Smash the state! Gele hesjes palen flitspalen de moeder

Auteur: , 109 Reacties

Now we're talking.

Karl

Een nieuw jaar, een nieuwe kans om volledig uitgeknepen te worden door de overheid. Voor en na 1 januari is het altijd weer even goed kijken welke medische behandelingen nu weer uit de paketten zijn gehaald en welke rekeningen er allemaal duurder worden. Voor autoliefhebbers is er dan ook nog de kwestie WLTP om mee te dealen. Er was beloofd dat forse prijsstijgingen gecompenseerd zouden worden, maar in plaats daarvan worden ze glashard ontkend. Over een paar maanden komt er als het goed is ‘een evaluatie’. Heeft iemand er nog vertrouwen in dat auto’s hierdoor weer ietsje goedkoper worden?

Geen wonder dus dat er op 31 december tussen 14:00 uur en 15:00 uur maar liefst 32 staatsloten per seconde werden verkocht. Vroeger deed je dat omdat je een dikke villa en een Ferrari of vier wilde kopen, doch inmiddels zijn er meer prangende redenen voor. Met de nieuwe klimaatwet in aantocht is het namelijk wel zo prettig om een buffertje te hebben als je in Nederland woont dezer dagen. Maar goed, wij Nederlanders zijn dan ook een braaf volkje. De overheid weet dat ze fors kunnen knijpen in de gezondheid en het welbehagen van het volk. We klagen namelijk wel als de besten, maar doen vervolgens weinig. Blaffende honden bijten niet. De zittende macht keihard afstraffen door het kiesrecht te gebruiken is ook al geen echte mogelijkheid, want ons in theorie bontgekleurde politieke landschap bestaat in realiteit steeds meer uit marginaal verschillende smaakjes van dezelfde lolly.

In La Douce France pakt de bevolking het anders aan. Getooid in de gele hesjes die de Franse overheid in 2008 tot de verplichte basisuitrusting van elke auto bombardeerde, gaan ze de straat op om daar eens lekker ouderwets te rellen. En het werkt, want Macron veegde zijn controversiële verhoging van de accijns op brandstof, waardoor de Fransen in plaats van 17 nog slechts 15 cent per liter mínder zouden betalen dan wij Nederlanders, van tafel.

De nieuwste actie van de mannen (m/v) in geel probeert de overheid ook te raken waar het pijn doet, namelijk in de portemonnee. In het Zuiden van het land is een initiatief gaande om zoveel mogelijk flitspalen onklaar te maken. Dit wordt gedaan door er zakken overheen te spannen of verf op te smeren, maar soms ook in middeleeuwse stijl, door ze om te hakken of te verbranden. Volgens de Franse krant La Dépeche du Mode Midi gaat het inmiddels al om honderden camera’s, zo’n 65 procent van het totale bestand in de regio.

Je zou kunnen zeggen dat dit vandalisme geen zin heeft omdat de overheid de mechanische struikrovers toch gewoon weer vervangt, maar dat laatste is nog maar de vraag. Zo’n nieuwe paal kost namelijk al snel een vijfcijferig bedrag. Als je er honderden moet vervangen, gaat dat toch in de papieren lopen. En die paper is nou juist waar het volgens de Franse regering aan ontbreekt. Puik idee zo’n beetje anarchie op zijn tijd, of geloof jij nog wel in ‘het systeem’?109 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
beste wensen hé
@gove: we zullen ze nodig hebben…
Ik heb nul sympathie voor die gele hestjes.

Van die types die alles afzeiken maar het nooit bij zichzelf zoeken.
Vervolgens lekker dingen gaan slopen van anderen wat mensen persoonlijk raakt, maar ook collectief geld kost.
@reactief: Maar ze doen het niet stiekem!
@fmgarcia: Weet je dat wel zeker? Het lijkt mij dat ze deze flitspalen ook gewoon in de nacht met een capuchon op slopen hoor. En veel van die gasten lopen daar sowieso met capuchon om niet te veel zichtbaar te zijn.

Een vuilniszak erover kan ik trouwens best waarderen hoor. Dat is een punt maken zonder dat je daadwerkelijk iets sloopt.
@reactief: Ging mij ook meer om die gele hesjes. Je bent sws een droeftoeter als je gepakt wordt door een kast die zichtbaar is.
@reactief: Je kraamt wel een beetje onzin uit hiero!

Slopen is geen goed voorbeeld net zoals de fikjes steken en andere baldadigheden, maar zij hebben tenminste ballen om op te staan tegen de steeds maar stijgende prijzen voor brandstoffen en andere belastingen.

In FR staken ze wanneer er slecht wordt omgegaan met personeel, in NL moet je braaf je mond houden en anders krijg je de zak.

GELE HESJES ALL THE WAY!
@porsche911s: Stijgende brandstofprijzen? Ja, in Frankrijk wel, en tamelijk niet subtiel ook (althans, dat was het oorspronkelijke plan). Maar in Nederland toch niet? Toen ik acht jaar geleden mijn eerste auto kocht, zaten de benzineprijzen zo rond de €1,70/l. En dat is een hele tijd ook zo geweest. Ik heb in die tijd zelfs wel eens een literprijs van €1,86 gezien (langs de snelweg)…

Nou heb ik al een tijd een leaseauto (en op diesel bovendien), maar toen m’n vader me onlangs vertelde wat de benzineprijzen op dit moment zijn, sloeg ik bijna steil achterover: €1,40/l… Dus de benzineprijs is in die jaren met ruim 17,5% ( (1,70-1,40)/1,70 x 100% = 17,647% ) gezakt!

Dat komt niet door de overheid overigens, maar daar gaat het niet om…
@henrie: Oh ja, en de inkomstenbelasting is sinds gisteren omlaag gegaan, in de tweede en derde schijf, van 40,85% naar 38,10% (eerste en vierde schijf zijn slechts marginaal aangepast). Daar staat tegenover dat het lage BTW-tarief van 6% naar 9% is gegaan. Kortom, minder belasting op arbeid, meer belasting op consumeren. Prima idee wat mij betreft…
@henrie: ik bedoelde ook in FR,
In NL ben ik blij met de brandstof prijs (groot woord) 98 is alsnog wel prijzig.
@porsche911s: Precies, prijzen rijzen de pan uit. Die Macron dacht het allemaal te kunnen doen zonder tegenprotesten van de gewone bevolking. Eindelijk staan ze op en maken een vuist (perfect of niet zo perfect maar ze doen het) Waarom alles maar slikken van je regering ? Grote pluim voor de gele hestjes !
@snowbird: inderdaad!
@porsche911s: Ik ben het niet met je eens. Snelwegen blokkeren etc vind ik ook niet kunnen. Kost bakken met geld. En kan ook nog levens kosten, wat het helaas ook al gedaan heeft.
En die fikkies en dat gesloop zijn geen incidenten, dat gebeurd continue bij de protesten.

Dat er geprotesteerd wordt vind ik prima. Maar de manier waarop niet. Mij komt het nogal over op een stel beroepszeikers die eindelijk eens kunnen gaan janken hoe slecht het allemaal is en vergeten dat ze ook gewoon hadden kunnen gaan werken. Maar daar zullen ze zich wel te goed voor voelen. Als vervolgens ‘buitenlanders’ het werk gaan doen, is het weer niet goed, want ze pikken ‘hun’ banen.

*diclaimer: bovenstaand is nogal ongenuanceerd en met vooroordelen omschreven!
@reactief: Veel van de beelden op TV zijn door de media bewerkt alsof alles geweldadig was. Er zijn ook zat vreedzame betogingen (geweest). Het gaat in Frankrijk niet alleen om de benzine prijzen of loon belasting. Het gaat er om dat:
-Macron ver weg van de kiezers staat
-Ze het beleid in Frankrijk zat zijn (waar nooit naar de kiezers wordt geluisterd)
-Ze het EU beleid zat zijn
-Ze het VN migratie vedrag nu al zat zijn (met alle demofrafische gevolgen, ook in NL)
-Ze het VN klimaat verdrag zat zijn (met alle milieu heffingen vandien)
-Frankrijk heeft nagenoeg geen geld, dus een fix voor verbeteringen lijkt onmogelijk.
-Ze de gewone man uitknijpen , maar niet de elite (waar Macron zo diep in zit…)
-Macron is een globalist, met Frankrijk heeft ie niet het beste voor. Weg souvereiniteit.
-en nog 100 voorbeelden te meer.
Luister een keer niet naar het NOS journaal of opinies op FB…of EU propaganda
@snowbird: Oh, een disclaimer as well, je hoeft het niet met mij eens te zijn.
@snowbird: Je vergeet dat ze niet voor de gemiddelde man spreken, maar ze doen alsof dat wel zo is.

Klopt inderdaad dat er ook vreedzaam protest is, maar met een behoorlijk minder deel gele hestjes naar mijn idee. En krijg m’n nieuws gewoon vanuit diverse bronnen hoor. Net zoals jij.

Maar goed, misschien had ik wat meer genuanceerd kunnen reageren ja.
@reactief: Alhoewel ik je graag met de grond gelijk had gemaakt, heeft mijn vriend snowbird het zeer goed uitgelegd – disclaimer: Tena ladys zijn in de bonus bij AH…
@porsche911s: Geweldige reactie !
@reactief: enne, waar zeg ik dat snelwegen blokkeren goed is, specsavers is gratis met een goede verzekering. Heel chique!
@porsche911s: Nee, jij houdt het lekker vriendelijk.
Weet je, het was me in een ander topic al duidelijk. Je bent alleen uit op reacties door lekker te stoken. Dus ik ga er verder niet op in.
@reactief: Ken vooral je eigen feiten, als je geen vuur wilt, moet je ook niet met aanstekers spelen.
Op termijn zullen die fransen hun eigen leven echt wel duurder gaan maken door alles maar te slopen. Als ze samen zouden werken met de overheid en een beetje goodwill zouden kweken, hoeft ’t leven niet duurder te worden. Maarja, ’t is mens eigen om altijd maar meer en meer te willen natuurlijk! Ik wil ook altijd maar meer als ik gewend ben aan wat ik heb.
Sorry hoor, ik ben dat ‘de overheid knijpt ons uit’ echt helemaal zat.
Tuurlijk zijn kwesties als de bpm zaken die we tegen het licht moeten houden en ja sommige zalen worden duurder, maar in hoeverre beperkt ons dat nu echt in ons voortbestaan?
Ja een zorgverzekering is veel geld, helemaal voor een gezin, maar vergeet even niet dat je voor 100-150 euro per maand p.p. (en wat eigen risico) je altijd toegang hebt tot relatief erg goede zorg. Bij een behandeling tegen kanker is het ongewoon dat er 50.000 euro zorgkosten gemaakt worden, vergeet dat niet.

Het sentiment van gele hesjesactievoerders kan ik een klein beetje begrijpen, maar de aard van demonstraties is echt belachelijk. Alsof West-Europa een dictatuur is. Om nog maar te zwijgen over die tokkies die winkels plunderen en flitspalen slopen.
@granlusso: *niet ongewoon
@granlusso: Je hoort en leest anders ook genoeg gevallen van diverse verschrikkelijke ziektes die niet vergoed worden.
@dijan: @granlusso: precies, mensen die roeptoeteren dat de zorg zo goed is, hebben er doorgaans niet mee te maken. Dat weet ik zowel uit persoonlijke ervaring als ook vanwege het feit dat ik nu een paar maanden geneeskunde studeer en al talloze praktijkvoorbeelden de revue heb horen passeren. Dat de zorg in NL in onderzoeken vaak redelijk uit de bus komt in vergelijking met andere landen, heeft vooral te maken met het feit dat ‘iedereen’ hier (soort van) gelijke toegang heeft tot het zorgstelsel. Daar krijg je doorgaans veel punten voor, maar het zegt weinig over de kwaliteit van de zorg zelf (althans datgene wat vergoed wordt). Maar ik snap het wel, mensen willen graag denken dat er een vangnet is als ze van het koord afvallen. De realiteit is inmiddels echter vaak anders.
@jaapiyo: Dit is precies waar ik me aan erger. Doen alsof de uitzonderingen de regel zijn.
En is dat roeptoeteren niet precies wat jezelf doet?
@reactief: goed dat jij bepaalt bij hoeveel uitzonderingen er nog van ‘uitzonderingen’ gesproken wordt in plaats van ‘de regel’. Ik kan dat zelf ook niet bepalen natuurlijk en het staat je vrij om er van te denken wat je wil, ik durf alleen wel ‘te wedden’ op basis van bovengenoemde ervaring dat er veel meer niet vergoed wordt en mensen in suboptimale behandelingen gedwongen worden omwille van financiële redenen dan jij waarschijnlijk (wil) denk(t/en).
@jaapiyo: Cijfers heb ik niet. Dus hard beweren kan ik het ook niet.
Maar heb zelf, meer dan gewild, ervaring met het zorgstelsel en daarbij zeer goede zorg gekregen. En om mij heen ook best veel ernstige ziektes gezien waarbij ons zorgstelsel toch uitzonderlijk goed blijkt.

Daar bovenop jaren op de taxi gewerkt en heel veel mensen door heel het land en omringende landen gereden, omdat ze daar zeer specialistische zorg kregen. Allemaal vergoed.

Natuurlijk ontken ik niet dat er mensen buiten de boot vallen. En het is goed dat dat benoemd wordt (wat ook gewoon gebeurd in de politiek), maar je praat toch echt meer over uitzonderingen dan dat dat de regel is.
@jaapiyo: Helemaal met je eens jaapyio; ik heb dezelfde ervaringen met zowel (gebrekkige zorg voor) mijn schoonfamilie als eigen ouders. Medische fout op medische fout en lange wachtlijsten. Dus zo anekdotisch is het zeker niet; anders was ik er niet structureel mee in aanraking gekomen bij verschillende ziekenhuizen.

En ook met medicatie die niet vergoed wordt, omdat er een alternatief is dat 1 euro per maand goedkoper is (maar andere werkzame stof !) omdat we fabrikanten weg laten komen met patent-fraude op medicatie !

Daarnaast ken ik prive 3 (jonge) artsen en een apotheker die allen klagen over de werkdruk en de rotte management-by-spreadsheet cultuur. Nee, 9 maanden op de wachtlijst staan in NL terwijl je in Belgie 3 dagen later terecht kunt (dat is een enorme tip; meeste verzekeraars vergoeden het ook gewoon btw (want: nog goedkoper ook dan in NL, als er geen direct contract is met de verzekeraar moet je een S-115 formulier aanvragen en invullen, meer niet !).

En ten slotte @reactief: aangezien je toch over het ‘solidariteitsprincipe’ begint; dat is gelul; 3x kunstmatige inseminatie a 18K per keer wordt gewoon vergoed voor iedereen met een kinderwens, maar een stratenmaker die na 30 jaar kapotte knieën en rug heeft, krijgt maar maximaal 12 fysioterapie-sessies per jaar vergoed ??? En een – gelukkig – gezond iemand als mijzelf die al 30K in premies betaalt heeft en geen enkele cent onkosten gemaakt heeft de afgelopen 20 jaar, moet alsnog eigen risico betalen voor alles. Ik wil ook gewoon een no-claim korting op m’n eigen risico, dat lijk me best fair … en solidair ! Je zou zeggen dat ze niet niet zo moeten zeiken om 3 euro als je al 30K ingelegd hebt en 20 jaar niets geclaimed; zo ondermijn je namelijk het moreel van het solidariteitsprincipe enorm.

In Spanje hebben ze gewoon de productie van medicijnen genationaliseerd (i.p.v. het privatiseren van alles hier) en daar zijn medicijnen dus ook 10x zo goedkoop dan in NL…. Weten we meteen waar we enorm kunnen besparen, maar nee, in NL blijven we gewoon doorgaan met geld over de balk smijten, want: gluiperig lobbyisme !
@dawwg: Er zijn nog vele verbeterpunten, door het uitkleden ervan in de laatste jaren. Onder andere het voorbeeld van de stratenmaker t.o.v. de kinderwens is niet helemaal eerlijk. En ook zeker dat de zorgverzekeraar eist dat je ‘verkeerde’ medicijnen moet slikken, omdat de juiste niet iets duurder zijn, of simpelweg omdat er geen contract mee gemaakt is. Ja, daar zijn zeker stappen te maken.

Maar vind het dan weer typisch dat je solidair aanhaalt, maar wel vind dat jij minder moet betalen, omdat je geen zorg nodig hebt. Jij hebt toch al het voordeel dat je je eigen risico mag behouden op het moment dat je geen zorg nodig hebt? Maar daar bovenop wil je ook nog korting, zodat degene die het nodig hebben extra moeten betalen dus?

En over de zorg in België. Ook daar heb ik weer vele klanten gehad die juist naar Nederland wilden, omdat het hier beter is. Of mensen die naar het ziekenhuis willen in de andere stad, omdat dat beter zou zijn, terwijl het precies andersom ook zo is, oftewel; het gras is altijd groener aan de andere kant.
@dawwg: Zo werkt het solidariteitsprincipe nou eenmaal. Je betaalt tot je (pak ‘m beet) 60, 70 jaar oud bent “voor niks”, want de meeste mensen zijn over het algemeen tot die leeftijd redelijk gezond, en maken dus geen gebruik van de gezondheidszorg. Daarna begint gemiddeld genomen het geëmmer met de gezondheid en de laatste 5 jaar van je leven worden er zomaar tienduizenden, zo niet honderdduizenden euro’s aan zorg aan je gespendeerd. En daarom betaal je dus al die jaren premie “voor niks”. Die betaal je voor wie er dán ziek is, en zorg nodig heeft. Tegen de tijd dat jij zorg nodig hebt, betalen de mensen die dán leven, voor jouw zorgkosten…

Zeuren over het eigen risico is ook overigens ook een beetje flauw. Van mij hoeft dat eigen risico ook niet, maar als er geen eigen risico zou bestaan, zouden de zorgpremies nog veel hoger zijn, en zou je het dus via die weg alsnog betalen. Ga we dan met z’n alleen daar weer over zeuren zeker? Het geld moet ergens vandaan komen; hetzij van jou als patiënt, hetzij van het collectief (de zorgpremies). Of van allebei; van jou een beetje, en de rest van het collectief…
@dawwg: Maar als je opeens een operatie en nazorg nodig hebt dat 50.000 euro kost, dan sta je weer op nul. Je betaalt die premie om jezelf te verzekeren van zorg als er iets ernstigs aan de hand is. Voor relatief kleine dingen mag je best zelf wat extra inleggen als je daarmee kan garanderen dat je op je oude dag ook nog kan profiteren van je jarenlange inbreng.

Overigens bestaat de no-claimkorting in de zorg al, die heb ik vorig jaar nog gekregen van VGZ. Waar ik het overigens niet mee eens ben, dus heb het verschil aan een goed doel geschonken.
@jaapiyo: Ik zeg ook zeker niet dat het perfect is, maar ik denk dat juist die algemene goede toegankelijkheid belangrijk is. Genoeg (rijke) landen waar dat nog niet vanzelfsprekend is.
Concreet voorbeeld: mijn oma is, op haar reuma na, altijd kerngezond geweest. Nu is ze 81 en heeft ze allerlei ouderdomskwaaltjes. Ze vindt dat ze altijd veel heeft bijgedragen door jarenlang premie te betalen, maar ze is blij dat ze daar nu de vruchten van plukt, omdat alles zo goed geregeld is hier. En dat ze dan van haar speciale schoenen van 600 euro 200 euro zelf moet betalen, vindt ze prima (ook al heeft ze alleen AOW).
@jaapiyo: Interessant verhaal. Ik ben dan benieuwd naar deze “uitzonderingen” in andere landen. Ik ontken niets aan wat jij schrijft, maar zeggen dat wij problemen hebben omdat we daarvan op de hoogte zijn wilt niet zeggen dat andere landen daarom meteen beter zijn. Ik geloof dat we gemiddeld gezien lager scoren dan we misschien denken. Maar is het dan echt zo slecht dat we allemaal de gele hesjes moeten aan doen?
@jaapiyo: tjongejonge, als je zo negatief ben waarom studeer je dan geneeskunde? Als verpleegkundige in een middelgroot ziekenhuis denk ik dat de zorg in Nederland in een ziekenhuis op een uitmuntend niveau is. Natuurlijk gaan er zaken mis, we zijn mensen. Communicatie tussen de zorg en patiënt moet beter. Maar mijn ervaring is dat je als verpleegkundige/artsen je helemaal lam loopt om de juiste zorg te kunnen bieden. Het zou fijn zijn als we juist ook eens op een positieve manier naar zorg zouden kunnen kijken. Dat geeft het verplegend personeel ook een fijner gevoel!! Fijn 2019 en succes met je studie… Blijf je wel autoblogschrijvdr toch? :)
@rutger97: Wat mij vooral opvalt is dat jaapiyo aangeeft “een paar maanden geneeskunde te studeren”, en denkt dat hij nu al helemaal weet hoe het met de zorg in Nederland (en daarbuiten?) gesteld is. Dat is tamelijk lachwekkend…

Geeft niet hoor; toen ik net had stage gelopen dacht ik ook al best veel van mijn vakgebied te weten. Achteraf gezien, wist ik natuurlijk nog bijna niks…

Intussen zijn we flink wat jaren verder, en weet ik bijna oneindig veel meer dan toen. Maar hoe meer ik in de tussentijd ook te weten ben gekomen, hoe beter ik ook weet dat ik nog steeds ook heel veel niet weet! En dat is dan alleen nog maar op mijn kleine, lieve vakgebiedje…
@rutger97: nou, ik denk niet dat het aan de mensen ligt die in de zorg werken hoor, maar gewoon aan het goede oude slijk der aarde. Los van wat persoonlijke anekdotes die ik al had valt het me gewoon op hoe vaak bijvoorbeeld in colleges mbt de keuze van behandelingen de geldfactor expliciet benoemd wordt als beslissingsgrond. Dan gaat het om bijvoorbeeld betere behandelingen voor kanker (protonen) maar ook om het uitvoeren van scans en dergelijke. OT: joah ik blijf (op een wat lager pitje) enorme klikbeet schrijven voor AB.

@henrie: dat zeg ik niet, maar je komt wel snel in contact met specialisten/mensen die al wat verder zijn et cetera en dan pik je een algemene trend wel op. Ik kan er helaas niet in alle opzichten in detail op ingaan omdat sommige dingen ook in vertrouwen gezegd zijn. Daarnaast doe ik ‘drie jaar in een jaar’ dus die paar maanden tellen soort van maal drie…toch ;)
@jaapiyo: Ik geloof zonder meer dat je allerlei voorbeelden van collega’s te horen krijgt. Maar je moet ook niet meteen alles geloven hè… ;)

Voorbeeldje: ik studeerde elektrotechniek, toen we met mijn studiejaar een keer bij Philips in Eindhoven gingen kijken, ‘ter leeringh ende vermaeck’. Ze testten daar destijds o.a. halfgeleiders (geen idee of ze dat nog doen; zal wel verpatst zijn aan NXP vermoed ik), waarbij er ook een keer flink wat stroom door gejaagd werd. Wel 30 A. Die man zei toen zoiets als “als het die 30 A aankan, dan gaat het nooit stuk, want 30 A is echt tering veel; met meer stroom dan dat fikt alles door (wijzend naar de metalen tafelpoot).” Of iets van die strekking…

Dat leek me toen al een tamelijk overdreven stelling (een normale huisaansluiting is immers al 25 A), en dat is het natuurlijk ook. Ik werk (sinds het afronden van die studie) in de (elektrische) energietechniek. Onze lichtste (middenspannings)installaties zijn 1250 A. Nominaal, dus dat kunnen ze 24/7 aan zonder een krimp te geven. Ze kunnen zelfs kortsluitstromen aan (gedurende 3 seconden) van in ieder geval 20 kA. En dan te bedenken dat in de wereld van de energiecentrale dit nog kleine installaties zijn. Dat zet zo’n uitspraak van die man van Philips wel in perspectief…

Natuurlijk bedoelde hij het ook niet zo letterlijk, dat snap ik ook wel. Maar hij vond 30 A al echt heel veel. Hij werkt normaal met stromen in de orde grootte van milliAmpères. En voor die apparatuur/componenten was die 30 A natuurlijk ook veel. Maar in een wat breder perspectief stelt het echt geen ruk voor…
@dijan: Nee, je hoort alléén de gevallen die niet vergoed worden. Dan is het namelijk nieuws…

Echter, als mevrouw Van Zetten uit Tiel (ja, vrij naar Mart Smeets) thuis een heup breekt en daarvoor alle zorgkosten (ambulance, ziekenhuis, revalidatie, enz.) netjes vergoed krijgt, dan staat er natuurlijk geen cameraploeg van Hart van Nederland, POWNews, Goedemorgen Nederland, of een ander populistisch kutprogramma dat zich een “nieuwsprogramma” durft te noemen, voor de deur om daar verslag van te doen…
@henrie: je hoort ook over flink wat dingen die niet vergoed worden niks. Bovendien lijkt het feit dat bovenstaande geval vergoed wordt het probleem niet? Of mot die van Zetten gewoon braaf wachten totdat het bot weer aangroeit?
@jaapiyo: Uiteindelijk is dat natuurlijk wel wat je moet doen: wachten tot het bot weer aan één stuk is gegroeid… ;)

Uiteraard was dit een willekeurig en fictief voorbeeld. En ik heb zelf onlangs ook het een en ander meegemaakt: opgenomen via de SEH, daarna 3 dagen in het ziekenhuis (met meerdere specialisten aan je bed) en wat medicijnen. Kosten voor mijzelf: paar tientjes (eigen risico)… De rest wordt gewoon vergoed. En ja, ik vind ook dat dat zo hoort. Acute zorg, daar betaal je immers een zorgverzekering voor…

Maar wat nou als mevrouw Van Zetten 93 is, heel ziek is, en daarvoor een heel dure levensreddende (what’s in name, voor iemand van 93…) operatie kan ondergaan. Moeten we dat ook willen? Ik heb daar geen pasklaar antwoord op, maar ik vind wel dat die discussie best wat meer gevoerd mag worden in Nederland. Maar daar lijkt wel een taboe op te liggen, want dan moet je namelijk gaan uitrekenen wat een mensenleven waard is. En wat dan als de behandeling net een paar euro “te duur” is, moeten we dan toch een keiharde grens trekken? Ik zie de “schrijnende gevallen” al weer bij Pauw, Jinek en Twan aan tafel zitten. En dan een staatssecretaris die “met z’n hand over z’n hart strijkt”. Het lijkt het asielbeleid wel…

Kortom, ik heb er ook geen pasklaar antwoord op, maar dat we in Nederland kennelijk verwachten dat alle zorgkosten zomaar even vergoed worden (no questions asked) is ook geen gezonde instelling…
@henrie: is niet te doen, er zijn mensen van 93 die meer kwaliteit van leven heeft als een 50-er. Dus je kan geen leeftijdsgrens trekken. Wel zie je vaker dat de reserves kleiner zijn dus wordt er interdisciplinair toch al veel meer overlwgd bij patiënten boven de 75. Door onder andere chirurg en anesthesie. De behandeling van een 40jarige is zeker niet altijd gelijk aan die van een oude patiënt. Echter als het nodig is doen we alles om deze patiënt een zo mooi mogelijke toekomst te kunnen geven (hoe kort ook) Niemand gaat graag dood doordat de dokter je te oud vond toch?
@rutger97: Het is zeker een lastige kwestie. En ik zeg ook niet dat leeftijd leidend moet zijn. En ik geloof ook niet dat je dergelijke afwegingen in algemene regels kunt vatten. Zoiets wordt altijd maatwerk. En ook in overleg met de patiënt. Daarbij moet wat mij betreft de nadruk op kwaliteit van leven liggen, en niet op het kostenplaatje. Dat betekent echter niet dat we dat kostenplaatje uit het oog moeten verliezen…

Ik kan ook wel een voorbeeld verzinnen van een jong iemand: stel iemand van 23 is ongeneeslijk ziek, gaat binnen 3 maanden overlijden, maar kan door een behandeling die (weet ik veel) een paar miljoen euro kost nog een maand langer leven. Is dat dan gerechtvaardigd? Misschien wel als die persoon en zijn omgeving daardoor nog een fijne maand extra heeft. Maar misschien ook niet als die persoon van hot naar her gesleept moet worden (verschillende ziekenhuizen; misschien wel naar het buitenland), zich ellendig voelt, en z’n omgeving moet missen…

Ik zou niet graag die keuze willen maken (tenzij het om mezelf gaat), en zoals ik al zei kun je zo’n afweging ook niet in algemene regels vatten, maar ik vind wel dat we (iedereen dus; artsen, maar zeker ook burgers/patiënten) daarover moeten nadenken. Het zou moeten gaan om de kwaliteit van leven, en of dat opweegt tegen de te maken kosten, niet om het maar zo lang mogelijk rekken van een leven…
@henrie: Ik heb het nieuws niet nodig om dit te weten . Dichtbij meegemaakt dat er noodzakelijke behandelingen en medicijnen niet worden vergoed.
@dijan: Ik heb recent persoonlijk meegemaakt dat ik op een paar tientjes na alles vergoed kreeg. Dus wat is je punt precies?
@granlusso: tijdje terug nog een cursus gehad met het werk en daar kwam ook naar voren dat de totale gezondheidzorg ongeveer € 5.600,– p.p./p.j. kost. De zorgpremie is daar maar een druppel op de gloeiende plaat. Dat biedt dan best wel wat perspectief op de verhoudingen in Nederland.
@granlusso: Het verschil zit hem in de mensen die het hardst getroffen worden door de alsmaar stijgende prijzen, als vaste lasten omhoog gaan en de inkomens blijven laag krijg je scheefgroei en dus ook mensen die boos zijn. Ik denk dat jij je het moeilijk kan voorstellen dat een gezin van 5 met een laag inkomen (ongeacht de reden daarvan) ineens een paar 100 euros per maand meer moet betalen.

Dat zorg hier zo goed is, klopt alleen in verhouding. Niet als algemeen/opeenstaand feit!
Dit is ook wat dit land nodig is. We worden elk jaar meer uitgeknepen. Elk word het moeilijker om financieel je hoofd boven water te houden.
@willemveenstra: Het is voor mij elk jaar sinds ik aan het werk ben financieel makkelijker geworden, dus graag alleen voor jezelf spreken, en niet in algemeenheden…
@willemveenstra: Heb je een concreet voorbeeld? Want het klinkt alsof je in bittere armoede leeft en dakloos bent.
@granlusso: De belastingdruk neemt elk jaar toe; kijk zelf maar: https://images.dkcdn.nl/image/legacy/images/fotos/belastingperland.png?mark=%2Fimage%2Fwatermark%2FDasKapital-watermark-def.png&markalign=top%2Cright&markpad=12&markscale=10&w=593&s=9b05afe2c179d694f116973976ba6ab5

En het besteedbaar inkomen: https://economie.rabobank.com/publicaties/2018/februari/besteedbaar-inkomen-huishoudens-nederland-staat-vrijwel-stil/ Alleen hoogopgeleiden hebben mondjesmaat meer te besteden, de rest minder. Dat is echter heel raar, omdat met de groei van de economie iedereen zou moeten profiteren (in theorie), echter is dat de afgelopen jaren ook enorm scheefgegroeid naar multinationals die 0.5% belasting betalen en ZZPers die ruim 50% belasting betalen; zie ook figuur 5 op die Rabobank link; we zijn wel degelijk een corrupte bananenrepubliek aan het worden !
@dawwg: EDIT: eerste link is niet de goede link over de algemene belastingdruk; dat ging over arbeid alleen; maar zie hier: https://www.daskapital.nl/5146851/overzicht_nederland_zit_in_de/ En DasKapital mag dan niet het FD zijn, het rapport komt gewoon van de OESO. Landen die boven ons staan – met uitzondering van Frankrijk !!! – doen het over het algemeen beter dan wij het doen op sociale voorzieningen (onderwijs, zorg, pensioen). Ja, Frankrijk is de uitzondering, maar geeft ook meteen aan dat de gele hesjes misschien wel *terecht* boos zijn. Dat er vervolgens ook gesloopt en geplunderd wordt, is niet goed te praten, maar staat strikt genomen los van de aanleiding.
@dawwg: Oh scheefgroei moet absoluut in de gaten gehouden worden hoor, maar ik ben van mening dat je er zelf ook veel invloed op hebt. Ik vind het dan ook vervelend dat je die laatste zin gebruikt. Binnen welke termijn verwacht je dan dat we een corrupte bananenrepubliek zijn? 2 jaar? 20 jaar? 100 jaar?
@dawwg: Ja, maar allemaal blijven op de partij stemmen die hier verantwoordelijk voor is.
We accepteerden zelfs dat ze letterlijk een cadeautje aan ene multinational wilden geven in ruil voor een erebaantje later. Gelukkig kwamen ze daar op terug, niet vanwege ons, nee, omdat het cadeautje niet gewild was.

Niets tegen belasting trouwens hoor. En ook absoluut tegen hogere belastingen op de hoge inkomens.
Maar vermogen mag prima iets meer belast worden, uitgeven dat geld!
En dat ene Starbucks moet concurreren met de lokale koffieboer terwijl het nauwelijks belasting betaald klopt gewoon niet. (Of Ikea t.o.v. meubelboer… etc etc…) Dus al die afspraken de prullenbak in graag en naheffen. Gelukkig is de EU daar dan wel weer goed bezig de laatste tijd.
@reactief: Het is natuurlijk niet één partij die verantwoordelijk is, ook niet de partij die jij bedoelt: de VVD. Dat is slechts één van de vele regeringspartijen die ons land kent en heeft gekend. Alle andere partijen die ooit hebben meegeregeerd (in de laatste decennia in ieder geval) zijn net zo verantwoordelijk. Dat zijn dus in ieder geval de VVD, maar ook CDA, PvdA, D66, LPF, ChristenUnie en PVV (gedogen is meeregeren)…

En persoonlijk vind ik eigenlijk dat in ieder geval Groen Links en SP net zo goed verantwoordelijk zijn. Als je meerdere keren (de afgelopen decennia) flink hebt gewonnen bij de verkiezingen, maar nooit wil meeregeren, en alleen maar kansloos gaat staan roepen langs de zijlijn, dan ben je naar mijn mening ook geen knip voor de neus waard…
@henrie: Met de eerste alinea eens, meerdere partijen zijn medeverantwoordelijk, maar VVD is de grootste, dus heeft wel de grootste vinger in de pap. En is toch wel duidelijk aanzetter van dit soort beleid. Helaas vinden de overige partijen nutteloze winsten op minder belangrijke vlakken blijkbaar genoeg om akkoord te gaan met met dit soort ideeën van de VVD.
Niet willen meeregeren is lastig. Enerzijds vind ik dat je je verantwoordelijkheid moet nemen, anderzijds moet je wel sterk genoeg staan, zodat je genoeg invloed houd op het beleid. Als een partij dat niet kan, vind ik dat ze best kunnen zeggen; dit gaan we niet doen.
@reactief: De VVD is nu inderdaad de grootste, en dat zijn ze al sinds 2010 (Rutte I). Daarvoor zijn ze dat jaren niet geweest. Al hebben ze wel aan de meeste coalties meegedaan sinds Lubbers I (10 keer; CDA 9 keer; PvdA 5 keer)…

Voor de VVD waren het voornamelijk het CDA en de PvdA die de grootste waren, en daarmee de grootste vinger in de pap hadden. Niet dat het allemaal heel veel uitmaakt, want je hebt altijd met een coalitie te maken: CDA/VVD, CDA/PvdA, PvdA/VVD/D66, CDA/VVD/LPF, CDA/VVD/D66, CDA/VVD/D66, CDA/PvdA/CU, VVD/CDA/PVV, VVD/PvdA en VVD/D66/CDA/CU. Het verwordt automatisch tot een soort grauwe, middle-of-the-road eenheidsworst… ;)
Nooit geweten dat de grondlegger van de tuftufclub verhuist was naar zuid-Frankrijk :’-D
Macron démission!!1!
Maar ehhhh ..
die discutabele bankier was toch “democratisch” gekozen ..

(Door mensen die daar belang bij hebben) ..
@lincoln: door mensen die wél naar de stembus zijn gegaan.
@potver7:

Yeah right ..
@lincoln: de Franse politiek is net zo versnipperd als de Nederlandse. Voor heel veel kiezers, vooral de linkse, was de keuze tussen Macron en Le Pen er eentje tussen twee kwaden. Het was een beetje naïef om te denken dat al die socialisten uit overtuiging op een liberaal hebben gestemd.
In Scheveningen doen ze dat toch ieder jaar tijdens de jaarwisseling! Een stapel pallets in de fik de steken en hopen dat heel aangrenzende wijk afbrandt.
@raoufff: Was bijna gelukt dit jaar. Volgend jaar beter… ;)
Dit is populistisch geneuzel, Nederland draait juist zo goed vanwege ons belasting systeem. Niemand wordt uitgeknepen en je hoeft nooit honger te lijden. Het gaat om de keuzes die je maakt, arm zijn in Nederland betekent dat je geen iPad voor je kinderen kan kopen.
@burninrubber: Omdat de voedselbanken er zijn ,anders zouden er wel mensen zijn die honger leden.
@dijan: weet je dat heel zeker?
@rhellema: JA!!
@burninrubber: maar gaat het qua economie tegenwoordig niet uberhaupt om gevoel en sentiment. In Nederland hoeft niemand honger te lijden, maar vaak zie je dat mensen het systeem niet kunnen of willen bereiken. Vergeleken met een halve eeuw geleden is de welvaart gigantisch vooruit gegaan, het aantal auto’s is meer dan vertienvoudigd bijvoorbeeld. Dus de vraag of het goed of minder goed gaat hangt af van de periode waarmee je het vergelijkt. Daarmee kom je weer op het feit dat je door de variabelen goed te kiezen je de uitkomst kan bepalen in dit soort onderzoeken.
@f31bmw320d: oh man praat me er niet van, als je ziet hoe statistieken in allemaal bochten worden gewurmd puur om een sensatie kopje te halen.
@burninrubber: eens: in NL gaat het vrij goed. Zonder over te komen als een linkse rakker denk ik dat we een redelijke gelijkheid van inkomen hebben. Kijk naar het apeneiland aan de overkant. London is schathemeltje rijk maar zodra je er een paar km buiten komt tref je vaak een arme boel aan. Slechte infra. Weinig scholing voor de lagere klassen. Etc. Ik geloof dat 8 van de 10 armste regio’s van de EU15 in de UK liggen. Ingehaald door Oost Duitsland.

Mja. Toch betaal ik ook liever minder minder minder belasting. Dat dan weer wel ;)
@burninrubber: Gast wat ben je toch onnozel!

Een gezin van 2 arbeidsongeschikte mensen met 3 kinderen in een bijstand, hebben vaak wel maar niet genoeg eten!

Intussen zit er een doos bij de regering op haar laptopje van 10 tot 4 om 2 brieven te typen voor 80k de jaar.

Men wordt wel degelijk uitgeknepen, als ik kijk naar de onmogelijke huurprijzen, 1,80 de liter van afgelopen maanden, stijgende zorg en energie prijzen, men krijgt vaak niet eens 100 euro opslag per jaar maar wel 200 aan stijgende premies omgerekend!

Enne als van je loon meer dan 40% naar de belasting gaat voor een uitkering trekker of naar wegen”” (die in verhouding ok zijn, maar nog kut voor het geld dat er ligt) dan is het vertrouwen weg!
@porsche911s: Alleen als je meer dan €68.507 per jaar verdient, betaal je meer dan 40% belasting. En dan nog alleen voor het deel dat je boven die €68.507 hebt verdient. Als je zo veel verdient, moet je niet miepen…

Ps. ik heb de brandstofprijzen de laatste maanden niet erg in de gaten gehouden (ik mocht toch niet autorijden; om medische redenen), maar zou jij kunnen aanwijzen waar de benzineprijzen €1,80/l zijn geweest? Ben namelijk wel benieuwd wat die daar nu zijn. Hier in de buurt ligt de prijs voor een liter benzine namelijk op €1,40 (in ieder geval vóór Oud en Nieuw)…

Diesel zit daar nog maar (relatief) weinig onder; zo’n €1,20/l. Vandaar ook dat het omslagpunt voor dieselauto’s tegenwoordig bij zo een hoog aantal kilometers ligt. Dat heb ik (o.a. hier) wél veelvuldig gelezen…
@henrie: ik vind het altijd grappig dat mensen de brandstofprijzen verdedigen. Begin van het jaar en op de helft was het gewoon 1,70 ongeveer en 98 was bijna 1,80 en jij weet dondersgoed dat die prijzen schommelen net zoals de beurs, dus wanneer het ze uitkomt. Alsof je keel dichtgeknepen word en wanneer je bijna out gaat ze het los laten zodat je kan ademen en een klein beetje relief krijgt en dan meteen weer dichtgeknepen word. Precies zo gaat het met brandstofprijzen en alle andere belastingen.
@bmwe46m3balling: Ik hoef helemaal niks te verdedigen, ik constateer alleen dat de benzineprijzen nu, op dit moment, lager zijn dan 8 jaar geleden. Dat ze schommelen, is mij uiteraard bekend, voornamelijk onder invloed van afspraken tussen de olieproducerende landen (OPEC), overigens. Misschien overstijgen ze over een half jaar wel weer de prijzen van 8 jaar geleden…

Mijn punt is dat er dus in feite niks veranderd is de laatste jaren. Dan weer wat hogere prijzen, dan weer wat lagere prijzen… Gemiddeld genomen verandert er dus niet veel…
@porsche911s: Er van uitgaand dat je allebei arbeidsongeschikt bent betekent dat dat je in een dorpje kan wonen in Groningen waar de huren lekker laag zijn. 1,80 per liter lijkt me sterk en daarnaast krijg je huursubsidie en zorgtoeslag om te compenseren voor extra kosten. Je zal zeker geen kaviaar eten maar honger lijden lijkt me sterk.
@burninrubber: Hier in Rotterdam was het boven de 1,80, check maar!

68000 is bruto, doe dat maar netto.

Als je een gezin in de bijstand heb (ik heb het daarover lees de schets aub) en dat netto moet delen door 5 heb je niet genoeg meen ik.

Het spijt me van je medische redenen, nu wel weer ok of niet?
@porsche911s: Hoezo is @burninrubber onnozel? De problemen die jij aankaart zijn allemaal waar, heb je echt gelijk in.
Maar noem eens een aantal landen waar al deze dingen beter geregeld zijn. Ik denk niet dat je meer dan 5 landen kan noemen.
Het punt dat veel mensen willen maken hier is dat er zeker problemen zijn, maar men moet niet doen alsof we in een bananenrepubliek wonen waar niks geregeld is.
@granlusso:, Ijsland, Ierland, Duitsland, Zwitserland, Australie en Noorwegen…
@porsche911s: Twee voorbeelden: in Australië is er voor iedereen goede gratis zorg, maar voor vervoer per ambulance moet je je apart verzekeren.
In Ierland is de zorg misschien nog wel beter dan in Nederland, maar de ziekenhuizen zijn veel kariger en slaapzalen met 30 bedden zijn geen uitzondering.
Ik weet dat ik nu dingen noem die zeker niet het belangrijkst zijn, maar ik wil alleen maar zeggen dat er voor elk land wel verbeterpunten zijn. Hopelijk ben je dat wel met me eens.
Welvaart is geen recht.
Toemaar, dat moet van de zomer in Zuid Frankrijk dus bonnen schelen?
@dutchdriftking: Als je Zuid-Frankrijk al haalt… Ik ga met een grote boog om Frankrijk heen als die gele hesjes niet gauw stoppen. Geen zin in de verkeerschaos als gevolg van random blokkades, of om midden in zo’n protestactie terecht te komen (één keer meegemaakt, geen behoefte aan een herhaling).
Op zich vind ik het gebruik van die gele hesjes wel briljant. Ik bedoel je hoeft niet eens moeite te doen om actievoerder te worden. Gewoon even naar de auto lopen, een hesje pakken en je kunt actie gaan voeren… gemak dient de mens :-)
Het is wel absurd hoe vol la douche is volgestouwd met flitspalen. Een stukje route nationale nemen om tolgeld te besparen kan je zo een hoop centen kosten. Dat ze daar wat tegen doen, geen probleem mee. De brandstofaccijns is op zich prima, de vervuiler betaalt ervoor. Maar dan ook vervoer via schepen en vliegtuigen op die manier belasten.
@hotze: Zit jouw douche vol met flitspalen?
@powerofdreams: ai, autocorrectie gemist. La douce uiteraard, “dat fraaie land, alleen jammer dat er Fransen wonen”-land.
@hotze: Volgens mij is het volkomen terecht dat ze die flitspalen langs de RN’s zetten. Dat zijn namelijk veruit de gevaarlijkste wegen in Frankrijk. En als je je gewoon aan de snelheid houdt doen ze niks!
Ik hoop niet dat het gebeurt, maar eigenlijk heeft Nederland (of eigenlijk heel West Europa) weer eens een ouderwets bloedige oorlog nodig. Om alles weer eens even in perspectief te zetten. Kunnen we daarna weer een jaar of 50 vooruit zónder al te veel zeiken…
@henrie: echt wat een dom gelul! Ben je wel eens in een oorlogsgebied geweest? Dan praat je wel anders. Echt een ontzettend idiote opmerking die helemaal nergens op slaat! Ik wilde je eigenlijk een debiel noemen maar dat vind ik heel erg beledigend naar de mentally challenged..
@cloverleaf: Rustig maar, ik zei toch al dat ik het niet hoop? Natuurlijk niet. Ik gun niemand een oorlog. Als je een beetje had leren begrijpend lezen, dan had je dat ook wel begrepen…

Ik bedoel er alleen maar mee te zeggen dat sommige mensen (en het lijken er steeds meer te zijn) totaal geen idee meer hebben hoe goed ze het eigenlijk hebben in een land als Nederland (of welk land in West Europa dan ook). Je hoort alleen nog maar mensen klagen over wat er níet goed gaat, terwijl er zo veel juist wél goed gaat…

En als je dat dan opmerkt, krijg je steevast een opmerking naar je hoofd in de trant van dat “de gewone man er niks van merkt”. Tja, met zo’n dooddoener is iedere discussie meteen onmogelijk gemaakt, en kun je lekker in je eigen zure gelijk blijven zwelgen. Ik wens een ieder er veel plezier mee… …en geen oorlog… ;)
@henrie: zucht…
@henrie: Mwah, heb het op een ander continent enigszins mogen meemaken… Geen aanrader, dan maar zeurend verwend Nederlands volk die hun krijgsmacht niet op waarde weet te schatten en alleen maar zeikt over ‘onze belastingcenten’. ;-)
Beide zaken hebben weinig met elkaar te maken. Gele hesjes ageren uit een volgens mij terecht gevoel van onvrede (kijk bijvoorbeeld hier: https://bit.ly/2F4SH6y). Maar het afdekken van flitspalen of het vernietigen ervan is niet alleen vandalisme, het is ook het bewust terug gevaarlijker maken van het verkeer. Natuurlijk zijn flitspalen niet de beste oplossing om ons de maximumsnelheid te doen respecteren. Trajectcontrole is beter, GPS-tracking nog beter. Maar die twee oplossingen zijn allebei duurder. Dus moeten we het voorlopig doen met flitspalen. Daar aan prutsen is hetzelfde als schijt hebben aan de slordige 3.500 Franse verkeersdoden.
De Eesveense weg – een volslagen onbekend stukje asfalt tussen de wereldsteden Steenwijk en Eesveen – was door ons geliefd bestuur in 2005 volgezet met flitspalen. Om de drie kilometer een paal. Letterlijk!

Die hebben er nog geen half jaar gestaan. Verbrand, omver getrokken, omgezaagd, van alles. Een enkele keer probeerde het provinciaal bestuur nog wat te herstellen, maar na een paar maanden al was het schielijk afgelopen met die flitsactie.
Als je het in NL zo verschrikkelijk vinx dan ga je toch weg? Kom je na 5 jasr genezen weer veilig thuis…
Niet alleen de flitspalen worden aangepakt door de gele hestjes. Ik kon op weg naar de Franse Alpen gewoon doorrijden bij de Péage (zonder te betalen). De gele hestjes hadden o.a. bij Geneve en Albertville de tolpoorten onklaar gemaakt. Prima!
Eens kijken wat mensen zeggen als er een paar zware ongevallen waarbij hoge snelheid in het spel is, plaatsvinden op plekken waar de snelheidscontrole is gesaboteerd.
@jtkdm: Geloof me, dan krijgt de overheid nog steeds de schuld.
In nederland moeten we dit niet doen, dan gaat de belasting omhoog.
Vrienden van ons uit zuid Frankrijk zeiden dat de gele hesjes actie eigenlijk heel vele kleine winkeliers en zelfstandigen treft…
Het resultaat van deze actie is dus: Dat de Fransen harder kunnen rijden op sommige wegen en dat de overheid minder inkomsten heeft. En dus ook minder kan uitgeven? En dat is positief?
@pomoek: inkomsten binnenharken met flitspalen? Dan liever meer accijns op brandstof.
@hotze: kan ook…
Zit momenteel in Normandië en ook daar lijkt geen flitspaal meer operationeel op dit moment…
Het zou een stuk schelen als mensen zouden beseffen dat ze niet overal recht op hebben.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).