TT-Circuit Assen behoudt Formule 1-droom na lovende beoordeling FIA

Auteur: , 45 Reacties

Het circuit komt mogelijk al in 2019 of 2020 op de kalender.

TT-Circuit Assen behoudt Formule 1-droom na lovende beoordeling FIA

Het lijkt er steeds meer op dat het momentum waarvan het Circuitpark Zandvoort profiteerde steeds verder in het voordeel van het TT-Circuit van Assen komt te liggen. Zeker nu Charlie Whiting, race-directeur van de Formule 1, een bezoekje aan het TT-Circuit heeft gebracht en een positieve beoordeling heeft achtergelaten.

Whiting was vorige week vrijdag, na het uitvoeren van computersimulaties, zelf in Assen aanwezig om met eigen ogen te bekijken in hoeverre het circuit aanpassingen moest ondergaan om het terrein gereed te maken voor de Formule 1. Na een nauwkeurige inspectie is Charlie van mening dat er hoe dan ook een aantal zaken moeten veranderen, maar dat deze vele malen minder ingrijpend zijn dan in Zandvoort.

Whiting doelt met deze aanpassingen vooral op een aantal relatief kleine ingrepen aan het circuit. De Brit acht het vooral belangrijk dat de juiste kerbstones, vangrails en speciale Tecpro Barriers worden aangebracht, zodat de Formule 1 het circuit zonder problemen kan gebruiken. Daarnaast mag de Stubben-bocht iets verbreed worden en zou hij graag een DRS-zone zien. Voor dit laatste zou het lange rechte stuk bij Veenslang iets verlengd moeten worden. Dit alles gebeurt echter zonder dat de lay-out van het circuit eronder lijdt.

Arjan Bos, voorzitter van het TT-Circuit, ziet de beoordeling dan ook als een opluchting. De aanpassingen zouden al met al slechts 2 miljoen euro bedragen, waardoor het een bijzonder reeële mogelijkheid wordt om een Grand Prix te organiseren. Daarbij komt dat de rest van het circuit eigenlijk in orde is. Over de faciliteiten of het onderhoud had Whiting geen opmerkingen. Niet zo gek natuurlijk, gezien het circuit jaarlijks een MotoGP-race organiseert.

Waar het circuit nog wel in een valkuil zou kunnen lopen is het verschaffen van een licentie. Er zijn immers bijzonder veel circuits geïnteresseerd in het organiseren van een Grand Prix. Daarbij moet het circuit het geld ook nog eens bijeen zien te schrapen, om jaar op jaar het licentie te kunnen betalen. Aan de andere kant, als het circuit de juiste investeerders weet te vinden, zal de eventuele kaartverkoop de rest wel voor zijn rekening nemen. Het TT-Circuit biedt ruimte aan 110.000 toeschouwers, die ongetwijfeld ook een hapje en drankje zullen doen.

Mocht alles écht van een leien dakje gaan, dan zien we het circuit misschien al volgend jaar op de Formule 1-kalender terug.

Met dank aan Arjen voor de tip!45 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
‘het licentie’? OT: ik hoop dat ik ’t ooit nog mag meemaken, dat Max in eigen land wereldkampioen wordt. *droomt verder*
@henk_he: Mocht het er van komen, dan denk ik dat de Nederlandse GP ergens midden in het seizoen zal plaatsvinden. Wil Max dan al kampioen worden, dan moet hij toch heel hard zijn best gaan doen ;)
@berlinetta: Ze noemen “Berlinetta” ook wel de sloper van de dromer
@kennone: Haha je hebt gelijk. Altijd blijven hopen!
als het rechte stuk wordt verlengd kan er toch nog een tribune worden neetgezet? weer een paar duizend kaarten extraz
@gwnbmw: Door jou idee is de file 5 km langer! tnx alvast
Ik vind Assen sowieso een betere optie. Veel mooier en beter circuit dan Zandvoort.

Als ze tijdens een F1 weekend er net zo’n feest van kunnen maken als tijdens de Assen TT dan zijn we Zandvoort snel vergeten.
@Rick-dos: Assen is inderdaad qua accommodatie “mooier” dan CPZ. Voor wat betreft het racen is CPZ vele malen mooier om op te racen.
@vag-man: Ik race in de Squadra Italia op beide circuits, en vind Assen gaver dan Zandvoort, vooral Mandeveen tot aan de GT, das echt kicken!
@cazzo046: Ik doe aan endurance racen en ik vindt Zandvoort met zijn hoogtes en verkantingen persoonlijk leuker.
@vag-man: Ik vraag mij af of het echt mooier racen is. Ik krijg altijd het idee dat het een Mickey Mouse circuit is waarbij mijns inziens behalve op het rechte stuk moeilijk inhalen is voor een hedendaagse F1 auto.

Assen vind ik meer een Silverstone layout hebben. Waarvan sommige bochten op Becketts lijken.
@Rick-dos: Ik denk dat er wel degelijk goede plekken zijn op CPZ om in te halen. Maar laten we vooral hopen dat er überhaupt een race naar NL komt. Ik ben de eerste die een weekend ticket besteld, of dat nou in Assen is of op Zandvoort 😃
@vag-man: laten we dat inderdaad hopen. 😉
Assen ik ook een stuk beter bereikbaar dan Zandvoort. Goed nieuws maar ze moeten nog wel het geld vinden, de FIA overtuigen en vergoede om het überhaupt te mogen organiseren is nog goedkoop nog niet.
@sketcher: ben je er wel eens geweest met een groot evenement? TT is elke keer weer een drama…
@peug206: klopt maar de clou zit in het woord beter. Zandvoort is helemaal een ramp, bovendien zijn er rond Assen meer mogelijkheden de infrastructuur te verbeteren.

Bijna alle circuits op de agenda zijn een ramp om te bereiken overigens. Spa is bekend hier maar zeker niet de enigste.
@sketcher: juist, dat zeg je goed. Assen bied nog zoveel mogelijkheden. Dat is z’n sterkste punt.
Zie zelf liever dat ze het circuit van Istanbul verplaatsen naar Zeewolde.
@fmgarcia: nee joh, Laguna Seca naar Breda!
@rijnounsdoor: Of die inderdaad, totaal ander circuit, maar minstens zo gaaf met f1 auto’s! Met Monaco in een andere setting zapt half NL zelfs weg als Max wint!
@fmgarcia: het straten circuit van Monaco naar Biddinghuizen
Ik dacht eerst te gaan piepen over een circuit waarbij de bochten voor motorfietsen zijn ontworpen.. Maar het is niet alsof Baku, Monte Carlo en consorten nou zo ideaal zijn voor een F1-auto.
Zou toch geweldig zijn! Hoop dat ze het rond krijgen. Hopelijk heeft Bernhard het bonnetje nog. Kan ie wellicht ruilen.
@e34m5touring: als Bernard zijn 590 Nederlandse adressen (waarvan 350 Amsterdamse) even verkoopt voor tegenwoordige prijzen kan ie heel Assen kopen met de grond gelijkmaken en de noodzakelijke investeringen aan CPZ allemaal uit eigen zak betalen. Heeft ie zijn droom GP. Als ie meteen ff meebetaald aan een luchthaven voor de kust van Zandvoort heeft ie het logistiek drama ook getackeld
Vet hoor, kom maar door!
Positief nieuws en behoorlijk haalbaar lijkt me. Zolang het maar geen nadelige gevolgen heeft voor de MotoGP (layout of datum).
Assen heeft tegenwoordig niet alleen een prachtig circuit voor rlusief triuim 1000.000 bezoekers inc
@barry355gtb: ?
@por100: even beneden verder lezen amigo
@barry355gtb: ik mag niet zo ver naar beneden scrollen van mijn moeder… thx
tribuneplaatsen plus de nodige aan en afvoerwegen, parkeer pll
plekken etcetera. GRONINGEN AIRPORT vlakbij waar de F1 bobo’s straks ff kunnen aanvliegenn.
Oftewel volwassen circuit inclusief alle benodigdheden en ervaren personeel. Het zou imho de beste keuze zijn.
@barry355gtb: ze zoeken nog een groot aantal marshalls.
@peug206: daar moet je toch voor kunnen spellen
Ik ga mijn accreditatie of mediapas maar eens aanvragen… Lekker op f1 auto’s schieten ( foto’s maken)
Ook na deze positieve beoordeling van de FIA blijf ik sterke twijfels houden over de levensvatbaarheid van een Nederlandse GP. Gemiddeld betaalt een Grand Prix tussen de 10 en 20 miljoen per jaar om de F1 te mogen hosten, en geldt dan ook nog vaak de clausule dat je elk jaar een x-procent meer moet betalen. In de beginjaren zal het ongetwijfeld rendabel zijn met een relatief lage fee en veel Max-mania, maar als die clausule z’n werk doet zie ik het niet rendabel blijven. Helemaal niet als Nederland aan de GP gewend raakt en het bijzonder er wel van af is.
@edge: dit is een technische check. Hier komt een prijskaartje van 2 miljoen uit. Nu kan men een business case gaan opstellen. Daar kan nog altijd (en dat is niet eens onwaarschijnlijk) uit komen dat het onhaalbaar is. Wat Assen voor heeft op Zandvoort is z’n bereikbaarheid. Duitse racefans uit Bremen, Hamburg en die regio konden ook wel eens geinteresseerd zijn, dat kan helpen.
er wonen zat en ervaren Marshals van Zandvoort hier in het Noorden. Ik denk dat het geen hoofdpijn dossier zal zijn indien er werkelijk een F1 daar wel zal plaatsvinden
Opzouten met die F1, layout ongewijzigd laten teneinde het motorracen interessant te houden is prio1 wat mij betreft…
@racerx: http://www.motorblog.nl daaaaagggg
@87sandyd: ergens had ik een sprankje hoop dat het motorblog er ook echt was 😂.

Ot: ik weet niet zo goed aan welke kant ik sta.. als ik zie en voel wat de autos aanrichten op zolder ( qua asfalt ) en wat ik hoor over bv circuit the americas zou ik ze echt niet op assen willen. Echter als ik op spa rijd heb ik ook weinig last van hobbelige stukken en een NL f1 lijkt me wel mooi..

We gaan het zien
@87sandyd: Zelf, ga lekker naar zandvoort ofzo.
Kijk, waar kan ik kaartjes kopen?
Heerlijk. In de achtertuin van mijn schoonouders lopen of fietsen net als de TT, count me in!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).