Schotten kunnen nu zelf voor politie spelen

Auteur: , 26 Reacties

Een goed idee voor Nederland, misschien?

Politie Schotland

Regels in het verkeer zijn er om te overtreden het nog een beetje overzichtelijk te maken. Helaas zijn er mensen die denken dat ze boven de wet staan en overal lekker 90 door stadscentra mogen knallen, onnodig links rijden of andere perikelen die volgens het volk niet door de beugel kunnen.

Wat ook niet mag is anderen wijzen op hun ‘fouten’. Met iemand een robbertje vechten vanwege een gekke manoeuvre gaat sowieso te ver, maar de welbekende truc van vrachtwagenchauffeurs om hun combinatie half op de vluchtstrook te gooien, zodat mensen de files niet afsnijden, is ook verboden. Goed voor je ego, maar als de politie meekijkt ben jij de sjaak. Voor eigen rechter spelen is verboden in Nederland en vele andere landen.

In Schotland is het ook de politie die overtreders aanpakt, niet de burgers. In Edinburgh hebben ze besloten dat het anders kan. Edinburgh News meldt dat je binnenkort daar een flitspistool kunt aanschaffen, waarmee je zelf hardrijders kunt beboeten. Ze willen benadrukken dat de vrijwilligers niet ingezet worden om agenten te vervangen, maar om ze een ondersteunende rol te geven in het bestrijden van te hard rijden.

Edinburgh is sowieso bezig met het grootschalig aanpakken van hardrijders, zo hebben ze de 20 mph campagne die laat zien wat de gevaren zijn. Momenteel staan er in en rond Edinburgh kartonnen borden met politieagenten erop, wat ervoor zou moeten zorgen dat hardrijders zich bewust worden van het gevaar. Dit werkt niet zoals de council het gehoopt had, want hardrijders blijven een gevaar voor de wegen. Ook de burgers hebben er schoon genoeg van.

Of de politie van Edinburgh geïnspireerd raakte door onderstaand filmpje, ook uit het Verenigd Koninkrijk, is niet bekend.

Image-credit: De Schotse Politie via Twitter.26 reacties

Dat gaat (in Nederland iig) alleen maar tot problemen leiden vermoed ik.

Een klein groepje mensen slaat er compleet in door en gaat maximaal NSB’er spelen op enkele kilometers per uur op een grote lege weg (mag niet, doen we allemaal). Dit wordt gezien door tokkies die de confrontatie aangaan en de boel loopt uit de hand. Vroeg of laat zijn auto’s gesloopt, controleurs mishandeld en weet ik veel wat nog meer.

Mensen zeuren vaak dat boa’s en/of politieagenten machtsbelust zijn, maar dit soort dingen in handen van “het volk” leggen maakt dan vermoedelijk nog heel veel erger.
@timberleek: a flitspistool in the hands of a good man is no thread at all.
@kobus1967: hou het maar bij een reactie in het Nederlands in de toekomst. *threat
@bischero: nouja op zich heeft @kobus1967 wel gelijk. Een flitspistool is geen draad.
@thijsj: scherpe haas!
@timberleek: het zou sowieso raar zijn als ze in Schotland NSBer gingen spelen.
@timberleek: Indien Nederland kun je je ook opgeven als politievrijwilliger. Je krijgt dan een korte cursus en je kunt worden ingezet bij eenvoudige werkzaamheden, zoals alcoholcontroles, baliewerk in het bureau e.d. Of je ook zou mogen flitsen durf ik zo niet te zeggen.
@donvincenzo:

Klopt, maar kantoorwerk of meehelpen bij een verkeerscontrole vind ik wel heel wat anders dan op eigen houtje geheim agent spelen.
Ik heb het complete vertrouwen dat dit niet wordt misbruikt.
Nieuw clubje van mensen daar de SSB’ers.
Vroeger als puber met een paar vrienden wel eens in de greppel langs de rondweg gelegen. Hadden we een flitser van een oude camera op de rommelmarkt van de korfbal gekocht. Dikke lol gehad maar ook wat boze meneren moeten kalmeren. En…. een weekend thuis moeten brommen van papa en mama.
@kingdante: kwajongensstreken. Mooi man!
@henk_he: hier een kleine druktemaker die tijdens het wassen van de auto zich niet kon inhouden toen hij zag dat het schuifdak van de buurman op kantelstand stond. Gelukkig hebben de buurman en ik ook deze opvatting en was de kleine man met een handdoek op werkmissie gestuurd om de gevolgen van zijn actie te herstellen. Overigens constateerden we de actie pas nadat de billen van de buurman nat geworden waren 😏
Ik ben vooral benieuwd hoe het bewijs zich gaat houden in een rechtzaal. Een willekeurige advocaat maakt gehakt van bewijs geleverd door een amateur.
@henk_he: Is toch het toestel die telt? Dus als dat geijkt en gecontroleerd is?

Alhoewel, de bedienaar zou natuurlijk met 15km/h van je weg kunnen lopen, waardoor het toestel 64km/h registreert ipv 49…
Ik vind dat iedereen een haardroger moet hebben. Als dat help tegen te hard rijden ben ik voor…
Ik ken de Schotse (of Britse, whatever) wetgeving niet, maar in Nederland geldt dat bekeuren voor snelheidsovertredingen d.m.v. een lasergun gebaseerd is op visuele waarneming door de politiefunctionaris of de BOA, die voor die reden ook is ingezworen (waardoor deze waarneming dus juridisch dr status van bewijslast heeft). Voor zover ik weet is er geen burger hier in staat om z’n eigen waarneming tot ‘bewijslast’ te promoveren.
@RRRobert: in Engeland kan het niet. Je krijgt een brief van de politie als je wat vaak ‘gepakt’ wordt door die figuren. Kan gelijk de prullenbak in:)!!
Een adres waar dashcamfilmpjes van notoire linksplakkers heengestuurd kunnen worden zie ik meer heil in. Bonusboete wanneer de klevert zonder snelheidsovertreding rechts kon worden ingehaald.
@karhengst:

Klopt, gebeurd nu af en toe bij grove overtredingen die het nieuws halen.

Probleem kan wel worden dat het een heel eenzijdig verhaal kan gaan vertellen. Voor linksplakken is het afhankelijk van de positie van de filmer en hoe uitgebreid de beelden zijn redelijk makkelijk. Maar het biedt ook mogelijkheden tot uitlokken.

Beelden dat een filmer rechts wordt ingehaald terwijl hij netjes de snelheid rijdt, terwijl hij daarvoor steeds de achteropkomende auto zat te treiteren.

Zeg niet dat dit niet mogelijk is, maar dan moet er wel goed gekeken worden naar verdere criteria aan het filmpje. Lijkt me ook iets dat je vooral wil inzetten voor grove aso-acties. Een keertje doorgetrokken streep ofzo lijkt me niet heel nuttig.
Wordt die gun dan ook periodiek geijkt?
@hollow: en staan de amateurs netjes op de juiste afstand en hoek t.o.v. de geflitste auto?
Als je 10 anderen op de bon slingert, krijg je dan korting op je eigen boetes?
Een vermeende overtreding ‘vastgesteld’ door een ongekwalificeerd persoon houdt in rechte geen stand, lijkt me.
Ik zie het al voor mij dat er een knakker langs de weg staat met een lasergun.
Volgens de wet moet die persoon de eed afgelegd hebben en volgens de wet moet ik voor een paar instanties stoppen als ik een stopteken krijg.
Daar horen Henk en Ingrid niet bij…..
Klein beetje off-topic maar het komt wel op hetzelfde neer. Een vrouw die voor de politie auto ging staan omdat ze te hard reden (een kind in nood)

https://nos.nl/l/2251562

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).