Reviewoverzicht: kenners over ‘I am Paul Walker’

Auteur: , 24 Reacties

Is de docu over het leven van de Fast & Furious held het aanzien waard?

Paulie

De dood van acteur en schakelvirtuoos Paul Walker ligt alweer bijna vijf jaar achter ons. De acteur beleefde zijn grote doorbraak door het spelen van Brian O’Connor in de Fast & Furious franchise. Hoewel we het gedeelte van die ‘franchise’ pas nu kunnen vaststellen. Toen het eerste deel The Fast and the Furious uitkwam in 2001 kon nog niemand bevroeden dat de film over de Amerikaanse car culture en tuningscene van toen uit zou groeien tot een van de dikst verdienende filmseries ooit ever. Op dat lijstje hoeft het Fast-universum alleen Marvel’s spandex-familie, Han Solo, Harry Potter, Sjeems Bond, de orks van LOTR en de X-Men voor zich te dulden.

In het kader van dit belachelijke succes en de tragische dood van Walker, was het vrijwel onvermijdelijk dat er een docu over het leven van de beste man zou komen. Die is er nu en hij heet I Am Paul Walker. Het eerste wat opvalt aan de docu is dus dat de makers ervan per abuis de tegenwoordige tijd gebruikt hebben voor de titel. Maar goed, laat ik er verder zelf maar niks meer over zeggen en het woord overlaten aan de echte kenners:

Mathew Olson, digg.com
Titel: The New Paul Walker Documentary Is An Incomplete Look At An Incomplete Life
Ja, mooi gevonden die titel natuurlijk, maar het impliceert ook direct een bepaalde mate van kritiek. Toch valt dat uiteindelijk allemaal wel mee. Dat sommige aspecten van Walkers leven die een negatief op hem zouden kunnen schijnen, zoals zijn affaires na de geboorte van dochter Meadow, niet voorbijkomen in de film is in zekere zin te verwachten. Bovendien is er waardering voor het feit dat regisseur Adrian Buitenhuis het cliché dat Walker met zijn liefde voor snelle auto’s altijd bestemd was voor het lot dat hem uiteindelijk trof vermijdt. Vooral Pauls familie komt aan het woord, aan de hand van wat homevideos van vroeger. Een keuze die deze recensent wel lijkt te kunnen waarderen, zelf als daardoor niet het volledige plaatje van de mens Paul Walker gegeven wordt.

Brian Lowry, CNN
Titel: ‘I Am Paul Walker’ brings more nostalgia than depth to actor’s life
Om te beginnen moet Brian even kwijt dat hij het maar morbide vindt dat Paramount Network tegenwoordig wel vaker de niche van de docu over de gestorven celeb opzoekt. Noted. Ook voor de rest is Brian niet zo gecharmeerd van de docu, juist omdat deze in zijn ogen niet de conclusie trekt dat Walker te veel risico’s nam voor een man die claimt een puike vader te willen zijn. Lowry zelf heeft namelijk duidelijk wel die conclusie getrokken.

Kaitlin Reilly, Refinery29.com
Titel: I AM Paul Walker Documentary Paints A Pleasant View Of A More Complicated Star
Kaitlin is duidelijk wél gecharmeerd van Walker en diens blauwe ogen. Dat de documentaire Paul afschildert als een stille weldoener met een goed hart gaat er dan ook als zoete koek in bij Kaitlin. Vooral het feit dat hij ooit een Lexus kocht voor zijn zus en (anoniem) een verlovingsring van 10.000 Dollar voor een soldaat die zelf geen ring voor zijn din kon kopen lijkt Kaitlin wel te graven.

Conclusie: tussen de regels door lezen we dat de docu vooral een uurtje positiviteit over Paul Walker behelst. En ach waarom ook niet, het is niet alsof Paul iets gedaan heeft in zijn leven waardoor hij dat niet zou verdienen. Niets dan lof over de doden. Voor mensen die hopen op een diepgravende analyse van de psyche van de acteur is dit misschien niet de juiste docu. Misschien reflecteert I Am Paul Walker daarmee wel perfect zijn meest bekende films: niet te moeilijk doen, gewoon popcorn erbij pakken en goan!24 reacties

I am paul walker vertolkt zijn leven over hoe hij was de titel is dus totaal niet ongepast!
@jaapiyo: Hoe had jij de titel willen zien dan?
@evdw: I was Paul Walker. Nu suggereert de titel dat ‘ie nog leeft. Duidelijk een cynische vorm van kijkbeet lijkt me.
@jaapiyo: Nee dat denk ik eerlijk gezegd niet, iedereen weet immers dat Paul Walker dood is. En als je dat niet weet dan ken je hem niet.
“I am Paul Walker” vertelt het verhaal over Paul Walker en neemt je mee in het leven van Paul Walker, toen. Op dezelfde manier is “I am Heath Ledger vorig jaar ook gemaakt.
@jaapiyo: hij is nog steeds paul walker.
Alleen zegt hij dat nu niet meer.
@jaapiyo: zolang er over hem gepraat wordt leeft hij voort, iniedergeval zijn verhaal over zijn leven. Dat doe je bij je eigen geliefden ook opa’s oma’s, broers vaders en moeders die er niet meer zijn… Zo lang dat is leven ze voort in ieder van ons!
Ach ja. Wellicht leuk voor in t vliegtuig ofzo.. en voor de diehard ricers…

EDIT: fixed
Hoewel ik al geen fan ben van deze films, nog van de acteur, is dat nog minder geworden nadat ik las dat hij als 33 jarige een relatie kreeg met een 16 jarig meisje. En dat dit niet de eerste keer was dat dit gebeurde. https://jalopnik.com/when-are-we-going-to-address-how-paul-walker-had-relati-1828227580
@pomoek: ik wist dit niet. Nu is hij dood. Zand erover.
@pomoek: ik zou in deze tijden van dubieuze mediapraktijken iets meer harde info willen hebben. Ik graaf jalopnik wel en deadspin misschien nog meer, maar het nadeel is dat er af en toe artikelen van jezebel of tenminste jezebel-schrijfsters voorbijkomen (ook Gawker-media). Dat zijn stuk voor stuk militante feminazi’s die ik niet direct op hun geschreven woord geloof. Krijg je bijvoorbeeld dit soort nonsense https://jalopnik.com/tatiana-calderon-is-the-sauber-f1-teams-newest-test-dri-1823556027.
@jaapiyo: Tja het is vrij simpel te controleren met “de Google”, en er zijn toch echt meerdere bronnen: https://www.ibtimes.com/who-jasmine-pilchard-gosnell-paul-walkers-23-year-old-girlfriend-mourns-actor-family-after-fatal-car (er worden in het Jalopnik artikel nog een aantal bronnen genoemd).

En wat die Tatiana betreft: Sauber zegt het zelf ook? https://www.sauberf1team.com/news/tatiana-calderon-becomes-test-driver-of-the-alfa-romeo-sauber-f1-team

#alsjeeenformule1racenietwintbenjenoggeenloser-gate
@pomoek: vroeg in het bericht staat al dat het om meerdere vrouwen zou gaan. Vervolgens blijken dat er twee te zijn, waarvan minimaal één ‘alledgedly’. Dat soort praktijken kennen we. Hoort bij de standaardopleiding van autoblog ;)
@pomoek: Nog = noch? Seinfeld had ook een relatie met een 17-jarige, maar daar hoor je ook niemand meer over. Blijkbaar als je geld genoeg hebt, maakt dat allemaal niet zo veel uit.
@simonmc: dank u, niet te fixen helaas. Wat je zegt over Seinfeld klopt. Wat de film van Paul Walker betreft wordt er nergens iets gezegd over zijn relaties met de 2 minderjarige meisjes, althans dat las ik in het artikel. Ook op Wikipedia staat er niets over.
@SimonMc: als je zelf ook ongeveer 17 bent is het ook niet zo’n probleem.
@mashell: Absoluut waar, alleen Seinfeld was toen 38 jaar.
@pomoek: van de paar mensen die hun geluk zoeken in LA die ik ken, kan ik bij vrijwel iedereen zeggen dat ik totaal niet begrijp hoe ze zo kunnen leven en wat er omgaat in de bovenkamer.
Men komt op feestjes waar dingen gebeuren die niet mogen volgens de (vaak rare) wetten in Cali. Ook zat meisjes die zich voordoen als volwassen vrouwen. Ik kan snappen dat je als succesvol eind-20er/begin-30er; terwijl je compleet lam en doorgesnoven bent; je je stokkie best omhoog kan krijgen van een lekker jong ding. Als die ‘begin 20’ lijkt; succes met ‘Nee’ zeggen?
Maar de eerste keer dat je haar ziet, terwijl je nog wel tot 10 kan tellen en ze blijkt 16 te zijn; dan stop je toch alles gelijk?
En wat voor gesprekken kan je hebben met iemand die 16 is (terwijl je zelf rond de 30 bent)?

En met die conclusie kom je gelijk uit bij de tegenstrijdigheden van een documentaire over een dode acteur: ALS het leven van zo’n persoon wel interessant is: laat het dan ook zien. Zoniet, blijf er bij weg. Maar een beetje half dingetjes uit zijn prive-leven laten zien en het dan ‘I am die en die’ te noemen; nope.
Kan nu al niet wachten op deel 8.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Ze zouden zelfs een docu over Hitler kunnen maken waarin hij wordt neergezet als een vreedzaam eerlijk leider die het beste voorhad net iedereen, maar verkeerd begrepen is.
Ik geloof niet zo in heldenverering.
Een matig, zeer matig acteur en dan ben ik nog positief.
@desjonnies: als we het van de positieve kant bekijken, ten opzichte van zijn medeacteurs in de F&F serie was Walker echt de ster acteur. En al die matige acteurs werken uitstekend als cash generator. Zelfs als ze niet eens meer in leven zijn.
@desjonnies: en in tegenstelling tot dit acteurtje had oom Dolf wel een goede smaak als het op auto’s aan komt.
@desjonnies: plussie voor jou!
Niets gedaan in zijn leven om negatief over te schrijven? Misschien moet je even de leeftijd chekcen van de vrouwen in zijn leven en kijken hoe oud ze waren toen die relaties onstonden

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).