Ruim half miljoen aan onbetaalde boetes van diplomaten

Auteur: , 32 Reacties

Onschendbaarheid is een bitch. In 2013 werden veel meer scheurende diplomaten staande gehouden dan de jaren ervoor. Maar boetes betalen, ho maar.

Meer diplomaten staande gehouden

In 2011 werden er 93 tot stilstand gemaand na een verkeersovertreding en in 2012 98. In 2013 waren dat *tromgeroffel* 166 CD-rijders. Qua boetequotum zijn de diplomaten steady. In 2012 ontvingen ze 4042 prenten, in 2013 harkten ze er 4038 bij elkaar. Dat blijkt uit een paar knappe grafieken die Nu.nl in elkaar liet zetten door het CJIB.

Helaas mogen we de leden van het corps diplomatique vanwege het verdrag van Wenen niet dwingen hun boetes te betalen, maar even vriendelijk vragen of ze hun dikke bak stil willen zetten zodat ze geconfronteerd kunnen worden met hun debiele rijgedrag mag wel. #winning.

Maar goed, dan nog blijft het hun keuze of ze de beurs trekken. En, verrassing, dik de helft van die boetes staat nog open. Iets wat eigenlijk nog meevalt. Van alle boetes die de hard werkende diplomo’s in 2012 bij elkaar sjeesden, staat nu nog een bedrag open van 147.644 euro. Zoomen we uit tot een periode van 2009 tot nu, dan loopt dat bedrag op tot ruim een half miljoen aan onbetaalde verkeersboetes. Een flinke schep uit de staatskas.

Wat te doen met wanbetalende onschendbaren? Nou, het CJIB bestookt ambassades met aanmaningen en Kamerleden pleiten voor het gebruik van wielklemmen, korten op ontwikkelingsgeld en het innemen van de gratis tankpas. Zelfs een openbare zwarte lijst met wanbetalers lijkt een optie. Frans Timmermans is er klaar mee, dus more to follow.

Fotocredit: Autojunk.32 reacties

Nog netjes dat de helft dus wel vrijwillig betaald…
@jmeverts: oeps, betaalt natuurlijk
Ik ben voor die wielklemmen!
allemaal leuk en aardig. nu uitrekenen wat Nederlandse diplomaten aan boetes hebben open staan.
@MAB: Net zoveel, zo niet nog meer…
@e1000bmw523i: Precies. Snap dit gezeik echt niet. Ze moeten eens uitrekenen hoeveel al die chauffeurs van ambtenaren kosten.
Wat is nou een half miljoen in 5 jaar tijd, hooguit een druppel op een gloeiende plaat.
Mochten ze een keer geld willen besparen/innen, dan kunnen ze beter een keer de hand in eigen boezem steken.
@jack_abarth: Precies, ze helpen natuurlijk mee maar boetes moeten niet een inkomstenbron op de begroting zijn voor landen. Dat dat in Nederland wel zo gezien wordt is natuurlijk een ander verhaal. Met andere woorden, de regering moet niet klagen dat ze inkomsten mislopen wanneer diplomaten hun bekeuringen niet betalen.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Serieus, het feit dat dit groot nieuws is in de media geeft toch wel aan hoe heikneuterig we hier zijn. Over een periode van 5 jaar een bedrag van 5 ton open hebben staan betekent dus dat het zo’n ton per jaar is. Zet daar tegenover dat het om ongeveer 4000 boetes per jaar gaat, dan wil het dus zeggen dat we het gemiddeld over een boetebedrag van €25 hebben.
Waar hebben we het over?
Stel ook eens de vraag hoeveel boetes wij (dus geen diplomaten) met z’n allen open hebben staan. Denk dat je je dan rotschrikt. En waar is die verontwaardiging dan? Want feitelijk zit daar geen verschil in natuurlijk. Alleen bij de ene groep heeft de persoon onder z’n diplomatieke onschendbaarheid schijt aan de boetes en bij de andere heeft ie gewoon schijt aan de boetes….
@Rick-dos: net gechecked! Helemaal niks. Ik dacht hetzelfde maar wij zijn netjes en er zijn veel meer EU landen die niks open hebben staan.
@rufctr01: hij bedoelde wat anders denk ik.
@rolov: oeps, te snel gelezen…
Ik vind het typisch dat er kamerleden zijn die hun tijd besteden aan dit soort dingen. Het verdrag van Wenen is er niet voor niets en bovendien kost het innen van deze boetes meer dan dat het opbrengt. Dat pownews van die populistische trieste televisie maakt hoeft nog niet te betekenen dat er serieus aandacht aan besteed moet worden. Simpel Nederland ziet alleen maar dat geldbedrag, puur populistisch geneuzel dit.
@ferrari250gto: Weet je wat het ergste is; die kamerleden zijn door jou, mij en onze landgenoten zelf gekozen. En powned, daar kijken jij, ik en onze landgenoten ook zelf naar.

Maar ik ben wel nieuwsgierig hoeveel extra geld wij straks kwijt zijn aan parkeerwachters en hoeveel diplomaten die nu wel braaf de boete betalen straks uit balorigheid of frutratie dat niet meer gaan doen.

Dat afgunstige geneuzel van de PVV en consorten kost ons veel meer dan alleen geld, maar zelfs aan geld kost het al veel te veel.
En ik weet de oprzaak: omdat dat hele onschendbaarheid van die diplomaten aardig vaak in het nieuws kwam in 2013, begonnen ze zelf ook na te denken van wat ze allemaal wel niet konden maken. Dus wij hebben ze dat even extra duidelijk gemaakt en zei maken er gebruik van.
Jemig, een spot van 100 jaar geleden. Grappig genoeg kwam ik m in 2012 weer tegen. Niet in Wassenaar maar in Oostenrijk :P
Hoezo een half miljoen? Als we verder terug gaan is het cumulatief nog meer. Maar we weten allemaal dat dat geld nooit gaat komen, dus die berekening is gewoon niet geldig. Jongens dit is gewoon sensatie journalistiek, nee het is niet eens journalistiek, dat is het pas als twitter je bron is. Serieus laat die diplomaten nou gewoon lekker, stop dat onzinnige xenofoob gedoe. Als de gemiddelde reaguurder hier onschendbaarheid had dan zou het veel erger uitpakken. De diplomaten houden zich ontzettend in, gedragen zich over het algemeen voortreffelijk (ze vertegenwoordigen immers ook hun thuisland), laten we er dan ook vooral niet meer over zeuren.
Wat een gezeur weer. Terwijl iedereen niet zou betalen als ze de keus hebben. Mooi voorbeeld Nederlandse jaloezie. Zij mogen wel en ikke niet. Dat is niet eerlijk.
Toch al gauw 0,0000025 gemiste inkomsten ten opzichte van de Nederlandse belasting inkomsten.
Ik ben vaak in Den Haag, hulde voor de dat CD volk, geen getrut gewoon gas geven.
Ik word zo moe van al die trage NL ers!
Ik ga morgen een setje CD-platen aanvragen.
Ik vind het prima. Gaat om het principe. En dat verdrag van Wenen is onderhand ook stokoud, kan best wel wat aangepast worden.
@bozewolf: jouw principe kost ons beide geld; betalen hoeven (en gaan ze toch niet) en er zijn extra parkeerwachters nodig.

Ik gun je echt je hobby wel, maar waarom moet ik ervoor betalen?
@645ci: Iedereen betaalt in dit land mee aan elkaars hobbies. Doe maar niet zo uit de hoogte.
@bozewolf: ik doe niet uit de hoogte maar ik vind het zonde van het geld om 2 miljoen aan extra parkeerwachters uit te gaan geven om enkel een paar diplomaten te jennen die je toch niet kunt pakken.
Ja eerst betalen en dan eisen ze naderhand dat geld weer terug zeker
@cthijs: ze hoeven niet eens eerst te betalen. Ook niet bij een wielklem, dat kost ze wat tijd en ons geld omdat er extra mensen met onzinbaantjes bezig zijn.
Och als we ergens geld willen besparen moeten we eerst die diplomaten verhuizing eens paar maand eens afschaffen, dat is in 1 maand 20x dit bedrag…
Het Criminineel Justitisteel Intrieste Boevenbende liegt dat ze barst over het bedrag van de boetes. Het werkelijke bedrag is vast vele malen hoger. Complete volksverlakkerij in mijn ogen. En trouwens, dat bedrag zal als het niet betaald wordt in no time verhoogd zijn tot een 3 miljoen euro of zo. Daar weten die legale criminelen wel raad mee.
Als we dan toch willen besparen moeten we die hele graaibende in Den Haag ontslaan en vervangen door vrijwilligers, net zo als ze met het klootjesvolk bezig zijn. Dan zul je zien dat het stukken beter gaat in dit land, want die vrijwilligers zullen wel met hart en ziel regeren i.p.v. zakkenvullen en elkaar dekken en het land naar de afgrond dirigeren.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).