Tot 169 jaar celstraf voor opgepakte VW-topman

Auteur: , 66 Reacties

De Amerikanen laten er geen gras over groeien.

Amerikaanse poltiei

Hoewel Volkswagen de Amerikaanse staatsschuld met 4,3 miljard dollar heeft verlaagd, zijn ze er nog lang niet klaar met Volkswagen. En zeker niet met VW-topman Oliver Schmidt, de voormalig Engineering and Environmental Office (EEO) van Volkswagen Group of America.

Afgelopen zaterdag pakte de federale politie Schmidt op toen hij vanuit Florida naar Duitsland wilde vliegen. De rechter heeft dan ook geen borgbedrag bepaald aangezien Schmidt volgens hem vluchtgevaarlijk is. Op dit moment heeft het openbaar ministerie hem aangeklaagd voor in totaal elf vergrijpen. Als hij voor alle vergrijpen de maximale straf krijgt, dan moet Schmidt zomaar 169 jaar brommen, zo blijkt vandaag. Nu wordt de soep zelden zo heet gegeten als hij wordt opgediend, maar de voormalig topman zal ongetwijfeld enigszins zorgelijk naar de toekomst kijken.

Een van de feiten waarvan Schmidt wordt verdacht is het vernietigen van bewijsmateriaal ten tijde van een officieel onderzoek. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor de relatie tussen Amerikaanse mileuautoriteiten en Volkswagen en daarmee ook direct verantwoordelijk voor de fraude met emissietesten. Door vol te houden dat hij pas tijdens een vergadering in september 2015 voor het eerst werd geconfronteerd met de fraude zou hij verantwoordelijkheid proberen af te schuiven op lager geplaatste werknemers. In werkelijkheid is Schmidt namelijk al begin 2014 op de hoogte gesteld van resultaten van de West Virginia University, waaruit blijkt dat Volkswagens dieselmotoren in de praktijk een veelvoud uitstoten van de testresultaten. Strafrechtelijk onderzoek zal moeten uitwijzen of de topman ook daarvoor al op de hoogte was van het gesjoemel binnen zijn organistatie.

Tegelijk met Schmidt zijn nog vijf hooggeplaatste Volkswagen-medewerkers in staat van beschuldiging gesteld. Zij verblijven echter, op aanraden van Schmidt, in Duitsland en zullen vermoedelijk de rest van hun leven niet afreizen naar het land van de onbegrensde mogelijkheden.

Foto: @mevipp op Autojunk.nl, met dank aan Sjoerd voor de tip!66 reacties

Heksenjacht. Alsof deze meneer alleen verantwoordelijk is.
@airc: dat is wel het idee als je xEO bent ja :)
@airc:

Rudof Hess zou het helemaal met jou eens zijn ..
@lincoln: ben het, voor ene keer, met je eens.
@pomoek: dit soort mensen sturen enerzijds aan op minder streng uitstootbeleid en liegen tegelijkertijd willens en wetens over de prestaties van die auto’s. Als dit nu in de financiële wereld zou gebeuren had men ook moord en brand geschreeuwd (en terecht naar mijn mening).
@airc: er staat dat er nog 5 anderen worden beschuldigd
@airc: De belangrijkste reden dat deze meneer zon gigantisch salaris op strijkt is juist om die reden. Hij is eindverantwoordelijk voor wat een heleboel mensen doen. Het is zijn werk om te weten wat er gebeurd in zijn afdeling en mensen zo aan te sturen dat zij de juiste beslissingen nemen. Daar heeft hij gefaald en dus mag hij op de blaren zitten. Volkomen terecht lijkt mij.
Wel ongebruikelijk, een handelsoorlog uitvoeren via het strafrecht.
belachelijk ..
Trump zijn schuld natuurlijk ..

En gouden handdruk + wachtgeld zou deze held moeten verdienen ..
@lincoln: Van Trump zou die een goldenshower krijgen. Want zo rolt de Trumpster…
@Rick-dos: Wel een 24-karaats goldenshower
@rick-dos:

Broodjes aap voor broodjes aap volk ..
Zo rolt stichting aap ..
@lincoln: Als erelid zal jij dat beter weten dan ik.
Zouden beter iets aan hun wapenwetgeving doen.
Misschien een beetje sneu, boetes oke dat is terecht maar geen levenslang.
@jurgen25:

Idd belachelijk dat medeplichtigheid gestraft mag worden ..
In een fatsoenlijk land had hij zich allang vrij kunnen kopen ..
@lincoln: je zegt het zelf al ‘fatsoenlijk land’
Gerechtigheid noemen ze zoiets. Zouden ze ook met die winterkorn en piech moeten doen. En met al die andere luitjes die serieuze verantwoordelijkheid hadden bij volkswagen.
@lekbak: haha Winterkorn lacht in zn vuistje met zn 3k per dag
HaHaHa, geweldig dit!! Wat een héérlijk nieuws!! Geen taakstraven, dat is voor neplanden. Hulde voor Amerika!!! Heerlijk in Amerika kun je ongestraft een heerlijke Mustang GT kopen, daar worden echte criminelen gepakt en opgesloten, hier is het andersom. NL manier van straffen is kopje thee drinken en foei zeggen tegen criminelen, pas als je in nederland het lef hebt om een echte auto te kopen komen er straffen in zicht.
@musclecar: moet nog wel even veroordeeld worden.
@pomoek: Ja dat had ik ook begrepen, maar we kunnen alvast lezen dat het in ieder geval een flinke gevangenisstraf zal gaan worden. Want 169 jaar kan natuurlijk ook al nooit.
@musclecar: er zijn denk ik weinig westerse landen waarop we qua rechtspraak niet jaloers hoeven te zijn als op Amerika… Zeker niet als je toevallig geboren bent met een niet blanke huidskleur… Het percentage van de totale bevolking in Amerika dat in de gevangenis zit is absurd en recidivecijfers zijn schrikbarend.
@dizono: Als mensen waar ook ter wereld anders aangepakt worden door justitie omdat ze een andere huidskleur hebben vind ik dat schandalig, en dat keur ik dat dan ook uiteraard ten strengste af. En het is natuurlijk triest al er iemand per ongeluk veroordeeld wordt, maar met de DNA van tegenwoordig moet dat hopelijk niet meer voorkomen. Voor de rest heb ik wel respect voor de Amerikaanse rechtspraak. En ik zie het nog altijd liever dan taakstraffen voor criminelen, of moordenaars die na 11 jaar al weer vrij rond lopen. En dan onschuldigen mensen hoge BPM-boetes geven als hier al ze een leuke auto kopen, dat vind ik heel erg walgelijk.
@musclecar: Lekker populistisch. DNA is juist best gevaarlijk voor de bewijslast, zet mensen op het verkeerde been (DNA bewijst alleen dat je in contact bent geweest met een object/persoon, niet dat je de handeling hebt verricht). Paar omstandigheden die de verdachte tegen zitten icm DNA en je bent de sjaak in Amerika. Echt tof zo’n jury. Verder kan ik je standpunten wel begrijpen, alleen niet alles is wat het lijkt. Niet alles geloven wat in de media of op facebook staat. Amerika is leuk als je een redelijk tot goede baan hebt, daar onder ben je echt niet beter af dan in Nederland. Tenzij het in jou leven het je alleen om auto’s gaat…
@unknown234:

Buitenlandse gevangenissen en psychiatrische inrichtingen leeg kopen ..
Is dat ook gevaarlijk ??
@dizono:

Dubbel paspoort .. halve straf ..
Je weet toch ..
@musclecar: ja het is natuurlijk veel belangrijker om hoog te straffen dan goede sociale voorzieningen op te tuigen. Het milieu slopen met grote V8’s en vervuilende industrie en vervolgens hypocriet doen over een nOx overschrijding bij een buitenlands automerk. Hulde aan de VS land of the free!
@airc:

Whahaha .. in Amerika zouden ze een gedoogbeleid moeten voeren omdat ze V8 motoren uit Duitsland importeren !!

En jij mag stemmen ??
@musclecar: Totdat je zelf een keer in aanraking komt met dat geweldige rechts systeem dan praat je wel anders ;)
@dizono: als doorgewintere Amerikanenliefhebber zou ik t fijn vinden als de fotocredit ook een linkje had naar de spot. Merci.
Dit gaat er toch een beetje losjes over ofniet? Ik verwacht dan een vergelijkbaar eis van de OM tegen de Chief Executives/ verantwoordelijken van FCA..
Vraag me af of dit ook geldt voor mensen die belangrijke sjoemelinformatie over de volgende president achterhouden…
@onehp:

En de huidige president dan ??
Telt die niet mee ofzo ..
@lincoln: jawel. Nog een paar dagen…
Lekker weg blijven dus.
Dat is wel zuur zeg, doe je gewoon je werk , ga je de bak in. OK het vernietigen van bewijzen is wel erg dom tijdens een onderzoek, de dader is notabene het concern VW , en niet 1 persoon.
@slickrick: Mag de rechter over beslissen of niet?
@pomoek: waarschijnlijk niet. Het zullen waarschijnlijk 12 imbecielen worden.
@slickrick: Het vernietigen van bewijs is inderdaad dom, zal die ongetwijfeld voor gestraft worden. Daarnaast vraag ik mij af hoeveel mensen hier zelf eerlijk over zouden zijn wanneer zij zich in die positie bevinden. Er zijn genoeg verhalen van klokkenluiders die jaren lang met de dood bedreigd worden, geen werk meer kunnen vinden en psychisch naar de klote gaan. Hoe zat dat ook alweer hier in Nederland met die bouw-affaire? Die klokkenluider woont nu in een caravan. Probleem is dat als je de eerste keer geen nee zegt, je wel door moet blijven gaan. Tenzij je alles qua carriere wilt opgeven. Zo werkt het nou eenmaal.
@slickrick: maar het concern word bestuurd door personen. Een fictieve rechtspersoon straffen heeft helemaal geen zin. Daar zijn de arbeiders de dupe van, juist die groep die er helemaal niks aan kan doen.
Sja waarom ligt nog steeds de focus op VW … pak gewoon alle automerk hoge piefen op.
Sowieso al niet snugger om bij de vw-bende te gaan werken, en als je dan ook nog mee gaat doen met hun criminele hobby’s kan al helemaal niet dieper zinken. Dat andere laffe-tuig wat nu niet naar Amerika durft te vliegen, mag ook wel uitkijken dat ze niet naar landen vliegen die een uitleveringsverdrag hebben met Amerika want als ze op die lijst komen te staan, kunnen ze daar ook opgepakt worden.
@musclecar: Haha, voor altijd in Wolfsburg blijven!
@musclecar: Denk je dat de EU geen uitleveringsverdrag met de VS heeft?
Bush en kornuiten die een illegale oorlog zijn begonnen in Irak lopen nog vrij rond. Hoge piefen van banken die zich letterlijk rijk hebben gegraaid voorafgaand aan de bankencrisis lopen nog steeds vrij rond. Sjoemel wat met emissie eisen waar werkelijk niemand twee fucks om geeft en je loopt het risico 169 jaar de bak in te gaan. Wat op zich wel knap is want dan betekent dat je je dood even een paar jaar moet uitstellen maar dat even terzijde… #makeamericagreatagain
@rick-dos:

8 jaar Obama ..
Die ben je vast “vergeten” ..
@lincoln: Nee hoor, waren mooie jaren zo tussen twee onnozele presidenten in.
@Rick-dos: en ook nog een glazen bol!

Volgens mij ben je helemaal geen domme man. Waarom maak je dan zulke opmerkingen? De man moet nog beginnen met zijn werk dus je weet helemaal niet hoe hij het gaan doen. Dat het een lul van een vent is dat weten we nu wel maar daar gaat het helemaal niet om. Hij heeft een aantal onnozele wensen en standpunten (Mexicaanse muur, milieu) maar toch ook hele belangrijke dingen die toch echt noodzakelijk zijn. Denk aan minder macht voor lobby of zijn standpunt over handelsverdragen en wereldhandel. We kunnen niks anders dan afwachten, jij waarschijnlijk wat meer in spanning dan sommige anderen. Maar die opmerkingen van jou slaan echt nergens op en eigenlijk zet je jezelf er gewoon mee voor gek.
@lekbak:

Joh .. die gast is gewoon helemaal blij dat er na 8 weer een blanke president in Amerika is ..
Nu kan hij weer helemaal legaal zijn racisme botvieren ..
@lekbak: Z’n reactie op het gelekte rapport “Het is niet waar want de Russen zeggen dat het niet waar is!”. Mja, nee dan ben je inderdaad niet onnozel… En dan ben ik degene die zichzelf voor gek zet….
@Rick-dos: heeft @Lincoln toch gelijk met zijn sarcastische geroep dat het de schuld van Trump is. Die “makeamericagreatagain” had “yeswecan” moeten zijn, maar toch weet jij het weer aan Trump te koppelen. Knap zulke onnozelheid.
@lekbak: Trump? Ik zat juist aan Reagan te denken…
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c1/Let's_Make_America_Great_Again_button.jpeg/220px-Let's_Make_America_Great_Again_button.jpeg

Maar als jij dat aan Trump wilt koppelen. Beetje onnozel van je maar goed…
@Rick-dos: wie probeer je nou voor de gek te houden?
@lekbak: Jou, maar ik zie dat Trump mij al voor is geweest.
@rick-dos: Mooi hey, het land van de onbegrensde mogelijkheden :);)
169 is wel een beetje veel maar ik vind als hij opzettelijk fraude heeft gepleegd dit gerust gestraft mag worden want die witte boorden denken dat ze alles maar kunnen doen.een jaartje of 5 dan word er in de toekomst wel meer op gelet
Het voordeel hiervan is dat het wel een afschrikwekkend effect heeft.
Overheidsinstanties gaan de baas spelen over bedrijven. Gekker moet het echt niet worden.

De VS is een communistisch zooitje. Kijk maar naar die medaille van Biden.
Trump moet alles weer herstellen, en de VS terug geven aan het particulier goed.
Al is zijn protectionisme vies links.
Die Amerikanen zijn gewoon van het padtje…geen vakanties meer boeken daar, gewoon laten verotten in hun teringbende aan wetjes.
@megakix:

Verkrachting is daar al zelfs strafbaar ..
Zelfs als je buitenlanders bent ..
@lincoln: meen je niet! En al die vrouwtjes die de mannen provoceren tot deze daad, mogen zeker vrij blijven rondhoeren?
Als je je even kut voelt, moet je even aan Schmidt denken, hoe kut hij zich voelt. Van eeo, naar misschien 169 jaar gevangenis straf. Die man stresst zich dood!
Jammer dat ze hier in NL ook niet een paar van die Ponnetjes aanpakken op deze manier. Pon is gewoon een maffia importeur
Ja, hoop dat ze het hele team pakken dat hier aan mee heeft gewerkt en niet alleen 1 man
VW / VAG gate. Einde van het Kever imperium.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).