Sprintvideo! Koenigsegg Agera R vs Porsche 918 Spyder

Auteur: , 81 Reacties

Zweedse pk's versus de slimme engineering uit Zuffenhausen. Dat gaat leuk worden.

Koenigsegg Agera R vs Porsche 918 Spyder

In de linker hoek van dit sprintbacchanaal staat de Koenigsegg Agera R. Het Zweedse Wonder – dat binnenkort een gooi gaat doen naar het ‘Ringrecord – met een 5,0-liter V8, die in een oude hangar door Christian en zijn team werd opgepept naar 1140 pk. Een technisch hoogstandje. Weegt bovendien slechts 1435 kg.

Zijn uitdager is een 918 Spyder, voorzien van het Weissach Package (waar wij laatst kennis mee maakten in een rijtest). Het hart wordt gevormd door een 4,6-liter V8, die samen met een tweetal elektromotoren een gecombineerd vermogen van 887 pk op je wielen gooit, en meer dan 800 Nm koppel kan genereren. Sprint onder bediening van een geoefende rechtervoet in 2,6 seconden naar de 100 km/u, tegenover 2,9 seconden in de Agera R.

Maar sprinttijden zeggen weinig in sprintwedstrijden met een rollende start bij 50 km/u. En dat is precies wat Gustav van GTboard.com hieronder laat zien op een leeg circuit. Eerst even inzetten op wie er gaat winnen, daarna de video in 4k afspelen.81 reacties

Ik denk de Agera.
@rd1991: alleen al bij het geluid dat die Agera uitbraakt steekt de Porsche schril af.
En dat is nog maar de R versie. Ik zie de one:1 wel de record van de 918 op de Nür verbreken.
@balkanlul: ik niet, op de ring heb je bochten, en het word vooral leuk als Auto en Motorsport de test af neemt met gelijke voorwaarden en een zelfde chauffeur. Hopen voor de agera boys dat Ethanol is toegestaan anders word het helemaal een afgang
@thierryvth: ja want ik denk dat de Egg met een carbon kuip, keibrede racebanden all-round, 1430 pk en formule 1 style ophanging echt een afgang gaat worden in de bochten…. volgende keer even je feitjes checken voordat je weer in het wind gaat roepen dat iets een rechtuit kanon is…
@lambo4all: Jij snapt het!
@lambo4all:
Meer vermogen door hogere turbodruk etc. heeft ook een groot nadeel, zeker op een circuit met bochten en slechts 2WD: veel minder lineariteit en dus minder beheersbaar.

O.a. reden waarom de Koenigsegg Agera in vrijwel geen enkel circtuitlijstje voorkomt en de CCX en CCR het op de Nordschleiffe afleggen tegen een 911 GT3 met vergelijkbaar gewicht maar ruim 40% minder vermogen. Dan gaat 600 pk extra bovenop de ruim 800 van de CCX/CCR daar qua gebrek aan doseerbaarheid (lees: aan/uit) nog een flinke schep bovenop doen.
@macready: kijk is naar wat al die radical’s doen dan? Die verpulveren elk record op de ring met oa veel vermogen, 2wd, en laag gewicht
@lambo4all: f1 style ophanging.. F1 weegt 650 +/- kg en 750 pk. Toch wel een iets andere auto dus die ophanging is niet echt een sterk argument. Die Koeningsegg gaat mijn inziens wel snel zijn, maar 1430pk en bochten gaat op dit moment geen enorm succes worden.
@maxx1: Pffff blij dat er meer mensen zijn die iets van techniek snappen, met die simpele optel sommen van mensen kan zelfs ik een auto bouwen die het record op de ring zet. Ze snappen dus ook niet hoe knap het is wat Joop Donkevoort van de 7 gemaakt heeft in de loop der jaren
@lambo4all: dus een F1 achting onderstel, Carbon Kuip en een lading pk’s is voor jou een garantie voor de snelste tijd op de ring? Lees jij maar specs dan gebruik ik mijn hersens en mijn auto kennis. Ground effect, active aero dynamics, afstelling, ervaring, wind tunnels en bouw kwaliteit om maar is wat op te noemen want ik zou net als een McLaren, Ferrari en Porsche daarna ook weer naar huis willen rijden. Anyway vraag je is af hoe lang de Agera R er is en waarom nog niet 1 claim is waar gemaakt en waarom nog niet 1 journalist dat ding aan de tang heeft mogen voelen ? Sprietje op een startbaan naast de egg testdriver mag en verder 0, zouden ze bang zijn voor een topgear herhaling zoals met de ccx ?
@thierryvth: en voor de spelling zieltjes, get à Life, er zijn mensen die werken en in de file appen
@lambo4all: even je feitjes natrekken dit is voornamelijk een rechtuit kanon .
@thierryvth: Daar zou ik maar niet al te zeker van zijn!
Zo’n Agera gaat als op spoor door een bocht en nog met erg hoge G-Krachten ook!
Zou zomaar kunnen zijn dat hij het een 918 flink lastig kan maken.

Daarnaast is (Bio)Ethanol (E85) gewoon een straatlegale brandstof, dus waarom zou dat niet mogen op de Ring?
@ds3thp: waarom ethanol niet zou mogen? Anders heeft Thierry niets om over te zagen
@trolle: dat je niet weet wat Ethanol is en wat de impact is op een verbrandings motor dat is niet zo erg maar dan is het beter dan je niet snugger probeert te doen
@ds3thp: dat zou kunnen maar waar heb jij dat gezien? Welke autojournalist is uit zijn dak gegaan achter het stuur van een Agera ? Zoals ik jou niet hoef te vertellen dat de P1 de Lafer.. ,918 en ja zelfs ook de hennesy en de pagani zijn goede reviews heeft van mensen die recht hebben van spreken mensen die die auto’s hebben gerenden. Begrijp me niet verkeerd maar ik vind de Agera mooi, ik vind het knap wat Christian doen (ik doe het hem niet na) maar 1 ding is een probleem met Koenigsseg en dag is daad bij het woord, laat zien dat het geen drag racer is en laat zien dat de kwaliteit goed is als je jezelf in 1 adem durft te noemen met de Concorde van de weg (Ferrari doet en durft dat niet en hebben ook geen poging gedaan(geen echte auto kennen zal de Veyron/Concorde met een andere auto vergelijken)) anyway moraal van het verhaal is, koenigsegg krijgt al mijn kick maar dan wel het laten zien
@thierryvth: drank, iPhone en freaking spelling check helpen niet, dus niet huilen maar ff in gaan op de materie
@thierryvth:
Tja, we konden er op wachten dat jij er weer als de kippen bij zou zijn om je onderbuik gevoelens tegen Koenigsegg te spuien..
Beetje jammer..
@tupperware: geen onderbuik, daar naar refereren is onderbuik, ik zeg steeds maar kom met een review of een eigen video als jij er wel ervaring mee heb maar ik wil het wel eens zien. Ik ben geen Harry Metcalf, J Clarkson, Martin Brundle, chris Harris of wie dan ook en denk het niet beter te weten dan zij, misschien heb jij meer in die auto’s gereden maar ik neen hun mening serieus (en passie (meestal Ferrari Pffff hoe zou dat nou komen)) en weet je wat het rare is ? De Agera komt nooit voorbij, niet zoveel onderbuik aan. Nu jij dus ook niet van de onderbuik bent laat mij is wat lezen en nog liever zien dat Koenigsseg onafhankelijk laat zien dat ze echt snel zijn. Enne jij ik weten dat als je je geld er op moet zetten dat we toch denken dat de LaFerrari de gene is om je zorgen over te maken en dat zit hem niet in de PK’s, Monocoque, double wishbone variant (F1 style pfffff) ect dat zit hem in een auto maken en opnoemen van wat data zegt niets als je de ring over wil in rond de 6 minuut plus dan is een Lafferari met zijn active aero dynamics en let op!! Stoel aan de monocoque veel meer zeggend is dan al die Koenigsseg bullshit. Onderbuik mijn hoela, is geen politiek zo makkelijk kom je er niet mee weg
@balkanlul: de one:1 wordt niet als productie auto gezien. Dus officieel kan je geen record zetten tegenover de Porsche.
@jorden: Door wie? En waarom? Hij rijdt toch gewoon met een Europees (Duits) nummerbord rond? Toch niet zoals in Engeland waar je zelfs een rijdende sofa (Edd China van Wheelerdealers!!!) op kenteken kan krijgen? Ik snap dat een Radical ‘discutabel’ is, hoewel ik het er niet mee eens ben, kenteken is kenteken! En produktie is produktie, of je nu één, zes of 100.000 auto’s maakt.
@Vincegail: het is pas een productie auto bij een minimum aantal van 30 stuks. Vroegah werd er met “productie” auto’s op le mans geracet. Dankzij die geweldige regel, zijn de Porsche GT1 en Mercedes CLK-GTR voor de openbare weg gebouwd.
Voordat de Porsche alles op standje race heeft staan heeft staan ben je met elke andere auto al aan de horizon verdwenen. Dat is een groot nadeel van de huidige auto´s.
edit: heeft staan 2x
Koenigsegg, wat een ding zeg!
Schitterend!
De tering, die Koenigsegg is toch wel een beetje sneller. Een flink beetje zelfs.
@E34M5Touring: maar toch vind ik dat de 918 in het 2e stuk best netjes door blijft pakken. Gezien het al bizarre pk verschil, plus de elektromotoren die op dat tempo toch ook wat pit verliezen.
@sebasjuhh: hij gaat alleen wel eerder op zn gas in de 2e race
@E34M5Touring: morgen staat hij in zijn 918 voor het stoplicht naast een 911T/Aston/AMG/F12/whatever met de eigenaar van die Agera er in, als ik nu een Agera filmpje laat zien waar die om zijn oren word gerenden op LANDINGSBAAN door een ’78 mustang met een zillion PK’s, wake up, denk je dat ze bij Porsche in staat zijn om een dragrace te winnen???
@thierryvth: Bedankt, je onderschrijft mijn mening dat Porsche liefhebbers geen enkel gevoel voor humor hebben en per definitie vinden dat Porsche de beste is. Ook al worden ze links en rechts voorbij gereden. Want dan is de baan niet goed, het vergelijk scheef etc etc. In een dragrace is ie gewoon langzamer, en gezien het verschil had de Porsche wellicht iets meer kans gehad vanuit stilstand maar was die Koenigsegg er alsnog voorbij gegaan. Misschien een indrukwekkend stukje techniek, zo’n 918. Maar gewoon 3-400kg te zwaar in deze klasse.
Dit is een situatie waarin de Agera heer en meester is. De start van 50 betekent dat de 918 niet kan profiteren van zijn aandrijflijn. Daarnaast is de Agere sterker en lichter. Simpele uitslag.

Maar nu even op een circuit of op een B-weggetje, dan denk ik dat de Agera de 918 niet bijhoud van wege het te hoge koppel en power op de achterwielen.
@gtwillem: op een B-weggetje met dit soort auto’s, heb je wel eens in zoiets gereden? En dan met zoveel vermogen volgas op een B-weg. Denk het niet.
@alfablog:
Om het een beetje in jouw straatje te houden, meer dan een 4C heb je op B-wegen niet nodig..
via iPhone app
@alfablog: … Ja, tuurlijk Poppedop. De gemiddelde AB reaguurder rijdt eerder in de nieuwe generatie supercars voordat het Nederlandse journaille de kans krijgt… Heftigste op een binnenweg was een 993 GT2. Ik stond binnen 29 seconden achterstevoren, zonder echtnhard te gaan.

Mijn punt is: de 918 is veel meer afgestemd op prestaties in de werkelijke wereld dan de LF en P1, die meer op absolute, theoretische prestaties zijn afgestemd.

Een GT-R laat ze alle hoeken van een B-weg zien voor een fractie van de prijs ;-)
Ik dacht ook de Agera. Mooi om te zien dat die Porsche denkt even sneller te zijn en daarna voorbij geblazen wordt door de Agera!
Niet verassend.
Koenigsegg <3
918
Ik zet in op de agera, zo en nu de video kijken als ik thuis ben!
Daarom is RWD leuker in een dragrace. Eerst hoop geven om de Porsche daarna gewoon te vermorzelen. Heerlijk die Koenigsegg!
Parkeert u die Porsche daar maar..
Wat zal ik gelukkig zijn als ik ook maar gewoon 1 dag zo’n supercar kan bezitten alsof het echt de mijne is. Ahh *droomt verder*
@JamesBond007: Omdat je ze altijd kapot maakt?
@norge: Je mama is toch nog ook heel?
@JamesBond007: kan je niet volgen…
Bye bye porsche
Porsche wil met het concept en technologie van de Spyder de sportwagen nog een toekomst geven. Dit is 1000 x belangrijker dan enkele seconden sneller te zijn maar intussen ten dode zijn opgeschreven.
@speedie:

Belangrijker is het vast, als je van de marketingafdeling bent.
Maar beter, spannender, cooler?
Nee, zeer zeker niet.
Porsche, wat een topwagen! Super ingetogen, maar sprekend interieur en exterieur. Mij zou het niet boeien of een auto van 200-300 een paar tellen sneller is, alsof je daar ooit komt tijdens het bochtenwerk. Koenigsegg is overigens ook echt een pareltje.
Niemand die ziet dat dit in NL is gefilmd ?
@stefan.stougie.7: Nee, en dat hebben ze nog goed gezien ook. Papenburg ligt namelijk in Duitsland
@motoragent: idd vlak over de grens bij Nieuweschans :)
Dat Koningsei schiet er wel echt vandoor zeg. Maar toch had ik liever de Porsche gehad.
“Wrong gear”
Lekker vergelijk dus.
@harrie: dan heb je de 2e race niet gezien!
Ook al schakelt hij perfect, de Agera is veel en veel sneller natuurlijk.
@harrie: misschien even langer kijken dan je neus lang is…
Wat is Porsche toch eigenlijk slecht. Ze winnen nooit meer. Zelf een ei is sneller.
@bartsmit: Porsche heeft gewoon een pak minder pk’s en is veel te zwaar. Het voordeel van de 4WD wordt door de rollende start ook tenietgedaan. De Porsche zou misschien nog kunnen winnen als het om bochtenwerk ging, maar dat is niet aan de orde. Het is gewoon een ander type auto.
@bartsmit: jij hebt ongetwijfeld een snellere wagen of niet dan ;)
@bartsmit: nee ze hoeven bij Porsche niks te bewijzen. Porsche is nog steeds de kampioen van Le Mans met de meeste gewonnen races. Dus ze zijn snel zat!

Hun klanten hoeven niet persee de snelste auto ter wereld, die is namelijk al in het bezit van VAG. Die Porsche 918 is een “Lets see what we can do” project van Porsche waarin ze alle beschikbare technologische kennis toepassen om een super car te maken die zijn tijd ver vooruit is. Let maar op, over een aantal jaar zal je zien dat in alle Porsches wel iets van de 918 te vinden is qua techniek.

P.s. Als je echt denkt dat een ei sneller is, kan ik je het filmpje van Chris Harris aanbevelen waarin hij losgaat op een circuit met dit ding! ;-)
one:1 vs fxx k.. Dat zou ik weleens willen zien:p
@v12powerr: Straatlegaal tegen circuitautootje.
Tja niet anders dan verwacht. De Koenigsegg heeft meer PK’s en is lichter.

Bovendien is een rollende start een groot voordeel ten opzichte van een stilstaande voor de Koenigsegg.
Eigenlijk wel logisch. De ‘gewone’ Agera is al sneller dan de Veyron Supersports op een rechte lijn.
@gregory.verstraelen.7: Pardon? Ligt aan de afstand die zij afleggen, de Veyron is zwaarder maar heeft een hogere topsnelheid.
@rangerover: Dat van die topsnelheid zou ik toch maar niet te hard durven beweren…
In Autoblog app youtube kijken? ECHT NIET.
Misschien heb ik het gemist, maar is Koenigsegg onder handen genomen door een serieuze autojournalist. Dan heb ik het niet over rechte lijnsprints net als in deze filmpje. Koenigsegg is een serieuze autofabrikant aan het worden, alleen wil CvK zich teveel bewijzen door zulke beelden de wereld in te schieten. Dan ga je ook twijfelen of het een onafhankelijke test is of gewoon mensen van Koenigsegg.
Ik snap ook dat een 918, P1 of LaF andere type supercars zijn, maar zie je Pagani dit nooit doen en worden die auto’s wel regelmatig getest door de bekendste journo’s. Daarnaast kan zoveel pk toch nooit goed zijn voor een V8 die in een Koenigsegg ligt. Als je dat te vaak doet gaat het blok vanzelf naar de klote op den duur.
@rangerover: De filosofie van Pagani is denk ik ook heel anders dan die van Koenigsegg. Niets mis mee natuurlijk.
@dennisjuh95: Dat bedoel ik ook, beiden hebben een heel andere filosofie Pagani vind ik een schitterend merk en natuurlijk Koenigsegg ook. Alleen heeft Pagani niet de drang om zicht voortdurend te bewijzen en met filmpjes te komen die voornamelijk door hun zelf zijn gemaakt.
Wat ik bedoel is waarom zijn er meerdere Pagani’s wel door ervaren mensen gereden en Koenigsegg (nog) niet?
@rangerover: Goede vraag. Altijd al Chris Harris een review willen zien doen over een Koenigsegg (liefst Agera (R) of One:1
@dennisjuh95: Dat wil je niet. Heeft ie nl. al eens gedaan toen ie nog voor EVO magazine schreef. Het artikel in kwestie leek wel geschreven voordat ie überhaupt een meter in de Agera R gereden had. Uiterst negatief jegens de ‘men in a shed’ en hun pk-monster, meneer was er bang van, maar de Agera R kreeg toch 5 van de 5 sterren????
@rangerover: EVO magazine 202: Jethro Bovingdon test de 1:One. Als eerste magazine/tv-programma, you name it. Uiterst lovend. Conclusie: Anders dan de LaF, 918 en P1, maar zeker evenwaardig!

Een paar jaar geleden schreef Chris Harris ook al een tenenkrommend slecht artikel over de Agera R in EVO.

Tussen deze artikels reed Harry Metcalf ook als eens met een Agera R (de paars/goude die naar China ging) en een CC8. Zeer mooi artikel en ook uiterst positief.
Ik vind de Koenigsegg zo saai…niet dat ik hem niet zou willen want qua prestaties is die fantastisch! Maar het ontwerp is zo saai vergeleken met de Porsche 918 LaFerrari P1 enzovoorts
@eferrari:
Zietljes die in de file appen moeten ze gewoon hun rijbewijs afnemen..
@tupperware:
Wat doet dit nou hier?
Dit was toch echt aan @thieryvth gericht.
Het eerste woord moet trouwens Zieltjes zijn..
@tupperware:
O W8, dat is natuurlijk dezelfde persoon..
@tupperware: uuhm? Nee?
Gruwelijk hoeveel sneller die agera is, persoonlijk vind ik de Porsche toch echt mooier en dat die wat langzamer is boeit mij niets.
Koenigsegg for me any day!!!!
Te lang filmpje, die Koenigsegg is vlak na de start veel sneller en maakt gehakt van de porsche (had ik ook verwacht, porsches rijden zelden snel). Wie nu sneller is op de Nurgburgring is zinloos, want in de praktijk zijn de meeste wegen recht en hebben geen scherpe bochten.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).