 120 pk en 205 Nm koppel) voortaan leverbaar met een handgeschakelde zesbak. Eerder kon alleen de EDC automaat met dubbele koppeling geleverd worden, maar de liefhebbers van zelf roeren hebben dus nu ook weer een beetje meer keus. Het gaat overigens om de bekende zesbak van Renault, dus verder is er weinig nieuws over te melden. Een prima versnellingsbak met een tikkeltje lange maar wel precieze slag. Wil je liever de automaat dan blijft die ook gewoon leverbaar.

Renault Clio rijtest en video
We reden deze combinatie kort rond Bordeaux. Qua rijeigenschappen is er verder weinig veranderd, never change a winning formula. De Clio stuurt namelijk prima en het onderstel kan eigenlijk alles wel aan. Het enige wat opvalt is de besturing, die is wat aan de lichte kant. Het 120 TCE blokje heeft genoeg power om je vlot door het verkeer te loodsen, maar er is een fijner blokje te krijgen tegenwoordig, en verrassend genoeg verbrandt dat blokje geen benzine.

Je zou bijna stellen dat het de basis is van het succes van Renault in Nederland, de afgelopen jaren. De dCi 110 zorgde ervoor dat heel leasend Nederland in een Mégane Estate dCi ging rijden. En dus heeft Renault besloten dat blok nu ook in Nederland beschikbaar te maken. Het blokje levert 110 pk, maar belangrijker is het koppel van 260 Nm. Dat is 55 Nm meer dan de TCE 120 en hoewel de TCE 120 op papier sneller is, rijdt de dCi makkelijker en voelt hij daardoor ook vlotter aan.

Renault Clio rijtest en video
Het is nog niet vaak gebeurd dat ik een dieselstoker lekkerder vond dan een benzinemotor, maar in dit geval zou ik echt eerder voor de dCi 110 kiezen dan voor de TCE 120. Niet dat die TCE 120 slecht is, allesbehalve, maar de dCi 110 is echt een uitblinker. Los van het flexibele karakter van het blok, is het ook nog eens lekker stil in de cabine. Een prima blokje dus, en een fijne aanvulling voor de line-up. Op dit moment is de dCi 110 alleen leverbaar met de handgeschakelde zesbak, dus de automaatrijders hebben even pech.

Maar het echte snoepje van de range staat op een circuit op ons te wachten. De Clio R.S. Is in dit geval uitgevoerd in wit met zwarte accenten. Meest opvallend is de nieuwe dagrijverlichting aan de voorzijde, die de vorm van het Renault Sport logo heeft gekregen, een soort abstracte finishvlag. Los van de looks is het ook bevorderlijk voor het lichtbeeld van de auto. Een combinatie van LED, lenzen en spiegels zorgt voor een optimale lichtopbrengst.

Renault Clio RS

Aan de achterzijde valt iets anders op: er steken twee dempers uit de bumper met een logootje erop waar wij doorgaans blij van worden. Optioneel kan voortaan een uitlaat van Akrapovič (fabrieksbezoek) besteld worden, die wat meer brult maar die bij rustig rijden ook iets meer lijkt te dreunen. Ach, rustig rijden is niet voor Clio R.S.-rijders zullen we maar zeggen.

Helaas heeft Renault het echter bij die wijzigingen gelaten. Hoe goed de Renault Clio R.S. ook is, de aandrijflijn blijft saai. Het blokje heeft power genoeg met 200 pk in standaarduitvoering en 220 voor de Trophy, maar het is gewoon geen hitsig blok. Een sprint naar 100 in 6,6 is snel, maar het voelt gewoon niet spectaculair. En een hothatch -ik ga het nog één keer zeggen- heeft een handbak nodig. Zeker als de gebruikte EDC automaat gewoon niet super is. We weten dat de optie er is, want de Juke Nismo heeft hetzelfde blok met een handgeschakelde zesbak. Zet die zelfroerpook toch gewoon op de optielijsten, Renault. Kom op.

Renault Clio rijtest en video
Bovendien wordt op het circuit met krappe bochten en wat hoogteverschil duidelijk dat het elektronische differentieel tussen de voorwielen gewoon niet zo goed is als een mechanisch differentieel zoals dat bijvoorbeeld bij Peugeot te bestellen is op de 208 GTi. We zijn wel de pietlut aan het uithangen, want een Clio R.S. is natuurlijk echt geen trutje. Maar je voelt gewoon aan alles dat het beter kan met wat voor de hand liggende opties. We hopen echt dat we nog wat invloeden van de R.S. 16 Concept gaan terugzien de komende jaren. Wat wel briljant is, is het onderstel en chassis. Wij rijden op het circuit met de Trophy, maar je kan ook voor een 200 pk sterke RS kiezen en daar naar eigen smaak een standaard of een Cup-onderstel onder laten monteren. De Cup moet je hebben als je van sturen houdt en niet all-out wil gaan met een Trophy, standaard is de Clio R.S. net te soft.

Renault Clio rijtest en video
Van het circuit rijden we weer weg met de dCi 110. En dan valt weer op wat een prima auto de Clio is. Dit pakketje klopt gewoon. En ja, ook de R.S. is gewoon een superleuk wagentje, maar met een paar details is ‘ie gewoon af en is Renault weer eindbaas in het compacte hothatch segment, nu zit de R.S. nog in de achtervolgende groep richting de koploper.

Deze Clio moet het verkoopsucces van Renault voortzetten, en dat gaat ongetwijfeld lukken. De Clio is marktleider in z’n segment op de particuliere markt en hoeft in de lease alleen de Polo voor zich te dulden. De nieuwe Clio is nu te bestellen en vanaf augustus bij de dealer te bewonderen. De Clio in minder pittige vorm gaat de showroom uit voor €14.490, de Clio R.S. is vanaf €28.490 euro te bestellen en de Trophy kost €32.190 euro. Filmpje!35 reacties

Heel leased nederland rijdt er al mee en daar introduceert renault hem ook in nederland…huh
Weer mooi fris zo toch?
En een hothatch -ik ga het nog één keer zeggen- heeft een handbak nodig. Zeker als de gebruikte EDC automaat gewoon niet super is. We weten dat de optie er is, want de Juke Nismo heeft hetzelfde blok met een handgeschakelde zesbak. Zet die zelfroerpook toch gewoon op de optielijsten, Renault. Kom op.
Gelukkig is er nog een Clio R.S. 16 met een handbak mits het gewoon te koop zal zijn in Nederland. Waarschijnlijk voor de prijs van een Mégane R.S. But hey, handbak!
@AutomotiveDesigner: Er ging iets mis met de html quote tags. :-/
@AutomotiveDesigner: Was de productie daarvan al bevestigd? Voor zover ik weet was het vooralsnog een conceptwagen.
Staat hem goed, zo dat wit met die zwarte accenten. Ach en als je graag een hothatch met handbak wil moet je gewoon even winkelen bij Peugeot of Ford ;).
Weet iemand toevallig of die dci110 ook met 15 of 21% bijtelling te krijgen is?
@broekhoest: Volgens mij is hij alleen verkrijgbaar met 21% bijtelling.
Het zijn allemaal kleine aanpassinkjes, maar hij ziet er wel erg goed uit hoor. De standaard Clio vind ik een leuk ding en al helemaal zo in het rood. De Clio RS vind ik gaaf, vooral door de nieuwe LED-jes voorin in RS-stijl. Voor de rest ben ik het helemaal eens met @automotivedesigner, dat ding schreeuwt om een handbak! Letterlijk.
@viezefreddyw: Ere wie ere toekomt. Het eerste alinea quote ik @CasperH ’s geschreven tekst. Neemt niet weg dat ik ook zo over denk. ;-)
Ziet er netjes uit die RS.
Automaat is beter. Dat is en blijft zo… Leuke auto lijkt me al zou ik voor de Opel Corsa OPC gaan. Wat een gave brute wagen is dat!
@henkhupelschoten: ik vind de opc niet zo fijn rijden als de rs, maar dat is natuurlijk voor iedereen anders. (Wel met het extra sportieve onderstel)
@henkhupelschoten: Een automaat is leuk voor in de file of voor serieus snelle circuit monsters, een hothatch is voor deze situaties niet bedoeld. Gewoon een goeie handbak er in, niet teveel poespas, gewicht rond de 1000kg en gaan. Renault heeft de plank volledig mis geslagen met de Clio R.S. en met deze facelift trekken ze het niet recht. En zo blijft een Clio R.S. een zeldzaamheid in het straatbeeld, jammer.
Ik heb een paar welen met zo’n Clio gestuurd. Viel me erg tegen. Slechte stoelen, zag er erg goedkoop uit van binnen en dat touchscreen was traag en reageerde soms helemaal niet. Zat een of andere eco stand op waardoor het leek alsof de turbo (dci motor)losgekoppeld werd. Totaal geen vermogen. Vond de vorige generatie veel beter. Hoop dat die infotainment update wel verbetering brengt. En die betere materialen waren ook geen overbodige luxe. Toch apart dat Renault die huidige RS niet op het niveau van de vorige krijgt. Die werd toch alom geroemd om z’n rijgedrag etc. Bij deze generatie hoor je voornamelijk dat ie in alles eigenlijk minder is geworden.
@E34M5Touring: Ik heb verder geen ervaringen met de Clio van deze generatie maar ik heb ook veel gehoord dat met name de RS tegenvalt ten opzichte van zijn voorgangers. Ik denk dat een handbak er een hoop aan kan doen.

En anders moeten ze gewoon dat ene kanon, de Clio RS16, in productie nemen.
http://autovisie.nl/wp-content/uploads/2016/05/2_Renault_Clio_RS_16_Autovisie.nl_.jpg

Hoe bevalt USA??
@viezefreddyw: T’is denk ik teveel een compromis geworden. De vorige RS had een tomtom navi en handbediende airco. Alle andere opties waren ter verbetering van de rij ervaring (cupchassis etc). Buiten het handbak verhaal, zonder cupchassis is ie gewoon soft. Als je dan uit een vorige gen. RS komt valt dat enorm tegen denk ik. Die kocht je juist omdat ie lekker scherp was. Usa bevalt goed. Beetje spullen aan het verzamelen voor de auto. Poetsmiddelen en rijplaten etc. Klaarmaken voor die ouwe straks.
@E34M5Touring: Daar heb je best een punt. De vorige Clio RS vond ik echt een heerlijk bommetje. Meerdere keren veel lol in mogen hebben. Toen der tijd was er maar weinig wat in zijn buurt kwam qua prestaties en fun. Vandaag de dag vind ik ze nog steeds erg tof, ook qua looks kan hij nog zeker meekomen.

Kijk aan, dat klinkt allemaal goed. Straks lekker genieten van de DB7. Moet wel lukken denk ik zo.
@E34M5Touring: Die eco stand moet
@torsen: je ook gelijk uit zetten. Verder ben ik het met je punten wel eens.
Geluidsdemping in het interieur viel me ook iets tegen.
Aandrijflijn met de dci 90 was overigens al prima. Fijn onderstel ook.

(eerste bericht ging niet helemaal zoals de bedoeling was.)
Hopelijk is die nieuwe ledverlichting niet meer zo extreem fel als die lichtgevende ‘snorharen’ die eerst aan beide kanten van het logo in de gril zaten. Daar kreeg je zowat lasogen van.

Buiten dat was de Phase 1 een erg leuke en frisse verschijning. Logisch dat Renault er niet teveel aan gewijzigd heeft. Het huidige modellenaanbod van Renault spreekt me sowieso wel aan. Van de Twingo tot de Talisman zijn het stuk voor stuk fraaie auto’s met een fris en tikje frivool voorkomen, én duidelijk herkenbaar als Renault.
Ik zei het laatst al en ik zeg het nu weer: liever de Fiesta ST. Lijkt me toch de betere auto. En ik zou ook zeker eens een ritje gaan maken in de 208 GTi. Lijkt me ook een erg goede auto.

Ik gun het Renault erg graag, want de Clio is erg fraai. Maar unaniem blijkt dat het ding tegenvalt. Erg jammer.
En juist door die automaat heb ik de RS niet gekocht, na een testrit kon hij me nog minder bekoren. Ik rij nu drie weken met mijn nieuwe auto ook met 200pk en handbak en het is SUPER.
Interieur is niet mooi.
Persoonlijk zou ik de Clio RS verkiezen boven de 208 GTI of Fiesta ST.
Waarom? Ten eerste het gebruiksgemak met de achterdeuren, ten tweede juist wel de automaat.
Al dat handbak gedoe op de openbare weg, het terrein waar je deze auto het meeste gebruikt, ben ik wel zat. Liever heerlijk lui rijden en als je dan toch een keer zelf wilt schakelen dan kan dat ook gewoon.
Zet hem in stand sport of race en je hebt gewoon een heerlijk snel schakelende bak die ook nog eens niet zelf opschakelt bij de begrenzer.
Daarnaast op het circuit ook nog eens (fractioneel) sneller dan de 208 GTI by Peugeot Sport.

Dus…. Doe mij de Trophy maar met een optionele Akrapovic uitlaat.
Als jullie dan allemaal een 208 of Fiesta kopen, blijft de RS ook nog eens uniek ;-)
Wat word ik super vrolijk van dit RS wagentje, die mistlampen zijn leuk gevonden gebaseerd op een race vlag. Erg tof en origineel! Review filmpje is super saai maar goed dat zal wel professioneel zijn, het valt ook niet mee om lol te hebben met zo’n rakkertje.
Ik vind het maar een lelijke auto
@4:52 Casper ga terug naar je eigen land francofiel! :P
Snap niet dat Renault zo eigenwijs is en dit ding niet een handbak als eerste geeft. Elke journalist schrijft hierover. Luister eens naar je klanten. En duw er gelijk een sper en 30pk meer tegen aan. Of als optie.
Nog steeds geen S/V90…
Dus een RS is twee maal zo duur als de instapper?
Te gek voor woorden natuurlijk voor een auto die 90% hetzelfde is.
Bij ons de vastgestelde leaseauto op het werk. Ik heb hem tot nu toe afgeslagen, als het interieur qua materialen verbeterd is wil ik er wel over nadenken. De led koplampen met dagrijverlichting geïntegreerd zijn wel fraai, beter dan die losse setjes van de huidige (aftermarket look).
Mooi fris modelletje, echt wel! Maar de Peug 208 ook wel. En de Ford Fiesta. Of die KIA Rio. En de DS3. Mini Cooper? Mazda 2? Lancia Y? Good old Punto?

Godmiljaar, wat zijn er vandaag de dag veel super grappige hatchbackjes te koop….
Ik vind het nog steeds een hele fraaie auto. Wegligging is top, ziet er nog steeds prachtig uit en het interieur was al gewoon goed en nu blijkbaar nog beter. De 120pk is natuurlijk ook financieel gezien een heel aantrekkelijke auto; kan je feitelijk alles mee doen. Dat die 110pk diesel heel fijn is, geloof ik direct: heerlijke motor in een hele fijne auto, dat móet een goede combinatie zijn. De RS is natuurlijk nog steeds erg leuk. En die automaat tja, kijk eens naar dat filmpje waarin Max zo’n Clio door Monaco flippert, dan begrijp je het meteen. Zelf schakelen blijft leuk en dat kan dus ook gewoon in de RS alleen niet met een ouderwetse pook maar met moderne flippers. Welkom 2012….
Tot nu toe is deze RS de meest verkochte ooit, dus blijkbaar zijn er genoeg liefhebbers voor. En wat ik me altijd afvraag, als de RS een handbak heeft, gaan die reaguurders hierboven er dan ook écht een kopen of is het alleen maar reageren om te reageren?
blokje?, biertje?, piemeltje… Plastic rammelbak trouwens.
Waar ik ontzettend benieuwd naar ben is in welke kleur rood de test heeft plaatsgevonden. In Rouge Flamme (NNP) of in de nieuwe kleur Rouge Intense (NPK). Wie wil me dat z.s.m. even laten weten. Bedankt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).