Toyota: ‘stop met zeuren om GT86 turbo’

Auteur: , 52 Reacties

Het gaat niet gebeuren, vriend.

Toyota GT86 powerrr

Toen de Toyota GT86 werd aangekondigd was de wereld der petrolheads in rep en roer. Een kleine, lichte, gefocuste auto die alleen voor liefhebbers van puur automobiel plezier gebouwd zou gaan worden. En nog relatief betaalbaar (we laten ons eigen CO2-verneukte kikkerlandje even buiten beschouwing) ook, wat wilden wij petrolheads nog meer? Nou, makkelijk kunnen modificeren natuurlijk. Maar ook dáár had Toyota al rekening mee gehouden: je kon de GT86 als blanco canvas beschouwen en zelf helemaal los gaan met tuning, styling enzovoort. Of je dat via Toyota’s TRD-winkeltje doet of via één van de vele aftermarket opties: het zal Toyota allemaal worst zijn. Als je maar lol hebt.

Toen de auto eenmaal geïntroduceerd werd bleek Toyota (in samenwerking met Subaru natuurlijk) redelijk geslaagd in haar opzet: een goede auto, achterwielaandrijving en lekker sturend. Bovendien kon hij best wat mishandeling aan, zonder direct stuk te gaan. Het enige waar wat kritiek op was, was het aantal pk’s. U krijgt er 200 in de GT86 en daar moet u het mee doen. De mannen van Toyota wilden geen turbo monteren, maar eigenlijk (zo is de professionele mening van dhr. @Wouter en ondergetekende, samen met vele andere mensen die pretenderen er iets van te weten) heeft de GT86 vijftig tot honderd pk’s te weinig. Kon Toyota niets schelen: er kwam geen sterkere versie. Echt niet. Ondanks geruchten, speculaties, smeekbedes van fans, ondanks alles: het gaat niet gebeuren. Nooit. Zeggen ze.

We proberen moed te houden. Dat doen we met de gedachte dat de goede mannen van Gazoo Racing het ook voor elkaar gebokst hebben om de poepsaaie Yaris om te toveren in één van onze favoriete auto’s (rijtest) van afgelopen jaar. Iets wat op voorhand vast niet bedacht was door de grote bazen van Toyota. Maar het is een flinterdun lijntje, zo blijkt nu weer. Volgens Tetsuya Tada (eindbaas GT86 en Supra bij Toyota) moet er teveel gewijzigd worden aan de auto. Doordat de balans nu perfect is, zou het toevoegen van drukvulling een compleet nieuw platform vereisen. Tenminste, dat beweert hij. De delicate balans zou namelijk verstoord worden door extra kilo’s in de neus. Dat lijkt te insinueren dat de experimenten van Tada van een aantal jaar geleden allemaal gefaald zijn. Turbo’s, hybrides, een groter blok: ze probeerden het allemaal. Blijkbaar waren de businesscases niet sterk genoeg, of zouden er écht problemen met de balans zijn geweest?

Wij vragen ons af of die paar extra kilo’s werkelijk zo spannend zouden zijn. Dat er turbo’s passen, dat hebben vele tuners inmiddels al aangetoond in ieder geval. Sterker nog, je kan een Ferrari-blok in de neus kwijt als je zou willen. Maar als het aan Tada-san ligt gaat het dus niet gebeuren. Of hij strooit ons zand in de ogen, dat kan ook. Hij riep ook ooit dat er een GT86 cabrio zou komen, maar daar hebben we ook al jaren niets meer van gehoord.

Via <a href="http://“>CarAdvice52 reacties

Blijft grappig, menig journalist riep in het begin dat 200pk méér dan voldoende was…
Iedereen is nu wel wakker denk ik.

En dat is het probleem met lichtgewicht auto’s met amper vermogen (lees mx3) zodra je een passagier mee neemt die een hamburger te veel op heeft is t niet vooruit te pissen.

@michaelb:
The car is not underpowered, you’re underdriving it… Quote van een gekende bij Drivr.be, wat hij allemaal uit zijn BRZ weet te schudden… good luck om hem op Ardense wegen te volgen…
@StijnB: hij heeft de vering verhoogd zodat hij harder over de kuilen en gaten kan?
@michaelb: Ik denk ook dat we verwend zijn geworden door koppelrijke turbomotoren. Deze GT86 heeft maar 200 Nm. Dat is niet bijzonder veel. Bovendien moet je ervoor werken om het maximale eruit te krijgen. Ik kan dat zelf overigens wel waarderen.
@berlinetta:
Voila, en 200Nm is wat een Clio RS en S2000 ook hadden. Uit een 2-liter atmosferisch is dit voldoende. Motor is ook best gewillig hoor, elastisch genoeg.
@stijnb: Ik heb er nog niet mee gereden, maar het lijkt mij ook wel voldoende. Dit is gewoon een heel ander type auto, waarbij het in mijn ogen draait om stuurgevoel en niet om prestaties in rechte lijn. Maar ik snap dat mensen al gauw roepen dat hij te weinig power heeft. Zeker autojournalisten zijn nu gewend aan koppelrijke turbomotoren die al vanaf 1.500 tpm eraan sleuren.
@berlinetta: ik vind een N/A toerenrijke motor eigenlijk wel weer eens een verademing. Alles moet tegenwoordig maar het “luie” turbovermogen hebben..
@coffeecup: Zeker, ik ook. En al helemaal in een auto die puur voor de fun is.
@coffeecup: je trapt het gaspedaal in, doet je gordel om, zet de airco aan, zoekt Slam FM op radio, wacht even en ja daar is de toerenteller bij 6500 en gebeurt er eindelijk wat…
Op welke wijze kan een trager reagerende motor nou sportiever zijn.
@mashell: snel veel koppel is niet synoniem voor sportief. Tot voor kort stond dat synoniem voor diesel. De Mcdonalds-parkeerplaats-SlamFM-generatie vindt het misschien tof, maar ik jank liever de 6.500rpm voorbij, ipv dat het koppel stopt bij 5.000rpm en bij diezelfde 6.500rpm de toerenbegrenzer erin klapt. Een NA-motor in het juiste toerenbereik houdende de bochten aan elkaar vlechten in de juiste cadans, geeft meer voldoening. Bij mij dan.
@coffeecup: Mee eens, moet hij enkel wel vermogen hebben die de sportieve aspiraties waar maakt.


Kwa vergelijking met een s2000: dit blok heeft 40pk meer wat vaak nog meer is. Hierdoor gebeurt er wat boven de 6K. Een GT86 of een mx5 is gewoon underpowered. Klaar.
@berlinetta: Bij een GT86 komt het er totaal niet uit. Ik ben het met je eens dat er voor werken best leuk kan zijn, maar het is een sportwagen, geen standaard daily.
Ik geloof er geen hol van dat het hele platform moet worden aangepast als je drukvulling toevoegt. Aangezien Toyota deze auto mede voor tuners heeft ontworpen, lijkt het me niet meer dan logisch dat ze daar ook enigszins rekening mee hebben gehouden.
@berlinetta: Tuners hanteren andere marges dan Subaru en Toyota, beide met een grote naam op het gebied van betrouwbaarheid.

Ok, stel. Ze monteren een turbo, waardoor het vermogen stijgt naar 305 pk en het koppel naar 407 Nm (STI blok ;-)). Die motor is aanzienlijk duurder dan de motor die er nu in ligt. Dan moeten veren, dempers, wielen, banden, transmissie, koppeling, diff en koeling daarop aangepast worden. Niet onmogelijk, maar dat gaat gewoon een dure exercitie worden. Het is niet dat het een verschrikkelijk verkoopsucces is, nu.

De concurrentiepositie is dan ook nog eens anders. Qua prijs komen ze dan dicht in de buurt van de F-Type i4T, Al;ina A110, Cayman, M240i en Alfa 4C. Dat is serieuze competitie.

Als laatste: de GT86 is ontworpen als simpele auto die je naar je eigen hand kan zetten. Dus wil je er een turbomonster van maken: dan kan dat. Maar in basis is het een heerlijk delicate sportcoupe waarbij er voornamelijk rekening is gehouden met rijgevoel en wegligging in plaats van lui koppel bij lage toeren.
@willeme: Daar heb je ook allemaal gelijk in, maar zoals je zelf ook al aangeeft is deze auto ontworpen met de gedachte dat hij gaat worden aangepast. Een turbo wordt dan al gauw ingebouwd. En hoewel de aanpassingen in dat geval inderdaad niet mis zullen zijn, is een geheel nieuw platform volgens mij wel overdreven.
@berlinetta: Nou, er staat dat de balans ernstig verstoord wordt door het gewicht. Turbo’s zijn niet licht. Niet alleen door het blaasinstrument zelf, maar voornamelijk voor alle onderdelen die er bij komen kijken om zo’n ding te laten functioneren. Zo is de 718 Cayman 2.0 niets lichter dan oude Cayman 2.7 met zespitter.

Dus je zit met een compleet andere motorkarakter, veel meer krachten en veel zwaardere onderdelen. En nu garantie dat je er een hoop van gaat verkopen. Dus op zich wel begrijpelijk. Denk vooral dat dat laatste meer meeweegt dan het gewicht.
@willeme: Ja dat is dan een afweging die je zou moeten maken. Of de juiste balans of meer power. Ik zou zelf genoegen nemen met wat kleine aanpassingen zonder een turbo toe te voegen. Die Stage I-kit van Cosworth lijkt me wel wat.
@willeme: Een compressor lijkt mij beter passen, dan houd je nog een stukje van het atmosferische karakter, maar je punt is helder.
Binnen zoveel jaar gaan we beseffen dat deze een brilliant ontwerp is.
@boomhauwer:
Inderdaad, een E30M3 is bijvoorbeeld niet krachtiger maar kost wel 3x zoveel. Ik vind het geniale auto’s, zelden zoveel plezier in een wagen gehad, dat stuurgevoel, de zitpositie, de bruikbaarheid en beperkte kosten. Verkies deze wagen zelfs boven mijn Elise…
De GT86 wordt een collectorsitem, mark my words.
@monsieurleloure: ja en er zijn er nauwelijks van verkocht in Nederland dus ze zijn het al.
Pk wedloop loopt volledig uit de hand. Iedereen meent dat 300 pk te weinig is om lol te hebben. Wel moet er stabiliteitscontrole en dergelijke in zitten, wat anders is het gevaarlijk.
Een Toyota als deze en de genoemde Yaris, maar ook auto’s als bijvoorbeeld een Panda 100hp,
Zijn auto’s waar genoeg lol aan te beleven is op de weg. Sportieve auto’s waar je een beleving in hebt.
Mensen kunnen alleen niet verdragen dat in rechte lijn de Golf GTI sneller is als de Toyota. Dus willen ze meer.
@pa045: 200 pk is te weinig . 300 zou geweldig zijn 250 ook al. Gewoon zelf een afrermarket supercharger erop Zetten
Volgens mij houdt bijna iedereen (inclusief de auto journalistiek) zichzelf voor de gek.

Want de GT86 is een auto die voldoet aan de idealen waar veel over geschreven wordt. Perfecte balans, een ultieme rijders auto qua sturen en feedback. Een ongeblazen motor (iedereen vind het jammer dat BMW aan de drukvulling ging bijvoorbeeld), en uiteraard handgeschakeld.
Bovendien kun je er ook nog keihard mee raggen voordat het stuk gaat, dus betrouwbaar. Ook nog eens volledig aan te passen naar smaak (ja dus ook een turbo kit)

Maar nee, er is altijd wel een snellere auto en hij zou niet genoeg vermogen hebben. Natuurlijk is er altijd een snellere auto. Maar weinig auto’s die sneller zijn in zijn prijsklasse, die ook dezelfde ontwerpstrategie hebben.

Volgens mij is de conclusie dat jullie het helemaal niet willen, die perfecte rijdersauto.
@fanboy: Ik denk dat het grootste probleem is dat de groep die het wel wil, het helemaal niet kan betalen. Die kunnen alleen een tweedehandsje van 8 jaar oud betalen. Maar dan moeten die auto’s eerst wel nieuw verkocht worden uiteraard.

Aan de andere kant van dit probleem zit de crossover die nu zo populair is bij de ouderen. Veel te klein en onpraktisch voor een jong gezin. Dat jonge gezin wil gewoon een b of c segment stationwagen of mpv. Maar die worden nu te weinig verkocht om straks aan de tweedehands vraag te kunnen voldoen. Wat dus niet betekent dat niemand ze wil, alleen de mensen die ze willen kunnen het nieuw niet betalen.
@lekbak: als je nu op zoek gaat naar een 2de hands GT86 is het gross ook nog eens uitgerust met een automaat.

Opa was aan het shoppen voor een Yaris maar vond zo’n sportief ding ook wel leuk?
Gewoon zelf opvoeren die handel!
Kleine elektro motor op de aandrijfas en een accu met wat regeneratieve spullen voor t remmen toevoegen. Gewicht kun je verdelen en koppel is wat iedereen mist bij dit ding niet per definitie de pk’s.
Of je plaatst een tankje met NOS… Kun je als het echt wenselijk is ook wat extra’s loslaten.
Kan iemand eens een inschatting geven in hoeverre dit blok te tunen is zonder drukvulling toe te passen? Ik heb er zelf niet heel veel verstand van, maar vind het wel interessant om er meer over te leren.
@berlinetta:
Cosworth heeft pakketten van +15 tot +40pk atmosferisch. Daarboven zijn er inderdaad geblazen mogelijkheden…
https://www.carmagazine.co.uk/car-reviews/toyota/cosworth-toyota-gt86-2015-review/
@stijnb: Ik zie het inderdaad. Die stage I is nog niet eens een heel ingrijpende aanpassing. Enkel ECU en uitlaat. Daar zou waarschijnlijk nog meer uit te halen zijn. Stage II krijg je er een supercharger bij en dan gaat ie naar 290 pk. Kost overigens wel wat.
@berlinetta: Ik vind het interessanter hoeveel drukvulling het blok aan kan zonder alles te moeten vervangen. En hoe makkelijk het is om een turbo te plaatsen (zit er een olie aan en afvoer voorbereid, is er plek voor, etc).
@lekbak: Dat is ook zeker interessant om te weten. Persoonlijk ben ik dan wel meer fan van superchargers dan van turbo’s.
Het is gewoon simpel. Wil je meer PK’s. Neem de nieuwe Supra.
@automotivedesigner:
Cosworth heeft pakketten van +15 tot +40pk atmosferische. Daarboven zijn er inderdaad geblazen mogelijkheden…
https://www.carmagazine.co.uk/car-reviews/toyota/cosworth-toyota-gt86-2015-review/
@stijnb:
Diende dus @ berlinetta te zijn…
Heb er een heel weekend in gereden in de Eiffel incl. een rondje over de Ring. Mijn conclusie: leuke auto, rijdt leuk, stuurt leuk, maar helaas voelt hij gewoon niet zo snel: je denkt en voelt steeds: hij zou meer aankunnen (moeten) en dat is dus het probleem!

Oh ja en het interieur is van kliko maar daar is wel mee te leven vind ik zelf… op de Autobahn knalt iedereen je voorbij… en heel mooi klinkt ie ook niet… Sorry maar ik zou em nooit kopen, bijv. een S2000 is 10x meer fun!
Tuurlijk komt er geen sterkere/snellere turbo variant, er moet namelijk ook nog ruimte zijn voor de nieuwe supra!!
En gelijk hebben ze. Zo is die toch ook op de markt gebracht? Hier heb je een redelijk betaalbare rwd handgeschakeld sportautootje met 200pk. Veel plezier ermee, wil je sneller dan kan. Wel zelf uitzoeken.
Wat een gelul over balans en een ander platform nodig hebben, collega van me heeft een supercharger op de zijne gemonteerd en de auto is er stukken beter van geworden.
@racerx: Er zit een verschil in of een tuner het doet of een fabrikant. Een fabrikant komt niet weg met enkel een compressorkitje. Die moet veel meer aanpassen om dezelfde toleranties en betrouwbaarheid aan te kunnen houden. Dus moeten er meer items verstevigd worden. Daarvan wordt de auto duurder en zwaarder. Precies twee dingen die niet de bedoeling waren ;-).
@willeme: Daar heb je opzich wel een punt, maarja… die GT86 van mn collega heeft ook alweer anderhalf ton gedraaid en doet het nog steeds probleemloos.
Los van de technische uitdaging om het hele platform aan te moeten passen, zit je natuurlijk ook met de nieuwe Supra. Die komt er met vermogens van net geen 200pk, 260pk en 340pk. Met een snellere GT86 maak je in principe twee van de drie versies van de Supra overbodig.
De 300 pk hype begint me een beetje de keel uit te te hangen. 200pk is gewoon veel vermogen en is voor deze GT86 gewoon prima. Mijn GT86 rijdende collega beaamt dat. Je moet gewoon werken in deze auto (flink in toeren jagen) en dat maakt het leuk.
@tge1: daar zit inderdaad de essentie van sportief rijden. Snel rijden in een 300+ pk vierwielaangedreven hatchback met automaat kan iedereen, stuur vasthouden en gas geven. Wel snel maar niet sportief. Daarom is de blinde adoratie voor “de onderste uit de prijslijst” die je hier zo vaak ziet ook zo kortzichtig. De AMG 63 met S is wel de duurste maar niet de sportiefste en daarmee ook niet de leukste of beste.
Een auto met minder vermogen die meer van de bestuurder eist is gewoon sportiever.
Het probleem van de GT86 is vooral z’n prijs. Ook denk ik dat de wagen met een kleinere turbo motor met hetzelfde vermogen maar met meer koppel ook meer klanten zou aanspreken. Het is leuk dat Toyota een sport coupé “als vroeger” heeft willen maken (naar voorbeeld van de MX5, een roadster als vroeger) maar de wagen is gewoon teveel als vroeger en te weinig nu.
Als je wilt dat hij sneller is, moet je hem zo kaal mogelijk strippen en lichtgewicht materialen plaatsen ( lichte velgen, lichte uitlaat ). Dan zo’n Cosworth paketje die er atmosferisch 40 pk erbij doet. Kost wel wat allemaal,
maar kan hierdoor wel eens een heel stuk sneller worden, en je tast het karakter van de auto niet aan.
@SimonMc: simplify, then add lightness. Aldus Colin Chapman.
Mensen mensen, hoeveel van jullie rijden een GT86 of hebben er eentje gereden? Ik heb er eentje in de garage staan, oke, het is de Subaru BRZ. Momenteel 3cm verlaagd en 235 bandjes, verder standaard. Ik woon in de bergen van Duitsland en er zijn hier genoeg mannen die auto’s rijden die 200Pk meer onder de motorkap hebben. Mij even voorbij rijden in de bergen? Ik dacht het niet, ze krijgen het vermogen niet weg met al die korte bochten, menigeen ging er achter mij al bijna de muur of vangrail in. Iedereen die naast mij zit pist zowat in zijn broek als ik er vol voor ga, ik hoor niemand roepen dat ik te weinig Pk’s heb.
Een bekende heeft er een turbo op zitten van MPS en zijn hele blok is aangepast, 500Pk heeft ie. Wielspin als een gek tot in zijn derde versnelling, in de bergen brengt het hem alleen een auto die levensgevaarlijk uitbreekt.
@rickknows: Ik geloof je best wel hoor, maar iets zegt me dat die anderen ofwel niet kunnen ( of durven ) rijden en Duitsland kennende, zijn het waarschijnlijk van die premium bakken die 1800 kg wegen, dus absoluut niet geschikt zijn voor bochtenwerk. Een Renault Clio RS met 200 pk, geeft jou in die situatie gewoon een pak slaag. Niet persoonlijk bedoelt hoor.

Waarom trouwens die 235 banden? En zeg nu aub niet om sneller door de bochten te gaan he…
Aangezien iedereen die een gt86 met turbo wil kopen een petrolhead is, kan je toch net zo goed een gt86 kopen en daar een turbo op laten zetten. Het kost wel wat, maar dan hoef je niet meer te zeuren bij Toyota…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).