Schrecklich! BMW F80 M3 legt het loodje

Auteur: , 46 Reacties

Naar verluidt kreeg deze M3 puntenaftrek van de jury, omdat de landing niet helemaal vlekkeloos verliep.

M3

Een combinatie van ongelukkige omstandigheden leidde in het germanesque Rheinland-Pfalz onlangs tot een afgeschreven BMW F80 M3 (rijtest). De 21-jarige bestuurder van de BMW reed op de A6 richting Mannheim met een nette snelheid van zo’n 150 kilometer per uur. Probleem is alleen: het regende, het waaide hard en zijn bandjes waren behoorlijk kaal.

In tegenstelling tot de film Cocktail kende deze cocktail kende geen zoet einde, want de M3 heeft op enig moment het asfalt verlaten. Vervolgens denderde de auto 20 meter door op het grassige niemandsland tussen de linkerrijbaan en de vangrail. De man achter het stuur slaagde er niet in de zijn auto weer in het juiste spoor te brengen, maar knalde uiteindelijk aan de réchterkant van de weg de vangrail in. De auto sloeg daarop meerdere keren over de kop en kwam pas honderd meter verderop tot stilstand.

De M3 is afgeschreven en er is flink wat schade aan alle vangrails et cetera. De bestuurder raakte ook zwaar gewond en moest overgebracht worden naar het ziekenhuis, maar hij maakt het inmiddels naar omstandigheden goed. Red de BMW M3’s!

Image-Credit: Polizei Rheinland-Pfalz
Bedankt Kevin voor de tip!46 reacties

Performance auto – gladde banden – slechte weersomstandigheden – hoge snelheid – jonge bestuurder.
Hopelijk komt hij er weer 100% bovenop en heeft hij zijn les geleerd.
@danmar: een oma kan zo’n ding nog besturen joh, dus hou het maar bij jonge jongen + jeuk in de ballen = crash, had ook in een golf 1.2 kunnen gebeuren
@lekkaah: tis geen audi
@aquila2003: tis? Wat is dat dan?
@awesome: gottegot, als er inhoudelijk niets meer te zeggen is gaan de taalnazis er nog ff overheen.
@aquila2003: helemaal niet. Ik vraag je toch gewoon wat het betekent?
@aquila2003: tis taalnazi’s
@lekkaah: tsja, een maat van me rijdt een Nissan GTR en als het behoorlijk regent, zwabbert dat ding rond de 120 -140 op de rijstrook, veel te veel last van aquaplaning. Volgens de dealer moet hij juist harder rijden voor meer downforce, maar dat durft ie niet…
Hoe dan ook, een M3 is geen GTR, maar gladde brede banden, regen en een hoge snelheid zijn gewoon een tricky combinatie.
@danmar: Dat aquaplanen komt gewoon door de brede banden die erop liggen. Dat wordt alleen maar erger als je harder gaat rijden en wordt niet opgelost door dat beetje downforce van een GTR.
@jarropieters: kan enkel opgelost worden met veel gewicht, los van vaart minderen. Dan ploeter je er door.
@unknown32: niet helemaal juist. Meer gewicht maakt het contactoppervlak met de weg langer, de breedte ligt vast. Die grootte hangt sterk af van de (normale) bandendruk, de bandenwangen nemen doorgaans maar een klein gedeelte van het gewicht. En een lage oppervlaktedruk samen met breedte zorgt voor meer aquaplaning.
Enkel met erg hoge bandendruk, zoals een vrachtwagen met rond 8 bar of een koersfiets, heb je nooit last van aquaplaning. Aan de andere kant, met een erg lage druk kan je mits genoeg slip, zodanig aquaplanenen dat je over water kan rijden (ijslands klimmonsters, sneeuwscooters met lange band, geen van beide direct licht, ze zinken erg snel als je stilstaat).

Een zware SUV van 3 ton op brede banden (bv. X5 met maatje 305 achter, goedkope en soms kale banden want duur om te vervangen) en 2,5bar bandendruk gaat net zo goed zweven als een lichte 205 GTI die nog op een oud setje staat…
@Onehp: een x5 is geen 3 ton
@freshlife: met passagiers/bagage
@danmar: Als je dealer je gaat adviseren harder te rijden met brede banden, RWD en regen, hoopt ie zeker op de reparatie- / vervang opdracht. Ik zou toch eens naar een andere garage gaan zoeken…
@danmar: Dit is denk ik ook wel de reden dat er nu gewoon veel performance auto’s met vierwielaandrijving zijn. Het is op de openbare weg gewoon beter en veel veiliger ondanks dat het voor veel ”puristen” ‘minder leuk is.
@nvn1993: als je denkt dat 4wd maar op enige manier aquaplaning verhindert, dan kom je bedrogen uit. Eventueel dat eens het gaat glijden dat er meer kans is om de controle te behouden (inzoverre tractie controle en esp dat niet reeds doen, als ze aanwezig zijn en aan staan), maar net zo goed voelen 4wd rijders zich veiliger en gaan daarom harder rijden. In de Zweedse winter zijn de ongelukken bewezen zwaarder met 4wd wagens om die reden. Aquaplaning lijkt me met jou commentaar van hetzelfde bedje ziek.
Niet iedereen is een VER…
@onehp: Een eckte VER rijdt sowieso in een Renault en niet in een BMW
@alcantara: De vraag is hoe vaak die renault daadwerkelijk rijdt…
@Onehp: die rijdt niet op slicks in de regen…
@potver7: inderdaad. Zou kunnen dat jongeheer niet eens wist dat ie met slicks onderweg was, anders rij je toch zo snel niet… En zelfs dan, jonge overmoed.

Overigens, is het niet MAXimum 110 in Duitsland bij regenval, of enkel als er zulke bordjes staan?
@Onehp: dat land met 110 bij regen is Frankrijk. In Duitsland zijn er flink veel zones met 80 bei Nässe. Of het nat genoeg is voor 80 mag iedereen voor zichzelf (of achteraf door de rechter) laten uitmaken.
@mashell: Er gelden duidelijke criteria voor “Nässe”, i.t.t. “Nat wegdek” in NL.
@benzinehoofd: Wat zijn die dan? Ben daar wel benieuwd naar. Trouwens vind ik dan 80 km/h ook geen realistische snelheid. Dan weet je zeker dat niemand zich eraan gaat houden. Doe dan 120 ofzo, ervan uitgaande dat de snelheid anders ongelimiteerd is op dat stuk snelweg.
@wijsneus: Op deze site wordt het netjes samengevat (in het Duits): http://www.fahrschule-online.de/was-bedeutet-bei-naesse-1775443.html
@wijsneus: En het is 80 omdat deze bordjes alleen geplaatst worden als er ook echt sprake is van gevaarlijke situaties (i.t.t. de snelheidsbeperkingen die je tegenwoordig in NL overal tegenkomt omdat men er te gierig is om het wegdek te onderhouden).
@Onehp: meer een VET dit, sloeg gewoon linksaf!
Onderstuur overstuur motor verkeerd geplaatst aandrijving op de verkeerde wielen, niemand?
@tttijn: Het is (of liever: was) een BMW; geen Porsche of Audi. Dus die motor zat op de juiste plek en ook de juiste wielen werden aangedreven.
@benzinehoofd: dit…lachwekkend ben je!
@tttijn: Leuk dat je erom kunt lachen! Had ik, gezien je profielnaam en -foto niet verwacht… my bad. ;-)
@benzinehoofd: aha :))
Voorbanden waren ookal mooi gecupt
Smakeloze ondertitel gezien de bestuurder zwaargewond raakte…
Ja ja, hij doet het goed, maar toch.
@NiNja: heb je nu auw in je gevoel?
Je suis m3
Kale banden op zo’n wagen is natuurlijk sowieso kansloos. Zeker in de herfst… Te hard rijden met kale banden is natuurlijk nog stommer.
Misschien een RS4 nemen als opvolger….
Zo’n bak rijden en dan geen geld over hebben voor een paar fatsoenlijke banden…

Penny wise, Pound foolish…

Want de verzekering kon nog wel eens heel terughoudend zijn met uitbetalen als blijkt dat de auto niet aan de eisen voldoet.

Maar dan nog mag hij blij zijn, geld is maar geld en hij kan het tenminste nog navertellen en heeft geen anderen in de ellende gebracht.
@moveyourmind: wss gewoon luiheid/naiviteit
En daarom zijn jonge bestuurders zo duur om te verzekeren (overmoedig, weinig ervaring). Nu moeten 50 anderen een jaar lang geen schade rijden.
Lang leve de te lange onderhoudsintervallen.
Ik zal braaf blijven en schrijven dat 3/4 van de bestuurders tussen twee onderhouden in enkel hun brandstoftank in het oog houden.
En dan weten dat banden met minder dan 3mm profiel even slecht zijn als de wettelijke grens.
Het is wellicht niet erg nauwkeurig om met het oog het profiel te “meten” maar het ziet er bij deze auto niet heel slecht uit. Als het echt goed losgaat met regen ben je niet goed bij je pan om 150 te gaan rijden.
Wie herinnert zich niet die NL-Ferrari die met 200 op een ‘moisty’ autobahn door de vangrail vloog.
Gewoon onverantwoord hard…
@jaapiyo, dit lijkt me een F13 M6 Gran Coupe, geen f80 m3.
@feekh: de koelsleuven buiten de uitlaatpijpen zijn M3, dat heeft een M6 niet. Ook heeft de Gran Coupe zijn naam in de hofmeister knik.
Maar idd lastig te zien zonder kofferdeksel
@hehe: Ik kan de naam niet terugvinden op dit model: https://youtu.be/JUVKLojxBqA?t=21 . Ook op andere foto’s van de F13 kan ik ’t niet terugvinden.. Ben nog niet helemaal overtuigd ;).
@hehe: Je hebt gelijk! Ik heb nog ‘ns gekeken naar die uitlaatpijpen. Ik ben overtuigd.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).