Stiekem gaat het supergoed met Tesla

Auteur: , 62 Reacties

Binnenkort bereiken ze een belangrijke mijlpaal!

Tesla Model 3 '17

Oh, wat zijn we kritisch geweest op de Tesla Model 3. Het moest een van de meest legendarische auto’s aller tijden worden. Eentje die zo in het rijtje Kever, Mini, Eend en T-Ford zou passen. De Tesla die voor een veel groter publiek bereikbaar is. Dat is op zich niet erg. Neen, het is vooral de hype eromheen waardoor wij extra kritisch op de auto zijn geweest en eigenlijk nog steeds zijn. We hebben nog geen meter met de auto gereden, dus we kunnen vooralsnog alleen de nieuwsberichten met u delen.

Denk aan de kwaliteitsproblemen van de auto of het feit dat je als bestuurder onvrijwillig onderdeel bent van het ontwikkelingsteam. Er waren nogal wat leveringsproblemen. Ondanks dat het een bereikbare Tesla moest worden, werden de duurdere exemplaren eerst geleverd. Maar het meest wederkerende verwijt was vrij duidelijk: Tesla kon ze niet snel genoeg in elkaar schroeven.

Tesla Model 3 '17

Tesla is briljant in het creëren van een hype, inclusief fanboys en apostelen, dankzij het gezag en onnavolgbaar leiderschap van opper-ayatollah Elon Musk. Vanwege zijn soms ietwat misplaatste arrogantie zijn wij wellicht te kritisch als de verwachtingen (weer) niet waargemaakt worden. Het daadwerkelijk auto’s in elkaar schroeven is iets waar andere automerken veel en veel beter in zijn. Kijk naar Nissan, dat bijna 10.000 Leafs per maand produceert. Daarmee is het de populairste elektrische auto van het moment.

Nou ja, was. Want wat blijkt, ze hebben bij Tesla besloten om iets minder op Twitter te schreeuwen en in alle stilte enorm hun best te doen. Want de productie van de Tesla Model 3 gaat namelijk als een (elektrische) trein. Volgens de Bloomberg Tracker (bijzonder accuraat) zijn er al 98.950 Model 3’s gebouwd. Binnen enkele dagen zal de grens van 100.000 dus geslecht zijn.

Tesla Model 3 '17

Het productietempo ligt nu dermate hoog dat Tesla zo’n 50.000 exemplaren van de Model 3 per kwartaal kan bouwen, dat zijn er 200.000 op jaarbasis. Tot nu toe is de net genoemde Nissan LEAF wereldwijd de best verkochte elektrische auto. De Model 3 zal daar vrij snel aan voorbij gaan. Goed gedaan, Tesla! Credit where it’s due. En nu zo’n Model 3 voor 35 mille in Nederland aanbieden, graag.

UPDATE: en ja, het is officieel!

Met dank aan Leonard voor het tippen!62 reacties

Volgens mij zit die 35k er niet meer in aangezien federal tax credit quotum bereikt is?
Mijn collega heeft een model3 gekocht maar dat basis model kun je ook praktisch niet bestellen, hij zat op 55k na wat kleurtjes en opties (incl accu pakket)
@B00G1E: ook geen verkeerde prijs voor nieuwe techniek in een sexy jasje
@b00g1e: Dat is dan de long range versie neem ik aan? De short range versie is volgens mij nog niet verkrijgbaar maar wel aanzienlijk goedkoper. Als je die neemt, met raamslingers en zonder airco, kost hij volgens mij nog steeds de beloofde 35k (dollar)
@evdw: amerikaanse prijzen zijn altijd ex BTW omdat de verschillende staten verschillende BTW percentages hanteren. Ik denk vanaf 49k incl BTW in NL.
@b00g1e: Volgens mij is de belofte 35k voor belastingvoordeeltjes voor de Amerikanen.
Op de Tesla site staat nu dat ie binnen 3 tot 6 maanden geleverd moet worden. Dat kan natuurlijk uitlopen, maar ik heb er wel vertrouwen in dat ie in 2019 in elk geval in Amerika voor 35k dollar te koop zal zijn.

Dan heb je de short-range in het standaard zwart, met de 18 inch aerowheels en zonder de premium upgrades.
Net als bij andere merken gaat de teller stevig lopen als je hem een beetje leuk aan kleedt.
@Elja: van de week gelezen dat 35k niet gaat lukken voor de goedkoopste in de VS. Tesla heeft gezegd dat het meer wordt, richting de 40k
@lekkerlinksrijden: Ik volg best wat Tesla nieuws, maar dit heb ik nog niet voorbij zien komen.
@lekkerlinksrijden: dat klopt niet, het $35k instapmodel is nog steeds bet doel
Auto’s zijn nog nooit goedkoper geworden in mijn beleving, ik denk dat een Tesla voor 35.000 euro niet gaat gebeuren.
Op elektrische auto’s zit volgens mij een hele dikke toeslag wegens misgelopen onderhoudskosten voor de dealer.
De dealers moeten ook in leven blijven tenslotte.
@kobus1967: Ik heb nooit de gedachte gehad wat we mochten blijven leven, eerder ze hadden ons nodig.
Januari 2019 begint VW met online verkoop in België ( nog wel met toedoen van een dealer)
@wimof: En die dealer is de invoerder zelf, namelijk D’Ieteren. Die heeft de laatste 5 jaar zowat alle grote dealers overgekocht in BE. Verticale integratie …
@kobus1967: welke Tesla-dealers? 🤔
@utregcity: ik bedoelde niet alleen Tesla maar alle ev fabrikanten.
En Tesla heeft dan geen dealers maar hun servicepunten verdienen ook niet veel aan onderhoud maar moeten wel in stand gehouden worden.
@utregcity: noem het Tesla store, ik noem het dealer.
@kobus1967: Aangezien Tesla niet met dealers werkt is dit voor hun geen probleem. Alle Tesla Stores zijn eigendom van tesla zelf.
@kobus1967: 100 % met je eens. De dealers zullen opnieuw aan verkoop verdienen en niet meer aan het onderhoud. Doch hun investeringen en exploitatiekosten zullen enorm dalen. De infrastructuur die ze nu investeren in de onderhoudshal zal decimeren evenzeer het personeel die deze bevolkt.
@kobus1967: Tesla heeft geen dealers
@kobus1967: Tesla heeft geen dealers.
via Android app
@kobus1967: 35000 euro is NOOIT gezegd. 35000 dollar wel. Dat is lager dan de prijs die wij betalen (invoerkosten, btw)
@stfu: Eigenlijk heeft Tesla Nederland wel ‘ongeveer 35.000 euro’ gezegd tegen RTL, zie: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/649791/tesla-model-3-gaat-nederland-35000-euro-kosten

Maar of dat ook echt gaat gebeuren betwijfel ik ook.
Ik blijf het interieur toch echt lelijk vinden. Ik kan er gewoon niet aan wennen
@lekkerlinksrijden: het is kaal en deprimerend.
@mikje90: persoonlijk vind ik het minimalisme wel wat hebben. Lekker goed zicht door de vooruit en een groot scherm voor alle data (zoals navigatie) die je graag duidelijk wilt kunnen zien.

Maar ieder zijn smaak natuurlijk.
Waarschijnlijk staat het interieur van de iPace je dan meer aan.
@lekkerlinksrijden: goeie inspiratie voor een ontwerper van mortuarium
@lekkerlinksrijden: zo te zien heeft iemand zijn 40″ LCD-tv vergeten uit de auto te halen voor de foto. Wat eeb verschrikkelijke puist in een verder keurig interieur.
En dat voor de veiligste personenauto ooit. Maar daar is helaas geen artikel over verschenen. Credits where it’s due..
@crepito: “Volgens de Bloomberg Tracker (bijzonder accuraat)” dit is sarcasme geloof ik. Die zat er namelijk bizar naast. Al helemaal de wekelijkse tracker: zaten er 3000 stuks per week naast. Achteraf wordt die inderdaad aangepast en is die accuraat..
Há, rijg ik toch gelijk! Ik wist het!

Drie jaar geleden zei ik het al, die Tesla 3, dat wordt een ongelooflijk succesnummer. Read my lips. Maar bij iedere positieve reactie van mij op de artikelen over Tesla (soms wel zes keer op een dag) kreeg ik weer de Teslabashers over me heen. Die Model 3, nee dat zou ‘m niet worden… Tesla zou failliet gaan. Het was grote onzin toen ik Januari 2016 zei dat Tesla heel snel al aan 50.000 units per kwartaal zou produceren. Kon niet, bestond niet. Electrisch rijden was een hype die in no time weer vergeten zou worden…

Echt, ik ben helemaal door het dolle heen. Thanks you Elon, you’re the greatest! You’re such a wonderful hero that I need a teiltje.
@moveyourmind: wat is je adres?Dan kunnen we je gelijk een taart sturen.
@roberto: Heb je een pb-tje gestuurd met mijn adres…

En als ik zo vrij mag zijjn, mag het ook een spacecake zijn? Mijn grote lievelingsheld Elon eet die ook altijd.
@moveyourmind: haha touche!

Ik moet je overigens wel gelijk geven, enorm knap wat Musk presteert, ik bewonder hem als een visionair en net als Steve Jobs creëert hij de toekomstig product waar niemand eerste instantie huiverig over is (bijv: Ipad), maar achteraf toch iedereen het wil hebben. Een bepaalde hype (en zoals hierboven beschreven krijgt het merk apostelen), waar mensen graag mee geassocieerd willen worden. Dat hoor je niet over de directeuren van Miele, Samsung of Ford…
@moveyourmind: klopt bestaat ook niet, ze gaan wel degelijk kapot, als de grote fabrikanten massaal overstappen is het over en uit met Musk en zijn luchtkastelen.
Musk maakt 11000 dollar verlies p/verkochte auto, hoelang gaat hij dat volhouden.
@ferdinandvw: heb je de EV’s van Mercedes en Audi gezien? Tesla houdt de voorsprong nog wel een tijdje vast als dit het beste is waar deze giganten mee kunnen komen.
@ferdinandvw: De komende twee jaar lijkt er nog niemand te zijn die Tesla in gaat halen. Dus ze hebben nog wel een paar jaar om flink te groeien.

Los daarvan; laat ze maar komen de elektrische BMW’s, Audi’s, VW’s, etc.
Volgens mij is er meer dan voldoende vraag naar, mits ze er een beetje fatsoenlijk uit zien (kuch.. BMW i3.. ugly.. kuch… maak eens gewoon een elektrische 3-serie).
@ferdinandvw: Dat zei iedereen van Apple ook toen de IPhone kwam :)
@moveyourmind: hoogmoed komt voor de val
Ach man ga weg met die EV troep, met amper 2000 stuks zit Tesla nog mijlenver van hun doelstelling 6000 p/week, en dan nog de kwaliteitsproblemen, geen enkel ander merk met zoveel garantie claims.
Klanten van Tesla zijn feitelijk proefkonijnen, het product heeft nooit een goede ontwikkel/testfase doorlopen.
Tja maar ach de fanboys hier slikken het als zoete koek, ze volgen hun messias blind, zelfs een scheet van hem verheerlijken ze tot grote legendarische hoogten.
@ferdinandvw: t lijkt wel max verstappen ;-)
@ferdinandvw: Ja, die fanboys zijn bijna net zo vervelend als die anti-boys.

Altijd heel cool om bij een hype sterk vóór òf tegen te zijn.

Het voordeel van de fanboys is dat ze in ieder geval geen azijn drinken en wat positiever door het leven gaan.
@reactief: behalve dan dat die Tesla-fanboys dus anti-boys zijn voor de concurrentie, en andersom. En het lijkt er soms op dat de AB-redactie probeert die sentimenten te versterken, omdat dat gunstig is voor de page-views en het aantal comments.
@ferdinandvw: waar haal jij je cijfers vandaan???
@ferdinandvw: bijzonder, ik sta er vrij neutraal tegenover maar het meest domme gelul komt veelal uit de “anti” hoek hoor.
@ferdinandvw: 53.239 Tesla Model 3’s zijn er in Q3 van 2018 gebouwd.
Dat zijn er gemiddeld 4.095 per week.

Bron: https://www.teslarati.com/tesla-q3-production-and-delivery-numbers/
@elja: Gezien je nerd hoofd ben jij natuurlijk geen autoliefhebber dat is wel meer dan duidelijk.
Verder een lul verhaal natuurlijk, in werkelijkheid komt Tesla niet verder dan 2000 stuks p/week.
En die zijn van bijzonder slechte kwaliteit ook nog eens.
@ferdinandvw: je kletst maar wat. Het zou je meer sieren als je met feiten kwam om je boude uitspraken te ondersteunen.
Wanneer komen die dingen nou eens deze kant uit ? Zodat we te weten komen wat-ie daadwerkelijk rijklaar op kenteken kost. En hoe-ie rijdt. Van al dat theoretische geneuzel krijg ik zo onderhand aambeien. Dikke, dampende aambeien.
@amghans: Hoe-ie rijdt kan je in overvloed op youtube vinden.
@evdw: ik zit net een filmpje te kijken van het Performance Model. Die doet 0-60MPH in <3,2s. Best snel toch wel.

Ik ga in januari iets bestellen en de Model 3 wordt steeds kansrijker. Durf ik hier best te schrijven.
@stephane8200: Dat is idd aardig snel. Ik heb reeds in 2016 al ingeschreven voor de model 3 en deze is ook nog steeds kanshebber. Ik ga niet voor het performance model overigens.
@evdw: hier ook zoiets. 2 opties genomen vanuit het bedrijf. Performance edition hoeft van mij ook niet persé.
via Android app
@amghans: 2019
Elon Musks scheten snuivertjes kunnen weer flink aan de bak!
Fantastisch die anti- en fanboys. Vooral de onzin die vaak uit de anti hoek komt. Ik snap niet hoe je zo anti één merk / elektrisch rijden kan zijn. Wat een energie moet dat kosten om je daar zo over op te winden. En dan vaak de meest onjuiste zaken opschrijven zonder enige kennis van zaken. Zelf ben vrij neutraal aangaande Tesla. Hoewel ik Elon Musk enorm bewonder. Dat heeft met name met zijn voorgaande bedrijven en vooral SpaceX te maken (zijn biografie is een aanrader). Erg knap ook wat hij met Tesla gedaan heeft en nu de model 3. Door hem zal de toekomst definitief elektrisch zijn. De Model 3 heb ik van dichtbij gezien tijdens de Formula E in Zürich. Van buiten erg mooi, maar het interieur is in ieder geval niet mijn smaak. Ik heb in de model S gereden wat fanatisch is. Toch zal ik op een betaalbare EV wachten van 1 van de Duitse merken. In te tussentijd waarschijnlijk een hybride als tussenstap na jaren diesel…
@jelm:
Laatst liep iemand hier te serieus verkondigen dat EV’s geen nut hebben want de grootste fijnstof boosdoener is remstof. Die was denk ik even vergeten dat je met een EV nauwelijks met je blokken remt.
Er worden zoveel onzin argumenten bedacht tegen de EV, het is gewoon hilarisch.
Bang voor verandering zijn ze, totdat ze er daadwerkelijk een keer in hebben gereden.
Ben ook petrolhead, maar schiet eens op met die Model 3 voor het forenzen.
Nou nou… De media kan niet meer om de feiten heen… Bravo…
Heeft nog lang geduurd. Dit is inderdaad een Apple momentje in de tijd dat Nokia het voor het zeggen had.
Er zijn 2 hele belangrijke aspecten waarom Tesla nog veel groter gaat worden dan men zich kan voorstellen. En ook niet meer bij te houden zal zijn..
– eigen batterij productie met hele sterke partner Panasonic. De Batterij tech loopt mijlen ver voor op iedere andere huidige batterij tech vd auto industrie .
Het duurste ingrediënt vd batterij is met de helft verminderd. nu nog maar 8% kobalt https://www.teslarati.com/tesla-battery-tech-cobalt-mining-industry/
Het uiteindelijke doel is zelfs om batterijen te maken zonder kobalt. = nog goedkoper produceren en minder afhankelijkheden van grondstoffen.
Niemand kan op deze schaal de batterij productie aan zoals Tesla dit momenteel kan. Zeker niet zonder het dure ingrediënt Kobalt en al helemaal niet tegen de kilowattuur prijs als dat Tesla dit momenteel kan. (Dit is ook de grootste reden waarom de 35K Tesla versie er wel kan/gaat komen. ) Tesla maakt daardoor wel goede winst marge op iedere verkochte auto en de fabrikanten die instappen zullen verlies moeten pakken. Alleen maar omdat men dit enorm heeft onderschat en dacht dat Tesla het niet zou gaan halen..
– supercharger netwerk. De dekking hiervan is immens en groeit nog wekelijks. Voordat de huidige industrie op hetzelfde niveau is en met een standaard komt zijn we jaren verder.

Ik ben misschien een fan maar wil de bulls hartelijk bedanken. Negatieve publiciteit is ook publiciteit. Naamsbekendheid is het belangrijkste begin negatief of positief. Uiteindelijk zal men niet meer om de feiten heen kunnen en is iets wat negatief Bekend stond, positief bekend staan. Mensen zijn namelijk van dag tot dag beïnvloedbaar. En veranderen heel snel van mening als de mass media met dit soort berichtgevingen gaan komen. Heel slim van Tesla zonder reclame budget. De weg van Tesla heeft heel veel inzichten gegeven in de verknipte machtspositie van de gevestigde orde. Men wil helemaal geen EV maken. Waarom?
Men heeft miljarden geïnvesteerd in ICE motor techniek en is niet van plan om deze investering af te schrijven ook al gaat onze planeet eraan.. Ook is een EV minder onderhoudsgevoelig. Dit betekend minder inkomsten voor de garages/dealers.(die vaak in eigen beheer zijn)
Tesla schopt tegen alles aan.
Geen reclame maakt de media boos.
Geen dealership aangaan en penetreren in een bestaande branche maakt de gevestigde auto branche boos/bang.
Geen fosiele brandstof meer benodigd maakt Big Oil boos.. Dit alles heeft een enorme golf van publiciteit met zich meegebracht. Iedereen is tegen Tesla aan het aanschoppen/lobbyen geweest met als mooiste voorbeeld de top man van GM.(=momenteel zulke onzin aan het uitkramen dat hij op dezelfde plank staat als Trump, niemand neemt ze meer serieus)
Men heeft zoals altijd de menselijke factor onderschat. Door ertegen aan te schoppen hebben ze Tesla met zijn alle sterker gemaakt bij het grote publiek. Iedereen kent het merk. Prachtig en een droom van iedere ondernemer. Negativiteit zal de komende maanden/jaren omslaan in positiviteit let maar op..

Nu is Het wachten op die 1000$+ prijs van @TSLA. Kan ik mijn huisje aftikken. Trusten..
@spidynl: LOL! Lullen naar je positie.. dat zijn de ergste
@lekkaah: schijnbaar ben jij heul goed ip de hoogte van mijn positie 🤔🤣😂👍🏻.

Zodra ik in mijn Tesla stap en naar huis rij ben je jou ‘lekkaah’ vergeten. 😎 mzzl
@spidynl: veel plezier meje iex schaduwportefeuille..
@lekkaah: Nasdaq is het trouwens.

Ik heb je bijdrage even bekeken op dit forum, zal je daarom verder met rust laten….
@spidynl: wat doet een miljonair nou nog op autoblog..
Dan schiet je al aardig op, je zit vanavond op iets meer dan een kwart.
@janesh: ckers… zit er ook long in ;).
Wacht maar op q3 earning call en de uitspraak van de rechter in de SEC schikking…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).