Toyota FCV Concept: waterstof is de toekomst

Auteur: , 11 Reacties

Deze Toyota FCV Concept loopt op waterstof. Het lijkt nu misschien nog verre toekomstmuziek, maar volgend jaar gaat Toyota de auto daadwerkelijk op de markt brengen.

Toyota FCV Concept @ Geneve 2014

De productieversie van de FCV Concept zal er ongetwijfeld een stukje minder spannend uit zien dan deze conceptcar, maar Toyota durft het wel aan om een waterstofauto op de markt te brengen.

Deze FCV (Fuel Cell Vehicle) is een doorontwikkeling van de FCV-R die we enkele jaren geleden zagen. Het vermogen van de FCV is minsten 136 pk en als beide waterstoftanks gevuld zijn (dat duurt 3 minuten), dan heb je een actieradius van minimaal 500 kilometer.

Zoals gezegd zal een productieversie van deze auto volgend jaar op de markt verschijnen. Dat zal in eerste instantie in Japan zijn, maar wellicht dat later ook nog andere landen volgen. Voorwaarde is dan wel dat de waterstofinfrastructuur in die landen op orde is.
11 reacties

De nieuwe Prius?
Ik roep het al jaren en geloof het nog steeds; waterstof heeft meer toekomst dan elektriciteit.
Het heeft allebei beperkingen maar ook voordelen. Ik denk alleen dat waterstof bij/voor de consument minder weerstand opwekt dan elektrisch rijden. Om de transitie te kunnen maken naar een alternatieve aandrijving/brandstof denk ik dat dat de grootste obstakel is.

Knap dus van Toyota dat ze deze stap durven te maken.
@Rick-dos: Nou knap hoor. De Honda Clarity FCX rijdt al een paar jaar rond.
@Rick-dos: Wat een onzin. Als waterstof het ooit maakt is het alleen dankzij subsidies, zoals dat ook met die elektrische ondingen is gebeurd. Waterstof kost belachelijk veel (energie) om te maken. Het is op dit moment (in theorie) wellicht als energiedrager net iets efficiĆ«nter dan accu’s, maar veel zal het niet uitmaken. Daarnaast is het nogal explosief, dus na de eerste fatale incidenten zal het enthousiasme bij het grote publiek snel weg zijn. Tot die tijd zullen we waarschijnlijk helaas allerlei promopraatjes moeten blijven aanhoren over waterstof, waarbij men het onwetende publiek zal doen geloven dat waterstof een of ander wonderlijke energiebron (nee, dat is het niet) is..

Toyota is z’n misleidingscampagne blijkbaar al begonnen met dit gedrocht, dat werkelijk om te huilen is..
@audifreak: Ik zie bij batterijen meer nadelen: zwaar, tankprobleem, slijtage batterijen en afname capaciteit, dure batterijen. FYI LPG is ook explosief.

Misschien is er wel toekomst met thorium:
Thorium is one of the most dense materials on the planet. A small sample of it packs 20 million times more energy than a similarly-sized sample of coal, making it an ideal energy source.

Te efficiƫnt, ontwikkeling zal wel weer tegengehouden worden
@proost: Dat is waar. Thorium heeft trouwens wel een klein nadeeltje: radioactiviteit. Ik denk dat dat eerder de toepassing ervan in auto’s zal blokkeren..
Lijkt wel alsof hij kieuwen heeft, ik neem aan dat de waterstof niet zo wordt getankt?
@mclarenf1lm: Jawel, wist je dat niet? water –> kieuwen = waterstof! Geldt ook voor vissen, vandaar dat bijv. haaien zo snel kunnen zwemmen.
Gooi hem in productie dan ben je volgend jaar failliet
@cthijs: Ja, alsof Toyota alleen nog die ene auto gaat verkopen…
Waterstof……… Zullen we maar stoppen met deze app? Nog een paar jaar. Bah ik haat deze rommel.
Publiceer dit niet! Dit zijn geen auto’s. Laten we het over water hebben… Autoblog toch? Niet waterblog.
Kom op jongens. Druk dit de kop in. We zijn toch petrolheads? Het gaat gewoon gebeuren. Ondanks deze app. En iedereen leest het en accepteerd het. Jammer hoor.. Pffft bmw m 550 waterfall. Jammer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).