The Grand Tour is een mindere autoshow dan Top Gear

Auteur: , 64 Reacties

Wat een show moest worden waar we met z’n allen naar uitkeken, is uitgelopen op een pittige tegenvaller.

TGT

Je kunt zeggen van Top Gear wat je wil, maar het is wel een AUTOprogramma. Dit komt bij The Grand Tour naar boven draven wanneer je de tweede aflevering van de Amazon-show hebt gezien. Van de dik 50 minuut durende aflevering heb ik namelijk slechts enkele minuten genoten. En dat was Jeremy die de Vulcan aan de tand voelde.

Vulcan

Het is heel makkelijk om gal te spuwen en toegegeven: wij Nederlanders zijn daar erg goed in. Toch kan ik het niet laten om een kritische noot te plaatsen bij deze tweede aflevering. De eerste aflevering was namelijk best oké. Het is jammer dat de het niet heel origineel was, maar het (welbekende) concept staat als een huis en de chemie tussen de drie zorgt voor een aangename sfeer. Deze chemie wordt in de tweede aflevering echter uit z’n verband getrokken.

Zo was het studiogedeelte (helaas wederom) saai te noemen. Er werd nieuws besproken dat je bijvoorbeeld allang op Autoblog had kunnen lezen, het publiek reageerde overigens met genoeg ‘oehs’ en ‘aahs’ op de feiten uit deze nieuwsrubriek. Maar genoeg hierover: zeuren dat het concept niet origineel is hebben we al gedaan.

Chiron

Terugkomend op de titel maak ik me echt zorgen over de kwaliteit van The Grand Tour. Het oude Top Gear was het ideale compromis voor de doorsnee tv-kijker én de autoliefhebber. Die laatste wordt in The Grand Tour niet serieus genomen, zo lijkt het. Deze theorie komt het sterkst naar voren in het leger-item.

De Audi S8 Plus die je in de trailer voorbij zag komen heeft namelijk slechts een marginale rol. Het is vooral een niet serieuze actiefilm met Clarkson, Hammond en May in de hoofdrol. Ik vroeg me af waar ik nu naar zat te kijken. Lethal Weapon meets Dumb and Dumber of een poging tot stoerdoenerij in combinatie met wat humor?

De kijker krijgt vooral heel veel geweerschoten en explosies te zien. En drie heren die proberen terroristen uit te schakelen. Dit mislukt elke keer en wordt veelvuldig in beeld gebracht. Het geintje is een keer of twee leuk, maar Amazon molk het te ver uit. Tegen het einde van het item komt de S8 Plus in beeld. Clarkson dreunt wat simpele feitjes op en that’s it. Hier had in mijn ogen zoveel meer ingezeten.

Noem me een azijnzeiker, maar dit is ondermaats. Van een show van enkele miljoenen mag je toch iets beters verwachten. Dat het niet helemaal poep is bewijst Clarkson met het Vulcan-item en vorige week met de review van de M2. Lezer @pomoek omschreef het effect in een fraaie comment:

“Blijkbaar maakt het weinig uit wat ze maken, wij kijken toch wel. Waarom dan niet proberen iets anders te doen dan wat ze al die jaren gedaan hebben?

Maar ik zal ook deze aflevering weer kijken. Laten we het “Olav Mol” effect noemen. Tijdens de race zit ik hardop te schelden over alle dingen die hij fout doet, ziet en zegt. Maar zonder Mol is een race een eitje zonder zout.”

En ja, ook ondergetekende kijkt uit naar de volgende aflevering van The Grand Tour. Het trio gaat dan naar Italië met een DB11, Dawn en een Challenger. Een item dat er in de trailer erg vermakelijk uit zag. Het is te makkelijk om te zeggen dat ‘vroeger alles beter was’, maar de tv-serie van Amazon Prime is door de maanden heen zó hard gehyped dat de verwachtingen torenhoog waren. Zoals wel vaker met reeds van tevoren aangekondigde tv-series en films, kunnen ze uiteindelijk behoorlijk tegenvallen. Ga je The Grand Tour in met een neutrale kop en een biertje in de hand dan heb je 50 minuten (simpel) vermaak voor handen. Daarnaast is de serie makkelijker te kijken met vrienden of familie, aangezien de boel niet heel serieus is. Daardoor bedient Amazon een ongelofelijk breed publiek wat marketingtechnisch natuurlijk erg slim is.

TGT

Autoblog-coryfee @WillemE is het voor een groot deel met me eens, maar kan het niet laten om een kleine kanttekening te plaatsen. “Om heel eerlijk te zijn waren de laatste Top Gear seizoenen ook lang niet zo sterk. Het is gewoon een neergaande lijn die wordt doorgezet. Vroeger hield de BBC ze nog in het gareel. Het waren de stoute deugnieten. Nu mogen ze te veel zelf bepalen, en dan krijg je dit soort pulp. Daarbij wil ik het échte TopGear nog wel een kans geven. Volgens mij kan je met Matt LeBlanc, Rory Reid en Chris Harris een prima autoshow neerzetten. The Grand Tour is een entertainment show, zijdelings gerelateerd aan auto’s.”, aldus de onverschrokken wandelende auto-encyclopedie.64 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ook al is het niet 100% auto’s, ik heb er zeker van genoten!
@denniss00: Daarom.
Liever kijken naar oprecht, eerlijk en echt entertainment. Dan het zure geforceerd politiek correcte en tegenwoordig ook nog eens on-Britse gebeuren op de BBC.

Ik geloof dat aflevering 2 een experiment was, om een keer wat anders te doen dan alleen auto’s. Het was vermakelijk, maar had een laag gehalte autoshow. Maar wie de hele serie beoordeeld op een aflevering waar ze besloten ‘een keer iets anders’ te doen slaat de plank mis.
@fiestacruizer: Heeft iedereen gemist dat ze in s1e1 zeiden we are a car show, okay maybe except next week.
@swid: Dankuuuuu. Wel opgelet.

Wtf uberhaupt zeg. Waar hebben we het over. Hoe slecht was Top Gear de afgelopen seizoenEN. Dat ging nog over autos? Nou.. Soms dan.

Had de Grand Tour echt veel erger verwacht.bAflevering was niet top, maar die jankende Vulcan maakte een hoop goed :)
Autoblog is/zij niet de enige(n) die er zo over denken:

https://www.facebook.com/DriveTV/posts/1131556393627301

Drive denkt er ook niet zo positief over.
Heb nog geen aflevering gezien…hou ik ook zo.
@cpp1: Het leven is veel simpeler onder een steen…
@sunder94: ..het is wel een hele mooie steen…
@sunder94: zal wel aan mij liggen maar vind het niet erg makkelijk toegankelijk… je moet toch een Amazon abonnement nemen om het te kunnen zien.. dus begrijp wel dat mensen het niet zien.
@audir8v10:listen carefully, i shall only say this once : “putlockers.ch” , ht verdere zoekwerk hou ik effe voor jezelf open als extra entertaiment
Ik ben het met de titel eens, maar wel met wat kanttekeningen:
– We zijn pas bij aflevering 2. Laten we niet deze conclusie trekken na amper 2 uur the Grand Tour.
– Moet het een die-hard autoprogramma zijn? Is dat het doel van the Grand Tour? Natuurlijk niet. Dit is een entertainment programma voor een breder publiek dan de gemiddelde autoblog-lezer!

Al met al kunnen we met z’n alle genieten van het programma denk ik. Wat is het beste alternatief? Top Gear op de BBC? Please.. Als je alleen maar auto’s wilt zien moet je je abonneren op Motortrend op Youtube!
Ik vond het wel een vermakelijke twee afleveringen. Eigenlijk moet je gewoon met het verstand op nul, een zak chips aan de ene hand en een biertje aan de andere hand gaan kijken. Vergeet vooral niet achterover te leunen. Ik persoonlijk kan heel erg genieten van de kwaliteit van het filmen. Hoe alles in beeld wordt gebracht en al dat soort zaken is van een zeer hoog kwaliteit. Net als bij de BBC. En ook het huidige Top Gear gaat wel weer wat moois er van maken, daar ben ik wel van overtuigd. Matt LeBlanc kan heel erg goed presenteren, Chris Harris weet als de beste een auto te reviewen en Rory Reid is een beetje van beide. Ook dat gaat wel goed komen.

Ik juich de boel alleen maar toe. Twee (semi) autoprogramma’s die lekker wegkijken. Al dat serieuze gedoe heb ik overdag wel op de zaak. Even verstand op nul en TV kijken is dan erg fijn.
@viezefreddyw: Overigens heeft de BBC er goed aan gedaan om die rooie Chris Evans eruit te gooien. Met de huidige drie mannen ben ik er van overtuigd dat ze drie uitstekende presentatoren hebben voor een mooi programma.
@viezefreddyw: Alleen jammer dat men Sabine Schmitz en Eddie Jordan waarschijnlijk weer gaat misbruiken door ze slechte grapjes te laten maken. Als ze die twee nou ook nog in hun kracht gebruiken (autosport), dan komt het helemaal goed.
@viezefreddyw: Eens, maar dat neemt niet weg dat zelf uit neutraal standpunt ik de tweede aflevering simpelweg tranentrekkend saai vond. Ik heb maar weinig gelachen en hoewel ik mega Britse comedy fan ben, kon ik geen humor ontdekken in aflevering 2.

Ik keek Top Gear ook niet om de auto’s, het is een amusements programma. Maar de humor begint te vergrijzen te overdreven te raken. Er zullen vast andere mensen om kunnen lachen, maar ik kon er bijna niet doorheen komen.
Ik vond de 2e aflevering werkelijk waar geen kud aan, uiteindelijk maar afgezet
Wat dat betreft is het jammer dat Fifth Gear er mee is gestopt.
Wat een toestand! Maar niemand heeft dit zien aankomen? Volgens mij was het al lang duidelijk dat het meer een ‘special’ show ging worden.

Wacht nou maar af tot het einde van het seizoen en bekijk dan welke show er beter was. Niet na 2 afleveringen…
@clarkson: alleen die Amerikaanse coureur vind ik persoonlijk niets. Zag liever Jenson Button als coureur of potentieel presentator. Button komt over als een goede vent bij mij, heeft de uitstraling en jaren lange race ervaring.
@dieselkameel: Ja maar daar denkt Amazon natuurlijk totaal anders over. Mike ‘the American’ Skinner is een ex nascar coureur. En die zijn daar in Amerika net iets populairder dan F1-coureurs.
@clarkson: klopt. Na de 4e keer gezeik te horen van Mike over ‘communist’, just 800 brake horsepower?, my nascar this, Vin Diesel that.
Houdt je maar stil en trap dat ding op z’n staart!
@ruudy48: Het is fucking kinderachtig maar ik lig dubbel om die vent: Lets see what this bag of bolds can do :):)
Mee eens! De eerste aflevering wad vermakelijk, de tweede was niet erg best.
Weet iemand misschien een link waar je kan kijken? Aflevering 1 was makkelijk te vinden maar aflevering 2 is op de een of andere manier overal zonder geluid.
@plopkoekje: Ik heb op Watchepisodes.to gekeken. Ik kwam er in de comments daar achter dat link 83(!) HD was + geluid. En dat klopte.
@kilum: moet je dan een account aanmaken ofzo? Want ik heb daar geen geluid.
@plopkoekje: Aan de rechterkant van de pagina zie je comments staan. Daar staan wel wat comments over welke link het wel of niet doet met geluid.
Ik vond het ook maar een povere aflevering en heb de indruk dat er teveel op het Amerikaanse publiek ingespeeld wordt. Getuige een dikke The American die continue flauwekul uitkraamt, uitgerekte en overdreven clip in Jordanië met continue geweren in beeld en simpele platte ‘humor’. Ik had gehoopt op een Grand Tour vervolgverhaal in de stijl van hun Top Gear Specials, waar ze continenten, landen en gebieden zouden doorkruisen in verschillende auto’s, moto’s en andere voertuigen, hier en daar stilstaan bij de lokale autocultuur en -sport, en verschillende geografische of politieke obstakels tegenkomen om te overwinnen. Dan konden we nog wat bijleren en genieten van spectaculaire beelden en onverwachte gebeurtenissen die voor drama en/of humor zorgen.
De leukste Top Gear afleveringen vond ik de specials; vreemde landen met gek vervoer en de bekende humor. The Grand Tour is meer dit dan reviews, maar de reviews zijn niet compleet weg.
@sunder94: de Patagonië Special vond ik minder. De Amazone Special is 1 van de besten in mijn uiterst bescheiden opzicht.
Het is geen autoprogramma meer en met zo’n instelling moet je er ook naar kijken. Gewoon een uur verstand op nul en that’s it. Als je een autoprogramma wil zien moet je tegenwoordig op YouTube zijn.
TGT aflevering 2 is helemaal geen autoshow…het is een hele flauwe show. De eerste aflevering had nog iets weg van een autoshow maar in de tweede aflevering zijn de heren totaal uit de bocht gevlogen. Ik zal mijn eindoordeel bewaren tot het eerste seizoen voorbij is maar ik verwacht er weinig meer van.
Eerst moet het vernieuwen… Nou is het eens anders en dan gaan we daat weer mee aan de haal. Make up your mind!
Vorige week vond ik de eerste aflevering was zeer vernakelijk maar dit weekend de eerste aflevering weer gekeken met een stel vrienden. Als je het dan zo voor de 2de keer ziet dan valt het op dat het veelste Amerikaans is geworden. Laatste seizoenen top gear met het trio was ook niet meer zo spontaan maar nu is alle spontaniteit er helemaal uit. Ohja, en dit is mijn mening….
De eerste aflevering was echt genieten. Episode 2 vond ik ronduit saai en te geforceerd/ ingestudeerd.
Ik denk dat ze gewoon wat meer richten op een wat breder publiek dan alleen het auto-gerelateerde volk. Als je het bekijkt als entertainment programma dan is het zeker een schot in de roos in mijn optiek, ik kon namelijk wel degelijk lachen om dat beveiliging-item.
Het heeft mi. veel met verwachtingen te maken. Met andere woorden….wellicht zijn de verwachtingen te hoog opgelopen met alle media aandacht. Ik vond aflevering 1 zeer vermakelijk. Je moet ook niet op ieder detail gaan letten want dan gaat het niet goed. Ik ben allang blij dat we nu twee “autoshows” hebben waar we naar kunnen kijken. Heerlijk toch! En om toch een beetje te steuken: Beter kunnen (met zelfde budget) is uploaden!!!
Daarom was fifth gear ook beter de laatste jaren, was tenmiste een echt auto programma.
Eens met @WillemE. Ik las lang geleden op een andere site een verhaal over Clarkson. Een uiterst vriendelijke en collegiale man. Was er niet vies van om zijn handen uit de mouwen te steken en zeulde met de crew camera’s en flight cases.

Het grote succes van TG na de toetreding van May aan de presentatoren heeft denk ik als gevolg gehad dat, met name Clarkson, wat weinig tegendruk ervaart van zijn naaste omgeving en medewerkers. Teveel ja knikkers en te weinig tegendruk. Dat is funest voor creativiteit. Die bloeit juist onder druk op.

TGT zal desondanks de komende 2 jaar wel een succes worden voor Amazon. Veel mensen vinden dit leuk en zitten niet te wachten op een ander format of veranderingen. Case in point: De laatste star wars film. Gewoon een dure kopie van de allereerste film uit 78. Is ook een groot succes.
Ik had het soms bij TG al. Behalve supercars ook iets meer aandacht voor de auto voor de gewone man. Wat liefhebbers betreft; bij TG werd er ‘gevoedbald’ met gloednieuwe aygo’s e.d. Die werden dan volledig aan stront gereden. Deed pijn bij mij, ook al is het een aygo. Gewoon nieuwe auto’s mollen omdat het leuk is. Een typische exponent van de tijd waarin we leven. Overdaad.
voedval? Jeezus buut, wakker blijven…
De heren hebben aan het begin van aflevering 1 gezegd dat het volledig een autoshow was in alle aflevering behalve die van volgende week. Aflevering 2 dus. Dit had je dus kunnen verwachten.
Ik dacht vooraf ook dat ze elke aflevering roadtrips zouden doen. Waar ik erg naar uit keek. Een grand tour met 3 hypercars. Maar kreeg alleen circuit werk te zien. Tja dat kun je overal zien. En hoopte dat ze dingen als die rondetijden zouden afschaffen, dat spoelde ik bij topgear ook al door.
Ben er nog niet echt dol op.
The Grand Tour.

Misschien vond ik daarom Topgear US leuk. Roadtrips!!
jank artikel. sorry
Dat ze niet alleen autos mogen testen enzovoort heeft dat niet te maken met een doorlopende contract tussen de drie en BBC ?
En dat der auto’s aan bod kwamen waar we allang van wisten komt waarschijnlijk doordat ze al een hele tijd geleden opgenomen zijn .
Hoe dan ook ik heb der zeker van genoten
Copy paste Rubbenpriest van je vorige review over deze show?? Nogmaals je moet je eigen mening niet neerzetten als een feit, tenminste zo komt de kop van het artikel wel over, ik vind namelijk the grand tour beter als top gear.
@bofkont: vorige review? Ik heb niet eerder een review geschreven beste man. Dit is een blog en we schrijven hier zowel over feiten als over onze mening. Je doet zelf deze interpretatie.
@rubenpriest: Hij doelt waarschijnlijk op de review van @autoblogger: http://www.autoblog.nl/nieuws/waarom-the-grand-tour-eigenlijk-heel-slecht-is-93068
@edge: ah helemaal juist , ik dacht dat het de zelfde was, maar autoblogger heeft de eerste gemaakt.
@rubenpriest: Mijn excuses, die review/blog was van autoblogger, maar dan nog vind ik de kop van je artikel misplaatst wat, maar dat is uiteraard mijn mening.
Ik vond de tweede aflevering ook een stuk minder dan de eerste, maar nog zeker wel vermakelijk. Ik vond het ook tof dat ze dat actiefilmgedeelte deden. Het was iets te geforceerd, maar het toont wel aan dat men niet voor een één op één TopGear-kloon gaat. Als men dit soort “uitstapjes” in de toekomst beter uitwerkt, kan het gewoon heel leuk worden.
@edge: Precies, het was een beetje misgeschoten, al vond ik het nog steeds vermakelijk, maar prima dat ze nieuwe dingen proberen.
Ah ik waardeer de humor erg, de enige echte car focussed afleveringen waren de specials. Eerlijk gezegd is dit ook de kracht van topgear, iets anders doen dan het standaard autoprogramma en entertainment neerzetten. autoreviews zijn er genoeg maar geen in de smaak van topgear. Vind je het niks dan moet je niet kijken en dan kijk je maar lekker 5th gear.
Het is puur vriendenentertaiment met als thema auto’s.
Technisch gezien zijn er betere programma’s die je gewoon gratis kunt downloaden en waar het puur om performance en techniek gaat.
Dit is goede humor onder kwajongens en dat is uniek en eigenlijk zijn de auto’s opvulling.
Hoe lekker is het om met goede vrienden te keten, een loopje te nemen met alles en er ook nog een berg geld voor te krijgen. Mooi man. Dikke vinger naar alles hebben de heren en stiekum zouden wij dat ook graag willen doen zo en dat maakt het zo leuk.
Bij de titel “The Grand Tour” had ik gehoopt op afleveringen vol met avonturen in de bush bush en mooie afgelegen onbekende wegen met prachtige verrezichten. En dan met een auto die van ellende bij elkaar blijft, waar ze uiteindelijk toch van gaan houden. En oh ja, de oerlelijke en saaie back-up car waar zie niet in dood gevonden willen worden, moet natuurlijk dreigend er achteraan rijden. Hier had ik op gehoopt, niet deze crap. Ik vond de eerste aflevering nog oke, maar de tweede was zo saai dat ik merendeels op m’n telefoon heb lopen kutten.
En “The American” moeten ze ook lozen. Saai stuk amerikaans vlees die een beetje dom redneck-uitspraken loopt uit te kramen. 2 van dit soort opmerkingen zijn leuk, maar 7 opmerkingen op een mager circuit die niet echt spannend is, is gewoon way too much.
Ik heb beide afleveringen nog niet gezien want ik wacht tot het afgelopen is en dan kijk ik alles in 1 keer. Lekker hangend op de bank, pilsje erbij, vrouwtje ernaast en genieten.
Auto-show of niet; ook aflevering #2 was weer veel meer entertainment dan alle afleveringen van TG 3.0 bij elkaar …
Jongens wie schrijft deze onzin, the grand tour is een absoluut genot om te kijken, veel goede humor en auto’s. Als je negatief gaat schrijven over een show schrijf dan over top gear of gtst
Persoonlijk maakt het mij niet zoveel uit of het een autoshow is of niet, het probleem voor mij zit hem er in dat The Grand Tour erg geforceerd, gescript en Amerikaans overkomt. Top Gear was ook gescript maar toch voelde het een stuk natuurlijker aan. The Grand Tour voelt een beetje als Top Gear met Chris Evans, ze doen te erg hun best om grappig te zijn waardoor juist het tegenovergestelde wordt bereikt. Subtiele Britste humor heeft plaats gemaakt voor platte Amerikaanse humor en de chemie van de 3 heren is vervangen door een script.
Het grappige is dit, het studio gedeelte is super grappig, alleen ‘ollanders kunnen er niet mee lachen wanneer het eens niet absurd is. Volgend, dank u wel voor de productie. Geen dank.
‘komt … naar boven draven’?!
Met de analyses ben ik het in grote lijnen eens; de neergaande lijn wordt doorgezet…
Ik heb nog niet 1 afl. gekeken, komt wel een x. waar maken mensen zich zo druk om?.
Een (hoog) verwachtingspatroon is iets voor kleine kinderen en naïevelingen. De nieuwe Top gear wel een x gekeken, wat een kleine piemeltjes/padvinders show. die hoef ik niet meer te zien, behalve even op de auto’s zappen en dan weer door. Het maakt mij geen hol uit wat voor een show er gemaakt wordt, zolang er maar met lekkere auto’s wordt geplankt en gescheurd. Het praatje vanuit en om de auto is toch altijd lulkoek voor mij. (ik maak dat soort zaken zelf wel uit, heb ik geen autojournalist voor nodig). Ik ga zeker op vakantie een paar x afl. kijken na dit gezeur.
@bpc: thanks he
Top Gear was letterlijk de enige reden dat ik nog TV had. Grand Tour doet het voor mij ook nog niet. Teveel acteren, te weinig chemie.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).