Toyota Yaris (2005 – 2011) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 48 Reacties

Dit wordt een betoog waarom jij, ondanks dat je nog niet met pensioen bent, toch in deze Yaris wil rijden. Met 135 pk onder het rechterpedaal is dit namelijk best een geinige auto.

Toyota Yaris (2005 - 2011) - occasion video & aankoopadvies

Een basis-Yaris hoort niet perse tot de auto’s die bovenaan de lijst van de autoliefhebber staan. Het zijn degelijke, praktische en zuinige karretjes, maar spannend zijn de meeste uitvoeringen niet. Maar sommige wel en laten we nou net zo’n exemplaar te pakken hebben. Met een 1.8 blok onder de motorkap en een net even wat sportievere aankleding is de Yaris best grappig, de aanschafprijs is bovendien goed te doen en zelfs de sportievere Yarissen zijn erg betrouwbaar.

Aanbod op Autotrack
Op AutoTrack staan meer dan 2.000 Yarissen te koop, waarvan dik 600 stuks van deze generatie. Daarvan zijn, hou je vast, zo’n 10 (tien) exemplaren voorzien van een dieselmotor. Zelfs van de sportievere 1.8 staan er meer te koop, bijna 30 stuks. Vanaf 3.500 euro zijn de goedkoopste exemplaren te koop, dat zijn dan wel Yarissen met ruime ervaring.

Alternatieven
Volkswagen Polo (GTI)
Opel Corsa (OPC)
Suzuki Swift

Aandachtspunten

Aandrijflijn

  • De automatische bak is wel wat storingsgevoelig, ook dat is een kwestie van louter elektronica.
  • Controleer de werking van de MMT halfautomatische transmissie, want het is zo’n beetje het enige van de Yaris waar regelmatiger klachten over zijn. De elektronica speelt nog wel eens op en de elektromagneten die de koppeling bedienen kunnen weigeren.
  • Controleer ook de waterpomp bij de 1.0 liter driecilinder. Deze is ook toegepast in de Aygo (en C1/ 107) en daar ging deze soms al na drie jaar lekken. Uiteindelijk kan dat zorgen voor een oververhit blok als er teveel koelvloeistof wegloopt.
  • Een bekende in deze rubriek: dual-massa vliegwiel wat defect raakt bij de diesel.

Carrosserie en interieur

  • De gasveren houden met de jaren steeds minder goed de kofferklep omhoog. Vervangen lost dat op.
  • Niet een probleem specifiek voor de Yaris, maar zorg dat je ventilatieroosters vrij van bladeren houdt om lekkages in het interieur te voorkomen.

Elektronica

  • Bij een Yaris die niet wil starten, kan een schakelaar bij de koppeling defect zijn. Om te starten moet die zijn ingetrapt en de schakelaar wil wel eens weigeren.

Bekijk hier het aanbod van de Toyota Yaris op AutoTrack.48 reacties

Het kleine aandachtspunten lijstje somt het goed op: Als je de handgeschakelde 1.8 hebt, zijn er dus geen bekende problemen :P

De 1.0 versie van dit model is trouwens ook wel slap. In een Aygo kan dat 1.0 blok wel, en ook in de Yaris hiervoor, maar dit model is eigenlijk even te zwaar voor deze motor.
@fanboy: Klopt, heb deze gehad. Bij inhalen moest je wel even 2x nadenken of je het wel zou doen. Voor de stad is het perfect, maar daar buiten…
Mn broer heeft momenteel een 1.4 diesel, en die van 70 000km naar nu 200 000km gereden. Buiten onderhoud geen stukken aangehad. Op 200 000km rammelt en kraakt de zaak wel wat meer dan in het begin, en als je schakelt lijkt het alsof je in de soep roert, maar het werkt wel allemaal :)
@nasty: Typisch. In ons trouwe diesel Yarisje (365000km) rammelt er amper iets. De lak is ook nog in bijzonder goede staat. De kwaliteit van het karretje is fenomenaal.
@tge1: Aan de schrijfstijl gok ik dat hij niet over een Nederlands biljartlakenweg rijdt… dus dan heb je wat meer slijtage aan je auto…
@tstile: Bijna iedere dag rijdt het wagentje 180km over Nederlandse (snel)wegen. Geen centje pijn.
@tstile: Ohh. Het was gericht aan de voorgaande persoon. Mijn fout. :-)
@tstile: knap dat jij dat aan mijn schrijfstijl kan zien. Als je niet om de drie woorden ‘hartstikke’ of ‘asjemenou’ schrijft, ben je direct een Belg.
@nasty: In (de meeste delen van) Nederland is ‘ergens geen stukken aan hebben’ geen gebruikelijke manier om te zeggen dat je nooit problemen ervaren hebt.
@torsen: In de meeste delen inderdaad. Maar je weet wat het fabriceren van synthetische drugs met je taalgebruik doet.
@baardmijt: Dan krijg je een Amsterdams accent?
@tge1: Nee joh, hij heeft het over Brabant.
@tge1: Ik ken de uitdrukking ‘stukken hebben’ uit de tijd dat ik in Breda werkte. Met Belgen en Brabanders. In mijn beleving is het een Brabantse zegswijze. De link met drugslabs hoef ik niet uit te leggen zeker?
@baardmijt: Liever wel. :-) Ik ben een Brabo en identificeer me niet drugslabs.
@tge1: https://www.google.nl/amp/s/amp.omroepbrabant.nl/nieuws/amp/271285972/Tientallen-invallen-tijdens-grote-anti-drugsactie-recordvangst-xtc-grondstoffen Uit betrouwbare, eh… Brabantse bron. Dit wist je toch ook zeker. Is echt geen nieuws meer. Maar niets tegen op Brabant hoor. Heb er ook wat vrienden wonen. De ene hand wast de andere. Zij een schuilplaats met carnaval, ik korting op mijn feestmedicatie.
@baardmijt: Groot gelijk. Natuurlijk weet ik van de drugsproblemen hier, maar volgens de Fransen/Spanjaarden etc etc is Amsterdam toch nog altijd dé drugshoofdstad van Europa. Die hebben vaak nooit van Brabant gehoord. :-)
@nasty: onderhoud plus slijtage onderdelen neem ik aan?
@hollandbest: uiteraard. Ik telde dat bij onderhoud.
De 1.3 is ook verkrijgbaar geweest als 99/101 pk versie. Wordt niet genoemd door jullie.
Flinke upgrade gehad van 2 pk!
@kennone: van 2006 tot 2009 had de 1.3 86pk (en een 5-bak), vanaf 2009 101pk (en een 6-bak).

Die versie werd echter soms aangeduid als 99 pk en soms als 101pk.
Want 133pk is ineens sportief? 9,3 secs naar de 100 is behoorlijk traag.
Dan liever een Celica 1.8
@alcantara: Een auto kan ook sportief zijn zonder snel te zijn.
@robert110: Die Celica die ik noem is ook amper sneller, maar wel sportiever qua bochtengedrag en zitpositie.
@alcantara: zelfs de celica/toyota t-sport 1.8 met 192pk is nauwelijks snel
@nasty: Mwah, in 7.4 seconden naar de 100 is best rap hoor. Tuurlijk komen er vandaag de dag nog snellere auto’s uit, maarja wat is je punt? Een auto die in 6 seconden naar de 100 knalt is langzaam als je er een auto naast zet die in 3 seconden naar de 100 knalt.
Mijn vriendin heeft in 2006 een nieuwe (2006) 1.4 D-4D versie gekocht en die al tot 365000 km gereden. Binnenkort weer voor de beurt naar de garage. Buiten versleten lagers in de versnellingsbak bij ca 250000km geen problemen gehad. Super wagentje, waarvan ik het predikaat “bejaardenbak” tot op de dag van vandaag niet begrijp. Een Polo, dát vind ik pas een saai vierkant bejaardenbakje.
@tge1: spreek voor jezelf
@hollandbest: Polo rijder? :-) Een beetje olifantenhuid opbouwen, joh! Dat doe ik als Yaris rijder ook, want je wilt niet weten hoeveel bejaardenopmerkingen daar al over geplaatst zijn.
@tge1: Haha komt goed hoor, ondanks ik geen TSI problemen heb ervaren merk ik wel dat kleine dingetjes zoals m’n raammotortjes stuk gaan en dat dat nooit bij een Yaris gebeurd :)
@hollandbest: @tge1 van een Toyota Prius krijg je pas een olifantenhuid..
@tge1: heel simpel, bejaarden hebben al veel jaren geleefd, daarin veel ervaring opgedaan en vaak veel wijsheid opgebouwd. En op basis daarvan kiezen ze bovengemiddeld vaak een Toyota. Een auto bejaardenbak noemen is dus eigenlijk een compliment.
Wat overigens ook telt is dat bejaarden bovengemiddeld vaak van de kleur grijs houden (of van heel heftige bloemetjesjurken), iets waar Toyota het meest ruime aanbod in heeft.
@mashell: Jaa die bloemetjesjurken zijn echt wel een unique selling point van Toyota. Ik vind de combinatie klaprozenrood met madeliefjes bekleding op een Yaris nog steeds geweldig, maar die leveren ze volgens mij niet meer en om een of andere reden kom je ze op de tweedehands markt nooit tegen… ;-P
@tge1: Hier ook een diesel die ondertussen tot 210k zit. Op zich wel handig dat de Yaris de term “bejaardenbak” meekrijgt, er zijn er veel doe niet verwachten dat het dieseltje vrij snel uit de startblokken kan schieten. Hij kan nog steeds een smile op mijn gezicht toveren ;-)
Ik heb nog wel eens naar zo’n Yaris gekeken. Vind het van buiten in de T-sport best leuk om te zien (al was de eerste Yaris T-sport zeker in t blauw leuker om te zien) maar na instappen werd ik persoonlijk erg droevig.
@torsen: Je moet ook naar buiten kijken, niet naar je dashboard :D
@fanboy: Ik heb wel even naar buiten zitten kijken en auto-rij geluiden erbij gemaakt op het occasion terrein van de Toyota dealer.
Mijn vrouwtje heeft een TS gehad. Erg leuk ding. Had alleen bij aankoop na wat langer rijden(half uur+) dat het motorstoringslampje ging branden. Geen vermogensverschil of iets.

Haar vader die werkplaatschef is bij een Toyota dealer vertelde dat de Yaris dit vaker heeft als de auto langer stil staat en mindere brandstof heeft getankt. Na een tankbeurtje 98 en 2 dagen geen storingslampje meer.

Gasveren vd achterklep werden idd slechter. Laatste stukje moest je helpen verder open te gaan.

Handig ding verder door de verstelbare achterbank. Zitpositie is alleen niet echt sportief te noemen.
@gloudertje:

Zitten is sowieso niet “sportief” ..
Op liggen na het passiefste wat je doen kan ..

Of was je erin gestonken met een sportpakketjuuuuuh ..
Mijn vrouw rijdt er èèn. Super betrouwbaar maar zuipt op de snelweg. Versnellingen zitten kort op elkaar waardoor je flink wat toeren maakt met 130. Voelt zich goed thuis op binnenwegen – ligt superstrak op de weg.
Draaicirkel van de 1.8 is fors mede dankzij standaard 17inch wielen. Die zijn trouwens erg mooi en kleden de auto goed af!
De T-sport (vorig model) vond ik beter aan het gas hangen. Schijnt door elektronisch gaspedaal te komen (?). Ik heb gelezen dat dit op te lossen is met software.
Blok is volgens mij deels gebruikt in de Lotus Elise.
Gasveren ook bij ons zwak.
MMT laten staan, je word zeeziek tijdens het rijden (handbak met schakelrobot, schakelt alles behalve soepel. En de koppeling slijt extreem snel. Verder gewoon goede auto’s, zoals je van Toyota verwacht.
@techniekmeneer: Klopt als een bus! Bij 95000 was de koppeling van mijn beyardis op.
Als jezelf “schakelt” valt er trouwens wel mee te rijden.
Geen jaren 90 Toyota lekker laten staan en voor de vorige generatie gaan Corolla bijv
Heb in zo’n 1.8 T-Sport gereden, was aangenaam verrast door het onderstel, voelt enorm volwassen aan voor een relatief kleine auto. Leuke karretjes.
Ik heb zelf een 1.3 101 pk met de MMT overgenomen van mijn opa en oma. Opmerkingen over dat het een bejaardenbak is krijg ik erg vaak, maar het is een prima auto. Die bak is alleen wel een ramp met het schakelen. Zoals hierboven wordt gezegd: alles behalve soepel. Dat is zonde, want met 6 versnellingen draait hij op de snelweg relatief weinig toeren en is het een zuinige auto!
Sinds een paar maanden rijdt mijn vrouw ook met een 1.8 TS. De Yaris hiervoor (1.5 T-Sport, 106pk op 930kg) voelde rapper maar deze is veel soepeler door het hogere koppel van de 1.8.

Onderstel sportief genoeg en looks zijn prima met de 17” wielen met de zwarte lak. Ik zocht specifiek een versie met Climate en Smart Key omdat de Climate middenconsole mooier is dan met die goedkoop ogende plastic draaiknoppen.

Minpunten zijn het relatief hoge verbruik van de 1.8 en de zwaar gaande koppeling. Druklager gaat na verloop van tijd zwaar (bekend kwaaltje) door beperkte hoeveelheid smering. Inmiddels nieuwe koppeling en druklager erin en nu prima.

Vooral de 1.8 heeft nog weleens een lekke waterpomp, deze heb ik ook gelijk vervangen.

Nog 1 pluspunt van de 1.8, deze wordt als enige van de varianten nog in Japan gebouwd😂
Wouter lijkt ook ineens 65 in een Yaris.
Inmiddels al 3 keer een yaris gekocht en elke keer tevreden.
Alleen de cvt in de hybrid is niet fijn maar dat is echt iets specifieks..
De xp9 was qua styling nou niet echt geweldig al was het wel wat minder duf dan z’n voorganger.

Hij mag misschien z’n imago niet mee hebben maar het is wel een hele verstandige koop.
De afschrijving op een 2e hands is pure waanzin in vergelijk met anderen en ook onderhoud is relatief niet duur.
Spannend ? Nee. Verstandig en slim ? Absoluut.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).