Richard Verschoor wordt de nieuwe Max Verstappen

Auteur: , 29 Reacties

Nederlands talent in the making!

Richard Verschoor wordt de nieuwe Max Verstappen

Richard Verschoor heeft op het aparte Zweedse circuit Anderstorp alweer zijn 10e zege van het jaar geboekt in het SMP F4 NEZ-kampioenschap. Voor wie de naam Anderstorp bekend voorkomt: de geniale Brabham fan car won hier ooit z’n enige race en werd prompt verboden. Maar we dwalen af!

Verschoor boekte zoals gezegd alweer de tiende zege van het seizoen en daarmee is de 15-jarige coureur uit Benschop niet meer te achterhalen in het kampioenschap. Mooi werk kerel! Zoals je aan de hand van de foto hierboven waarschijnlijk al vermoedde, racet Verschoor onder de vleugels van Red Bull.

Na de race zei Richard: “I’m back home tonight,” terwijl hij weer richting vliegveld ging. “A couple of days at school then off to Finland for the last races. Another new track and it should be another great weekend.”

Nog een paar jaartjes knallen in de opstapklassen en voor je het weet zien we de jongeling terug als teamgenoot van Max. Met heel veel mazzel, maar het zou een mooi vooruitzicht zijn.

Dank aan Bas Jelle voor de tip!29 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Gouden generatie?
@mrrallycross: Generatie met ‘balls’!
Verschoor, De Vries. het kan niet op.
maxblog.nl
@basjaski: zeurblog.nl
@kapitein: dereactiesdiejewistdatzoudenkomenblog.nl
Altijd mooi dit soort dingen. Nederlandse aanwezigheid in internationale competities of WK’s houdt het toch altijd een beetje spannend. En dat het in de Automotive is maakt het extra leuk!

Offtopic: Hoewel ik geen groot voetbalfan ben, zou het toch wel weer eens leuk zijn als Nederland ook daar weer wat competitief in wordt. Toch altijd wel spannend geweest en het lijkt me relaxed om in hetzelfde weekend een mooie interland te hebben en een race van deze twee.
@pesu: Helaas hoeven we voorlopig niets te gaan verwachten van het Nederlandse voetbal. De huidige lichting is niet talentvol genoeg om mooie prestaties te leveren zoals in 2010 en 2014. Degene die de kar trokken in 2014 in Brazilië, Sneijder, Robben, Van Persie, Huntelaar etc, beginnen op leeftijd te raken en met name Robben te vaak geblesseerd. De voetballers die hierna of er onder komen zijn simpelweg niet goed genoeg om een grote rol in de wereld te spelen.

Helaas zal het de komende jaren kommer en kwel zijn op voetbalgebied en zullen we lekker onze pijlen moeten gaan richten op de autosport.
@viezefreddyw: Klopt. Wat me ook opviel bij de wedstrijden die ik heb gezien dat het samenspel ver te zoeken is. Vooral als de ‘veteranen’ er niet allemaal instaan is dat ver te zoeken.

Eindpunt: Voorlopig ligt de focus inderdaad op auto- en motorsport (+NBA uiteraard :)).
@viezefreddyw: olympische spelen gemist? Er zijn genoeg sporten waar wij goed in zijn alleen worden deze niet uitgezonden op tv. Ik lijk liever naar dames volleybal of hockey dan naar F1. Maar wielrennen zeilen zwemmen schaatsen paardrijden en al die andere sporten. Allemaal topper in hun eigen sport. Hun staan op het zelfde niveau als max. Sterker nog er zijn sporters die al veel meer en beter gepresenteerd hebben !!! Kan mij vergissen maar wij hebben toch een jonge schaak talent en vergeet de darters niet. Allemaal topper !! Dus we hoeven ons zelf niet alleen op max te richten talenten en mooie sporten genoeg.
@viezefreddyw: Niet talentvol genoeg? Als je enkel naar talent kijkt mogen we echt niet klagen. Jongens als Bazoer, Depay, Riedewald, Tete en Willems hebben gewoon alles in zich om wereldtop te worden, en dan zijn er ook nog eens een hele zwik jongens die moeiteloos in de Europese subtop mee moeten kunnen. Het grootste probleem zit hem juist in de mentaliteit. De meeste jongens lijken aan een soort grootheidswaanzin te lijden. Memphis die na zijn overstap naar United alleen nog maar met dure auto’s, kleding en vrouwen bezig is, Bazoer die zich geslachtofferd voelt en openlijk aangaf aanbiedingen te overwegen omdat hij na een paar slechte wedstrijden even op de bank mocht plaatsnemen, Willems die als verdediger zijnde te lui is om na een aanval snel naar zijn positie terug te rennen. Dat soort dingen, aangevuld met de incompetentie van de KNVB, zijn de reden dat we de komende jaren weinig hoeven te verwachten.
Als die jongens nou gewoon elke wedstrijd de volle 100% geven, zowel individueel als voor het team, en ze begeleid wordt door een goede bondscoach, kunnen er hele mooie dingen gebeuren. Dat zagen in 2014 met Louis van Gaal als bondscoach al. Je had met Sneijder, Van Persie en Robben drie topspelers, voor de rest was het niet meer dan subtop. Maar doordat Van Gaal een goede tactiek hanteerde, waarmee de zwakheden grotendeels verbloemd werden, was Oranje gewoon een gevreesde opponent.
Tja dat krijg je als een generatie opgroeit met race spelletjes zoals Need for Speed, heerlijk!
Nederland zou zich bewust moeten worden van het talent dat er hier is. Niet alleen als er succes zijn (Max) maar al bij de groei er naartoe. Bouw dat circuit, investeer in dat team, geef die mogelijkheid om te gaan racen. Blijf kritisch, en zeg een goed trainingsprogramma op voor talenten. Het is mogelijk als er geïnvesteerd gaat worden. Misschien dat een beetje het playboy imago terug kan komen: snelle auto’s, vrouwen en status. *droomt verder over vroeger*
@vonklausenburg: Een soortgelijk project in de rally wereld heeft kevin Abbering de eerste nederlandse WK zegen bij de rally bezorgt (volgens mij). Er is toen een junior project opgezet waarmee ze met FWD 1.6 liter klasse (citroen C1 oid) in een Europees kampioenschap reden.
@evian: Volledig dit dus. Op het moment dat je investeert en groter gaat dromen komt het – soms – vanzelf. We hebben meer grote namen nodig in Nederland, zeker als het gaat om zware sporten zoals de autosport. Dank voor dit voorbeeld, kende ik nog niet. Ga ik zo even over lezen!
@vonklausenburg: Helemaal mee eens, misschien dat er met de hype van Max nu meer bedrijven zulke projecten voor een x-aantal jaar willen sponsoren om meer talent te vinden en een zetje in de richting van de vaste sponsoren kunnen geven.
@evian: Precies, de trots die er nu is om Nederland (hoezo?) vanwege Max moet om te zetten zijn in een financiële welwillendheid om te investeren. Nederland is nog geen raceland, maar kan het goed worden. Kijk alleen al hoeveel echte petrolheads er hier zijn. Daar moet een “x” aantal procent van echt goed kunnen sturen. Plus: met de aftakeling van het Nederlandse voetbal is het handig om ergens anders eens de focus op de leggen! :P
@vonklausenburg: https://nl.wikipedia.org/wiki/Kevin_Abbring Ik heb er nog wat meer informatie over gevonden.
@vonklausenburg: Ja, dat zou een goed plan zijn. En dan al op het allerlaagste niveau beginnen door try-out evenementen te houden voor kinderen die willen karten. Ik durf te wedden dat er een hele hoop racetalent verloren gaat doordat de veel ouders niet de financiële mogelijkheden hebben om hun kinderen te laten karten. Een stel voetbalschoenen en contributie van de lokale FC is natuurlijk een stuk makkelijker op te hoesten dan een goede kart van enkele duizenden euro’s en alle bijbehorende running costs.

Vervolgens moeten die talenten goede ondersteuning krijgen. Denk aan een opleidingstraject waarbij de talenten door ‘gewone docenten’ en mensen met autosportervaring opgeleid worden, zoals het bij veel voetbalclubs ook gaat. Door de combinatie van school en sport geef je ze een kans te slagen in de sport, zonder daarbij de kans op een “normaal” leven te ontnemen als ze in de autosport toch niet slagen. En instructeurs denk ik dan uiteraard aan de voormalige F1 coureurs (Verstappen, Vd. Garde, Albers, Doornbos etc), maar ook aan mensen als Frits van Amersfoort, die met zijn raceteam in de Formule 4 en Formule 3 actief is, en Michiel Mol, die nog steeds een klein percentage van Force India in handen heeft en wellicht daar een kijkje in de keuken kan geven.

En wanneer je als autosportbond de handen ineen slaat met het bedrijfsleven, kun je de goede karttalenten een plekje in de single seaters kopen. Eerst Formule 4, vervolgens Formule 3 (eventueel in samenwerking met Van Amersfoort) en als het budget toereikend is eventueel GP2 of Formule V8 3.5 (voorheen Formule Renault 3.5). De Formule 1 zal zelfs met goede inspanningen van de Nederlandse autosportbond en het bedrijfsleven onhaalbaar zijn. Een Manor-stoeltje kost je bijvoorbeeld 15m per seizoen, een bedrag wat je met de huidige van Nederland nog niet kunt verantwoorden als bond/bedrijf zijnde. Maar je kunt er wel alles aan doen om de Nederlandse talenten in de kijker van de F1 teams te zetten. Van de huidige grid zijn Vettel, Ricciardo, Wehrlein, Ocon, Verstappen, Bottas, Sainz, Kvyat, Magnussen en Perez toch allemaal via een opleidingsprogramma de sport binnengekomen. Oké, Perez bracht ook wel behoorlijk wat Mexicaanse sponsorcentjes mee, maar de rest is puur op talent in de opleidingsprogramma’s opgenomen en op basis daarvan de F1 in gekomen. Als je er middels een goed Nederlands opleidingsprogramma voor kunt zorgen dat onze jongens en meisjes daar terecht komen, is de kans op meer Nederlands F1 succes toch best aanzienlijk.
@Edge: Juist, je moet het brengen zodat iedereen in theorie naar de F1 kan. Er gaat teveel talent verloren. *businessplan opstelt*
Kleine opmerking… De Brabham fan car werd strikt genomen niet verboden, maar werd door Ecclestone op eigen initiatief teruggetrokken.

De gehaaide zakenman kennende deed hij dat natuurlijk niet zomaar…

Voor wie het zou boeien, een leuk interview over de Ecclestone collectie.

https://youtu.be/Q-k7eni2cc8

OT: Nederland doet het goed qua racetalent. Roll on!!!
Moet gezegd: in F4 heel erg goed gepresteerd dit jaar.. Maar om te zeggen dat hij de volgende Max Verstappen is gaat me veel te ver. Veel minder ervaring in karting op hoog niveau en of hij de killer-mentaliteit heeft die Max onderscheid moeten we ook nog gaan zien. Talent heeft hij zeker en de concurrentie in F4 heeft hij behoorlijk te kijk gezet dit jaar. Knap en ik wens hem succes. Ben benieuwd.
Ach ja, we zullen het wel zien over 3 jaar…
Hoe zit het dan met jarno opmeer…….
Vrijwel onmogelijk, tenzij hij ook vanaf z’n 3de 10 uur per dag achter het stuur zit en een vader heeft die F1 gereden heeft.
@alcantara: Zeg nooit nooit, hij zit al bij het Red Bull Junior team, dus zijn kansen liggen iig al hoger dan de meeste!
2 Nederlanders bij 1 team en dan een 1, 2 scoren. Zou top zijn!
Ohja het ging over verschoor… Was ff helemaal verzonken in het verhaal over gordon murray en z’n brabham kunsten…
De werking van die Brabham fancar wordt in dit goede stukje van Maurits toegelicht:
http://www.autoblog.nl/nieuws/techniek-dit-is-het-nut-van-diffusers-80815.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).