Toestand Schumacher nog steeds onduidelijk en dat blijft zo

Auteur: , 80 Reacties

Jean Todt vindt zijn gezondheid none of your business...

Rechtszaak onthult hoe het met Schumacher gaat

Ondertussen is het alweer vijf jaar geleden dat Michael Schumacher zichzelf in levensgevaar bracht door een skiongeluk. De Duitser is sindsdien wel uit zijn coma ontwaakt, maar nog steeds niet volledig gerevalideerd. Hij slijt zijn dagen in zijn villa in Zwitserland, waar hij samen met familie het rustig aan doet totdat hij weer de oude is. Hoe lang dat duurt, dat weet niemand.

En dan bedoelen we niemand in de (bijna) letterlijke zin van het woord. Om Schumacher zijn rust te gunnen is er qua bezoek en situatie-updates geen ruimte voor media. Het zorgt misschien voor een hoop nieuwsgierige aagjes, maar het is beter voor Michael zelf. Er zijn echter wel belangrijke vrienden van de Duitse coureur die hem wel mogen bezoeken. Eén van hen is FIA-president Jean Todt.

De Fransoos bezoekt Schumacher regelmatig en dat zijn grotendeels vriendschappelijke bezoeken. Verschillende media denken vervolgens dat Todt een tussenpersoon is voor informatie. Maar dat wil hij niet, meldt Todt aan La Nacion. Hij voelt zich vereerd dat hij van Schumacher mag langskomen, maar alles van die bezoeken blijft tussen hen in. “Zijn gezondheidstoestand is een privéaangelegenheid”.

Todt doet dus uit respect geen boekjes open over de gezondheid van Michael. De berichten die wel naar buiten rollen moeten dus van de familie Schumacher zelf komen, zo niet, dan is er niks te melden. Todt is verder hoopvol, hij zei eerder al dat hij vertrouwen heeft in de revalidatie van Schumacher.80 reacties

De enige juiste reactie van dhr Todt.
Doorlopen mensen…..er valt hier niets te zien!
Jammer dat een legende aan zo’n eind is gekomen
@autospotterkerkrade: Hij leeft nog hoor
@renegade: Als je leven definieert als zijnde het hebben van een hartslag en ademhaling wel…
@wif1: daar doe ik het voor!
@wif1: Misschien inmiddels veel meer, weet jij veel?
@notsobig: nee hoor, hij zal nooit meer de oude worden, of geloof je in sprookjes?
@bmwfreak038: Er zit nog een enorm groot gat tussen helemaal de oude en een kasplantje…. Weet jij waar hij nu zit en wat de prognose is dan?
@notsobig: als je het allemaal een beetje hebt gevolgd en alleen al kijkt naar hoe lang hij in coma is gehouden dan moet je beter weten.
@bmwfreak038: Heb het ook allemaal gevolgd. Dan nog blijft het gissen hoe zijn toestand nu zal zijn en wat de prognose is… Als buitenstaander weet je er gewoon te weinig vanaf…
@notsobig: true story, het is wel triest en we kunnen enkel het beste hopen voor de beste man.
Het enige wat ik mij kan bedenken is dat er echt amper leven in Schumi zit. Zo stil als het gehouden wordt roept alleen maar vage verhalen en aannames op. Snap dat de familie met rust gelaten wilt worden maar krijg je dat ook niet door de miljoenen fans 1 keer wat duidelijkheid te geven?
@mukmans: Wat is er onduidelijk aan “met rust laten” en “gaat je niets aan”?
@ablogjunk: wat is er onduidelijk aan ‘snap dat de familie met rust gelaten wilt worden’?
@mukmans: niks, volgens mij schrijf ik dat toch ook?
@mukmans: Juist….ik kon het er niet uit opmaken.
@ablogjunk: begrijpend lezen is ook vrij lastig
@mukmans: Je hebt helemaal gelijk.
@ablogjunk: om met rust gelaten te worden, is het soms verstandig, zoals aangegeven duidelijkheid te geven. Als je 1x een “perscoferentie” geeft, door alle partijen te woord te staan een stand van zaken verteld en dan ook gelijk aangeeft dat het beter is dat partijen hun met rust laten, denk ik dat daar niks mis mee is.
@bmwfreak038: de rationele gedachte zou inderdaad zijn dat het dan afgelopen is. Echter breng je jeelf dan weer in het nieuws, wat de lagere kwaliteitpublicaties ruimte geeft om brood te winnen met jou bespioneren.
@mukmans: je kan ook gewoon respecteren dat de familie er niets over kwijt wil en verder geen wilde gok doen over zijn gezondheid. Maakt het leven een heel stuk makkelijker.
@rhellema: dat schrijf ik toch ook?
@mukmans: nou, ik heb je reactie nog eens door zitten lezen maar ik kan het er met de beste wil van de wereld niet uit halen dat je dat zegt.
@rhellema: ik ben gek dat ik hier op reageer maar lees de laatste zijn dan eens. Is vaak moeilijk voor mensen om eerst de hele tekst te lezen en dan pas te reageren.
@mukmans: je schrijft letterlijk; “Snap dat de familie met rust gelaten wilt worden maar krijg je dat ook niet door de miljoenen fans 1 keer wat duidelijkheid te geven?”

Dus je snapt het niet want jij vindt dat ze eerst duidelijkheid moeten geven alvorens ze rust kunnen krijgen. Verder doe je in je reactie insinuaties omtrent de gezondheid van Schumacher waarvan je niet zeker weet of het wel of niet zo is.

Zoals je ziet is er met mijn begrijpend lezen niet zo heel veel aan de hand (en met mij meerdere waarvan je ze beticht dat ze beter moeten leren lezen), maar wellicht moet je even de hand in eigen boezem steken en leren begrijpend te schrijven voordat je anderen gaat beschuldigen.
@rhellema: ik bekijk en beschrijf het gewoon van 2 kanten, niet meer dan dat.
@mukmans: je hebt gelijk!
@rhellema: Er is wel degelijk iets met jouw begrijpend lezen aan de hand. Jij zegt: “Dus je snapt het niet want jij vindt dat ze eerst duidelijkheid moeten geven alvorens ze rust kunnen krijgen.” Jij suggereert dat @Mukmans dat vindt maar dat zegt hij helemaal niet. Lees nog maar eens goed.
@evdw: nee maar hij stelt het wel als een vraag. Maar goed, ook jij hebt gelijk hoor. Ik ben wel een beetje klaar met die “fans” die vinden dat de familie Schumacher eerst maar eens duidelijkheid moeten geven aan de “fans”. Schumacher is geen publiekelijk bezit en dat zal het nooit worden ook. Wat de familie beslist respecteer ik en verder hoop ik dat het goed met hem gaat. Daar ga ik verder ook geen vragen om stellen of insinuaties doen.
@rhellema: Daarin ga ik helemaal met je mee.
@mukmans: Volgens mij ook, duidelijk verhaal Muk
@rhellema: Ik vind het respectloos van de familie dat ze niks zeggen. Alles wat die man heeft bereikt is mogelijk gemaakt door het publiek. Een verklaring over hoe de man nu is zou wel zo netjes zijn. Een bedankje richting de fans dus.
@lekbak: haha kansloos. Hij is self-made. Hij had zelfs een schijthekel aan fans. Vooral die Nederlanders. Betweterig, respectloos volkje. Aan al die reacties hier te lezen.

Jullie_hebben_nergens_recht_op
@deeberton: Eh, zonder publiek geen f1. Zonder f1 geen inkomsten van zijn sponsoren. Uiteindelijk heeft hij elke rooie cent te danken aan het feit dat hij veel gezien is. En dat heeft helemaal niks te maken met self made of niet. Dus een beetje respect tegenover de fans is hier wel op z’n plek.
@lekbak: die fans besloten zelf fan te worden. MS is dus helemaal niets verplicht. Wat een achterlijke gedachte lekbak. Outta here man…
@deeberton: Michael Schumacher had wel iets anders gedaan als hij geen rooie cent verdiende aan de sport. Fans geven een sport bestaansrecht. Zonder fans geen inkomsten, geen sport.

Dus ja, enige loyaliteit is best op zijn plaats. Geen bizarre privacy of beelden delen: gewoon periodiek (half jaarlijks?) een korte update zou m.i. best op zijn plek zijn.
@mukmans: Van zijn fans is het heel begrijpelijk dat ze graag zouden willen weten hoe het gaat.

Maar met de keuze die de familie Schumacher gemaakt heeft om zich af te schermen van de buitenwereld is totale mediastilte ook wel te begrijpen. Ze hoeven er maar één keer er aan toe te geven om weer om de haverklap door opdringerige pers benaderd te worden.
@moveyourmind: ben ik het dus niet mee eens.
NU is er een vraag over wat ie kan, hoe hij leeft, wat zijn prognose is. Fam. Schumacher heeft dit zo gespeeld en maar hopen dat mensen de moed opgeven.

Schumacher is echter een publiekelijk persoon: Hij is niet alleen rijk geworden door een sport te beoefenen waar je soort van door de fans rijk kan worden: hij heeft daarnaast ook nog gewoon reclame gemaakt (wederom: je fans toespreken om geld los te peuteren om voor een product te kiezen).
Toen hij klaar was, kon hij lekker uit het publieke leven terug trekken… wat doet ie? Komt gewoon nog een keer terug voor de lol.
En moet ie met rust gelaten worden omdat hij zo’n nette moraalridder was? Nou, niet echt; Een kampioenschap gewonnen door iemand eruit te kegelen. Daarnaast vele overwinningen in een illegale Benetton gewonnen.
Het enige wat ze hadden moeten doen was 1 keer aangeven hoe het zat en daarna vragen of ze met rust gelaten willen worden. Als fans wat willen doen, doe dan XYZ voor het goede doel oid. Dan was alle media en binnen 2 weken klaar mee en waren ze met rust gelaten.
@mukmans: Overigens een beetje dezelfde categorie mensen die nog steeds niet kunnen begrijpen dat tupac en Elvis niet ergens op een onbewoond eiland zitten, maar gewoon simpelweg niet meer leven….

Oh ja, en de categorie van zogenaamde journo’s die denken dat het toch een nieuwswaarde heeft…..geeft de eerder genoemde categorie weer hoop….
@ablogjunk: ok man, goed verhaal.
@mukmans: Thanks….heb er nogal m’n best op gedaan!
@ablogjunk: ik heb anders wel gehoord dat Tupac nu samen met Elvis “return to sender” rapt..ip een of ander eiland, onbewoond weet ik niet zeker, maar Vlieland komt een end in de buurt..
@mukmans: zoals ik het lees beschrijf je twee opties. De familie met rust laten zonder een eenmalige update of de familie met rust laten nadat zij een eenmalige update hebben gegeven. De laatste optie zal fans tevreden stellen en vragen beantwoorden maar het zal ook de extra nieuwsgierige fans triggeren er dieper in te duiken. Die laatste groep zijn het meest irritant. Conclusie: optie 1 is na mijn mening de beste.
@mukmans: indien men naar buiten zou brengen wat de werkelijke toestand is zou dat nog wel eens hele nare omstandigheden kunnen opbrengen.
Dat rondom het huis een waar mediacircus ontstaat, of dat men dezelfde taferelen krijgt als voor het ziekenhuis.
Persoonlijk zit ik nog een beetje tussen twee kampen; je hebt als fan die zijn merchandise kocht financieel goed bijgedragen en dat helpt hem nu ook.
De onvoorwaardelijke steun aan der Michael mag gevoelsmatig wel terugbetaald worden. Aan de andere kant heeft hij gewoon keihard recht op zijn privacy. Hoewel dat mij bijzonder lastig lijkt als wereldster.
Voor hem en zijn familie hoop ik dat er nog voldoende kwaliteit van leven is.
Stay strong
@mukmans: Helemaal eens. Hoewel we ieders keuze moeten respecteren valt er natuurlijk wel wat te zeggen over dit stilzwijgen. Het publiek heeft jarenlang genoten van Shumi en altijd achter hem gestaan. Ook zijn comeback in de F1 zorgde voor goede kijkcijfers en bevestigde nog eens hoe populair deze man is. Het zou de familie goed staan wanneer ze het publiek/fans zouden informeren over zijn werkelijke toestand. Iedereen wil weten hoe het met hun held gaat, in goede en in slechte tijden.
Als het echt goed zou gaan dan zou hij wel een publieke verklaring geven, met een camera erbij. Face it. Hij is een kasplant. Bizar! Der Meister.
@loserboi932:
Geen idee of-ie daadwerkelijk een kasplantje is, maar bijna gerevalideerd zal-ie zeker niet zijn. Denk inderdaad, dat-ie anders al wel in beeld verschenen was.
@loserboi932: Tja, er zijn ook racehelden na hun carrière neergestort met een helikopter en dood. Such is life. Niet eerlijk op zo’n jonge leeftijd, maar het gebeurt.
Als hij zich goed zou voelen, zou ie vast wel even een stukje willen lopen in de omgeving. (Ik weet niet hoe groot het landschap is) wel knap dat in Engeland al die paparazzi van alles doen om iets te weten te komen en dat der Michael in rust kan revalideren. Prima zo, fuck the world.
Ik begrijp de familie volkomen maar als Schumacher-fan zou ik erg graag willen weten hoe hij er aan toe is.

Maar als hij (voldoende) herstelt zou zijn, dan hadden we dat echt wel geweten. Daarom vrees ik het ergste.
Er bekruipt me een naar gevoel van handelen rondom Schumacher. Toen hij z’n fans nodig had deed hij alles voor ze, nu diezelfde fans wat terug verwachten geven ze niet thuis. Een vage mythe rondom Schumacher is blijkbaar meer waard dan een dode Schumacher. En dan kan je rust voor de familie willen, maar als je zo’n publiekelijk persoon bent en vele miljoenen op de bank hebt dankzij het publiek, dan mag je best wat info vrijgeven.
@Breinstein: het meest aannemelijk is dat hij medisch gezien een kastplantje is geworden met wellicht zeer beperkte communicatiemogelijkheden, daar kun je helaas niet veel van verwachten..
Het is met name een zeer triest verhaal, voor iedereen.
Ik weet niet wat ik zou doen in de positie van zijn familie. Je wil graag fans op de hoogte houden, maar dit gaat dan wel hand in hand met veel media aandacht en veel benadering door pers, dat zou ik ook niet willen. Ik begrijp ze wel..
@bennyblisto: ik ben er ook bang voor dat hij nu een kasplantje is. Maar neem nu een voorbeeld aan Nouri, wat hij nu allemaal precies wel en niet kan weet niemand, maar iedereen weet de ernst van zijn situatie. Waarom kan dat rondomSchumacher niet?
@Breinstein: Dit gaat helemaal nergens over. Is/was Schumacher die fans nodig, of is het eerder andersom? Misschien kunnen die fans nu alles voor hem doen wat hij nu nodig is: rust geven.
@rikus: ik maak 1 vergelijking: Nouri. Daar communiceert de familie wel mondjesmaat zijn medische situatie zonder onrust te creëren. Het kan dus wel.
@breinstein: tuurlijk, het kan wel. Alleen de familie Schumacher heeft er voor gekozen om dat niet te doen.
@rikus: De f1 is 100% een publiekssport. Zonder publiek kost het namelijk alleen maar heel erg veel geld. Deze man en zijn familie hebben alles wat ze hebben te danken aan het publiek. Deze manier van stilte is niks anders dan respectloos tegenover de mensen die hun zoveel gegeven hebben.
@breinstein: Schumacher heeft zijn privé leven altijd afgeschermd. Zijn vrouw was zelden op het circuit te zien (en zeker toen ze kinderen hadden) en er kwam altijd weinig naar buiten wat hem privé bezig hield. Hij was al met ‘pensioen’ dus waarom zouden we dan op de hoogte gehouden moeten worden van zijn leven (en dan bedoel ik dat in het algemeen, niet alleen met betrekking op zijn ongeluk)?

Zakelijk heeft hij wel veel gedaan voor zijn fans: fantastisch racewerk laten zien. Maar moet hij privé dan ook alles laten zien? Een voorbeeld, in principe heb ik alles wat ik heb te danken aan mijn salaris wat ik verdien met het werk dat ik doe. En dat werk wordt weer mogelijk gemaakt door de klanten die ik heb. Maar die klanten nodig ik toch ook niet uit op mijn tuinfeestje ter ere van mijn verjaardag (bijvoorbeeld?) of informeer ik over mijn familiegebeurtenissen omdat zij mijn leven zoals ik het nu heb mogelijk maken? Misschien een heel krom voorbeeld, maar denk er eens over na.

Inderdaad heeft hij zijn fortuin indirect aan het publiek te danken maar daar heeft hij ook zelf aan meegewerkt door zo te presteren, het is hem niet aan komen waaien.

Overigens doet de familie Schumacher wel wat terug voor de fans: de tentoonstelling van zijn race memorabilia.

Begrijp me niet verkeerd, ook ik zou graag willen weten hoe het met Schumacher gaat maar ik respecteer het besluit van de familie zeker.
Beetje vergelijkbaaet het onderwerp van vanmorgen over mensen die video’s maken van ongelukken. Hier heb ik niets mee te maken.
Leeft nu gewoon als een baas in z’n mansion. Prima excuus om in één klap van alle media-aandacht verlost te kunnen zijn.
Waarom zo nieuwsgierig? Beetje hetzelfde als mensen filmen die half in de kreukels liggen
Eerlijk gezegd vind ik dat het de familie zou sieren als ze een mededeling zouden doen over de situatie. Ook maken ze het zichzelf makkelijker omdat ze zich zo zouden ontdoen van speculatie.
@tvklarenbosch: de familie heeft al een poos geleden een mededeling gedaan: ze geven geen updates meer over de gezondheid van Michael.
Beetje off-topic maar Lawrance Stroll (papa van) heeft force india gekocht
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: nou dat is pas echt nieuws! Maar eigenlijk ook weer niet…
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: Beetje maar……beide F1 gerelateerd toch?
@wachtmaartotmijnvtecinkicktyo: zonde, dan zijn we voorlopig niet van die tosser af.
Helaas gaat het nog steeds slecht met Michael. Echt jammer. Hoe ik dit weet? Niemand sluit zich vrijwillig op in zijn landgoed, zelfs niet als dit erg groot is. Hij zou maar al te graag kijken bij de races van zoon of activiteiten van zijn dochter. Helaas kan dat niet.
De reden voor de stilte? Hij was altijd erg gesloten over zijn privé, en mocht hij langzaam wel weer naar buiten kunnen, dan wil hij dat heel voorzichtig en anoniem kunnen doen, zeker in het begin.
Zo zie ik het, ik hoop het gaat steeds een beetje beter, en kunnen we hem naast Jos zien staan als Max en Mick tegen elkaar racen over een paar jaar.
@realhustler: hersenbeschadiging kun je 100 miljard tegen aan gooien. Komt niet meer goed. De medische wereld staat wat dat betreft in de kinderschoenen. Hij is langer dan 30 min buiten westen geweest. Dan hebben de hersenen dusdanig lang geen zuurstof gehad dat er bepaalde delen zijn afgestorven.
Ahja, zolang ze het plantje regelmatig water geven zal hij waarschijnlijk de rest van zijn “leven” zo doorbrengen. Jammer dat hij nu zo verder moet. Maar that’s life. Gelukkig heb ik hem toch 1 keer in levende lijve gezien.
Breaking news! Er is niks te melden.

Jean Todt heeft natuurlijk helemaal gelijk. Het is niet zijn plaats om er iets over te zeggen. Op zich is het vrij indrukwekkend dat zo weinig mensen rond de familie iets hebben losgelaten. Ik ben bevriend met een bekende Brit en je zou eens moeten weten hoe vaak zogenaamde goede vrienden verhalen over hem verkopen. Al dan niet waar. Lijkt me een van de vervelendste dingen van echt heel bekend zijn.

Ik heb lang gedacht dat de familie er beter aan zou doen om wat informatie te verschaffen maar ik denk dat de roddel pers nooit genoeg zou hebben en toch zou blijven jagen dus deze duidelijke lijn is misschien wat cru naar de fans toe maar misschien toch de beste oplossing.
Ik was en ben zeer groot Schumacher fan. Hoe het nu met hem kan zijn heb ik ook veel ideen over. Wel hoop ik echt dat deze beste man nog iets van levenskwaliteit heeft. Hij zal iets van communicatie kunnen doen, en niet geheel een in coma verkerend hoopje mens zijn. Ik heb de hoop dat hij dan ook op afstand, via onze vele huidige communicatie mogelijkheden zn kids volgen. En de F1.

Zoals ik begon, nog steeds ben ik een groot fan. Hopelijk zien we ooit een teken van leven, in plaats van een treurig persbericht.

Keep fighting Michael.
Stel, het viel allemaal wel mee met dat ski-ongeluk en Michael chillt hem al 5 jaar in Zwitserland. Wel een mooie manier op in 1x van alle drukte en gekte af te komen en van je oude dag te genieten.
het verhaal gaat dat der schumi na zn carriere in alle rust, zonder publiek verder wou leven. toen kwam het ongeluk….
5 jaar is al lange tijd. Dat er nog niks naar buiten is gebracht zegt genoeg, die loopt niet vrolijk rond te huppelen. Eerder een kasplantje.

Zoals gezegd, lekker met rust laten, als er ooit teken van leven inzit dan horen we dat vanzelf. Tot die tijd, hopelijk kan de kleine Schummie opstaan tot een nieuwe legende, dat zou toch even tof zijn?
Het moge duidelijk zijn dat deze beste man geen duidelijkheid KAN geven, en gezien het feit dat de familie nu kiest voor geen commentaar kunnen we enkel respecteren. Maar dat neemt niet weg, dat er miljoenen mensen zich aldanniet medeleven afvragen hoe het met hem gaat. Dus misschien is duidelijkheid van zaken geven beter en even vriendelijk vragen om díe rust, is zo’n gek idee nog niet.
Een of andere flapdrol die niet off-piste kan skiën.

NEXT
@deeberton: respectloos dat ben je.
Als je iets laat weten of de toestand ben je gelijk van de speculaties af

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).