Toyota Yaris GRMN: rijtest en video

Auteur: , 55 Reacties

Toyota wil een nieuw sportief label neerzetten in Europa en dit is hun eerste wapenfeit. Moet de gevestigde orde zich zorgen maken?

[Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER!]

We hebben Renault Sport, we hebben OPC, we hebben By Peugeot Sport en zo kunnen we nog even doorgaan. Toyota heeft ook een sportief label en introduceert dat nu in Europa met deze Yaris: maak kennis met Toyota GR. En nu hoor ik jullie denken “Waar zijn die M en die N gebleven dan?” en dat snap ik. Laat me het uitleggen.

Toyota Yaris GRMN

De aanduiding ‘GR’ staat voor Gazoo Racing. Dat is het sportieve label dat Toyota op haar modellen zal gaan voeren. Als de toevoeging ‘MN’ te vinden is op de kont, dan heb je te maken met iets exclusiefs. Dat staat voor ‘Masters of Nürburgring’ en is een gelimiteerde oplage. Zo ook in geval van deze Yaris GRMN: er worden er 400 gebouwd voor Europa en 200 voor Japan. En that’s it. Wil je er één kopen? Dan ben je te laat om €46.500 euro over te maken, want ze zijn verkocht. Vijf stuks komen er naar Nederland, maar ook de andere 595 auto’s zijn verkocht. Nou ja, er zijn er stiekem nog 22 gebouwd, maar dat zijn auto’s die voor demonstratiedoeleinden gebruikt worden, zoals de persreis waar wij aan deelnamen. Die 22 auto’s zullen wellicht verdwijnen in privé-collecties van Toyota-bazen of bij gretige werknemers, maar nooit aan consumenten verkocht gaan worden.

Onder het label ‘GR’ (dus zonder ‘MN’) zullen auto’s verkocht gaan worden die niet gelimiteerd zullen zijn in oplage. Deze auto’s zullen ook iets minder extreem zijn. Vergelijk het maar met Audi S en RS, waarbij RS niet onbeperkt verkrijgbaar is en S wel.

Toyota Yaris GRMN

Maar laten we het eens over deze Yaris GRMN hebben, want het project verdient enige uitleg. Toyota besloot twee jaar geleden om in het WRC te gaan deelnemen met een auto gebaseerd op de Yaris. Dat zijn imago-zaken die de gemiddelde marketing-afdeling maar wat graag uitbuit en dus werd er een case opengezet door de bazen van Toyota: bedenk hoe we dit kunnen aanpakken met de Yaris. Mensen mochten ideeën aandragen en uiteindelijk was het idee van de Belg Stijn Peeters degene die gerealiseerd zou gaan worden. Kort samengevat: we nemen een 1.8, schroeven daar een supercharger op, hengelen er de luchtinlaat van een Land Cruiser en de brandstofpomp van een Lexus IS F op, pakken nog wat andere passende spullen uit de rekken en we kijken waar we uitkomen.

Toyota Yaris GRMN

Twee jaar later is het resultaat de Yaris GRMN. Een Yaris zoals je die nog nooit gezien hebt. De 1.8 onder de kap levert dankzij de supercharger 212 pk en 250 Nm koppel en is gekoppeld aan een handgeschakelde zesbak. Waarom geen automaat? Omdat dat niet hoort in een auto die ‘fun to drive’ moet zijn. Ook de supercharger werd deels om die reden gekozen. Een supercharger heeft namelijk een betere gasrespons doordat deze direct door de krukas wordt aangedreven en lucht van buiten de auto in de motor forceert. Dit in tegenstelling tot een turbo, die druk moet opbouwen met uitlaatgassen die vervolgens gebruikt wordt om extra zuurstof de motor in te pompen. Beide systemen hebben hun voor- en nadelen. Nadeel van een supercharger is bijvoorbeeld dat hij minder efficiënt werkt (extra belasting voor de krukas) dan bij de turbo (die uitlaatgassen gebruikt) en dat een supercharger meer effect heeft bij hoge dan bij lage toeren. Maar dat zorgt er wel voor dat je als bestuurder harder moet werken en dus meer betrokken wordt bij het rijden. Helaas zorgt het ook voor een hogere CO2-uitstoot en zie daar de reden voor die belachelijke prijs van €46.500 euro. Zelfs als je een Clio R.S. of 208 GTi helemaal volhangt kom je niet aan dat bedrag waarschijnlijk. Maar goed, het stukje prijs hebben we al behandeld: de Yaris GRMN is uitverkocht.

Toyota Yaris GRMN

Qua uiterlijk mag er geen twijfel over bestaan: stoer op z’n BBS wielen, dik in de bumpers, vol met stickers en met een centraal geplaatste uitlaat: dit beestje is serieus. Ook het interieur laat weinig te raden over. Hoewel het dashboard redelijk standaard Yaris is, zijn er stevige racekuipen en een GT86-stuur om je er ten alle tijde aan te herinneren dat je in iets speciaals zit. De zit is een tikkeltje aan de hoge kant en het stuur staat een beetje vlak, maar dat is puur een gevolg van het feit dat Toyota te maken heeft met typegoedkeuringen van de normale Yaris. Die is ontwikkeld om maximaal een slordige 100 pk te hebben en mensen met Nordic Walking-stokken naar de Veluwe te rijden, vergeet dat niet.

Toyota Yaris GRMN

Tijd om te gaan rijden. Met een druk op de startknop komt de GRMN tot leven. Ook de soundtrack laat er geen twijfel over bestaan: de Yaris GRMN is serieus. Een donkere grom, tikkeltje onrustig zelfs zo bij een koude start, alsof de Yaris probeert te zeggen: pas op, ik ben een beest. De koppeling voelt zoals je die in iedere andere Yaris zou verwachten: lichter dan je bij een hot hatch verwacht. Maar hij werkt prima en het zorgt bovendien dat het makkelijk wegrijden is.

Toyota Yaris GRMN

De introductie vindt plaats in en om Barcelona, dus we moeten eerst even de stad uit. De Yaris voelt vlot, maar in stadsverkeer mag je niets minder verwachten. Straks, in de heuvels van Catalonië, zal de GRMN zich moeten bewijzen. Dan kunnen we die toerenbegrenzer gaan opzoeken en kijken wat deze Yaris in zich heeft.

Toyota Yaris GRMN

Als we eenmaal door de heuvels rijden, merken we dat de Yaris zich ook in de bochten erg goed gedraagt. Stijn Peeters zal me later die dag vertellen dat ze de Toyota zo veilig mogelijk moesten houden, maar dat ze met het ontwikkelteam toch wel gezocht hebben naar een iets sportievere wegligging en bochtengedrag. Zodoende is de Yaris best een beetje los van achter. Zonder zenuwachtig of snappy te zijn, beweegt de achterkant op voorspelbare wijze mee bij het hard inremmen van een bocht. Leuk, speels, maar zonder gevaar. De traction control heeft trouwens twee standen: ‘Aan’ en ‘Uit’ zoals het hoort. Geen suffe sportmodus of eindeloze variaties: veilig als je het wil, uit als je daar behoefte aan hebt. De auto gedraagt zich dan zo voorspelbaar en leuk dat ik ‘m eigenlijk de hele dag uit heb gelaten.

Toyota Yaris GRMN

Halverwege onze route ligt het bij de vaste kijkers inmiddels bekende circuit Parcmotor Castelloli. We waren er onder andere al eens met Seat en Volkswagen, tevens werd de GT86 destijds op deze baan geïntroduceerd. We mogen er met andere Yaris GRMN’s even losgaan. Daarbij krijgen we auto’s mee die op semi-slicks staan. Banden die niet gehomologeerd zijn voor gebruik op de openbare weg in Europa, maar die vergelijkbaar zijn met andere semi-slicks die dat wel zijn. Het transformeert de Yaris GRMN een beetje.

Uiteraard heb je met deze banden veel meer grip en dus is het makkelijker spelen. De semi’s zijn eenmaal op temperatuur echt lekker plakkerig, wat de auto met name bij het insturen nog iets stabieler maakt. Daarmee wordt hij ook iets minder speels, eigenlijk verliest hij er heel iets karakter mee. Maar voor je rondetijden is het natuurlijk goed en dat is de reden dat Toyota het laat zien: met semi’s is dit op het circuit een prima auto en uiteraard zullen er een paar eigenaren zijn die dat gaan proberen. Ook niet onbelangrijk: semi-slicks gaan op het circuit veel langer mee, terwijl straatbanden na een paar ronden echt stuk kunnen gaan en in ieder geval in performance veel minder worden.

Toyota Yaris GRMN

We gaan daarna nog even terug de weg op en eerlijk gezegd vind ik de Yaris GRMN daar leuker. Circuit rijden is leuk, maar lekker doorhalen op bergweggetjes is nog leuker. Fijn daarbij is dat de mannen van Gazoo Racing niet voor de allerbeste cijfers zijn gegaan: ze hadden de auto makkelijk zo kunnen afstellen dat hij de meeste pk’s en Nm’s had gehad, maar dan was hij ook zenuwachtiger geworden in z’n vermogensafgifte. In plaats daarvan kozen ze voor drivability: een goede balans tussen performance en rijplezier. Niet proberen de cijferrace te winnen, maar de breedste glimlach op het gezicht van de berijder als doel. Daarmee hebben ze een auto gemaakt die het de gevestigde orde (lees: de 208 GTi by Peugeot Sport) moeilijk had kunnen maken, ware het niet dat de GRMN uitverkocht is. Hadden we trouwens al gezegd dat de Yaris GRMN uitverkocht is?

Toyota Yaris GRMN

Gazoo Racing wilde een visitekaartje afgeven: wij kunnen van een saaie Yaris een écht leuke auto maken. Missie geslaagd. De volgende uitdaging is echter van een heel andere aard. Gazoo Racing zal nu moeten laten zien dat het de competitie aankan met de gevestigde orde, tegen vergelijkbare prijzen en zonder gelimiteerde oplages. De eerste stap is succesvol gemaakt, maar de race begint pas net. Desalniettemin ben ik hoopvol voor Toyota: als ze dit al kunnen fabriceren in twee jaar tijd, dan ben ik benieuwd wat een auto met een meer gebruikelijke ontwikkeltijd van pak ‘m beet drie á vier jaar te bieden heeft. Tot die tijd zal ik (en zullen jullie) ermee moeten leren leven dat de kans om ooit een Toyota Yaris GRMN te bezitten ongeveer 1 op 600 is. Of 1 op 300 als je een linksgestuurde wil. Filmpje!55 reacties

Ik vind dit wel een leuk autootje eerlijk gezegd. Klein, snel, capabel etc. De vraagprijs is alleen wel erg fors. Ik vraag me af of dat te rechtvaardigen is.

En dan de naam, GRMN. Dat is eigenlijk het enige mispuntje vind ik. Klinkt een beetje alsof je poepen moet en de keutel er niet uit wilt. Even flink persen, je mompelt wat GRMN!!! en hij floept er zo uit.
@viezefreddyw: klinkt behoorlijk pijnlijk maat
@viezefreddyw: toen ik voor het eerst het pb zag heb ik het niet gelezen omdat ik dacht dat het om een Yaris ging met een gratis navi van Garmin. Zzz…zzz..z.zz
@viezefreddyw: ik denk telkens aan Gremlin…dat zegt al genoeg
@viezefreddyw: grappig dat de naam met een paar klinkers ineens erg Duits is…
GeRMaN
Ik vind het niet zo’n mooie auto. Als basis al niet. De rest van het pakket doet me ook niet echt denken met iets heel snels te maken te hebben. Meer een beetje aftermarket tuning. En ik vind de prijs echt zot. 47k voor zoiets vind ik gewoon 10k te duur. Een gedeelte zou dan uitstoottax zijn en iets kun je toeschrijven aan de gelimiteerde uitv. Maar dan nog vind ik hem echt heel erg duur. Maar goed, ze zijn allemaal verkocht, dus blijkbaar maakt het voor die mensen niks uit.
@E34M5Touring: 25k te duur
Ik vind dat Toyota het goed heeft aangepakt (supercharger ipv turbo, handbak ipv automaat), maar daarmee is het voor mij ook wel gezegd. Ik vind de Yaris zo’n truttig en lelijk autootje, daar gaat helaas weinig aan veranderen. Hij ziet er in deze uitvoering in mijn ogen ook eerder belachelijk uit dan cool. En dan die naam… Ik ben het met viezefreddy eens dat GRMN al niet lekker bekt, maar als je het vol uitspreekt klinkt het nog belachelijker. Over de prijs zal ik maar niet beginnen, want daar is al genoeg over gezegd.
Het blijft een yaris… En m.i. klinkt GRMN als GERMAN, oftewel ik wil een Duitser zijn maar ik ben het niet… Leuk dat het personeel bij Toyota wat mag spelen maar dit zou ‘m voor mij nooit worden.
-edit: nutteloze bijdrage-
Best wel gaaf ding en goed uitgewerkt qua techniek. Maar veel te duur en in beperkte oplage die zelfs al uitverkocht is. Waarom? Gewoon voor een Fiesta ST / 208 GTi / Clio RS gaan dus.
De kans is niet 1 op 600, maar 600/1 miljard (aantal auto’s wereldwijd).
@dare2think: precies! Nu is het net alsof de kans groter is dat je een linksgestuurde bezit dan dat je er überhaupt eentje bezit…
@dare2think:

Je zou je naam meer eer aandoen als je in zou zien dat dit niet letterlijk bedoeld is.
GaRMiN
Maakt Toyota er eindelijk een echt rij-ijzer van, gaat men huilen over de naam… :’)
@MartijnGizmo: welkom in Nederland, waar het azijn gratis uit de kraan komt.
@MartijnGizmo: starlet. Ik weet niet maar ik vond dat ouwe blik toch wel wat hebben.
Tja., laatst zag ik hier iemand ,die een Golf van 70.000 euro had gekocht. Er bestaan dus wel van die eik.. eh mensen.
@MercMeister: the Grand Tour gekeken? 😂
Beetje rare naamgeving, wat is er mis met “TRD”? Verder niet echt een goede gelukte auto qua uiterlijk.
@nihad_mehmedovic: TRD. Turd. Drol.
Op zich is dit niet voor het eerst. De Yaris (en Starlet, de voorganger) zijn er wel vaker in snelle versies geweest.
Dan werd er een turbo op geschroefd en had je gewoon een heel snel hatchbackje, makkelijk sneller dan een Polo GTI in die tijden. Maar waar de andere merken aan de PK wedloop begonnen deed Toyota juist een stapje terug.
Deze GRMN is niet heel nuttig, maar een wat betaalbaardere versie met wellicht alleen een turbo zou wel mooi zijn.

Sowieso heeft de Yaris, ondanks zijn bejaarden imago hier, een enorm aftermarket handel. Je kunt er van alles voor krijgen, van sperdiffs tot superchargers e.d. Dus je kunt hem helemaal tot circuit bak(je) opbouwen zoals je zelf wil. Wordt uiteraard in Nederland niet veel gedaan maar in het buitenland wel.
Leuk maar absurd duur. Een GR versie van de GT86 is iets waar ik naar uit kijk.
@alfapeter: Een standaard GT86 is al duur. Laat staan een GR versie…
Leuk maar de achterkant vind ik vrij soft lijken door de achterlichten. GRMN doet me denken aan garmin, hoop dat de navi lekker snel is met zo’n naam
1: flesjes water in de houder zijn een extra optie?

2: het is dat de letters MN elders ook nog staan (motorblok) anders lijken het net een paar halfords letters.

3: wat een geweldig ding!

4: duuuur!

5: uitverkocht…
@ablogjunk: 1. alleen in de persauto
Ik wilde graag wat zeggen maar ik kom er zo op terug ;)
Tja. Ik vind het een toffe wagen, maar niet voor die € 46,500. Een Polo GTI, 208 GTi en Clio RS zijn allemaal te krijgen vanaf iets meer dan €30,000. Dan moet je wel iets heel speciaals hebben om die prijs van €46,500 te rechtvaardigen, en dat lijkt de Yaris GRMN toch niet echt te hebben.

Bovendien vraag ik mij dan ook af wat de Yaris GR zonder MN dan moet worden. Toyota kan onmogelijk straks met een Yaris GR komen die een PK of 160 onder de kap heeft en gewoon evenveel kost als de GTI’s en RS’en van deze wereld. En je kunt ook onmogelijk straks met een Yaris GR komen die evenveel kost als een GTI en RS en GRMN-prestaties levert.
@Edge: hij is trouwens al uitverkocht, er zijn mensen die 46.000 hebben uitgegeven. Daar hoeft je je dus geen drukte om te maken 😉
Voor de bejaarde met haast
Kan dit erg waarderen. Tof dat Toyota zoiets is gaan bouwen. Jammer dat de Nederlandse overheid de Yaris ‘onbetaalbaar’ maakt.
@CasperH. Ik raad je aan om toch eens op te zoeken hoe een turbo werkt, want wat je zegt klopt van geen kant.
@langejohn: je hebt gelijk. Ik heb het gecorrigeerd en ga me nu even in een hoekje zitten schamen.
Beste Casper, dank voor de test maar wel even het hoofdstuk motortechniek bij Innovam ophalen want je uitleg betreffende turbochargers zit er duidelijk naast.
@1lrgue: ook jij hebt gelijk, net als @langejohn.
Binnenkort staat ie voor de deur! Wij zijn een van de vijf Nederlanders die er eentje hebben gekocht. Ik vind het de moeite meer dan waard!
@tge1: en wij hebben er 1 verkocht. Misschien dezelfde? ;)
@vincent1984: dat zou kunnen, maar ik heb geen contact gehad met ene Vincent, naar ik mij herinner. :-)
@tge1: Gefeliciteerd, lijkt me een erg leuke auto! Zou het interessant vinden om je bevindingen na een tijdje te lezen.
@tge1: ja zie je wel, ik wist me te herinneren dat er een autoblogger was die deze auto gekocht had. Gaaf! Veel plezier ermee!
@tge1: Als je dan toch voor het “rappe koekblik-segment” kiest.. waarom geen Audi S1? Dat is toch op alle fronten een stuk beter? Ben benieuwd naar je beweegredenen :)
@pilot1988: Vrij simpel. Ik heb totaal niks met Europese merken. Die S1 zal best leuk zijn, maar doet me helemaal niks. En of die beter zou zijn, dat is jouw mening uiteraard. Ik zou zelf niet weten waarom een Audi per definitie beter of leuker zou zijn dan een Toyota. Ik weet wel dat ik straks iedere keer met een glimlach in de nieuwe aanwinst ga stappen! :-D
Kan er niets anders aan toe voegen ben het er helemaal mee eens @tge1:
Leuk ding! En dat zeg ik niet omdat ik voor mijzelf de praktische keuze heb gemaakt om een Verso te gaan rijden. Wat de prijs betreft, zou voor het idee mooi zijn als die ook getoond wordt zonder de NL straf tax. Je koopt er niets voor, maar zet wel modellen in perspectief. Dat Toyota voor een gelimiteerde oplage geen rekening houd met ons Kikkerlandje lijkt mij verder niet meer dan logisch.
Ik vind het een bijzonder gaaf ding, eigenlijk. Ze hebben er wel wat bijzonders van gemaakt. Die naam is een beetje apart (who cares?) en echt mooi is de Yaris GRNM ook niet. Maar maakt dat uit? Kom op! Dit is niet het Viva forum, het gaat om de keiharde specs en de beleving van de auto. Dat lijkt wel goed te zitten.

De prijs is erg hoog, maar het is ook echt een bijzondere auto. Ik vind het wel wat hebben. Zoals een Audi A1 quattro, Mini Cooper S JCW GP of Renault Clio Renault Sport 182 Trophy. Dit gaat een klassiekertje worden.
Altijd liever een GT86. Meer uitgebalanceerd, en heeft een breder repertoire qua handling. Meer dan een FWD met een veilige onderstelafstelling.
Nutteloze bijdrage!
Goh, Toyota maakt hier toch een gewoonte van blijkbaar… een auto die briljant is maar ten opzichte van haar directe concurrenten, niet een klein beetje maar, véél te duur. Ergo Lexus LFA, GT86 en ga zo maar door. De ‘slurptax’ van onze overheid zal hier ook niet aan mee werken, maar toch. Als Peugeot een snelle 206 en Renault een Clio Sport voor ruim 10K minder in dezelfde markt kan zetten ben je in mijn optiek een beetje het ‘doel voorbij gestreefd’. En als het gaat om rijplezier, dan is de gehele autojournalistiek ook goed enthousiast over de pas geïntroduceerde Up! GTI. Die is net zo ‘saai’ om te zien als deze Yaris en levert ook een glimlach op bij het betere ‘gooi-en-smijt-werk’ schijnbaar. En dan word het prijsverschil nóg veel groter en nóg minder begrijpelijk.
Pfff hoop dat hij deze week toch wel geleverd word . Hij staat nog bij Toyota Nederland voor de type goedkeuring maar dat is week 7 gebeurd . @tge1 er zijn er dus 2 in Brabant al wordt de mijne geleverd bij Toyota Kooijman Vianen .
De mijne is vandaag bij de dealer aan gekomen nr 057/400

Me is happy
@marcel_derooij: Ik zag je bericht zojuist pas! De onze is er ook sinds vorige week. Nr. 117/400

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).